iklan-iklan~sila click

Saturday, February 26, 2011

kentot

apa ke tak senonoh nye tajuk entry ko nie aida???
ilekkk..coool..smua orang pun penah kentot kan...
sama ada bau ngn tak je..
atau
sama ada bunyi atau tak je...
kan..kan..kan...
ececece...malu nk ngaku plak kan...
ke smbil update blog..blogwalking..smbil tu lah kentottt......ecece.. ( r u talking bout ur self aida..??hahaha)

kentot tu nikmat kan??
sape setuju...scroll mouse ke bwah...













ecece..semua setuju!
so lets proceed.

ada sape2 penah tahan kentot smpai biru muka tak??
nk2 tyme ngah dating..bek punya cover.nk2 pom...tak cun r kantoi kentot kan...

jujurnya..
kentot tu satu benda yg puas..hahaha~
cool bebeh.kentot bukan satu kesalahan..polis tak kan saman kamu ok.
tp jgn plak ko gi kentot kat orng ramai..siap package ngn gas lagi..
mmg la tak dpt saman..tp dpt maki la...hehe~

en azrap suka kentot.
dia ckp..
"ilek la ayang...kentot bukan ada jamban pun..wat pe nk tahan.kentot jaa la.." dia nie mmg weng!
kadang tgh gayot ...sy dgr..protttttttt!
sy diam..dia diam..then dia tnya.." ayg dgr tak??" pas tu sama2 gelak!
hampehhh btl..mmg tak senonoh..bf kat lua sana.jgn tiru ok~
lgi sengal kalu dia ckp.
" fuhh..lega nya ayg.dpt kentot.." sy dh bese lyn mamat tak senonoh nie.
bg sy..biarlah dia kentot..dpd dia dok beranginnn moody ngn sy..hahaha~

kalu sy ngah angin berasap..dia msti tnya..
"ayang dh kentot lom nie..gi kentot dlu..kang ok la tu.."
mmg kalu face to face..sy nk pijakkk kaki dia...( poyo je ckp.)


ok!
sy nk kongsi pasal kentot nie!!
check it out!


Dari mana asal kentut ?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yang kita telan, yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia & gas dari bakteri dalam perut.

(kentot adalah gas..kalu yg kuar tu cecair..tu namanya cirit yerrr...hahahah..)


Apa komposisi kentut ?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteri serta reaksi kimia antara asam perut & cairan usus menghasilkan karbondioksida. Bakteri juga menghasilkan metana & hidrogen. Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteri dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak karena tubuhnya tidak sempat mengabsorbsi oksigen. (Makanya jangan suka nahan kentut)
.

( orang kata..sape makan telur rebus kentot busuk..korang setuju??)


Kenapa kentut berbau busuk ?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut, & makin busuklah kentut anda. Telur & daging punya peran besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang-kacangan berperan dalam memproduksi volume kentut, bukan dalam kebusukannya.


( hah! sah..la..telur memainkan peranan..its ok.sy tak suka makan telur rebus..haha~ en azrap msti suka mkn kacang kan..tu sbb volume dia kuat..ke sbrnya dia nk berlagak..dia leh kentot kuat..takpe bang..ayg pahamm..kentot tu nikmat..after 3 years with u..ayg pun dh lebih kurang mcm tu...hahaha~ bila mak marah..sy ckp.."azrap ajar" haha)





Kenapa kentut menimbulkan bunyi ?
Karena adanya vibrasi lubang anus saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung pada kecepatan gas. 



 Kenapa kentut yang busuk itu hangat & tidak bersuara ?
Salah satu sumber kentut adalah bakteri. Fermentasi bakteri & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingnya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat & jenuh dengan produk metabolisme bakteri yg berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya, tapi SBD (Silent But Deadly)


( sy penah bau yg mmg mintak nyawa punya kentot okeh!!! seyess...pengsan..dlm lift)



Berapa banyak kentut diproduksi sehari ?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.






Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan ?
Bukan diabsorbsi darah, bukan hilang karena bocor..Tapi bermigrasi ke bagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan. 


(hahaha~ tiada penundaan yer kwn2..so kentut lah..jgn tahan2..nnty lgi brangin badan..tp make sure kentot kat tmpat yg sesuai okkkk...)








dulu sy mmg segan bab2 nie..
tp en azraf sedarkan sy...jgn malu nk kentot...( ditempat yg sesuai la)
kalu tahan..badan pun beranginnnn je....
kdg kalu nk kenakan my housemate..
otw nak nek tangga apartment...
sy jalan dlu..maknanya sy depan..
pastu...apa lagi..hahahahhaha la kitorng..
sure kena..
"bodoh punya aidaaa..." smbil gelak..
" dunwory..aku dh berak..takde bau punya..." sy reply..

"nie smua azrap la ajar nie..." " sengal pnya azrapppp..."


hahahahha~aida yg kentot...azrap yg dpt nama!! :-)


tp nie kwn2 yg rapat je eh..jgn la tiru aksi nie..
agak2 korang ayu2..jalan pun kepit2...gelak pun tutup mulut..jgn la buat smua nie..mmg jatuh saham la!haha~

tp sy tak penah kentot dkt public eh!!maksudnya dgn org ramai..gile ke kau! tak profesional ok!! (kentot pun kena ada etika) tp jgn la tahan kentut pai biru muka~hehehe~

nota : ada sorang reader kata..sy kalu dh kawen ngn en azrap mmg kena mintak ampun byk2..sbb slalu kutuk dia kat blog..haha~ dun wory korang..en azrap mmg bace blog sy...dia mmg tahu sy ngutuk dia..pas bace kang msti dia msg..." ayg ngutuk abg kat blog eh...sengalll.." pas tu gelak2...i miss him~

3 comments:

=sz= said...

ahahaa..
bagus! tru colour!
takyah nak cover2 time belum kawen je kan...

CiK AiDa said...

kak,
mmg no cover2 at all.
kalu sy salah.mmg kena marah.
kalu nk kentot.lepas je..
jgn harap la dia nk pujuk baik2 comel2...dlm mimpi jelah..hahah~

kechik said...

well said!!(^_^)