iklan-iklan~sila click

Friday, March 19, 2010

Dugaan & cabaran

tq kak wanie sbb bg aida tag...
insyaallah akn aida jwb bila punya waktu...(skema btul ayat aku nie)


now dh bulan 3!
so semua auditor2 kat malaysia nie ngah bizy kan???
auditor mana yg tak bizy?angkat tangan!
accountant mana yg tak mengelabah?
kerani account mana yg tak kena soal ngn auditor??
smua org ngah bizy kan!!


so..
di tangan sy mmg ada satu client...
klinik pergigian...yg sy dh close pun tp kena console plak...
last minit bru boss bgtau
bgus lah!
sy nk kena bukak smua account blik...suka la menyusahkan~
tak pe..tu dugaan!(positif2)


then last week...
one of pekeja kt audit firm tu
berhenti dgn notice 24 jam!
sorg pun tak tau..kecuali big bos..
tu pun dia anta surat pakai pos..
mmg suka hati nurani dia je..
men blah mcm tue je...
tak bgtau pun apa outstanding keje...
at least say somthing la b4 u leave...
kalu tak kat kwn2 pun...atleast bgtau supervisor!


alih2 ari isnin kita call dia..
tnya npe tak dtg keje...
dia ckp dia dh kje kat tempat bru!
siot tak?
tak de tanggungjwb langsung!
malang sape dpt laki mcm dia~
mmg bermasalah!
buat keje snyap je....tak tnya senior...
men hentam suka hati dia je...
mulut sgt berat!!!
tranie lgi bgus wat keje dri dia ok~


tau la ayah dia kwn bek ngn big boss..
tp buktikan la ko mmg layak di gelar auditor...
bukan ats tiket ayah ko...
nie buat perangai!
menyusahkan aku tau tak~
sbb apa?
sbb aku yg kena take over keje dia!!!!
sakit pale aku tgk weyyyyyyyy~


kali nie tak wat audit...
skang i feeling2 accountant plak...
kena wat account..
mngadap pc n myob~
byk sgt slah dia key in..
dh la aku lemah myob nie...
its ok la nk suh aku continue keje dia....
aku anggap nie cabaran~
aku amik masa about half day nk paham kan nature dia...
nk paham kan apa yg mamat tue dh buat...
plus aku mmg ada client aku sndiri yg masih tak setel....


sakit pinggang..
sakit mata..
ngadap pc 8 jam sehari!!!
tapi tak pe...itu dugaan namanya...
its ok..i take it..


so skang aku ada 2 client...
satu wat audit...satu wat account...
bru 2 hari aku take over keje account mamat tu..
supervisor dh panggil msuk bilik dia...
"aida..awak rase bila awak leh siapkan keje nie?"
sy diam...
"awak kena siapkan cepat eh..akk nk anta awak outstation.."
aku senyap lgi..kang aku jwb dia kata aku kuang aja plak..
she already know yg aku mmg ada 2 client....
skang dia ckp plak nk anta aku outstation lg~
kalu balik ari takpe..
nie tido sana 1 week~
sy bru je gi outstation bulan lepas...
hati rase tak sedap..
coz ada je trainee len yg tak kua outstation lg...
so bila sy kena pgi 2nd tyme...rase mcm tak fair plak tuk dia...


ada 4 traniee...
why me??
ok tak pe...sy anggap itu cabaran...
lagi byk masalah ..lagi byk saya belajar..
TQ Allah...
tp hati sy tak sedap...rase bersalah la...

bila kua bilk supervisor...
sy buat muka n ngadu kt akak2 senior...
smua gelakakn sy..teme kasih...
"tak pe la aida..awk kan boleh buat keje..tu sbb dia anta awak"
yela...tp sy ada byk keja nie...anta la org yg free...
sy tak menang tangan...
nk plak kalu client jenis lembab n lemah...
nk mintak fax bank statement pun berhari2...
bos ko nk cpat acc nie..ko plak lambt2...
paling sakit jiwa bila kita tnya dia..dia tak leh jwb..
nmpk sgt ko tak sepenuh hati buat keje...
u should know every single item dlm account nie..
sbb u provide this figure..not me~


ok..
kdg2 rase tak sempat kalu nk jln..
kalu nk gi photostat tu rase nk terbang je...
bia cpat cikit smpai...
kdg2 jgn la ada yg buat hal...
tnya benda2 yg tak patut...
kdg2 kwn2 wat lawak...
sy tak gelak pun..
terus diorng ckp...
"ok wey..aida ngh serius..dia ngah fokus"


my tips..
kalu kita org baru...
kita kena bertanya...
kalu tak phm...bukak mulut and ask senior..
jgn buat andaian sendiri....
ini melibatkan duit..not a simple things..
then...
bila senior explain..get the point clearly...
kalu tak phm..ask them to explain detail...
example...study example...

dulu tyme blaja...
sy amik mudah je...
sbb sy tak nmpk bnda yg nyata...
but now..i learn more..
coz bnda nie nyata..wujud...its money..
duit org...
sy salah..sy akan disoal...
i have to explain to my client where i get that figure..
how i made the adjustment...
even kalu soal my supervisor pun dia tak leh jwb...
only me, know everything...


yeah..
dulu sy merungut..
sy dpt client susah..
ada hire purchase...
ada asset yg pelik2...
ada stock yg kena men gross margin...
ada yg enterprise..ada yg sdn bhd...
org len tak rase...sy yg rase dulu...

now...
account sy yg wat dulu...
org len tak wat lg...
eventho diorng gelak2..perli2..
tp sy rase sy bertuah...
sbb sy diberi kepercayaan utk buat tu smua...
bak kata kak azna..my senior
"rilex aida...dun wory...think +..take it as cabaran..lgi byk awak jumpa masalah..lagi byk awak blaja.."
then i realize..its true~
slama nie sy anggap tu bebanan..
its actually cabaran and kepercayaan..
tq boss~
walaupun pahit..i will do my best~
walaupun sy rase dh x tertanggung dh bebanan tu~
i know i can do it!!!


kalu tnya seniors...
sape tranie yg byk tnya and brmslh...
the answer will be..AIDA!
yes...i always sit with them...
and ask mcm2...
somtyme i duduk ats lantai sblah diorng till i get it clearly...


everytyme i submit my working paper...
i will make sure...i wont repeat the same mistake...
and i rase puas bila my client senyum and boleh pham ngn hasil keje sy...


kdg2 tgh drive pun pk keje...
pk masa...mana nk kena setel dulu...
esok client nk jumpa...bla...bla..
esok nk call client..tnya tu..tnya nie.
esok nk call director...bla..bla..
smua berlegar2 dlm pale...


org kata auditor tak der life?
sy hampir setuju!!!
sy punya lagi 2 bulan lebih tuk hidp begini...
tak mustahil lepas blaja nnty sy akan apply position nie~
inysyallah..we will se...

doakan sy kuat..doakan sy sihat tuk teruskan kerja2 sy..


bye2...

nota: sy selalu singgah blog u ols smua..cuma sy tak smpat tinggalkan jejak...sory yer~

1 comment:

.::WaNiE::. said...

aida,
lagi byk kerja makna kerja aida tu bagus, orang bagi kepercayaan pada aida..

tapi org tak paham satula, kita penat kejar dateline & mcm2 lagi.

So takpe kumpul pengalaman byk2 situ ek..nanti cari kerja dah senang bebenor ler :)