iklan-iklan~sila click

Tuesday, December 27, 2011

tolong sy tak leh upload pic kat sini

sy dh select.dh tekan upload.dia pun uplaod.then dh siap smua.dia hilang.pic tak masuk dlm entry punnnnn!
hwaaaaaaa...
ngapeeeeeee????? ada sape2 tau and bleh tolong tak..?
benci la! benci.sy nk update mcm2 nie.
sy ada byk cite ni!!

hellllllllllppp!



nota : tolong sy cri jln pnyelesaian eh...kalu tak terpakse totop je la blog nie.apa guna entry tanpa pic kan.umpama tido tnpa dengkur kan..hik..hik...korang tolong nnty sy blnje sumi eh... :-)

Friday, December 23, 2011

berjalan2 lagi

short vacation.
asal boleh.janji jalan2 kan... :-)

tahun nie..tgh tahun dh ke JB.
Then 2 bln lepas ke terengganu.
now nk pi penang plak!
so dh complete la.utara selatan timur barat ku redah tuk tahun nie... :-)


trip kali nie trip mengejut.
eh.rase nk p utara tu dh la,tibe2 ckp kat abah jom p penang.
abah kata okay! cari tempat tidur and plan everything.
dlm 2 hari smua settle.
mana nk p.mana best.makan kat mana sedap.and tempat2 menarik.
smua dh di siap rapi..hehe~


tiap2 tahun family sy mesti pergi bercuti.
so tahun nie ke penang la kami sebagai lokasi penutup :-)


so..halooo org2 penang!

walaupun sy ngah audit luar.
so mmg ngah byk keje.
takpe..sy redah je.nk berjalan punya pasai..hehe~


kurang dari seminggu kita nk melangkah tahun baru nie.
apa azam tahun bru korang? tahun lepas punya azam dh settle?takpe..b/f je ke tahun dpn kalu ada yg terkandas...hehe.
azam tahun nie..alhamdulillah dh settle smua.
apa yg sy nk di tahun 2011 hampir smuanya tercapai.
alhamdulillah..syukur sgt2.


tahun dpn dh leh start laksanakan misi sy nk jalan2 ke negara2 asia.
so kena prepare duit.
lagi lega bila mak ckp kawen mak sponsor.full!
lagi senang hati bila goodies makcik sponsor.
lagi gembira bila makcik2 dh ckp nk sponsor apa.
lagi lompat2 riang bila cousin dh bukak butik pengantin...hahaha~
tinggal kawen je lagi aida...susah sgt ko kan?
tak susah..tp hati tu blum terbukak besar2 lgi....
bukak kecik je...

ok.dh.bye2.


nota : trip tuk this year dh hampir settle.trip tuk next year sy kna susun jadual betul2.Universal studio and bandung dh melambai2 sy...sabah sarawak pun dh memanggil2 sy..insyallah..will work for it :-) once comfirm jer tarikh kawen.sy book ticket terus p bandung...hahahhaha~~~

Wednesday, December 14, 2011

dugaan

nk mulakan sesuatu yang baru lagi mudah 
daripada 
nk mengekalkan apa yg sedia ada.


sesungguhnya
nk bertahan tatkala mcm2 dugaan dtg.
ujian katanya..
tp seriously meragut kesabaran + keyakinan.
hati makin lama makin terhakis.
tak tau mcm mana nk di tambak lgi bg sedia elok.

tp sy percaya.
setiap dugaan ada hikmahnya.
mungkin Allah nk tunjukkan sesuatu yg lebih baik jika sy gagal dlm ujian nie.
mungkin Allah nk perkukuhkan apa yg sedia ada.
atau
mungkin Allah nk uji keserasian bersama.


kadang2 emosi mendorong pada tindakan yg kurang waras.
tp 
sy selalu ingtkan diri sndiri.
byk kan bersabar.byk kan istigfar.
i tell u.
selama 4 tahun nie..
ini dugaan paling besar.
sy tak diduga dgn org ke 3 mahupun ke 4.
tp sy diduga dgn perasaan sy sendiri.

insyaallah.
mcm yg sy slalu kata.
jika dia jodoh yg terbaik dari Nya..
pasti akan bertemu jln yg sebaiknya.
kalau bukan jodoh
pisahkan kami tanpa rase benci.


nota : im ok.im fine :-)

Friday, December 9, 2011

ombak rindu






kalau nk diikutkan..
sy sgt bersemangat nk tgk cite nie..
lama dh sy tunggu2 cite nie kua...
finally...td dpt gak tgk.
ikutkan nk tunggu pas exam.tp tak leh tahan..
kt fb org dok update mcm2.
ada yg ngis.lelaki pun ngis.ada yg nk tgk lagi.
ada yg dh 4x repeat.
and dihari ke 6 kutipan menjangkau 5.6 million..
wahhhh~



sy dh baca novel nie 8-9 tahun yg lepas.
and sy masih ingt lagi cerita nie.
sebuah cerita yg menarik.penuh maksud.
and last month sy cri balik novel nie.
kasi repeat bace before tgk movie...

and my komen...
sy bg 3.5 out of 5 stars.
sy tak puas menonton and i want more
pengarah tak mampu lg nk cungkil jiwa sy buat sy menangis..hehe~
tegarkah hati sy nie??
tpppp...
sy hampir2 menangis bila tgk aaron menangis dlm bilik which he try explain kat izzah why dia kena kawen dgn mila.
bju dia + muka dia+ kata2 dia...buat sy terusik la sikit..
but im not crying for that scene...

watak hariz dibawak baik oleh aaron.
aaron yg boleh dianggap hero malaya .
acting dia sgt2 superb.
personally, sy mmg peminat aaron.
not just becoz hensem semata.sy minat suara dia.acting dia.body dia and all about aaron.
i wish i hve som1 just like him.
and as usual.wish will remain as a wish...hehe~
nothing much to say about hariz because its well done.

izzah yg dibawak oleh maya karin.
sy ada masalah dgn bahasa dia.
muka punya mix mcm tu mana lah bleh nk di imagine sbg izzah yg mana kita tau izzah adalah watak gadis kampung kan..
sy imagine watak tu dibawak oleh rita rudaini...eja...or at least fazura ke...
tp maya did well cuma watak tu tak sampai 100%.
sedih dia btl2 sedih...cuma slang dia je la yg mencacatkan sikit her acting...

mila.
so -so by lisa.
somtime ada overact sikit tp menjadi la...
cuma kalu muka dia lebih sedih tatkala dia redha kan hariz pergi pada izzah tu mungkin akan menambahkan feel di penghujung cerita tu..
dlm novel...mila tak segarang tu tau..
mila ok2 je..

keseluruhanya...
cerita nie 85% dpt capai apa yg sy expect la.
of kos la director tak bleh nk garap crita nie 100% from novel kot.
for 2 hours punya slot...director dh buat yg terbaik.
scene2 yg wajib ada..mmg ada.
cuma kalau ia nya jd cerita bersiri..lebih sesuai kot...
sbb penulis novel nie sgt2 pndai bwk kita hanyut dlm crita dia..


good job & well done :-)



bila sy tgk hariz and izzah tukar2 jam.
jiwa sy dh kacau sikit dh.terusik sikit sbrnya..
mcm mana sygnya hariz pada jam pemberian izzah tu kan...same goes to izzah.
thats how people appreciate apa yg org tersayang dia bg.
dia bwk ia sentiasa bersama2 disisi.no matter what.
not just putting them in one safe place and hoping that it will be safe forever.

kalau kita syg kan sesuatu. kita akan take a risk kan..
i mean if benda tu rosak pun. at least we had try our best to protect kan.
but
smua org ada cra dia sendri kan... ( korang tak paham eh? takpe..ada org yg paham) :-)


moral of the story,
jodoh tu ketentuan Dia.
andai dia takdirkan kita bertemu dgn org yg jahat sekalipun..
pasti ia akan terjadi & pasti ada hikmahnya..
Allah temukan diorng dkt tmpat yg tak elok.
tp itu jodoh diorng kan...takdir dia dipertemukan disitu tapi Allah dh rencanakan yg terbaik tuk setiap umatnya.

dan jgn sesekali kita pakse org syg kita.
syg terpakse nie tak bwk kemana pun kecuali dgn kehendakNya..
apa yg org tu buat.apa yg org tu ckp pun dh ckup menunjukan sejauh mana sygnya org tu pada kita kan.
tinggal kita je nk menilai dan menerima kan...
and masa bukan pengukur sebenar sesebuah hubungan atau kasih syg.
bercinta bertahun2 bagai nk rak pun belum tentu ke jinjang pelamin kan.kdg tak tahu arah tujuan pun.
kalau tak bercinta sebelum kawen pun belum tentu tak bahagia kan..
semuanya atas kehendak Dia.
kita hanya mampu merancang yg baik2.Tp rancangan Allah adalah yg terbaik :-)


nota : kadang2 mata buta tuk menilai kebaikan & keburukan seseorng..kadang2 hati tegar tuk menerima kebaikan & keburukan dia..tp diri tak pernah berhenti berdoa semoga dipertemukan dgn org yg sabar menerima baik & buruk diri sendri.

Wednesday, December 7, 2011

sy sedang.......

korang penah dgr tak org ngis rindukan bff dia.
ya.
sy sedang ngis rindukan bff sy!!


lg byk dia tulis.
lgi byk airmata sy jatuh.
lagi bykkkkkkkk sy rindukan dia.
dan
sy amk masa sehari tuk reply dia sbb sy nk taip je sy ngis.sy nk taip jer sy ngis.
sy rindu dia lah!
selalunya sy akan bebel atas katil smbil adap atil dia.
cant stop chatting till 12 n then dua2 tido kroh2...penat bercakap!
pagi plak.subuh gajah.masing2 kul 7 bru sedar.bgun mcm robot amik air smayang!!


dalam diam setiap tindakan sy dia perhatikan.
dan dalam diam dia perasan segala tindakan sy yg melihatkan kekecewaan sy tentang somthing.
dia dpt detect! tak payah tanya sy! dia dh dpt tau smuanyaaa....
dalam diam pun dia bleh tahu hati sy mcm mana :)tq fren!tqqqq....


eh.
sy rindu la!sy rindu~
before dia diambil oleh org yg lebih berhak untuk selamanya..
sy akan pastikan we will have single trip together!




nota : bandung and singapore trip next year.insyallah :-)

Tuesday, November 29, 2011

saya rindu



cuti 3 hari korang buat apa?

sabtu saya ada mock exam.alhamdullillah.dh settle mock.
final exam will be on  13 dec.wish me luck.
sgt mendebarkan.sgt2.


ptg td.
sy godek2 fb sendiri & fb en azrap.
skali sy terjumpa video2 and pic2 yg kwn2 sy tag dri dulu2 pai la skang...

tibe2..
makin laju tangan sy tekan nex! next! next!
dan dlm pada tak sedar.
bergenang jer airmata tgk pic2 tu smua...

ya Tuhan..
rindu nya sy pada diorng smua...
and suddenly, smua memory and activities yg penah sy buat bersama2 diorng dulu come to my mind~
rindu sgt2...


payahnya nk cari waktu tuk kami bersama2 horey2...
sy sibuk dgn class and exam.
ainaa tgh adapt new environment...
azie and shera sure bizy ngn keje masing2...
masing2 sedang membina kerjaya masing...
tp sy sgt2 rindu nk buat activity dgn diorng......


bila tgk pic2 nie smua...
hwaaaaaaaa....laju je kotak ingtan sy berpusing2..
mengimbau smua kenangn pahit & manis sama2.
hoii! rindu lah~


to my dear fren cik be,
congrats atas penghijrahan mu ketempat baru...
semoga terus success dgn jawatan dan tempat baru!
im happy for u! congrats again..

p/s : ada voucher isi minyak petronas tak?kalu ada aku nk byk2...hahaha...nape mu tak gi petronas cwangn seremban nie ha..kat sini enjoy pun best.tempat aman damai... :-) tuah ayam  nmpk dikaki..tuah cik bee di petronas rupanya yer....

lepas exam.
ada bykkkkkkk sgt benda sy nk buat.
ada janji yg perlu sy tunaikan..
jadual sy sampai bulan feb dh hampir penuh...great!
and believe it or not, dh hampir 2 tahun sy x dating ngn en azrap!
bijak pandai sgt kan...
sentiasa sibuk.
last year sibuk ngn final year project and bla2..
then abis blaja terus keje.smbg blaja plak lagi.
ahhhh..tu smua alasan jer kan.
kalau nk mesti dh jumpa.tp msalahnya tak nk..hahahha~
eh bukan2..
bukan taknk...tp seriusly sy takde masa.
masa sy byk dgn keluarga....and kwn2.

kalau sy ada masa ..
mesti sy pk nk lepak ngn kawan2 dlu instead of en azrap.
muahahahhaha~ kijam.
yer dlm kes sy nie...
baik kakak2 opis..mahupun kawan2...
smua nye mengatakan sy salah.sbb sy selalu bizy and tak nk dating.
balik2 en azrap jer yg di backup!!! huahauaua~


nnty aaa..
sy free ti sy dating okeh!
sy tau ramai yg risau...
minggu lepas kot sy ngn en azrap bru pasan dh dkt 2 tahun xjumpa.....
ilekkk je...plan tu ada.tp slalu byk halangan...( alasan lagi)..:-)




this week 4 hari jer sy keje .
then next week sy study leave dlm 7 hari kot..
berdebar2 niehhhh...takuitttt weyyyy..
tp sy redahhhhh je laaaa...

korang imagine la life sy ok.
isnin - jumaat keje mcm bese.
hari2 ngangkut buku tebal sy tu.kalu ada free time sy study.tp slalu nye sy tido je.
then sabtu pagi2 kul 730 sy dh ada ats highway nk ke sunway. kul 6 sy dh bgun siap2 smua.
kelas sy 8-9 jam...kul 6 abis class then sy kena ngadap jammed.kul 8 mlm bru sy smpai umah seremban.
rehat dan tido.
esoknya ahad.ulang balik jadual yg sama.
isnin dh start keje balik.
korang bleh imagine life sy cane tak??

tp percayalah,
sy buat nie smua bersebab...
and sy percaya..setiap kejayaan pasti ada pengorbanan...
and ini pengorbanan  sy...
sy tak merungut apatah lagi menyesal ( kdg2 terlintas tp cepat2 motivate diri sndri balik)
tp sy just share...

and korang imagine plak next year.
time peak period tuk para auditor ...
dgn class lagi..dgn outstation lagi..
berkampung di JB sudah pasti..insyallah..
tp takpe..
sy yakin sy mampu buat..
dh ramai org buat mcm sy...dan dah ramai antara mereka yg dh berjaya harungi smua tu dan sedang menikmati kejayaan diorng..
kalau diorng boleh..kenapa tidak sy kan...???
mental sy mungkin kadang kuat & kadang lemah...
tp semangat sy tak pernah luntur..
doakan sy okeh!

and paling penting..
sy mampu lakukan smua nie..
smuanya atas sokongan kuat keluarga , en azrap and kwan2..
tanpa diorng sy tak mampu nk buat sorng2.
sbb bila ada pape..they are those people yg sy akan cari~
Tq Allah :-)

Ya Allah,
sesungguhnya aku rindu pada mereka smua.
SEMUA!
Kau lindungi lah mereka & berikan mereka kesihatan yang baik.
Kau berkatilah rezeki yg kami cari.
Kau kuatkan hati kami dlm mencari rezeki & ilmu Mu
Kau satu kan hati kami dan jangan Kau biarkan kami leka dan lupa diri.
amin ya rabbal alamin......


















nota : sy hanya mampu merancang perjalanan karier sy. Tapi Allah tu lebih tahu mana kemampuan and dimana rezeki sy kelak.


baru perasan.sy tak penah letak cik wavir ( WVR ) sy kat sini kan....cik wavir sy dh 2x service dlm tempoh 3 bulan guna.and so far dia dh smpai ke timur tanah air.insyallah tahun depan ke hujung tahun nie dia akan ke utara tanah air plak...wehooooo...next dia akan ikut sy outstation ke selatan tanah air plak!

Friday, November 18, 2011

pengubat resah & penenang jiwa :-)

jumaat yg mulia nie..
penghulu segala hari...
jom sama2 tenang kan hati...
play jer...komfem sayu..
rindu & kagum nya kita pada Baginda...


tiap kali bangun..
dgn nadi kita masih berdenyut lagi...
itu tandanya Dia masih bg kita masa tuk jd yg lebih baik...
bukan Dia xsygkan kita..tp beri kita peluang tuk baiki diri...
insyaallah...

xmo bebel byk2...
jom layan....






Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu
Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu

Ya Rasulullah Ya Habiballah
Tak pernah kutatap wajahmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kami rindu padamu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
tErimalah kami sebagai umatmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
kurniakanlah syafaatmu
Allahumma Solli Ala Muhammad
Ya Rabbi Solli Alaihi Wasallim ( 2X )

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu
Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu
(lirik di http://liriksemualagu.blogspot.com)

Ya Rasulullah Ya Habiballah
Tak pernah kutatap wajahmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kami rindu padamu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
tErimalah kami sebagai umatmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
kurniakanlah syafaatmu
Allahumma Solli Ala Muhammad
Ya Rabbi Solli Alaihi Wasallim ( 2X )



nota : moga kami dpt menjadi umat mu yg berjaya di dunia & akhirat..insyaallah.amin

Sunday, November 13, 2011

yg tua kita hormat. yg muda kita syg

lately nie hati sy bengkak je bila mcm2 hal yg sy dgr.
sakit nya hati bila ank tak hormat mak.
no matter la makcik ke pak cik ke..apa pun pangkat.
but it still org tua...yg pangkat mak ayah pada kita..

sy tak tau la sy rase mcm nie sbb sy mmg bersifat kekeluargaan sgt
atau mungkin mmg org yg buat ni dh lebih2 sgt2...
pd pendapat sy..
tak kisah la..betapa besar pangkat kau...betapa byk gaji kau..
betapa kaya and besar rumah n keta kau...
org tua tmbh lagi pakcik makcik kau sndiri tetap kau kena hormat.
jgn sesekali kau tidak kan hak diorng tuk dihormati oleh anak sndiri.


as for me,
makcik pakcik sy..sy dh anggap mcm mak ayah sy sndiri..
tmbahan yg baik yg sntiasa support sy..
apa sy buat..apa sy nk..sy sntiasa bincang dgn diorng...
selepas mak abah sy..mereka adalah rujukan kedua sy...
senang cite..diorng mmg sntiasa update la progress sy..
infact some of them tahu bila sy ada class..bila sy exam...and all that...


sbb sejak dulu lagi...
sy dh remind my self...
tak kisah pun apa sy akan jd...jauh mana sy bleh pegi...
sy syg diorng mcm sy syg mak abah sy sndiri.

tp sakitnya hati sy bila tau..
org mengkuli kan diorng...tmbahan plak dia tuk darah daging sndiri...
automatik hilang rase hormat sy pada mereka...
automatik!
once kau buat diorng mcm tu...umpama kau buat pada mak abah aku sndiri..
kalau bukan anak buah sndiri nk hormat pakcik mak cik sndiri siapa lagi?

kau kuli kan diorng just sbb kau berduit???
dammmnn! rase nk eeeeeeeeee....eeeeee....geram..
bila kau senang..rumah diorng tak kau jejak..usahkan jejak..telefon pun tidak.
nk dtg hari biasa jgn lah harap...raya pun kau tak jengah.
harap duk dekat.aku yg jauh pun sebulan 3-4 x naik trun kl tau...
lupa ke kau dulu time kau merempat..makcik pakcik tu la yg kau cari.
rumah diorng lah yg tmpat kau tumpang...
situ la tmpat makan minum kau...
dia lah yg kau tipon ari2 ngadu itu dan ini...
tp bila rase diri dh kaya...dh senang...waaaahhhhhh...smua kau lupa.
kau kuli2 kan jer..men arah2 jer org tua dtg wat tu ini tuk kau~
wahhhhh...sedapppp la sgt kan!


eiiiii...
mmg sakit ati btl ngn org yg mudah lupa diri bila wang dh kuasai diri.

always remind my self and my adik2 yg bwh2...
kita satu keluarga...
susah senang kita tetap sama2...
kalu kita berjaya..tu smua berkat doa org2 tua kita...
jgn sesekali kita lupa org2 yg penah bantu kita...
yg selalu doakan kebaikan tuk kita..
jgn lupa darah daging kita sendiri...
harap2 adik2 sy tak lupakan smua tu..
dan harap2 sy dh tunjukan tauladan yg baik tuk diorng...
xpernah sy abaikan keluarga besar sy...
org yg nak kawen dgn sy mesti mampu nk get along dgn keluarga besar sy.. :-)
adik2 and abang sepupu dh sy anggap mcm adik bradik sy sndri..
kalau diorng tak update their activities kat sy...sy sndri will ask them to update everything.
if sy kena bebel or marah on certain part..i will do it...
sbb sy slalu ckp...sy nk diorng buat lebih dpd apa yg sy dh buat...





nota : sy nk tgk...sejauh mana duit mampu melupakan manusia...apa pun yg kita buat, make sure kita dpt restu and redha dari org tua kita....kita mungkin bleh berjaya tnpa itu...tp percaya lah..kejayaan tu tak kan mampu bertahan lama...

Thursday, November 10, 2011

muka kepenatan.packing goodies bag~ but enjoy doing it wif my big family.

kenduri belah cherating
dekat dgn kawasan nelayan.
the foods sgt2 superb!
layanan also superb!
tq org cherating :-)





2 minggu berikutnya...
majlis dibelah kami plak..
di adakan di pantai hillpark sana...
layan pic okeh...


mak & mummy bizy menyapu

semua dh ready...
time nie dlm kul 10 sy rase :-)



tetamu dh mula ramai..
sy pun dh lenguh kaki...
berdiri all the time :-) but happy meeting with my relatives






kami ada 4 pengantin yer...
2 pasang la mksudnya...
yg belah kami..
abang...
and adik perempuan nya...

so pic kat ats..
my adik sepupu....

and pic cake kat bwh..
special from seremban...
sy tak bleh pikir nk sponsor apa for both of them...
sbb diorng dh prepare everything...
so i came out dgn idea nk bg cake 
actually diorng tak cadang pun nk potong cake bagai...

so tema adalah hijau pink...
cepat2  tempah..
nk ke secret diorng tak buat kek bertingkat..
ke manggo..
rase nye tak sedap mcm yg sy harapkan..
so i end up dgn kedai kek yg agak bru nk naik di sekitar senawang.
kek dia mmg sedap!
and mmg suit dgn my buget yg below 200~hehe~ :-)


at first rase mcm nk bg my cousin voucher pegi spa..
kalu sy dpt pun..
comfirm happy gile..
so rasenya dia pun mcm tu...
tp dek kerana bizy..and pelupa nya sy ni...
sy lupa nk booking and all that..
tahu jelah kan..
booking pun mkn masa...
so cancel je la.
maybe rezeki cousin2 sy yg lain plak~


pic2 last skali..
abah ngn layan cucu dia makan cake...
cucu dia nie jarang jumpa atok dia...
so agak2 takut la aslnya...
tp bila atuk dia dh offer dia cake..terus lekat kat atok dia!
dia katik...tp sgt2 cute!