iklan-iklan~sila click

Friday, December 3, 2010

ujian

sy nie kalu dh follow blog sombdy tu..
sy akan follow kaw2 punya...
tambah plak kalu blog tu kena dgn jiwa sy...

setakat pasal shoping.shoping.and shoping semata.
sy tak heran sgt.
tp pasal life.psl info2 yg berguna tuk sy masa akan dtg.
sy akan follow baeeeeeeeekkk punya...


sy suka kumpul information.
and sy akan wat research sndiri...
kalu sesuai sy akan buat...and sebarkan pada rakan2 terdekat sy..

sy tiap2 ari akan jengah blog abg muz..
yg sgt sy suka sbb dia yg punya penuh tanggungjwb dgn parents dia.
mcm mana dia jaga ayah dia..macam mana dia urukan ayah dia.
yess.
mmg smua org akan jaga parents masing2.
tp sy rase tak smua akan mampu buat mcm yg dia mampu buat....
saya tabik dia..sy suka semangat kental dia.


now...
sy rase dia baru lps lega dgn detik kritikal ayah dia.
adik dia plak masuk ICU.
satu lagi ujian buat dia.
Ya ALLAH..
sy yg membace nie pun dh terasa berat yg dia pikul.
apatah lagi dia yg nk kena lalui smua tu...


berat ujian dia.
tp sy yakin....dia mampu lalui semua tu.
sy doakan yg terbaik tuk dia dh keluarga dia.



ujian sbrnya bukan bersifat nk melemahkan kita tau.
sebenarnya ujian tu penguat semangat.
lagi kita di uji.lagi kita kena kental.
jgn putus asa....
sbb putus asa tu yg bawak kita kebelakang.


bila kita tgh diuji.
lagi kita down kan...
ok.fine..kita bleh ngis sepuas2nya..layan la ngis tu tuk 2 hari pun.
lepaskan sedih yg kita rase..
lepaskan tekanan yg kita tanggung.
jeritlah.
ngislah.
lepaskan.


then.
bgun...and susun strategi tuk move and lalui ujian ALLAH tu.
selalu ingt..
Dia uji kita tu..bersebab..bukan suka2..
sama ada dia nk bg kita sesuatu yg lebih baik..
ataupun dia nk mengingatkan kita.

mmg la.
org kata..snang la nk ckp.
tp kita yg nk kena hadap tu yg perit.

percayalah,
selagi kita punya semanngat..
selagi kita percaya yg ujian ALLAH itu setimpal dgn keupayaan kita.
kita pasti boleh lalui nya dgn baik...


menangis..mengenang.
tak kan bwk kita ke mana2 pun..



ujian terbesar sy tahun lepas..
sy rase sy dh lalui dgn baik.
derita sy.
tangis sy.
kecewa sy.
telah pun terbayar.


Lillahitaala..
sy tak pernah nk doakan kehancuran "org " tu pun..
walaupun hati sy sakit.
walaupun sy menagis mata bengkak2 pun.
belum terlintas nk kenakan dia atau balas apa yg dia buat.


1. sbb bomoh2 nie bukan satu benda yg sy percaya.
2. sy yakin dan slalu sy ingtkan mak sy...balasan ALLAH tu lebih adil.
3. sy tak nk samakan sy dgn dia..tak de bezanya sy dan dia kalu sy bls apa yg dia buat.



yg sy tau..
bgun dan lawan.
rase mcm magic pun ada.tibe2 sy punya kekuatan and tegar semacam.
rupanya ALLAH dh titipkan semangat tuk sy lalui semua ujianNya...


rase dendam tu ada.
tp tiap kali solat..
selalu sy doa..supaya jauhkan dendam2 nie dari sy.
sbb sy tau..dendam tu yg akan musnahkan sy...


now...
sy tak kata sy dh MENANG!
tp alhamdulillah...
semua derita sy yg dulu...dh pun berbayar.
malah..sy dapat lebih apa yg pernah sy dpt dulu....

see...
ganjaran ALLAH tu lebih lumayan kalu kita bersabar kan..


bila tgk dia pulak derita skang nie..
timbul rase kesian..sedih pun ada..
tp kdg2 syaiton dtg dia mcm kata " padan la muka dia...what u give..u'll get back" haha~
tp apa yg mampu sy buat..
tgk jelah...nk tolong.sy tak mampu lagi...


sy belum lagi manusia yg berhati nurani.
nk tolong org yg memusnahkan sy dulu.
insyallah..mana tau ALLAH bg petunjuk..
insyallah..for now..blum terbukak lagi...
yg sy mampu..doa dlm hati...semoga ALLAH ringankan penderitaan dia.



Allah tu maha adil.
maha mengetahui.
maha mendengar setiap doa dan keluh kesah kita.
lagi maha memahami...


dulu.
sy jangka...dlm masa setahun.
sy akan bgun balik.and terima kenyataan..move on mcm bese...
walaupun terasa sakit.sy tetap akan move on.

tp rupanya...
ALLAH dh sediakan yg lebih baik tuk sy..
yg lebih indah sy rase.


ALHAMDULILLAH..


notes : doa.yakin.sokongn kawan2 and tersayang yg buat sy lebih kuat sebenarnya.percayalah..Allah tu lebih mengetahui dan terlalu sempurna tuk aturkan yg terbaik buat kita.

happy jgk tgk kak di dh berjaya bwk balik baby dia...sy doakan yg terbaik buat dia and baby + her family.

2 comments:

Anonymous said...

Jelas ada banyak tahu tentang hal ini. Saya pikir Anda membuat beberapa poin baik di Fitur juga. Tetap bekerja, pekerjaan yang besar!

Anonymous said...

Anda menyelesaikan beberapa poin di sana. Saya melakukan pencarian dengan tema dan menemukan sebagian besar orang akan memiliki pendapat yang sama dengan blog Anda.