iklan-iklan~sila click

Friday, March 11, 2011

menyusah dan tersusah

selamaat sampai seremban td~

laju2 nk update blog sbb ttibe rase mcm tension je dgn perangai org tuh~
td berborak2 dgn abah..
then abah pun mulakan gosip nya~ sy mendengar dgn teliti smbil menyampuk skit2.
smbil tu abah suh sy pikir mcm nk nk cari solution~
sy mmg cepat nek angin~ tp pas tu sy cool lah~
mulalah sy pk apa nk buat tuk tolong si dia nie~ smbil tuh tlg abah pk tuk tlg dia nie jgk~~
jarang sy tgk abah sy mengadu kat sy mcm nie~ nie msti dia dh pening sgt dh nie~~~
wahai la anak2 buah..untunglah korang ada pakcik yg baik mcm abah nie~~
kalu aku yg jd pakcik korang nie~ jgn harap aku nk tolong selesaikan masalah yg korang cari sendiri~


nk details kan kat sini rase mcm tak smpai ati~
tapi takpe.
sekadar nota ingatan tuk kita smua..especially yg belum kawen~

1 - kalau rase diri tu tak mampu lagi..tak de ckup duit lagi jgn gatai2 berjanji nk kawen ngn anak orang..ini duit pun takde..blaja pun pinjam ptptn. makan pun mak ayah tanggung..jgn sesekali berjanji nk kawen ngn anak dara org ok. berniat atau berangan takpe..berjanji  jgn!

2- kalau dh nama pun anak lelaki.tanggungjwb pun besar la kan. apa kata ko senangkan mak ayah dulu..keje elok2.stabil btl2 dulu baru pk pasal kawen bleh??nie sanggup plak nk meminjam sbb nk kawen.pas tu sanggup plak hutang sana sini sbb nk kawen....senangkan mak ayah dulu boleh??awak muda sgt2 lagi!! sy bukan nk berlagak atau apa tau..cuma sy lebih suka pk long term..ko nk kawen, tp ko sndiri tak stabil..lepas tuh duit simpanan pun takde..kata lah dh kawen.pastu ada anak.lagi byk pakai kos..cube ko pk mana nk cari duit tuk smua tuh??nk mintak tolong mak ayah lagi???ko dulu pun dia bela.anak ko skang pun dia kena bela?? rasional sikit weh...jadilah anak yg menyenangkan mak ayah dulu~~ sy bkn ckp kawen tu tak boleh..boleh sgt2. tapi biarlah mampu~ jgn susahkan org lain..ukur baju dibadan sndiri~ ko muda lagi wehhh....jauh lagi perjalanan kalu pnjang umur~~

3- lagi satuuuuu...tuk yg dh tak sbar2 nk kawen sgt nieh kan...tolong la siapkan diri dgn ilmu rumah tangga~ tadi mak sy ckp.."kawen nie bukan suka2 tau..nie tanggungjwb..bukan nk sonok2..kalu tak ckup ilmu rumah tangga..pegi la blaja siap2"... jgn minggu dpn ko nk kawen..hari nie baru ko blaja nk masak.blaja lipat baju.blaja kemas rumah~~ tp sy penah dgr org ckp..kalau dari kecik dia mmg jenis yg pemalas lipas dan mmg tak kisah bab kebersihan...smpai besar la dia jdi mcm  tue...susah dia nk berubah.susah nk bentuk.so mak ayah la yg mainkan peranan nk ajar anak2 dia psl basic things nie ~  jgn nk jadi menantu hantu sgt ok~ smpai smua benda pun tak reti~~~

4- kalau ada masalah.bwk2 berbincang.jgn nk lari sana sini..mmg nk mintak "kata2" btl la kalu buat mcm tuh kan..matured skit~ berpijak dibumi yg nyata~ niat awak dh baik..tp cubaaa baik kan lagi..supaya masa dpn yg lebih terjamin.belajar bersabar sikit~~~~


last week ada bace satu blog.she said..mak lelaki susah nk lepaskan anak bujang dia kawen dpd anak perempuan..sbb kalu anak perempuan mak dia dh siapkan dia ilmu2 rumah tangga so that dia leh jaga laki dia ( tu pun kalu mak dia ajar la kannn)..tp mak lelaki lagi susah nk lepaskan sbb dia tak leh surekan yg si isteri leh jaga anak dia mcm yg dia jaga selama nie...sy terus angguk sorng2 tanda setuju~ yesss..benda nie smu boleh blaja..but make sure u have strong basic la kan....betapa besarrrrr tanggungjwb nie kannnnn~


thats y sy slalu discuss ngn my cousin..especially yg berderet2 nk kawen nie kan...make sure prepare your self..lengkap kan diri dgn ilmu yg ada..grab apa je ilmu yg boleh tuk jdi yg terbaik...make sure ilmu rumahtangga dh ada..jgn malukan mak ayah bila suh masak pun tak reti...so kesiannnn sgt2......and alhamdulillah..sy rase diorng dh well prepared...thats y dorng yg kawen dulu...bukan sy..hahahha~ ( ko byk main aidaa..tak layak kawen lagi!! hwa..hwa..hwa..)

sekian.korang tak paham kan??takpe. tak payah paham~~


nota : sy nie pun ..ada ala2 menantu hantu jgk.tp bukan menantu pemalas lipas ok.oh future mother in law~ sy mmg la tak expert masak sedap2 macam mak..tp tuk perut en azrap yg boncet tuh insyallah lepas la...sy pun bukan pandai sgt bancuh air tuk anak kesygn mak tuh..tp kalu nk bg rase nescafe tuh ...bolehlah....sy bukan lah peminat no satu rancangan masakan kat tv mcm mak..tp kalu nk jd geng masak2 kat dapur ngn mak tuh...kira ngam lah..sbb sy pun suka masak memasak try menerai...sy nie tak la gila soping sgt2..tp kalu nk jd geng soping pinggan mangkuk cuci2 mata brg2 antik nie kira cantik dh la..sy nie mmg suka tgk rumah bersih berkilat...tp kalu nk jdi geng kemas rumah dgn mak..sy sedia berkhidmat...tp sy tak tau lah sy boleh jaga anak bujang kesygngn mak tuh dgn baik mcm mak jga dia slama niehh..harap2 sy boleh lahh...boleh jdi sabar and terbaik mcm mak~~ :-))))))  ( harap2 bila sy dtg menyembah dibumi gurun nnty..mak mertua sy tak suh masak nasi beriyani gam ..mau pengsan 50x sy nnty...hahha...nasi beriyani gam tak leh...nasi ayam orait eh mak...hehehhe~)


minggu nie nk buat cupcake!! harap2 berjaya....nie bukan sbb nk bodek mak mertua ok..nie sbb mmg minat and suka2.tp kalu menjadi..wajib lah buat second round nnty2 and  ku poskan ke gurun plak, tp bukan utk awak eh en azrap...tp tuk kakak mu yg kedinggggg tuh...muahahaha~

2 comments:

Fazila said...

sekrg cost hidup meningkat usaha kalau nk sesuatu... kalo bole jgn smpaikan menyusahkan org tua... seposen dua dr akak :)

jemput join Give Away akak

http://sweetfamilysindahouse.blogspot.com/2011/03/my-1st-give-away.html

tq

teacher anis said...

bilo ko nak kawen ni aida oii..dah buleh tu,cumo kono kojo dululah..apepun,sume nasihat tu aku baca sambil angguk2 sampai poning kepalo aku dek angguk..peringatan untuk pembaca juga...