iklan-iklan~sila click

Sunday, May 23, 2010

motif?

hye~
dh lama tak update.
tp sy sentiasa follow blog korang.cuma tak sempat drop komen je.
mana tak nye..buat workdone cikit.stop bace blog 1.then smbung.


ada lgi 2 minggu je lagi nk abis smua nie.
mcm2 rase ada.
happy ada.sedey pun ada.
happy sbb akhirnya sy dpt life sy balik.insyaallah.
sedey sbb nk pisah ngn akak2 kat ofis.
thank you for being such a great sister ever.
sy fikir.sy beruntung sbb dpt senior auditor yg very cool and nice :-)
heloo...sy tak penah kena marah pun.sekali pun tak penah~
tak pe.yg tu sy buat entry khass.sure!


ok.
motif sy arini .
nk ckp psl someone yg sgt aktiv berkata2.
ok.
dh lama kot sy dok perati.
tak mls nk amik pot.
tp i think too much kalu dia dok kutuk2 org without limit.
haha.kutuk org pun ada limit eyh.



ok.
apa motif kutuk org tak pakai tudung. pakai bju lengn pendek.
kalu dia pun sama mcm tu.
apa motif kalu org tak msuk blog die.
bising2..nuff tak naik.apa la..itu la..
siap kata mcm2 lgi.
wait.dh tak de duit sgt eyh??(kasar kan.tp its true)
ilek ah.
smua org pun ada nuff nie.
kalu ada.ada la...kalu tak diam la.
kalu nk naik.buat la bnda yg best so org akn jenguk blog ko.
nie tak.keje ngutuk org je.aihhh...
tak ckup kat blog.kat fb pun ada.


aku nie lgi la.
kena tindas lgi.
duit yg patutnya aku dpt.tp aku tak dpt.
aku tak memekak pun.(memekak kt org dkat2 je la)
tak kecoh pun satu malaya.
mintak je kat abah.abis cite.



dok gelak2 org yg failed stdy la.
helooo...lupa eyh?ko pun kantoi gak dulu.ko pun repeat kan???
so tak pyh nk hina2 org yg kena repeat tu.
and gile bangga sbb dia study kat satu U nie...
derrr...org yg study kat U yg gempak2 tu pun tak kecooohh ok.
kalu nk bangga tu kira ok la.mmg patut la nk bangga ngn U masing2..
tp jgn kutuk U len boleh?????
kecoh U dia special..kecoh la U dia the best.
eyh.aku nk kecoh gak nie.
bdk yg graduate dri U aku.mmg senang nk dpt keje.
berebut2 kot org nk.
tak caya.gi tgk kwn2 aku yg bru abis blaja bulan 4 aritu.
most of them dh keje dh skang.
smua exec derr...
setahu aku U ko pun byk yg mengganggur kan??????????????
bf xnk jumpa dh meroyan.
ilek der.
aku tak dating setahun pun aku ilek je.
kdg2 je terasa..tp pastu ok je.
tp yelah...setiap org berbeza kan.


der.
ko lupa ke?
rezeki tu Allah yg tentukan.
tak kisah la ko SPM je pun.
tp kalu Allah dh kata rezeki ko lgi byk dri org yg grad U skali pun.
tu kuasa Dia.
tak pyh ko nk hina2 org nie.
setiap org ada rezeki masing2.usaha je lah.pasti ada ganjaran Allah bg.


ok.dah abis.


AF8 dh abiskan.
shahir menang...hoi..hoi.
sy bukan la peminat fanatik dia.
tp boleh la nk lyn.
ok je suara dia.cuma sy rase adira deserve tuk juara la.
tp itu dikatakan rezeki shahir...


ramai gak kan tak suka bdk2 AF nie kn.
sy bese je.
yg sy nampk dia ada bakat.
and diorg ada usaha tuk ubah idup diorng.thats it.
tp mcm kelakar jgk.
kalu ko tak suka.diam la.
nie g kutuk kaw2.ko kutuk ko dpt apa??
dia dpt keta ok!!!
si daus yg sengal2 ayam tu pun dpt 25k ok.
ko adaaa?????
back to basic la.itu rezeki dia.
dia usaha dia dpt.


eyh.
sy ada byk cite nk cite.
tp nnty dh free sy story mory k.


nota : lagu shahir, adira,maulana best.ada quality.
tertanya2 la.org yg dok kutuk2 bdk nie kow2 tu lyn tak lgu2 bdk2 nie.

Wednesday, May 19, 2010

dugaan

kadang2 kita hanya berdiam walupun kita mampu berckp
kadang2 kita tak mampu nk terangkan sesuatu pun bila kita tgh marah..
walaupun nk sgt ckp..but no!!!juz keep it
better tak pyh ckp kalu smua tu boleh jadi punca perbalahan.



kadang2 rase nk ngis je bila marah tak dpt dilepaskan.
susah nk paham org
dan lgi susah org nk paham kita.
tp tak pe...sy masih mencuba :-(



bila sy marah
sy suka bawak diri.
sy suka pergi jauh dri org.
bia sy dgn dunia sy sendiri.
sbb sy rase kalu sy berckp pun org tak kan faham.
dan biasanya sy akan tido.
bila sy dh cool sy akan ke tempat asl.
act like nothing.

argh.
mungkin sbb stress keje.


tak pe.
lagi 2minggu~
lepas tu sy sibuk nk attend wedding cousin2 sy.
then ada lagi 2 minggu tuk enjoy before masuk blaja balik!
final year!!!yeaaaaaaah.
bachelor of accounting ( hons) semakin dlm genggaman.



thanks a lot kat kawan2 yg tak putus2 tanya bila sy free~
nk ajak dating smua..insyaalllah.
before balik muadzam kita jumpa k!

rase sayu bila nk pulangkan balik tittle "auditor " nie~
lagi 2 minggu je..
walaupun tak byk mana..tak lama mana.
pengalaman 6 bulan nie pengalaman bermakna utk sy.
dimarah.di kerah.di pakse.dikejar.diburu
keje like hell.berfikir smpai otak jem.
skip lunch.skip dinner.
skip skipping.skip badminton.skip everything.
sbb nk bg the best~

after all..
sy rase puas.
sy rase berbaloi.
kami disini tidak sama sekali di layan mcm traine.
kami sama macam staff.keje sama.
kalu ko rase itu berat.itu la lh yg ko kena buat.
kalu ko rase itu akan menguji kesabaran n knowlege ko.itu la yg ko kena tempuh~
somtyme its hurt me.but its ok.


nota : sy akan pastikan sy akan pergi bercuti sbelum sy balik U.nk buang smua stress n nk ceria2 balik.doakan ok!!!

i miss someone.

Tuesday, May 11, 2010

bahagia

alhamdulillah...
sy teramat lah bahgia duk kat ofis client :-)
dpt kua dri ofis yg !@$#$ tu dh ckup baik tuk ari2 terakhir sy bergelar auditor :-)


client sgt baik~
accountant jgk sgt baik~hencem jgk :-)


ckp je nak apa...smua dia bagi...
siap bagi personal laptop and personal ip address kt sy...
so that sy boleh on9 dgn jaya...


walaupun sedar keje byk...
tp tak pe..bleh handle..
2minggu kat sna..insyaallah bleh siap...
bayangkanlah..HQ syrikat kawal tu kat semban...
so sy kena audit 1 malaysia punya..termasuk sabah sarawak tau...
seb bek la filling dia ok..so tak la sy haru biru sgt...
printer laser also provided...


so..
masuk ofis...
jumpa en azli bgtau dh sampai...
then dia bg laptop dia...
then sy bfs...smbil pasang lagu...
then start wat keje...smbil dgr lagu...
syioooooookk abis...



bilik tuk wat audit plak mmg superb..
seluas tmpat men futsal...
so konker la sepuas ati...
bila ada probs...panggil je en azli...
ops...td gi bilik dia..
then staff dia terus jerit2..
"jgn masukk...nnty2.."
sy pun tkejut gak...
then dia masuk bilik bos dia...
1 minit bos dia kua...
laaaaaahhh....tido upanya...haha~

merah2 muka n mata dia...
dlm pada tu tahan malu...
as usual..aida mmg tak leh cover...
dan2 tu gak gelak kan dia....
muka dia merah padam ok~


so far...
accountant kali nie tak la probs sgt..
dia infom kita kalu ada figure yg berubah...
tak lah kita terkial2..


bahgia sgt...sgt bahagia ada kat sna....
walaupun...
tak dpt claim food allowance...
milege pun tak dpt lagi...
lantak ko la orang tua kedekut...
tanam la duit ko byk2...
tindas la org selagi ko ada kuasa...


ko tunggu la surat resign beramai2 dr staff ko...
terduduk la ko pk sapa nk handle keje2 lua pas nie...
good for u..serve u right~


nota : rindu kawan2 sy...sgt rindu..first thing yg terpk dlm pale bila dpt cuti..."nk jumpa kwn2 sy"...

Sunday, May 9, 2010

belajar la menghargai

ok.
sbb dh lama tak tulis2...
byk benda nk cite..
tp izinkan sy nk ngamuk sedas dua jab...



ok.
this is my 1st tyme jumpa manusia yg tamak + tak tau hargai org
i mean..dulu sy pnah gak jumpa org2 mcm nie..
but not this one...
diorng nie mmg too much!


ok.
korang ada bos kan??
bos korang bek tak???
penah tak korang jumpa bos yg mcm nie...


yg suh ko keje gila2...
tp bila ko dh all out....dia kutuk2 ko...
kalu kutuk membina tak pe..nie kutuk yg mcm puaka tu...
then...
suka la nk arah2 ko buat SEPULUH benda dlm satu masa...
and dlm one shot dh leh siap!!!!


ia..
ini pengalaman...
but not this way ok...


satu pagi yg ceria...
dtg ofis..tgk atas meja...
ada note "aida, plez see me!"

ok..
aku gi jumpa dia..
terus dia pung pang..pung pang..pung pang...
mmg stock mintak lempang kiri kanan..
mood aku mmg dh mcm apa ntah..dia plak mcm2 hal..

"aida..cuba u check balik..share dia 200k then dia jual 100k..then dia beli 400 k...mcm mana plak dia leh jd 700 k???u tak check ke sblm u buat...nape benda mcm nie pun u silap...bla..bla..bla..."

aku mmg stock angin je...
bukak working paper tu dpn dia..
then aku kira...


"eh kak!mmg la...yg tu smua dia increase capital by stock..abis yg 200k by cash nie kita nk letak celah mana??????!!!!!yg nie nk kira ke tak????akk tak tgk ke form yg sy dh siap fotostat tu???akk tak check dulu ke???"


ha...tu mmg nk mintak maki la kan..
yg ko tau...maki org...marah org...cari slh org...
cube suh ko wat audit nie sorg2...
komfem ko tak reti...
sbb ko tak mula dri bawah...
ko mana reti nk cri dokumen..mana reti nk cari evidence..
slame nie ko tau smua benda dh siap atas meja ko...
tak ckup ko arah org cari...thats it!



susah bila busines family ni...
smua ada kepentingan...
anak mmg dh kedekut...dtg plak mak cut sana sini..
mmg best la dia cut smua~


beli keta tuk ofis..
dh tu si mak yg bwk..
bila auditor nk outstation dia bg bwk keta si bapak yg mmg dh uzur.
aircond tak de...radio pun tak de..
safety mmg hampeh~~


bile dia nk suh ko outstation...
esok nk pegi..ptg kang kul 4 bru dia bgtau..
"siap...esok awak gi !@#!@#%"
dgn tak de preparation...
smua benda ikut otak dia..
kelemahan yg sgt ketara...
dan yg paling penting..
dia langsung tak de ciri sorg pemimpin..

ingt~
kalu anda sorg pemimpin..
pastikan communication between u and org bwahan u bgus..
discuss..
bukan u decide smua kat ujung kuku je...
amik sabtu n ahad org sesuka ati je...


ko nk claim food allowance rm8 sehari pun ko kena bertekak ngn dia..
padahal..bukan dia yg byr...client yg byr...
audit fee RM28 ribu..ko nk claim duit minyak ngn makan yg tak sampai rm300 pun ko kena
fight mcm nk pegi perang...
tu belum lgi...
dia suh ko balik lmbt...means tak balik kul 5ptg la...
tp OT dikira start kul 8mlm...


org tak kan kisah kalu ko pun jenis yg tak berkira...
tp kalu ko pun berkira gile...
ko ingt org nk bg free2 gak ke...???
aircond waktu lunch kena off ok!!!!
membazir...
kul 2 kang bru leh on!!
berpanas la ko 1 jam tu...
mcm puaka tak??padahal kita dok siap keje nie..


"aida nnty u call dr...wat apointment ngn dia..kita nk discuss psl tax dia..u siapkan draf...u siapkan..bla..bla...then u adjust la tuan haji punya tax ikut mana yg dia nk...skang u tgh setup @!~#kn??u nk kua o/station kan??ok2..make sure smua siap~"

ialah!!!!
ko ingt setup tu pakai airliur ke??
ko ingt nk adjust account tu men kelip2 mata ke???


tyme aku mula2 buat lg aku dh ckp...
client nie bermasalah...
dia menipu stock dia..dia bg document tak btul..
dh terang lgi bersuluh dia menipu...
tp ko ckp..tak pe..nnty kita discuss..u siapkan je account dia..
skang bila aku dh siapkan account dia baik punya...
mula la ko soal mcm2...
nape itu..nape ini..
aritu aku ckp..ko tak nk dgr..skang tau pun ko..
kalu singgit dua..aku leh tutup gak mata..
tp kalu dh 100 ribu..ko pk la~


aku pun tak tau dia type apa..
mybe dia jenis yg suka senang dulu...
susah kemudian...


klau dh tau ada masalah...
setel dulu..gali apa punca..cari jalan penyelesaian..
nie bila benda dh siap..
bru ko nk suh adjust sana sini..
yg adjust nye aku..bukan ko..
yg kena maki ngn client nye aku..bukan ko...
bila client tak nk kerjasama..ko kata aku lembab..
tp si lembab nie jgk yg ko bg client mcm2 kan...

so sbb aku pun mls nk lyn..
minggu dpn aku o/station..
so ko lyn la smua client2 aku..bru ko tau seksa ke tak...
pastu terhegeh2 tipon aku tanya mcm2..
tyme aku xplain..ko tak nk dgr...
aku dok ofis client..off hp~bia padan muka ko~~~~



kalu ko jenis pemimpin yg baik...
berbincang...bersemuka...
aku pun tak kan lyn ko mcm nie..
sbb aku jenis yg boleh diarah apa pun..
aslkan ko bg aku direction yg btul...
aku akan buat yg terbaik...
tp kalu mcm nie la gayanya...ntahla..
duit ko berkepuk2 pun..ko tak kan maju..
trust me~


jgn terkejut..
kalu staff ko ramai2 tinggalkan ko...
tyme tu bru ko tau nk hargai org...
dh terlambat~
kalu depan client..bukan men la ko tersenyum2...mesra2..
tp tup client balik...ko pun bertukar character~


note : 3 weeks left..walaupun perkhidmatan aku patutnya abs minggu nie..tp sbb kesian kan ko..aku smbg jgk pai hujung bln..tu pun dia suh xtend lagi sminggu...as i said earlier..i will give my best..tp nie smua bkn sbb ko..tp sbb akak2 senior kat situ~aku doa sgt2 diorg dpt offer keje kt tmpat lain~~

Tuesday, May 4, 2010

nk update

nk update blog!
nk tulis mcm2 cite nie...
tp tunggu jab eh..
nk siap kan account tuan haji tu jab...
kang memekak2 call nk account..
jab eyh!!!!