iklan-iklan~sila click

Wednesday, August 24, 2011

cuti raya

aihhhh....
kedekut btl abah nie tau...
dia bg cuti raya ckit sgt!!!
maka.
terpaksa la sy apply cuti~

sy start cuti jumaat nie~~korang bile??
start keje 6hb...selasa 2 minggu lagi....korang bile??
muahahha~ berlagak nie..ntah2 korang cuti dua minggu kot kan...
acik tak mampu nk cuti lama2...acik kena reserve kan cuti tuk konvo lagi...
kalau nk berjalan2 ke rumah future mak mertua maka kena la unpaid jawabnya~~~~
weeeeee~ org bru keje..jgn harap la nk cuti dgn meriahnya~~


sabtu nie sy bru nk start shoping.korang dh??
harap2 warga kl dh beransur pulang lah kan...
sesak gile weh...nk pilih pun tak dpt...
sy satu apa pun tak beli lagi...
ikut mana sempat je...


oh yea!
sy officially bergelar student semula~
dan dh selamat mendaftar di malaysian intitute of chartered public accountant~syukur alhamdulillah.
after briefing aritu..
bru sy tau..
sunway ialah U yg paling byk produce student acca...
and dimalaysia nie ada 4 jer yg bertauliah nk wat class for professional nie.
sunway kl
sunway kuching
TAR college
uitm.
and yg paling ramai org yg ada acca nie ialah di UK  ofcourse la kan..
second di pakistan.OMG...sy bru tau...
then china.
bru malaysia...


so thanks a lot to MARA yg sudi sponsor anak2 bumiputera tuk sambung study ke tahap yg lebih tinggi.
dengar briefing director from sunway tu.
sy dh kecut perot.
as we know...most of their student kan cina.
so budaya belajar cina kan berbeza dr kita.
they are more committed and focus...and cara dia blaja sgt2 efficient.
so disana..kami jgk kena apply benda yg sama.
smuanya dipantau...
ko tak dtg class weekend?? isnin nnty bos ko akan dpt email from sunway.
ko tak leh perform??? sunway akan call bos ko tnya mcm mana...how they can help us...in fact dia akan hantar tutor tuk ajar kita kat office if needed.
ko tak ready?? markah ko tak capai target sunway?? ko akan ke bilik kauseling.if needed diorng akn defer kan exam tu next term...yg penting ko kena ready to seat for the exam.if tak ready they will not allow u to seat the exam.and let say micpa and acca dh set pass marks is 50%... sunway punya pass marks 65%....sentiasa lebih...kalau tak boleh lepas...dia akan pantau ko sentiasa.dia ada class.focus session.project paper. exam.mock exam and etc.
apa yg sy nmpak...sunway buat everything tuk jaga reputation dia..example.u got 10 years to settle with 5 paper for acca kan...sunway punya history.tak de student dia yg tak settled 5 paper to within 3 1/2 years..smua settle within 3 years gitu....tak kan drag smpai 5 years and so on...mcm mana??? dia akan jaga ko.pantau ko..and .ok aku dh start takut.but sy ready tuk terima cabaran nie :-)



batch sy nie...most of them amik acca.
and mereka yg amik acca nie gayanya mcm dh 3-4 thun keje...huhu..tak sempat nk berkenalan bagai...
and onl 16 of us jer yg amik micpa...
micpa nie pun dh mencabar gak paper dia...
tp semasa briefing....sy dpt 1 info...
after settle with micpa 3 years 1.5 years study + 1.5 years praktical..kita terus dpt MIA kan..than plus lagi 3 tahun....kita leh apply acca and no need seat for the exam...yeaaaaaaaay!!kalau less than 5 years...yes u kena seat 1 paper for acca...kalu after 5 years...tak payah...maka...indirectly victor kata ( dia org MICPA) nnty nama u ada pangkat di belakang and depan la..u got both!! hahahhaha~ terus senyummmm.....ok.focus..bukan itu yg kita cari..yg dicari ialah ilmu Allah... :-)


percayalah.
masa berlalu dgn sgt pantas...
dan semoga sy sempat nk kejar masa nie...
membayangkan kepenatannya....mmg tak terkata la...
tp setiap benda ada pengorbanan kan...
nk lebih berkorban lebih....so wish me luck!!!



jumaat nk wat kuih semprit.choc chip. and conflaks madu. buat 3 jenis je.then kemas umah!
yg len smua dh order!!! time order kemain sedap..nk byr..omg! fensannnn..muahaha~
sabtu shoping.mlm pasang langsir + packing
ahad balik kampung!!! yeaaaaaaaay....
sy kan suka suasana kampung...so letak la sy kampung2 nie...sy leh stay lama2 walaupun tnpa internet.
kampung best! sejuk.damai. fresh.kabus.air mcm air batu.smua itu best!!!



nota : never expect smua nie jadi..tp aturan dan rancangan ALLAH tu sempurna kan...smuanya Dia aturkan untuk sy dan sy yakin itu adalah yg terbaik.maka doakan sy dpt sempurnakan tugas nie dgn baik. and hello financial reporting paper... i love u!!!

No comments: