iklan-iklan~sila click

Tuesday, June 2, 2009

memory

got this email from my ex school mate....
actually dah penah read this email...
but juz want to share with u guys...

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...

pelajar: guru, apakah erti cinta....?bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana . berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?

guru: ada hutan yang subur didepan sana . berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...

maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan.......


kdg2...
kita manusia sentiasa ada rase nk yg terbaik..
it was good but in certain condition benda nie tak bleh di apply kan...
coz nnty kita sendiri yg rugi...huhuhu~


kdg2 kita lepaskan benda yg terbaik dlm idup kita...
untuk dpt benda yg kita rase lebih baik...dan terbaik dr yg sedia ada....

tp bila masa berlalu...
bru kita sedar...
yg kita kejar..tak lah seindah mana..
dan yg terbaik dh pun kita lepaskan..lukakan...

masa tak kan berundur....
dan kita terpakse perpuas hati dgn apa yg kita ada..


so,
as a human being...
tak der yg sempurna...hnya Dia yg paling sempurna...
kena belajar menerima seadanya...
belajar tuk bersyukur..
dan hargai apa yg kita..sygngilah dia seadaanya dia..
bila dia pergi tinggalkan kita...
jgn tyme tue la...kta nk menyesal...
dan nk salahkan takdir sbb tak temukaan cinta sejati tuk kita....

kita manusia kena sentiasa dongak keatas untuk insipirasi kejayaan...
tunduk ke bawah untuk motivasi kan diri..


note : renung2 kan..dn selamat berpikir~

1 comment:

CiK AiDa said...

skng ni ayg pilih ranting yg btl ke x?yg btl2 ayg suka ke?