iklan-iklan~sila click

Sunday, February 28, 2010

respect

nowdays ada mcm2 kisah org/manusia yg kdg2 tak masuk akal...
bunuh sana sini...
dera sana sini...
bapak kena buang...anak kena buang...
anak kena terajang...


but
menda yg nk i cerita bukan relate sgt pun...
but this things relate dgn manusia yg tak reti nk hormat hak org~


as we know..
kita mnusia ada mcm2 perangai...
baik..rajin...tamak haloba..dengki..riak...
and mcm2 lgi...
but satu benda yg i cukup tak phm...
dgn perasaan tamak and sentiasa rase tak ckup...
bila org tamat atomatik dia kedekut..kan2?
so apa nk buat ngn org mcm nie eyh??


i sedang menghdapi mslh mcm nie...
and because of mslah ini...i rase rimas..
.and ckup menyampah nk face to face ngn org mcm nie...
apa ko rase bila ko makan harta org...
and plus...ko leh wat tak tau ngn org tu...
bila org tu dtg umah ko ajak discus elok2..
ko halau dia mcm anjing kurap...walhal dia sedara ko...drah daging ko!
u see...sbb harta darah daging pun leh jadik musuh...



sedangkan itu bukan hak ko pun...
tu hak pusaka kiranya...
and duit segala benda ko mkn sorg2...
bila dtg umah org ko sibuk canang ko tak der duit....duit tak byk...
walhal!
smua org tau...ko mmg byk duit...
gelang dh pai siku...rantai dh mcm nk putus leher...
im telling the truth!
sudahnya...kuasa ALLAH tu maha besar...
hangus sebuah rumah ko...
and dpt plak tau..duit ko 20 ribu pun terus hangus sama...
tyme tu mngucap pnjang...
duit dh terbakar...suratkhabar ngn duit kertas pun kitorng dh tak tau beza...
smua jdi debu!!!
ingt kan insaf la...tp makin jadi2 plak...
ko cilok sana sni...less than 8 months rumah ko siap balik dibina~
walhal kita tau..ko tak keje pun...


hak org yg sepatutnya dpt duit tu...
terabai...
padahal org tu kira susah la jgk...dh uzur plak tu...
nk gak merasa duit peninggalan mak ayah dia...
tp takkk....smua ko sapu~~~


kdg2 rase mnyampah sgt...
rse mcm nk muntah ijau pun ada...
mintak org respect dia..sbb dia lg tua...
but as a org tua...mcm nie perangai yg ko patut tunjuk???
katanya org masjid...patutnya tau la lebih psl agama...
5 waktu kat masjid, tp kenapa hak org yg ko amik???
tak kan uztaz kat masjid tak cite...
apa hukumnya amik hak org..tambah lgi pusaka2 nie...


penat nk lyn org mcm nie...
10 org yg menasihat dia...sepuluh2 tu lah kena sembur balik...
teruk kan??????
anak2 plak wat pe?
diam je...mak ayah wat slh...bia jer...
mmg btul...kita tak leh lwn mak ayah kita...
tp kalu dia dh wat slh..kita wajib tegur..
jgn kita pun subhat..


jgn tnya knp ko sakit yg doc pun tak psti apa puncanya...
jgn tnya knp ko sentiasa rse tak ckup duit..sedangkan duit ko bekepuk2...
jgn tnya knp ko rase tak aman tenteram...
jgn tnya knp penyakit ko tak de surutnya...
jgn tnya knp anak2 ko tak der yg berjaya...terumbang ambing sini sana...
jgn persoal knp ko tak berjaya didik smua nya...



sementara Allah bg masa nk perbetulkan keadaan...
knp ko msih buang masa cri harta dunia...
sementara Allah msih bg jalan tuk kembali pada jln Nya...
knp ko msih lancar mulut becerita soal duit tak sudah2...
yg dh mmg terang bukan hak ko...



jgn ko tnya...
knp org yg susah hidup...tak mcm ko mewahnya...
dpt anta anak2 dia msuk universiti...
jgn ko tanya
knp org yg duduk umah tak semewah ko dpt tgk anak dia pegang segulung ijazah...
jgn ko tnya...
knp org yg tak berharta tu yg dpt ank2 yg soleh dan solehah...
jgn ko tnya...
knp org yg ko "bodohkan" tu dpt hidup aman sentosa walupun umah sekangkang kera...


sbb dia jauh dri perasaan tamak..haloba...
sbb rezeki yg dia bg pd anak2 dia halal...sumber yg baik..
sbb dia tak pernah kisah pun harta dunia...
yg dia tau..dia besarkan anak2 dia..smampu dia..
sbb anak2 tu harta yg pling berhaga..
harta yg mampu doakan dia kelak...

bukan rantai yg bebelit2...
bukan rumah yg berukir2 mcm istana...
bukan duit yg berkepuk2..yg dh sah2 bukan hak ko...



and aku...
msih mcm dulu...
menjadi pemerhati tetap untuk semua tindakkan ko..
menjadi penilai dn amik iktibar atas smua yg ada dpn mata nie...
dan sambil berdoa...semoga jauhkan aku dari sifat2 smua nie...


look..
mmg btul...
harta dunia kita cari...
simpan tuk waris akan dtg...
but please think!!!
carilah benda yg halal...yg baik sumbernya...
bukan dgn penindasan...bukan dgn amik hak org~~


this is my own experience...
sila amik iktibar..hehe~
somtymes kita lupa...kita ada terambik hak org...
somtymes kita terlepas pandang....
kalu ada terbuat mcm tu...
pulangkan balik hak mereka...selagi masih bernyawa...
betulkan kesilapan kita...


jgn nnty...
bila Allah dh amik nyawa kita...
kita tak smpat buat apa2...
kita tak smpat nk mintak maaf sekalipun...
then jdi kes mcm nie...
anak2 mimpi...
mak dia dtg...smbil ngis...dlm keadaan yg xterurus...
mintak tolong....
somtyme dtg keadaan bogel pun ada...
seret kaki...mintak tolong...
tyme tu...satu pun tak guna....hnya mampu doa jer~~
jgn sbb kesilapan dunia...kita tersekat kat sana nnty...
haluu...ini kisah benar ok...
bukan cerita kat mastika yer....


sementara punya waktu...
sementara punya peluang...
lets think...and refresh balik...
mana slah silap kitakan...lets do it together..
moga2 kita jauh dari smua nie...
buang sifat yg tak baik tu jauh2....
apa yg ada...patut la kita syukur...


apa yg i tulis..
bukan nk tuding jari kat sape2...
just nk share...apa yg patut share...
supaya kita leh sama2 fikir...
bukan nk burukan sape2...


note:kdg2 smbil drive tu i pk...smbil doa byk2 jauhkan dari smua penyakit nie...smbil bebel2 kat my sis...jgn wat mcm tue...keep remind her and myself..dont to this...and somtyme remind my mom...kalu dpt duit pape ke..tnya dia btul2..btulkan dh bahagi sama rata ngn adik2 my mom...smua stuju ke...sbb sgt takut...kalu benda2 mcm nie..kita ilang keluarga...ilang harta yg lgi besar nilainya dari apa sekalipun~~


sekian..
untuk renungan dan difikir-fikirkan...

4 comments:

Cik Bee said...

people will show d true colour of her/him when it is about harta bcoz, sape xmau harta free yang bagaikan jatuh bergolek.
sape peduli hak atrau tidak. yg penting aku dapat harta free....

itu lah manusia skang..
minta kita dijauhkan dari jadi begini......

.::WaNiE::. said...

so true sume tu..dan banyak orang mcm tu skrg, even my uncle pun mcm tu..tapi buat tak tau je

rasanya lagi puas hati kumpul harta pakai kudrat sendiri.. tak mo harapkan orang memberi

CiK AiDa said...

cik be: mmg betull...bila la manusia nk berubah kan...bru la betul2 aman dunia nie..

sis wanie: hurm...ramai lg org mcm nie kan..smoga kita tak jd mcm tu..sntisa ingt mengingati k...

nisa lee said...

sumer psl harta!!
kdg2 aku pikir gak, leh jer aman makmur hidop diorg nih ek????
hahah..aku ckp based on my experienced gak..
2 sbb aku pesan kt adik2 aku, nk harta,nk kawin cr duit sndri..
aku xhulur 1 sen pon nt..dgr mmg agak kejam..tp aku xnk bnde2 nih repeat blik..ckup2 r dgn bnde yg sedia ada..
kdg2 aku pikir Allah 2 Maha Adil..parents aku xkaya, tp family aku happy jer..
hrp2 org2 cm 2 sedar2 la diri..nk lwn xboleh cz nt die ckp ank "terlebih ajar"..