iklan-iklan~sila click

Thursday, February 25, 2010

hai

hai...
lately nie sgt bizy dgn client bru...
since client yg aritu dh setel...
tinggal part nk consol je....


got new client selasa aritu...
diorng dh siap prepare balance sheet,p&l and GL...
so my task sikit mudah la...
but sygnya...
a lot of mistake..kejab2 i garu kepala...
kejab2 i gigit pensel...
entru dia wrongly recorded...
haiyooooooo...so i kena wat byk adjustment la...
mula2 rase tension jgk...
then i amik tindakan pantas...call client...
speak to assitant accountant dia...


mula2 ckp lg dia dh admit...
dia masih baru sgt2...
so account dia klam kabut...
then i start to explain...
bla...bla...bla...
example...
dia sewa banggunan...for 2009 dia dh setel smua payment...
so dia letak 0 kat p&l dia...
owhhh...syg...walaupun kamu dh byr ke apa...
u still have to record that amount...


mula2 i dh snyum2 ngn kwn2 i...
nk eksyen kt diorng....i dpt com yg senang ckit compared to previous one...
but lepas i jumpa satu mistake...
i semakin berminat tuk mencari kesalahan yg lain...
i yes!!!
ada bykk sgt2 salah record yg mmg i tak leh nk elabrote lg dh...

but...
hati ni lega dan masig sejukk....
sbb assistant accountant tu lembut and sedia beri kerjasama...
so kerja jd lebih mudah and lebih bermotivate...
emosi sgt penting ok bila wat keje...
jgn bila i tnya...u jwb...entah...entah..i pun tak tau...
how come ko tak tau..nie smua account ko...
but diff dgn yg ni...
she admit awal2 slh dia...
and suara dia mmg mcm nk ngisss...
bila i keep remind dia mcm2...
and mintak kat dia mcm2...


sure la i need all those supporting doc kan...
so dia pun baik ati and sopan jer mnjwb.....
smlm company dia bizy...so dia mintak xtend...
i dun mind nk bg masa lebih because of budi bahasa yg dia ada....
and td i discus tru phone...
bgtau dia apa yg tak kena lg...
then she said sory and willing nk dtg ofis bwk smua doc yg dia ada~
itu bru betul....nie tak..
mcm yg lepas..kita yg dimarah2...
pas tu siap arah2 kan kita..."sy nk account untung!!!!"
"sy tak nk tax...."
byk cantik .....idup smua nk senang jer la....


actually senang berurusan ngn auditor bila kamu boleh bg apa yg dia nk...
plus...smua yg dia nk mmg smua yg rasional...
smua yg mmg kamu patut ada...
unless kamu yg wat keje smbil lewa...
then bila auditor dtg...mula la gelabah n ckp auditor ni cerewet!!!
haloooo...sy menjalankan tugas yer~



mcm td...
tolong my fren buat satu company nie...
bank statement pun boleh ilang....
tak ckup 12...ada plak bulan2 yg bank statement ilang...
plus tak simpan resit2...invoice...bla..bla...
and lagi best...
bila kita call tak nk lyn...
nasib ko la labu...bad report la....



so monday nie akan berdiskas ngn client tu...
hopefully smua berjlan lancar..
i kena handle client nie sorg2 ok..
somtyme bila nk decide yg besar...i will refer to my supervisor...


bila dh penat kat ofis..
balik umah pun muka selebet jer.....
letih yg amat sgt...
en azraf pun i tak pedulik...
tau2 tido jer...
sian dia...~
nasib la kan....ampunnnnnn abg!!!


note: rindu dunia kampus!!!sy rindu nk jd student...got 1 more year to go..insyallah akan manfaatkan sebaik mungkin..