iklan-iklan~sila click

Saturday, June 25, 2011

bye2 melaka

ptg smlm around 6pm bru smpai seremban....
penat sgt2...ya ampunnnnnn penatnyaaaa~

thanks to pihak college yg sediakan smua keperluan kami 3 hari kat sana~
thanks a lot~

sy mmg penat otak kat sana...
sbb smua benda tak in order...
bile tak in order....lagi la kita akan musykil sana sini kan..
so sy pun borak2 la ngn akauntan yg mmg dihantar khas tuk teman kami auditor nie slama 3 hari kat sana~
dia pun bru 2 months plus masuk keje..but dia ada pengalaman yg luas la dlm accounting nie..
and perlantikan dia disana pun bertujuan membawa perubahan to the college...
sbb their management mmg sgt2 teruk..

lama sy berborak2 ngn dia....sementara staff2 dia tgh cari segala jadah yg sy mintak.
sy pun mula ka korek apa yg patut...
sy mula gali apa yg tak kena kat college nie smpai kan management dia teruk mcm nie..
diorng ada nama yg besar....untuk berjuta2..tp knp management sucks mcm nie...
she explain to me one by one...
and we start to discuss..
and sy org baru dlm line nie...plus im fresh grade....
try to share apa yg sy tahu....apa yg sy bleh bg idea...
and dia pun setuju apa yg sy ckp...
masalahnya...
org2 dalaman yg dh lama berkerja disitu yg tak boleh terima perubahan..yg suka berkerja dgn cara lama yg mana tak lagi relevant lgi tuk masa skang nie...

so apa yg mampu buat...
sy doakan kak syikin tuk berjaya ubah management college tuh ..
and sy percaya..tu bukan satu kerja yg mudah...sbb dia alone...
but insyallah..takde apa yg mustahil...
ayat sy masa balik
" kak , sy harap nextyear kalu ada lagi rezeki sy audit kat sini...i dont want to see benda2 yg mcm nie lagi...college nie akan lebih systematic and smua brjalan lancar...hehehe..make sure tgk balik internal control and segregation of duty diorng...~ wish u all the best and gudluck!!! see u kat seremban....all the best kak"


kesian sy tgk dia....
sbb dia work alone...org yg terbuka minda nya...
tahu apa tanggugjwb dia...tugas dia kat sana..
tp org lain tak phm apa yg dia nk buat tu bakal menyenangkan org lain....nk berubah tu mmg susah..tp insyallah..kalu kita cuba pasti lebih molek hasilnya....
sy siap ckp lagi...
" apa gunanya lantik account exect tp tak buat tugas account...siap pakai freelancebagai... and paid them dgn harga yg tinggi..bila auditor dtg siap mc mengejut lagi...sedangkan smlm elok sihat walafiat.apa nk takut kalau dia btl2 buat kerja dia...the point is...kalau smua org buat kerja dgn btl....buat dgn ikhlas...tak perlu takut kalu auditor dtg...."


bila dh huru hara sgt...siap start asking...
"exect finance tu apa kerja dia??"
"exect account tu apa kerja dia??"
" who prepare the cheque???payment voucher??key in data??"
bila dia jwb smua solan2 sy...then sy dh tau apa punca masalah dorang sbrnya...CEO diorng pun pening tgk staff dia...lagi pening bila auditor dtg..staff diorng tak dpt provide apa yg auditor nk...



nota : hari last kat sana..ada sorng lecturer yg umur 23 cari psl ngn sy...ohhh..mmg berasap je...lecturer sana smua muda2....paling tua sy rase 24 kot...sy mmg hanginnnnn btl ngn minah tuh..msuk je bilik... sy street adu jeeee...geram!!!!

No comments: