iklan-iklan~sila click

Sunday, May 1, 2011

reality

last  week smpat berborak di fb dgn rakan sebaya.
lama dh tak bertegur sape..
and now dia pun dh bekerjaya~ well done ~

so sy pun bgtau la...
sy still dlm process mencari kerja..smbil gi interview~ (walaupun mlssss)
then dia ckp...
gini...
"sorry to say la..zaman skang nie..belajar tinggi pun tak guna.ada degree pun tak guna kalu takde experience..besepah2 org ada degree takde keje skang nie "

sy pun terkejut dgn kenyataan dia~
smbil pk..."eh mamat nie nape nie"
tp sy ok je..cool down..mmg itu reality nye pun..
org bersepah2 tak dpt kerja skang nie~ some of them dh bertahun2 menggangur~
tapi jarang kan korang dgr bdk accounting menganggur~
sbb sekecik2 mana pun...org tetap nk pakai ilmu account tuk company dia~
same goes to audit as well~
accounting tak stuck pada satu kerjaya je~tak semestinya kena jd accountant.
boleh jd auditor, banking line, business line, consultant and byk lagi...
maksud sy bleh in ngn byk bidang..
ko nk suh bdk account wat sales??bolehh...
kami jgk blaja cara nk approach client..handle diorng and mcm2 lagi..
nk wat presentation...itu lah yg kami adap about 5 years back!

and selepas di hentam byk kali..
psl tak guna blaja tinggi2 ..susah nk dpt keje..
better mcm dia..ada spm pun ada keje..and all that...
sy reply gini...

"hmmm..tulah..mmg ramai yg menganggur...tapi rezeki ada kat mana2 kan..org baru mcm kami..mmg la takde experience..kalu tak diberi peluang tuk cari experience..mana nk dtg nye experience tu kan..plan2 kayuh la..rezeki tu ALLAH yg tentukan..cepat and lambat je...aku ase..aku tak pernah menyesal study 5 tahun for degree nie..sbb aku yakin ada hikmah and jalan tuk aku soon "


nielah reality mentality org yg tak bukak minda luas2...
maksudnya tak payah blaja tinggi2 ...
buang masa and duit je..
ada spm pun leh dpt keje what???
ok...sy tak nafikan..with spm cert pun ko still can get a job~


tp bila org ckp mcm nie..
lagi kuat semangat sy nk smbg belajar tau~
bukan sbb nk prove kat dia or pape..
tp semangat tuk teruskan perjuangan tu lagi tinggi...
sy mls nk bebel lebih tntang yg dia komen...
you readers pun sy rase bijak and paham tentang benda nie :-)
kita belajar mmg tuk cari keje..tp utamanya ialah sbb ilmu~
nk dptkan ilmu pengetahuan yg lebih dan lebih dlm sesuatu bidang~
bukan nk mencari kerja semata2...
kalu ko amik course A..tibe2 ko nk keje terbabit ngn course B..
its ok la..mybe rezeki ko kat situ..tp atleast ko ada ilmu tentang course A...
ilmu ALLAH tu kan luasss...byk cabang...
kalau kau dah ada peluang tuk blaja knp tidak kau amik kan??
tp kalau kau takde peluang tu..apa nk dikata lagi kan???
so dont give such words la tuk jatuhkan semangat and rendah2 kan org...
rase sentap tu ada..tp sy xrase jatuh semangat pun~ ckit pun tak..


bak kata cik bee..
ALLAH know what is the best for us..
mungkin lambat rezeki tu...tp insyaallah ada~
pelan2 kayuh lah...nk cari experience tuk bila pun boleh kan??asalkan ada peluang kan..
tp nak abiskan pengajian bertahun2...sentap tau...payahhh...
nk2 bila umur makin meningkat~
so pape jelah..i think..we r still in a right track.lain org lain fikirannya~



nota : setiap benda yg kau kerjakan..yg kau buat..pasti ada ganjaran..takde makne ALLAH nk bg kau peluang tuk satu benda yg sia2..mesti ada ganjaran nye..percayalah :-)

3 comments:

=sz= said...

alahaiii..
kesiannya kawan aida tu...
(sebab minda tertutup, tp ada fb kira open celik IT gak tu ;p)

ttg kisah tanggang moden tu,
sejak dari aida bercerita kisah lama lagi akak asek lah terpikir2...
hadoiii ... sedih sangatttt...
dah dapat balasan macam tu pun masih nak "bertahan" lagi..takmo pulang ke pangkal jalan ...

teacher anis said...

batul tu aida.ramai yang kate gitu.aku sekrg ni jadi cikgu tadika.ramai tanya belajar tinggi2 jadi cikgu tadika aje??sinis sungguh.memanglah aku blaja lain dan lepas tu kerja lain,tp sume ni kan ilmu yg kite dpt,yg penting ape kite buat dapat keredhaan dari Allah.kite blaja tinggi2 untuk dapat ilmu yang lebih yg mungkin org lain x de,kite ade kan.mulut org dan pemikiran org.susah nak kawal,yg penting niat.

CiK AiDa said...

kak sz,

tulah kak...minda dia tak luas lagi kot..atau dia ada maksud lain..hehe~

si tanggang moden nie..
sy masih lagi berdoa supaya dia berubah hati...


nisha ,

takpe nisha! teruskan usaha...ALLAH yg pemberi rezeki..org lain hanya mampu tgk je..kita yg nk adappp..pekak kan je telinga...apa yg penting..kita buat benda yg btl..and ilmu ALLAH tu luas..tiada sempadan...