iklan-iklan~sila click

Tuesday, October 18, 2011

susah ke kerja ikut procedure???

last week adalah minggu yg paling menduga kesabaran...
sy kena berurusan dgn sebuah badan kerajaan.
and sy mmg paham sgt kelembapan yg diorng ada.takpe.sy paham.
minggu sebelumnya...sy call.sy tnya..dh ready blum my cek..
dia kata tak tau lagi bila siap....kena ikut turn and so on...takpe...sy pun tak pk apa2...


tp last week!
sy receive 1 phone call yg mengatakan cek sy dh seminggu siap..
and my cek ada kat somone yg sy tak kenal..dia just bgtau org tu MR. A..
terkejut berok maknyeh sy yg time tu ngah sedap lunch kat area bangi...
being aida yg cepat naik hangin...sy trus call org yg berkenaan..
tp sy ckp baik sebaiknya2...selembutnya...sampai kwn2 sekeliling dh suh marah...bg jer org tu..
sy still ckp berhemah lagi...
"sy nk tnya...sy diberitahu cek sy dh diambil oleh MR A btl ke?"
"aah..cek awak MR A dh amik..dia insist nk amik..so akak biar je lah..akk dh kata kalu takde org yg amik cek tu bg je kat kerani bla..bla..bla.."
"oh..gitu...ok.kalu mcm tu bg sy no fon kerani bla..bla..bla.."
"haiii! tak kan awak xde no fon dia"
" yelah..mmg sy takde..infact MR A nie pun sy tak kenal."
" eh apasal plak tak kenal..dia kata dia kenal awak" nada dia dh marah
" ya allah..sy tak kenal dia...mcm mana dia bleh kata dia kenal sy"
" mana lah sy tau..dia kata dia kenal awak..so sy bg jelah cek awak kat dia" nada mcm mintak sepak


"mmmm...sy nk tanya...mcm mana cek sy bleh lepas kat tangan org lain yer sedangkan sy tak authorized dia tuk amik cek sy pun..and apa prove yg menunjukan dia bleh amik cek sy yer"
"adik! adik tak paham ke...dia kata..dia kwn awak..so akak bg la kat dia..." suara mmg ~!##$!^

" kakkkk..masalahnya ...sy tak kenal dia..akk bleh paham tak??sy tak kenal dia....and knp sy langsung tak diinform yg cek sy dh siap.and cek sy dh ada org lain amik...sedangkan benda tu dh seminggu dh...knp sy langusng tak diberi tahu???"
" entahla...nnty la akk tgk...bleh tak call kul 2.30 sbb skang dh dkt kul 1..akk nk gi lunch la"  sy kol time tu 12.50 gitu..and sy call hp dia..bkn office.sbb dia bg no hp...

sy dh naik hantu

" hellooooooooo! im talking about 9K punya cek..and my cek is lost! responsible la skit...awak yg kuarkan cek sy kat org lain tnpa pengatahuan sy..and now awak nk sy tunggu?"

" ha.takpelah...akk bg sy no fon si MR.A tu..biar sy cari dia sendiri...sbb sy langsung tak kenal dia"



mmg haritu...sabar sy hilang sampai tahap maksima!!!

nie lah masalah org gov..sy tak ckp semua....mak abah sy pun org gov.and sy tau diorng byk procedure nk kena ikut.nk kena patuh.but in certain case..kalu dia buat salah.dia akan betulkan..bia sibuk mcm mana pun..dia akan tlg.ini yg sy tgk.


but look at perempuan tuh.mcm mana dia buat keje.
mcm 9k tu duit dia yg kua! hellooo...kau dibayar gaji tuk buat keje tuh...
and waktu rehat ko ialah pukul 1.and now 12.50.blum masuk lagi weh!
and please...ko dh hilang ntah letak mana cek aku..ko bleh suh aku kol next time tunggu ko pegi mentedarah dulu....im talking bout 9k ! and mana etika kau buat keje???? bukan ke gov sgt teliti buat keje..thats y kdg2 lembs nk mampus???so skang atas surat apa yg ko refer smpai ko bleh bg cek aku kat org lain??
otak letak kat mana?punggung??ke sumbat dlm bju dlam?so terperap tu sbb bodoh sgt nk paham bahasa org lain??
i ve try my best tuk ckp sebaik yg mungkin..
tp Ya Allah..sikit kata maaf pun takde..malah sy yg dimarah!
padahal...terang2 dia silap.malah sy tak tau pun kerani bla..bla..bla..bla..
sy terus call persatuan ...bgtau keadaan sy..
and yes..depa pun mengamuk dgn org tuh!
mcm org bodoh yg mmg bodoh tak tau buat keje! kesian...membazir gov byr ko duit + bonus.


sy sgt stress haritu...
kalau dia bg sy jalan..mcm mana sy nk buat..takpe..sy tak marah..
kalau dia ckp elok2..terang kat sy..apa dia dh buat..sy bleh consider lgi...
ini dia marah sy...kata MR A kenal sy...and looks like dia tu emak sy yg dia so sure yg sy nie kenal MR.A
walhalnya tidak!!!

ikut kan hati nurani sy...
nk panjat jer pegi ofis dia..nk tnya dia btl2...procedure apa? surat apa? celah mna yg dia bleh bg cek sy suka2 ati pada org lain????
sy btl2 lost...se lost 9k yg ntah kat sapa tuh!
sy call abah sy...and yes!
abah sy marah tahap maxima!! abis segala dokumen and apa benda abah sy tnya...


dipendekan cerita dipanjangkan umur..
sy cari sendiri MR A tuh lepas dia bg no fon.
MR A tu punya ofis kat batu cave.
luckily hari tu sy cuti..and sy ada azie dgn sy...
dia yg bwak sy ke batu cave..since umah dia pun area situ...
amik cek dkat kwn MR. A.
and tahu apa x??
MR A ckp...
dia nk amik cek tuk dia and bdk2 ofis dia jer...tp kakak tu yg pakse dia amik cek sy...
sbb kakak tuh tak nk pegang cek sy??
apa ke bodoh sgt kan?
kalau kakak yg B tu call sy..bgtau yg cek sy dh siap...nk amik atau pos?or nk bg kat org?kan ke senang?
komfem2 sy kata! sy datang amik!!
KL ngn seremban ni dh mcm desarhu ngn ampangan jer dh sy buat!
tak de hal la sy nk panjat opis dia!
nie kol pun tidak! apa pun tidak! dan2 dh bg cek kat org lain.dan bermati matian kata sy kenal MR. A.
skang yg kenal aku ke kau bodoh???


by 5.30 sy dpt cek sy..
yg penat nye...tuhan je yg tau..
sy kenal kol berpuluh2 kali..ramai org...tuk dpt kan cek tu..
and cube teka??
kakak tu langsung tak call sy or sms sy tnya sy dh dpt cari ke belum!
langsung tidak!
u see ...bertapa berkhemah nyer dia buat keje kan..bertapa beratanggungjwb nye dia buat keje??
sabar sy hilang..
sy bg semua details kat abah...abah tahu apa dia patut buat....
yg sy marah...bukan psl cek yg terlpas or jumlah yg ada...( itu marah jgk.)
tp yg sy sgt2 marah...cara dia layan and ckp dgn org!
hellooooo....gov bukan anta staff dia pegi khusus sana sini.habis duit byk2..tak kan cara nk berkomunikasi dgn org pun ko tak tahu wehhhhh? biadap sgt tuh!!!

ko yg salah.ko yg wat keje tak btl.ko nk marah2 aku plak yg blur sgt2 time tuh...

" eh..aku ke yg patut kena marah.? bukan ke dia yg tak wat keje???



nota : kesabaran sy btl2 teruji haritu....sampai jer rumah.sy flat! dgn trafic jammed.dgn sesat terlepas lorong plak.dari batu caves..sy drive sendiri pai ke seremban!!!

2 comments:

Axy said...

aku saksi! :P

Axy said...

aku saksi! hahahah