iklan-iklan~sila click

Monday, April 28, 2008

Rindu sangat...

Tak tau la knp 2 3 hari nie rase rindu sgt kat arwah wan...rindu sgt...wan,ya rindu sgt kat wan....Klau ya tgk mana2 bdk gi peluk nenek die..ya mesti rase sedih..sedih sgt..rindu sgt nk peluk wan mcm dulu..Balik kg...wan mesti tunggu ya kat pangkin...tunggu ngn tongkat kayu wan tue kat pangkin...pas tue kita mesti pluk2..cium wan..mcm dah sepluh tahun tak jumpa...then suka sgt tgk wan happy bila anak cucu balik...riuh rendah kn umah kita wan...then wan mesti tnya nk makn apa...dah tue suh arwah mak teh sediakan...ya blaja masak ngn wan...mcm2 la ya tnya...penat wan nk jwab masa tue kan...
Then mmg dah jadi kebiasaan ya kalu balik kg, mesti round2 kg nek moto...wan mesti pesan..jgn pagi jauh2...jgn blik lambt...mlm plak mesti ya tido ngn kwn..kat celah ketiak gak la tempat paling strategik....lena jer kita tido sma2 kan...rindu sgt masa tue...bgun jer pgi..tgk wan dah siap2 masak kat dapur....semua yg ya mintak smua wan buat...wan tau ya suka makn kuih buah mlaka kan...wan slalu buat...then kuih yg buat ngn beras kering tue..apatah nama die..ya dah lupa..dah lama dah ya tak mkn kuih tue sejak wan pegi...kalu ada pun, stakat beli jer...rase die tak sama mcm yg wan buat....rindu sgt wan...
Dulu ya slalu balik kg...kalu mak ngn abah tak anta pun ya bleh balik kg ngn angah nek bus kan...best sgt tyme tue...Wan mesti masak sedap2....ya tak leh lupa kalu semua org balik then kita sma2 masak dodol atau lemang kan..awal subuh lagi dah kecor2 nk siap kn brg...besenya ya akan tlg wan potong daun pisang...mesti ya potong senget kan...wan gak yg tlg btul kan...pas tue ya tlg wan masuk kn beras dlm buluh...kita masak rendang...ya la paling byk makan...tp semua tue ya dah tak buat lagi....ya hanya pandang jer org len wat...ya tak bleh..nnti ya mesti nagis mcm skang nie...sbb ya rindu sgt kat wan...kalu ya kena marah ngn abah..wan slalu back up ya kan...kalu ya skit perut wan mesti riso...rindu nya nk dgr suara wan.."shira, bgun..mandi cepat..bleh minum sma2"...dah tue kalu ya liat nk bgun wan ugut nk jirus air...seronok sgt tyme tue...
Wan tau tak...abah pun rindu wan...ya slalu tgk die ngis lepas sembahyang...mesti die ngat kat wan kan..abah pun tak pnh lupa bace yasin tuk wan setiap mlm jumaat...ya pun..semua org...ya sedey sbb tak dpt kongsi kegembiraan ya dgn wan...dah byk yg ya tempuh sepanjg wan tinggl kn ya nie...mungkin ya bleh pluk wan achu tuk ilangkn rindu nie..tp rase die tak sama...bau die tak sama...perasaan dan kasih syg tak smaa....aritu masa ya jumpa die, die ada pluk ya...Ya Allah..tyme tue hnya Tuhan jer yg tau..betapa rindunya ya kat wan....ya ngis..tp org tak nmpk..sbb ya pandai cover...sebak nya dada tyme tue...
Sayang kan...ya tak sempat nk blaja masak byk2 ngn wan kan...dulu ngt pas wan tak der bleh blja kat mak teh..tp syg nya...tak sempat...sbb mak teh pun pergi tinggalkn kami....tue lagi kami terkejut...secara tiba2...tp ya smpt jaga 3 hari kat spital...mak teh pegi pd usia 44 tahun...tp ya sempat blaja masak asam pedas ngn mak teh...ya dah pandai msk dah skang...blja ngn mak..somtimes ngn m.lang and mummy....kami semua rindu sgt kt wan...kami semua slalu berkumpul...tak penah putus hubungn...dah ada ahli keluarga baru..mirul nama die..kitorng syg die..Mungkin jodoh kita tak pnjang kan..tp ya tetap syg wan sampai bila2....wan tak kan ada pengganti..semoga wan bhagia kat sana dan di cucuri rahmat...~amin ya rabal alamin~

No comments: