iklan-iklan~sila click

Sunday, May 1, 2011

smbungan anak derhaka versi moden

salam and good day~
selamat hari buruh~


ok.straight to the point.
korang ingt lg tak cite anak derhaka yg aritu ...klik sini kalu tak ingt.

korang ingt kan betapa sy marah dgn manusia yg jenis mcm tu kan...
pinggirkan mak sendiri & tegar pilih harta benda dpd ibu yg melahirkan~
 mcm yg sy ckp yg lepas...pasti ada balasan...
dan nnty bila dia dh jdi ibu..mungkin bru dia paham erti pengorbanan ibu yg melahirkan~

last 2 week..
abg sepupu sy perlahan2 tarik sy ketepi...
smbil bsik kat sy..
"nnty ko gi tnya mak ko..ada cite baru psl si polan..."
"wah...nape plak nie....hot ke??"
"mmg hot and kurang ajar "


kisahnya..
as i said dlm entry yg lepas...si ayah mybe ada org lain..and start buat perngai...
ok..comfirm.si ayah dh nikah baru lalu menceraikan mak tiri kesygn si polan..
eh..mmg snang eh hidup nie??kawen cerai semudah itu??blaja tinggi tp otak letak kat buntut ke apa??
so si ayah dh blah dr rumah yg gah lagi mahal tu...tinggal la si polan nie dgn ibu tiri kesayangan.
tarikh kawen dh dekat...tp si ayah tak mo walikan/kawen kan dia sbb si polan xmo kua dri rumah tu~
sbb apa dia tak nk kua??
sbb malulah kan..nk pegi mana nnty kan...malulah nk duk lua..
rumah tu yg dibanggakan..rumah besar..keta besar...kaya raya...semua ada..
jatuh la standard kalu duk umah lain kan...
so tekad takmo kua..so ayah pun tekad takmo walikan~interesting!


so si polan jumpa mak dia...
bgtau yg dia nk kawen..tp ayah takmo walikan dan tak tau nk wat majlis mcm mana..
sape nk uruskan majlis tuh...sape yg nk smbut org and all that~
dewan dah tempah..kad dah hantar...caterer dh tempah..
yelah sebulan je lagi nk kawen kan..mesti lah dh ready smua kan...
soalan sy...
reti plak kau jalan rumah mak kau kan??tahu plak kau ada emak kan??mana pegi mak tiri kaya raya kesayangan kau???ehh....kata nk wat grand...mak kau nie miskin..mana layak wehhh nk ditnya pendapat....
dia dtg bersama tunang kesyangan ~
si emak smpat tnya tunang...knp dh setahun tunang tp takpernah dtg jumpa dia...
si tunang jwb..dia nk sgt dtg..tp si polan yg tak nk bwk...nice!!


so si mak bg cadangan...
jom buat dkat kampung...atau dkt umah makcik2 yg lain...
korang tau apa dia jawab??smbil melenting and maki2 dia jwb...
"ehhhhhhhh...apa class buat dkt kampung..mana kwn2  tau buat kat kg...tak grand...tak standard..."
kalu mcm tu buat kat umah makcik2 lain..
xmo jgk...tak grand...!!
dia ditenangkan oleh si tunang...knp wat mak mcm tu..knp ckp ngn mak mcm tu..tak baik..all that..
tp hati si polan dh panas..terus blah dpd umah mak dia...tnpa salam and sepatah kata..
msa dia blah..si emak ada kat dapur..
kua2 tgk anak dh takde...shit tak korang rase???shit kannn????



si emak mmg panasss hati...tp sy tau dia sedih sesedih nya...
mak sy ckp..
kalu anak dia yg wat mcm tuh..dpn tunang tu jgk mak sy bg lempang beberapa dasss...bia tersungkur~
mak sy ckp la..hebat jgk mak sy nk lempang2 kan...so far sy lum penah rase ~hahaha~
tp bla mak sy dh reda...mak sy ckp lain plak..haha~
"kalau dia dtg jumpa kita baik2...ckp elok2...bincang elok2...mesti keluarga kita akan tlg dia..tak kan kita nk tgk dia susah mcm tu kan..nk nikah takde tmpat bagai...tp tulah..dia ego...dia rase dia hebat...ntahlah.."dgn suara sayu dan kesal....

sy ckp...
mmg kesian lah tgk keadaan dia skang...dlu along ckp...pasti dia akan dpt balasan...tp tak sangka secepat ini dia diuji...ntahlah...kita tak bleh tolong org yg lupa diri..kita nk sedarkan pun tak mampu..sbb dia rase dia maha hebat...

sudahnya...
sy dgr cerita terbaru...
dia nikah di pejabat kadi je..no majlis..no grand2..no glams2..
smua yg ditempah gone...lalu mcm tu je...
sbb takde sape nk uruskan...



sy tak paham...knp tegar btl dia nk dgr ckp ibu dia yg melahirkan..dan kenapa hina btl kami smua pada pandangan mata dia...dpt DL tiap2 sem masa blaja dulu maksudnya pandai la kan???tp nape dia tak guna kepandaian yg ALLAH bg pada dia utk nilai erti kasih syang...knp harta benda yg dipilih padahal dia sendiri maklum harta benda sekelip mata boleh hilang mcm yg dia hadapi sekarang....ya ALLAH..knp tegarnya hati dia ya Tuhanku...

disebalik geram dan marah sy pada dia..sy masih punya rase simpati pada dia..sbb dia darah daging sy kan...tp kalu sy jumpa dia dkat lua pun..belum tentu sy akan tgur dia...dia pun komfem2 tak kan tegur sy kan...sbgai adik..sy rendahkan diri..sy add dia kat fb..kot la dia approve..ingin jgk sy mulakan balik hubungan yg dh lama terputus nie walaupun hati sy sakit kenangkan apa yg dia buat...tp 7x sy add..7 kali dia reject..sudahnya dia blocked sy terus...padan muka kau aidaaaa!!!takpe...setakat situ je sy mampu buat..sbb sy pun bukan jenis penyabar...kang ada yg melayang kan..so better i stopped approach dia...so tarikh kawen dia pun tak lama lgi..kurang sebulan...kalu keadaan masih tak berubah..i will try my best tuk bwk makcik sy tuh terbang or berjalan2 ke mana2 tuk hilangkan rase sedih dia..yess..sedih tetap ada..tp at least dia tau..sy and cousin2 yg lain ada..ramai lagi anak2 buah dia yg sygkan dia..yg kasih kan dia...

pada dia..kalau lah dia bace blog sy nie...kemungkinan dia bace tu ada..haha~ selamba la kan..
kak,
 u still got chance to change...ur mom still here..waiting for you to treat her as your mother...ya tak paham mcm mana akak bleh hidup tanpa kasih sayang ibu..sedangkan ibu akak masih hidup...ya Tuhan..tegarnya hati kau kak...kalu ya..ya tak mampu pun nk hidup tnpa mak disisi...tak dengar suara mak pun ya bleh sakit..inikan tak dpt peluk mak and manja dgn mak....mak tu penawar segala duka~ smua org pun akan lakukan yg terbaik buat ibu dia..tp ya tak paham kenapa tidak akak...sedangakn mona fendi yg sah2 kejam tu pun anak2 dia still sygkan dia..inikan pulak mak akak yg tak penah wat apa2 salah pun...kenapa hina sgt kami nie dimata kau kak???apa buruk sgt ke rumah arwah wan yg penah jd tempat kau berlindung waktu susah dulu??hina sgt ke rumah arwah wan tu kak?? jujur nya...mak sendiri penah ckp..nk wat my wedding kat rumah arwah wan..sbb nk hidupkan balik budaya yg ada kat kampung yg dh semakin kurang...and i dont mind...takde masalah langsung...sbb tu tmpat mak dibesarkan..cantik...aman..tp ya tak paham apa yg tak kena dimata akak...and please...kalu kau tak mampu nk senangkan & bahagiakan mak kau..jgn kau susahkan & sakitkan hati dia lagi..ckup dh kot apa yg kau dah buat selama nie..and ya dh nk muntah tgk perangai kau nie...and bia kami miskin harta..tp sekurang2 nya..kami tak miskin kasih sayang mcm kau...and silakan bina mahligai yg indah dan grand...silakan...kami doakan semoga kau bahagia dan kekal ke akhir hayat~ kami sekeluarga pun  aman bahagi tnpa kau....kuat lagi kasih syang antara kami semua~ alhamdulillah~ :-)


nota : kak sedara sy ckp..kalu aku jd tunang dia..time tu jgk aku blah bila tgk dia wat mak dia mcm tu...tp as u know kan..love is blind..so let it be...its ok...doakan yg terbaik buat dia and smoga dia jumpa apa yg dia carik..and smoga  masih punya waktu & ruang buat dia tuk perbetulkan apa yg salah...seriously, sy kecewa..tp apa lagi mampu sy buat kan...holding diploma in accounting with DL every semester and now as assistant accountant in goverment agency pun boleh buat org lupa diri kan..so sy tak leh imagine kalu dia ada PHD and ada harta kaya raya nnty..i cant imagine and dont want to imagine~ ya ALLAH...jauhkan kami..dpd smua tu & kuatkan hati kami dgn ujian Mu ini...

No comments: