iklan-iklan~sila click

Friday, December 31, 2010

hendak seribu daya

last week rasenya..
sy ternampak kak miza post ayat2 kat bawah nie kat fb nie
sy terus tertarik.
and terus like smbil tinggalkan komen.




"secantik mana pun..hatta sepandai mana pun perempuan itu, tp jikalau xtau membuat kerja rumah...owh..aku rasa dia patut berasa malu..."

sy setuju 100%~
kalu dh kata perempuan...
kerja rumah mmg kepakaran dia.
sepatutnya...

tp nowdays..
perempuan lebih byk berkerjaya..
kat U pun 80 % perempuan berbanding lelaki..
tp
itu bukan satu alasan utk perempuan kata tidak pada
reti membuat kerja rumah.
tahu memasak.
dan tidak pemalas lipas!



tak tahu memasak?
itu mungkin satu kekurangan.
tp kekurangan yg boleh ditutup dgn belajar memasak.
tp kalu mmg takde niat nk blaja.
mmg takkan jadi.
seribu satu alasan yg kuar dkt mulut.


ada yg kata mcm nie
"alah takpe..nnty aku cari laki kaya...siap ada maid..smua maid yg buat..aku tak payah buat tu smua"
solan sy..
seyakin mana anda yg anda akan dpt laki kaya ray
malah
seyakin mana anda yg laki kaya anda akan terus kaya smpai bila..
lupa ke?
semua tu pinjaman belaka.
andaikata laki anda jatuh miskin nnty.
so ada maid lagi tuk anda tak?


tak tahu memasak sy rase mungkin boleh blaja lagi.
tp kalu tak tahu mengemas.
atau lebih tepat pemalas lipas.
sy rase tu barah yg tahap ke 4.
seriusly.
sy rase tu sy yg teruk dan amat teruk.

boleh hdup dgn keadaan kotor.
yg jenis tak amik kisah.
sedangkan kebersihan tu jgk tuntutan dlm islam.
apatah lagi utk tmpat solat kita.

ada kawan sy penah ckp.
"harap muka dia je bersih...cantik.tapi pengotor"
sy rase pengotor tu bukan sy masalah..
tp ia adalah satu penyakit kronik.

kalu lelaki.
boleh diampun lagi.
nie perempuan..
mmg speechless bin letih la jwbnya..


sy tak kata.
sy perfectionist
mmg pembersih abis gile2~tidak
tp i do care bout kebersihan.

paling best kalu dh set mind laki dia nnty yg akan buat smua keje rumah
bertuah la~

sy rase.
tuk seorang perempuan.
mengemas rumah.
memasak
adalah perkara asas.

sy suka tgk mak sy.
tiap2 anak2 dia akan sentiasa rindu masakan mak dia.
apa skali pun jd.
masakan mak tetap menjadi tarikan anak dia.

sama jgk dgn kawan2 sy yg len.
bak kata irr..
mak masak apa pun sedap.
balik rumah mmg cari masakan emak!

tp apa nk jadi.
pada ibu2 moden yg tak reti memasak nie~
restoran,kedai and hotel2 je la tmpatnya.
rugi kan??
hilang satu nikmat.
sedangkan air tangan ibu la satu nikmat besar :-)

paling sedey kalu org dtg rumah.
then tgk keadaan umah kita.
mcm tak bersapu.bersepah2.
malu kan??
tambah lagi.
kalu kwn suami kita dtg.
rumah tak bersapu.bermop.berterabur.
jatuh tak airmuka suami??

kan lebih cantik dan indah.
kalu rumah bersih.
isteri dia pandai memasak..
mesti maruah suami lebih terjaga dia hadapan org.

mungkin org ramai terlepas pandang bab2 mcm nie.
tp ini lah kebenarannya.


contoh lain.
makcik2 sy.
sy sentiasa akan cari masakan diorng
kadang siap msg bgtau rindu nk mkan masakan diorng.
itu yg buat kita selalu ingtkan dia.


bangga tak bila anak2 kita sntiasa ingtkan masakan kita?
bangga tak kalu suami kita suka masakan kita?
bangga tak kalu saudara mara sentiasa ingt masakan kita?
bangga bukan keutamaan sbrnya.
tp kepuasan.
kepuasan sbb dpt serve org2 yg kita syg dgn masakan kita.


insyallah.
sy pun nk jd macam mak sy.


sy dulu blaja masak bukan sbb kena pakse.
tp sbb sy minat plus sy suka makan.
so sy sgt ngin tahu mcm mana nk masak~
so bila mak2 makcik2 masak.
sy akan menyibuk~

bila balik kampung.
sy akan duduk seblah makcik2 bila diorng masak.
bila dh besar.
diorng plak suh kita masak.
sgt puas rasenya!!

tmbah plak
bila masakan menjadi dan mendapat pujian.
double puas.


bg sy.
ini smua bukan sbb minat.
tp niat.
kalu kita mmg niat tuk blaja dan mencuba.
kita akan usaha.
bukan beralasan itu dan ini.

skali blaja blum tentu perfect.
tp keep it up.
insyaallah pasti berhasil.


bak kata org
hendak seribu daya kan :-)
fikir- fikir kan la.


mak sy slalu ckp
"jangan kawen je nk..tp keje umah tak reti buat.tak tahu masak.buat malu je "

tp sy rase mak sy dh bleh rilex kot.
sbb sy lebih suka kedapur.
adik pulak lebih suka mengemas.
so melengkapkan satu sama lain :-)


notes: sejak mula semester baru.sy mmg jarang masak..so skill sudah tumpul.aritu tbe2 nk masak kari...rase mcm reti tp mcm tak konfiden...trus mintak rescue kat en azraf...hehehe~ seb bek mamat tu pun bolehhhhh laaa masak2 nie...haha~

No comments: