iklan-iklan~sila click

Sunday, November 13, 2011

yg tua kita hormat. yg muda kita syg

lately nie hati sy bengkak je bila mcm2 hal yg sy dgr.
sakit nya hati bila ank tak hormat mak.
no matter la makcik ke pak cik ke..apa pun pangkat.
but it still org tua...yg pangkat mak ayah pada kita..

sy tak tau la sy rase mcm nie sbb sy mmg bersifat kekeluargaan sgt
atau mungkin mmg org yg buat ni dh lebih2 sgt2...
pd pendapat sy..
tak kisah la..betapa besar pangkat kau...betapa byk gaji kau..
betapa kaya and besar rumah n keta kau...
org tua tmbh lagi pakcik makcik kau sndiri tetap kau kena hormat.
jgn sesekali kau tidak kan hak diorng tuk dihormati oleh anak sndiri.


as for me,
makcik pakcik sy..sy dh anggap mcm mak ayah sy sndiri..
tmbahan yg baik yg sntiasa support sy..
apa sy buat..apa sy nk..sy sntiasa bincang dgn diorng...
selepas mak abah sy..mereka adalah rujukan kedua sy...
senang cite..diorng mmg sntiasa update la progress sy..
infact some of them tahu bila sy ada class..bila sy exam...and all that...


sbb sejak dulu lagi...
sy dh remind my self...
tak kisah pun apa sy akan jd...jauh mana sy bleh pegi...
sy syg diorng mcm sy syg mak abah sy sndiri.

tp sakitnya hati sy bila tau..
org mengkuli kan diorng...tmbahan plak dia tuk darah daging sndiri...
automatik hilang rase hormat sy pada mereka...
automatik!
once kau buat diorng mcm tu...umpama kau buat pada mak abah aku sndiri..
kalau bukan anak buah sndiri nk hormat pakcik mak cik sndiri siapa lagi?

kau kuli kan diorng just sbb kau berduit???
dammmnn! rase nk eeeeeeeeee....eeeeee....geram..
bila kau senang..rumah diorng tak kau jejak..usahkan jejak..telefon pun tidak.
nk dtg hari biasa jgn lah harap...raya pun kau tak jengah.
harap duk dekat.aku yg jauh pun sebulan 3-4 x naik trun kl tau...
lupa ke kau dulu time kau merempat..makcik pakcik tu la yg kau cari.
rumah diorng lah yg tmpat kau tumpang...
situ la tmpat makan minum kau...
dia lah yg kau tipon ari2 ngadu itu dan ini...
tp bila rase diri dh kaya...dh senang...waaaahhhhhh...smua kau lupa.
kau kuli2 kan jer..men arah2 jer org tua dtg wat tu ini tuk kau~
wahhhhh...sedapppp la sgt kan!


eiiiii...
mmg sakit ati btl ngn org yg mudah lupa diri bila wang dh kuasai diri.

always remind my self and my adik2 yg bwh2...
kita satu keluarga...
susah senang kita tetap sama2...
kalu kita berjaya..tu smua berkat doa org2 tua kita...
jgn sesekali kita lupa org2 yg penah bantu kita...
yg selalu doakan kebaikan tuk kita..
jgn lupa darah daging kita sendiri...
harap2 adik2 sy tak lupakan smua tu..
dan harap2 sy dh tunjukan tauladan yg baik tuk diorng...
xpernah sy abaikan keluarga besar sy...
org yg nak kawen dgn sy mesti mampu nk get along dgn keluarga besar sy.. :-)
adik2 and abang sepupu dh sy anggap mcm adik bradik sy sndri..
kalau diorng tak update their activities kat sy...sy sndri will ask them to update everything.
if sy kena bebel or marah on certain part..i will do it...
sbb sy slalu ckp...sy nk diorng buat lebih dpd apa yg sy dh buat...





nota : sy nk tgk...sejauh mana duit mampu melupakan manusia...apa pun yg kita buat, make sure kita dpt restu and redha dari org tua kita....kita mungkin bleh berjaya tnpa itu...tp percaya lah..kejayaan tu tak kan mampu bertahan lama...

No comments: