iklan-iklan~sila click

Saturday, February 26, 2011

orang asli penduduk peribumi~




minggu lepas sy ada final presentation tuk subjek public sector accounting~
report nya dh anta 2 minggu lepass..tp presentation nye hnya minggu lepas...
this is group asignment~

so saya,aina, azie,tasya n mimi adalah satu group.
our topic : improving infrastucture in rural area and kementerian yg terlibat ialah kementrian pembangunan luar bandar and wilayah which is headed by dato mohd shafie bin haji afdal.

last week
our lecturer suh present satu tajuk yg interesting.
yg bleh dijadikan issue..
yg menarik.bukan yg kami present dlm report tu~
so kami decide tuk present psl indigenous people ( orang asli )

since kami berada di muadzam shah.
dimana orang asli merata2..
especially dpn bank cimb...
suh senang sikit to get in the topic.
mlm tu.kami dok mengugel cari info~
and malam tu jgk sy dok selami orang asli~

satu benda yg sy realize.
dorang jgk manusia macam kita~
yg ada hati dan perasaan..bukan diorng tak nk berubah..
cuma diorng dh hidup mcm tu sejak zaman datuk moyang dorang lagi~

2006~
tyme foudation~di muadzam shah.
sy sgt takut bila nmpak orang asli.
nk2 lagi bila dkat pasar sehari.
ada yg bawak anak kendong pakai kain batikkk je..ada yg anak dia pakai spenda je..
ada lagi yang tak pakai apa pun..
mak ayah dia pun pakai yg menakutkan sy~
kalu nmpk mesti sy serabut je~

tp after 5 years.
sy dh boleh senyum dgn dorng~
sbb diorng pun dh tak pandang sy semacam lagi..
diorng dh kenal sy kot eh???hahhaa~
plus kadang2 tu ble nk draw duit kat cimb..bila sy q blakang dorng..sy leh snyum kat dorng.


mmg diorng nie menakutkan.
tp itulah diorng yg sebenar..yg susah utk kita ubah.apatah lagi pakse mereka jdi mcm kita.
walaupun tido dlm hutan.yg rumah beratap rumbia.
tp diorng tetap bahgia.tetap hidup
and yg paling penting..
anak diorng tetap ramai...hahah~ ( bak kata ainaa..diorng takde entertainment..so zass buat anak je)

bila sy bace and buat research..
rupanya kerajaan byk bagi bantuan..
tp ada yg diorng tak leh terima..
especially dari segi pelajaran...kalu anak diorng abis darjah 6 tu pun dh kira syukur la~

menurut tasha..
tahun dpn kot tak silap sy...kerajaan akan hantar 10 orang anak orng asli setiap tahun ke oversea smbg blja~
nie smua tuk encourage dorng tuk work harder..
peluang dh depan mata~
and kami sempat jumpa psl sorang profesor yg skang mengajar di UM dan dia adalah orng asli semoi.
beliau memperjuangkan hak dan nasib orang asli~
and jgn tak tau..
kerajaan ada bina sekolah orang asli yg beraircond.
asrama diorng pun beraircond tau~
betapa untungnya dorang kan~~~

orang asli juga boleh berjaya.
cuma mereka tak nampak lagi jalan untuk keluar ke arah tu.
some of them dh berjaya pun..
but im talking about mereka yg masih tinggal didalam hutan and yg masih tido di tepi2 jalan..
kadang2 kesian tau..tmpat tu kotor...
berkaki ayam..tp mereka dh biasa..

and jgn terkejut sy ada jumpa facebook orng asli yg meluahkan perasaan mereka terhadap kerajaan.
dorng ckp.jgn ubah hidup dorng...jgn ubah pegangan diorng.
diorang kata duit yg kerajaan salurkan tu tak smpai pun pada diorng.kalu ada pun sikit.yg len lesap ntah kemana...
sejauh mana kepastian tu..takdpt sy jwb..wallahualam..
tp sy cuba bukak website jabatan hal ehwal orng asli..
tp tak byk info yg leh membantu~



tp yg nyata..
antara kita and orang asli masih ada jurang..masih jauh..
tak tahu mana silapnya..
dan yg pasti kalu diorng tak mahu berubah..kita kena respect.
respect cara hidup diorng..budaya diorng and cara diorng...
yg nyata..
diorng jgk punya peluang yg sama mcm kita tuk berjaya~~


okeh kwn2 uniten.
pas nie kalu jumpa orng asli kat mana2..senyuum la okeh.say hello ke..
nk tumpangkan ke..hehehe~
1 MALAYSIA!!!



nota : teringat kisah uztaz sy..dia tumpangkan orng asli naik kereta dia nk ke bandar..dari mula naik..smpai la kebandar...orng asli tuk duduk menyangkung kat seat kerusi belakang..dia menyangkunggg je..tak duduk langsung...geleng2 kepala la uztaz sy tuh..

btw.pasal presntation.sy sgt2 puas hati~happy sgt..thanks to group members..tasha,mimi,azie and aina!! good job~ big thanks jgk to cik bee and nina for the question on that day...even though kitorng tak prepare apa pun tuk jwpn solan korang..but we r happy to anwer ur quest~ thanks alot~

lagi big thanks kat sir zul..our hansome lecturer.sy ase dh 3x sy bgtau kat dia yg dia mmg hencemmmmm! hahahha~ dh la hencem baik hati plak tu~ soft gile...mmg dia treat kitorng mcm anak dia je~syukur sgt last sem nie dpt lect yg baik mcm tu..alhamdulillah...sy tak pernah ponteng class dia ok!  minggu lps dia ada slh ngajar...dia say sorry..then sy ckp.."takpe..orang hencemmm buat salah..takde hal punya sir..." dia senyum je..dia kata dh ramai ckp dia mcm tu..but no extra marks ok..nnty sy upload pic dia~ sir tuh umur dh dkat 50 kot sy ase...hencemmm weh..hencem!!

No comments: