iklan-iklan~sila click

Wednesday, January 19, 2011

student vs lecturer

korang penah tak ngadap situasi mcm nie.
lect korang emosional.
jenis yg kadang2 ok gile.kadang2 moody gile.
bila tyme ok...mmg terbaik la.
bila tyme ngah berangin..abislah...
yg tu ok lagi.


lagi satu jenis.
yg mcm nie.
dia mengajarrrrrrrrrrrrrrrrr je ikut suka ati dia.
it was like. dtg class tnpa objective tuk dicapai...
1 slide takes about 20 minits to finish.
its ok tuk kongsi pengalaman...cite apa jd.and all that.
but please ada limit la.
ni disebabkan berjela2..class yg bleh abis 2 jam..dh jadi 6 jam!
padahal isi sama.yg tnya dlm exam ialah yg dlm slide tu.
yeah.its ok nk bg additional info'. tp kalu tiap satu point nk cite pengalaman.
haru la....
bile dh lost track.buat class tmbahan.
which is dh makan masa kita as student.


sy bukan tak menghargai.
sgt menghargai.tp please la fikir tentang tyme student tu sndiri.
mana lah tau.org tuh dh ada benda lain nk kena buat.
nk study tuk exam subject len ke..apa ke..
bla nk kena ganti clas...
kan dh nk kena reschedule balik...


lagi best.
dia dh tau.subject dia borink.
dia dh tgk student dia majoriti pandang slide tembus.
dia dh nmpk ngn mata sndiri student kat blakang dh siap tido ats meja.
why not dia do somthing.
ini tidak.still bercerita itu ini yg tdk dlm slide.
which memakan masa yg sgt panjang.


aim kita nk on track so that kita tak nk replace clas ke apa tyme study week.
plus ini akan memudahkan student tuk susun jadual study dorg.
bila lect dh lost track.byk nk kena cover.
student pun dh kelam kabut.
class len dh mencanak2 pai chapter len.
class kita tergedek2 lagi nk abiskan...
sgt tak selesa dgn keadaan mcm nie.
smpaikan...
to start the lecture pun takes 15 minits...jenuhhhh kak oi...


plus.
kadang2 ada lect yg cancel class suka2 ati.
ok.fine.mybe dia ada hal.so kita leh consider...
tp bila dia nk replace.dia replace ikut tyme yg xdiscuss dgn kita.
mana la tau.tyme dia replace tu kita dh ada 5 class sblmnya.
larat ke ko nk pegi class yg ke 6 tu??class replacement tuh???
letihhhh gila kot.
dtg semata tuk attendance je.
apa pun tak masuk.
badan tak larat otak pun dh cramp!



sy suka dgn lecture yg cool.
bila mengajar ada eye contact.
yg ikhlas.yg mengajar + bg pengalaman tp still on track.
yg bleh consider mslh2 tertentu.
yg suka bg peluang.tak suka mengutuk tanpa usul periksa.
yg suka bertanya sblm buat apa2 tndakan.
yg suka two way communication.

dgn lect yg mcm nie.
kita nk pegi class pun excited.
siapkan tutorial dia bagai.
sbb suka dgn cara dia.
kalu tak suka subject dia pun leh jdi suka.
terus rase WAJIB score A~


ada junior yg mengadu.
ada lect yg baru.
mengajar pakai buku je.
means dia bace apa yg ada dlm buku.
figure2 smua dia bace je.
nie plus tu.divide by this..bla..bla..
ajar finance nie.tp membace.
sakit tak kepala korang??

bila bg tutor.
student dia dh try.
but ada stuck kat certain part.
so dorng stop.
tu pun kena bambu.
see...bukan student tak cuba.
atleast dorng cuba buat.dari tak buat langsung.
tp still kena marah.
kalu dia dh tau buat tu smua.buat apa dia dtg class tutorial tu.
see??kadang2 bila dh rase bgus sgt.mula la lupa diri.
padahal dia pun bru setahun dua tinggalkan bangku universti..
patutnya dia rase apa yg student rase.

semester nie.
sy ada 2 org lecturer fav.
and keduanya adalah lelaki.
bkan factor hencem menjadi tarikan.
tp class dia mmg best!!!!
mcm mana lmbt pun sy mesti pegi class dia!!!
kalu tak smpat.sy masuk section len.
see..punyalah syg subject tu plus lect skali.


so sy rase.
lect and student kena ada komunikasi yg baik.
baru clas bleh berjalan lancar.
lect pun penah jd student.
student pun nk jd mcm lect.
so kena la ada give and take.
tak perlu bandingkan zaman2 dia blaja dulu dgn skang.
yg mana student skang terlampau manja.
ini bukan masalah manja.ini sy rase ada keperluan.
kalu kat lua sana tak de perogal.pemandu bersopan santun atas jalan.
mungkin student leh jalan kaki gi classs.


zaman berubah.
gaya hidup pun berubah.
and kita pun kena terima perubahan.
asalkan kita tak berlebihan and lupa diri..itu sudah ckup.
10 tahun akan dtg.
mana tau..sblah kwsan uniten ada lapangan terbang.
khamis je.smua student beratur nek flight balik
kelantan.terengganu.kuantan 1 flight.
n9,kl selangor 1 flight.
yg blah utara 1 flight..direct terus ke utara tak yah singgah k.l.jimat masa.
ha...mana tau..kan.kan..kan....


tp.
sy and ainaa rase.
10 ke 20 tahun akan dtg.
uniten dh takde kat muadzam dh.hahaha~


ok.sekian.
luahan perasaan org yg tak leh perform tyme exam td.
sy ase,kalu sy study subject tu 1 minggu direct pun lom tentu leh perform mcq td.
cisss ~
apa nk buat.dh usaha.
so tawakal je la... :-(

No comments: