iklan-iklan~sila click

Sunday, May 22, 2011

pilihan

first of all,

im sure kita masih terkejut dgn kejadian tanah runtuh smlm kan.
takziah buat waris2 mangsa and semoga pelajar2 yg selamat akan terus survive~
al- fatihah buat mangsa2 kejadian tanah runtuh di ulu langat~

ok,
now sy sedang sakit otak nk buat pilihan.
ya ALLAH, susah nye nk buat pillihan...
last week bos panggil kali ke-2.
psl offer tuk smbg study tuh..oleh kerana sy senyap je..so dia panggil masuk bilik to know my decision.
and tyme tuh ada bincang2 lagi...tnya mcm2..

pilihan sy skang, nk smbg study buat
ACCA ~ (Association of Chartered Certified Accountants)atau
CPAA~ (certified public accountant australia)
actually bos bg 5 pilihan..tp kita dh shortlist kan kepada 2 je yg ada nie...


knp sy masih ada pilihan??
mesti korang kata..buat je la ACCA tu...skang market mmg nk ACCA~
ada ACCA gaji mmg gempak la kn sbb tu yg the highest dlm accounting kan...
tp msalahnya...
mampu ke sy...( thats what im thinking rite now...can i do ACCA??)
thats y sy besarkan lagi pilihan pada CPAA sbb ia lagi mudah cuma dia tak international la...
just malaysia and australia je...MIA komfem dpt kalu wat CPAA nie...
bos bg cadangan amik je ACCA..since market mmg nk ACCA..
di malaysia tak ramai yg ada ACCA, thats y dia bg tawaran yg mcm nie sbb nk ramaikan lagi org yg ada ACCA kat malaysia and sekaligus nk naik kan taraf pendidikan di malaysia nie....
tp bos kata,
u must give full commitment...or you nk lagi mudah sikit u amik CPAA...
exam dia 3x setahun...if u nk amik kat australia, its up to you, amik ticket airasia then u can seat for exam kat sana...up to you....
chewaaaaaaaah....senang je bos bg cadangan...bg pendapat...
sy yg terkulat2 dpn dia nk bg jawapan...since di seremban nie blum ada lgi yg amik offer nie...
and kalau boleh bos mmg nk suh sy amik offer nie..
tau kena seat exam bile??
this coming september!!!omg~~ ini keje gileeeeeeeeeee!!!



yg bersawang dlm kepala sy nie...
as we know, ACCA sgt2 mencabar..perlukan kesabaran and kesungguhan...
syarat sy dlm tawaran nie ialah sy mesti berkerja dlm bidang nie/ audit firm.
2 months before exam we will have class kat KL...
then 2 weeks before exam bos bg cuti tuk study...
masalahnya, ( byk sgt msalah)
mampu ke sy nk study smbil keje nie...???
yg sy nmpk skang..keje tuk sy mmg berderet..
since ada 3 org je yg single dlm ofis..
so mana2 outstation luar yg jauh, mmg kami la yg kena pegi...
supervisor pun dh remind masa first day keje lagi~

kesana kesini...
bila nya nk study...
ACCA tu perlukan tumpuan yg tinggi...
sy tgk soalan AFA yg ala2 ACCA punya question pun dh nk ngis tau...
thats y sy cadang nk amik CPAA je...
since dia lagi senang and so far kat malaysia yg lulus exam nie 60%..
agak tinggi and lebih mudah :-)

tp employer skang demand ACCA..
how??
sy rase sy kena wat research lagi...
sy mmg dh set mind nk smbg study...
tp tak sangka peluang tu secepat ini...sy plan nk wat master kat UUM..
dh tgk dh package diorng...
tp offer nie pulak yg dtg dulu..
and peluang nie tak dtg byk kali...tak dtg pada smua org..

my mom kata
" go..grab this chance...yes!! smbg study...u can do it "
tp dia ada ayat smbgan
" smbil wat ACCA nie pun leh kawen tau...jgn ko nk xtend kawen plak"  pedihhhh je sy dgr ayat smbgan dia..

serabut kepala sy weh...
en azrap dh lemauuuu je bila sy kata nk smbg study...
lagi dia lemau, sbb seminggu sy dh keje nie..
mmg takde masa tuk dia langsung...
kul 10 je sy dh tido...kadang2 lepas isyak dlm 8.50 gitu sy dh terlelap...
kadang2 sy ada byk benda nk bgtau dia..tp sy mmg tak larat nk tunggu kul 11 lbih nk borak2 ngn dia mcm dulu...kesian dia sgt2...nk2 plak..bila dia kol, sy marah2 dia....angin dgn dia...
ya tuhan, apa sy buat nie!!!
sy sgt2 penat..otak sy lagi penatttttt...3 hari sy keje..sy dh ada 3 client...
3 client nk kena audit...
80x sy mengeluh mula2 tuh..sbb presure...nk plak bila tak balance..! mmg cisssssssss la...
tp slow2 sy susun balik adjustment sy..al- maklum..dh setahun sy tinggal kan working paper smua nie..
eh cane nk wat comfirmation..eh..debit apa eh.kontra cane eh...eh..apa nie???eh.ni item msuk mana eh.cas cane...eh..dispose plak....bukak PAF bagai...
so now kena laju2 study balik...
apa yg kita blaja tak 100% kita apply, sbb its really depends on situation and client tu sndiri...
tp ia byk2 membantu...
percayalah,
lepas nie...FRS yg sy tak suka tuh lah..yg akan sy selak ari2...
but as kak azna said,
amik nie sebagai pengalaman...ko kena marah ke..susah mcm mana ke..amik nie smua sbgai cabaran and it will help u a lot in future...awak amik step yg btl when u chose audit as your first career.

kak ina kata,
"aida, jgn lepaskan org yg syg kita,nk cari yg baik yg satu nie bukan senang tauuuuu..."
kak syikin kata,
"aida, jgn membazir, perempuan ovum dia baik smpai umur 25 lebih2 skit je...tyme tu baka yg baik...dh tua2 nnty susah...lelaki takpe..dia makin tua makin bagus.." telan air liur sy bila kak syikin kata mcm tu..hahahha~
( yelah..mentang2 dia nk kawen bulan 9 nie kan..thats y dia ckp jgn bazirkan ovum tiap2 bulan...hahahha)

bila balik kampung,
smua tau sy dh keje...
smua dh get ready nk dgr sy nk kawen bila..
bila sy ckp sy nk smbg study...dioarng smua..."alaaaaaaaaaa...."
tp sy dh hint2 la la tahun bape sy nk kawen...hahaha~
dioarng plak sibuk bertekak nk buat kat dewan la..ada suh kat kampung and wat stlye kampung+ moden la...
siap ada makcik dh bgtau nk wat apa tuk bg kat tetamu...
okeh..sy pening!!! sy tak kata pun sy nk kawen dlm masa terdekat nie...
need to discuss with en azrap!!! ( macam mana nk discuss.balik keje dh penat + tido)

my dear fren yg bace blog ni,
ainaa, cik bee, tasya and all....
please weh..give ur opinion...
which one should i go...
aku betul2 buntu nie.....



nota : apa skalipun..sy tak mungkin akan amik intake terdekat nie..sy decide tuk amik next intake which is on december or january next year...kasi settle konvo dulu and ada plan nk tuka keje...hahaha~ tp sy tetap tak leh decide lagi, ACCA ke CPAA...ckp psl dewan kawen, eh apasal  kat seremban nie kurang sgt dewan haaa...dewan MPS..oh tidak!! yg ado dewan kat TTJ and kat PJ perdana jee...dewan kat kompleks tu lawa dh, tp buleh guna ke?? eceh...dlm pada kata takmo kawen lgi td tu..siap dh survey dewan dh...hahahha~ gila la kau nie aida!! gile!! smua kau nk buat!! acca nk, kawen nk..focus!! focus!!

4 comments:

kechik said...

aida,
akak xdalah best komen pun...
tapi just follow ur heart and ask for his guidance...
InsyaAllah..Allah will lead you the way..(^_^)
good luck to u dear!

Cik Bee said...

CPA australia exam nt multiple choice question kan, i tak silap? hehehe. so far, yang biha taw, cpa australia antara yang senang. tp pasal market, of course la go for acca kan. all the best cik puan

Sz said...

ahahaaa...

amik je la semua tu...
tapi berperingkat la...
all da best cik aida!

N A T A S Y A said...

anyhow, msti ramai yg swuh hg go for ACCA.

apapon, try to list down pros' and cons' between ACCA n CPAA. its aesier utk hg decide which one to choose =)) good luck syg!!!