iklan-iklan~sila click

Sunday, February 27, 2011

towards the end of muadzam shah story - 2006 to 2011 ( part 1)

 alhamdulillah~
masih bernafas & berdaya tuk abiskan saat2 akhir dimuadzam shah sbg sorng student~


td jalan2 kat blog cik bee ~
bila bace entry dia~ eh  baru TERSEDAR ada 2 weeks to go before study week and FINAL EXAM~
cepatnya masa berlalu kan~now sy dh tak nk countdown sgt..sbb sedey :-(

tak slah sy..23 jun 2006 sy mendaftar di wisma uniten ksas sbg student foundation in accounting~
now lagi sebulan je lagi sy akan habiskan my bachelor of accounting! subahanallah..cepatnya masa berlalu~
tp dlm pada cepat masa tu..mcm2 dugaan dan ujian yg sy tempuh spnjang hmpir 5 tahun disini~
xde kejayaan tnpa ujian kan...alhamdullillah setakat arini sy masih lagi mampu tuk teruskan segala yg dirancang oleh mak and abah sy~~

disini sy belajar hidup sendiri
disini sy belajar menangis sendiri.
disini sy belajar kenal kawan
disini sy belajar hidup berkawan.
disini sy belajar byk makan.
disini sy belajar buangkan nervous and face the world~


5 tahun~
sy kenal sape kawan sape lawan.
sy kenal mana cinta mana dusta ( ecece..muntah sy taip benda nie)
sy kenal jalan..
sy belaja drive jauh2..
sy belajar mcm mana nk hadapi stress
sy blajar mcm mana nk buat presentation ( syukur sgt.kalu nk banding kan presenatation sy mase class sir rajentaran tyme foundation dulu dgn skang...jauh bezanya oiiii...lebih confident.alhamdulillah.kami disini mmg didedahkan mcm2..bg je apa topic..nah present!! tq uniten.tq lecturers~ walaupun masa dpt task..mmg mcm2 ckp..now sy nmpk hikmahnya...)

dulu masa sy datang sini..
kul 6.30 kedai dh tutup.
ko nk beli chipsmore??susu??kopok??tiger?? ko tunggu je esok..
then esoknya jalan la ramai2 pegi bandar..
paling up skali pun..ada 7 eleven.
tp skang..
dh upgrade!!
ada tunas manja..( ala2 giant gitu)
bukan 1 ok..tp 2!!!
ko nk kedai apa??kasut??
ada kat bandar.2 or 3..
ko nk kedai toup..ada lebih dpd 5 kat bandar!

politeknik muadzam??
bapakkk besarrrr dh siap dibina..
cantik gileeeeeee~
nak apa lgi?cake sedap..zasss je ke bandar..ado punya~

makan??
jgn isau...berlambak2 kedai makan~

maju dh muadzam shah nie~
dan sy yakin..kemajuan nie ada sangkut paut dgn kami student uniten~
teme kasih la pihak2 yg terlibat yg perihatin tentang keperluan kami yg dulunya serba kekurangan..
the latest~ dh ada trafic light!
dulu 5 minit sbelum class..bru nk masuk keta..
skang nie kena siap awal2..nk tunggu trafic light satu hal~

yg pasti.
sy akan rindu muadzam shah.
damainya susasana...
pokok2..udara..makanan...semuanya tentang muadzam shah :-)



next tyme kalu sy dtg sini..
suasana totally dh berubah~
insyallah..sy pasti kesini lagi lepas abis blaja...
kwn2 slalu ckp..
sy kan gile nasi kerabu..nnty kalu dh kawen.pregnant.then mengidam nasi kerabu~
mampus la laki kena bwk dtg jauh2 nie semata2 nasi kerabu..
it will happen ok~trust me~ mesti ada yg kena mcm tu~ hahahhaha~ cant wait tgk sape yg kena~

tp mana lah tau..
nnty sy dtg sini sebagai tenaga pengajar kat uniten ke..
but nononono~ jgn harap la en azraf nk duduk sini..
weekend husband & wife?? NO WAY laaa...
ckup dh 3 tahun nie jauh jauhan..
setahun tak dating pun takde hal~
tp mana lah tau kan..kita merancang kan..Allah jua yg tentukan~~




2 weeks to go!!
ya ALLAH..Kau satukan hati2 kami sehingga penghujungnya ya ALLAH..
Kau permudahkan urusan kami disini ya ALLAH..
Kau berkati ilmu2 kami ya ALLAH...
dan
Kau permudahkanlah jalan kami selepas ini ya ALLAH :-)


tuk my batch~
all the best~ pasti sy akan rindu kan gelak tawa senyuman kisah suka duka anda smua~
jom kita gunakan masa yg sedikitttttt je tinggal nie sebaiknya tuk bekalan kenangan akan dtg :-)




 
 
 tempat wajib pose sebelum abis belajar~
kitorang panggil muadzam shah hollywood~
gonna miss this place~





 

hentian bus~
dulu tyme foudation.
tiap hari khamis..ticket kul 4.45 msti ada muka sy kat sini..
naik bus usung beg..tiap2 minggu mcm tu~
skang nie lebih 3 tahun dh tak naik bus~
rindu maraliner~




kedai batu..
sy tak tau knp tmpat nie dipanggil kedai batu~
tp makanan kat sni sedap jgk.
nk2 kedai hujung blah kanan tu~
nasi ayam.mihun goreng.bihun sup.laksa mmg terbaik!
mana nk dpt mihun goreng dgn ayam besar + sayur+ smua bahan2 yg lengkap dgn harga RM2.50??
muadzam shah ada~~
rase dia??mmg sedap.cukup sifat!
akak kat situ mmg kenal kitorng dh~



 wawa inn..
mcm chalet la~
tp dia ada restoran jgk~
kat sini sy suka telur bungkus and nasi goreng kerabu dia~ mmg terbaik.
dulu bukak kedai lot je.
skang dh ada tanah sendiri..
ari2 mmg komfem full je..
kalu ahad malam.lewat sampai mmg sejam lebih la tunggu makanan dtg~


sy dah start usung camera sana sini.
nk rakamkan saat2 akhir bergelar student~
pic dgn kawan.
plus nextweek 
nk start kumpul address and tel num kwn2.
kali nie no save kat hp ke hapa.
tulis k! tulis~~
tujuan??
senang nk contact di masa hadapan~ ( sbrnya senang nk anta kad kawennn bak kata ainaa..hahahha)


ok!
tomoro pagi balik muadzam!
sebelum tu pekena nasi beriyani sedapp kat restoran negeri area senawang dulu!
betul2 sedappppp! tak tipu punya~
kak tijah dh try lum??

Saturday, February 26, 2011

kentot

apa ke tak senonoh nye tajuk entry ko nie aida???
ilekkk..coool..smua orang pun penah kentot kan...
sama ada bau ngn tak je..
atau
sama ada bunyi atau tak je...
kan..kan..kan...
ececece...malu nk ngaku plak kan...
ke smbil update blog..blogwalking..smbil tu lah kentottt......ecece.. ( r u talking bout ur self aida..??hahaha)

kentot tu nikmat kan??
sape setuju...scroll mouse ke bwah...













ecece..semua setuju!
so lets proceed.

ada sape2 penah tahan kentot smpai biru muka tak??
nk2 tyme ngah dating..bek punya cover.nk2 pom...tak cun r kantoi kentot kan...

jujurnya..
kentot tu satu benda yg puas..hahaha~
cool bebeh.kentot bukan satu kesalahan..polis tak kan saman kamu ok.
tp jgn plak ko gi kentot kat orng ramai..siap package ngn gas lagi..
mmg la tak dpt saman..tp dpt maki la...hehe~

en azrap suka kentot.
dia ckp..
"ilek la ayang...kentot bukan ada jamban pun..wat pe nk tahan.kentot jaa la.." dia nie mmg weng!
kadang tgh gayot ...sy dgr..protttttttt!
sy diam..dia diam..then dia tnya.." ayg dgr tak??" pas tu sama2 gelak!
hampehhh btl..mmg tak senonoh..bf kat lua sana.jgn tiru ok~
lgi sengal kalu dia ckp.
" fuhh..lega nya ayg.dpt kentot.." sy dh bese lyn mamat tak senonoh nie.
bg sy..biarlah dia kentot..dpd dia dok beranginnn moody ngn sy..hahaha~

kalu sy ngah angin berasap..dia msti tnya..
"ayang dh kentot lom nie..gi kentot dlu..kang ok la tu.."
mmg kalu face to face..sy nk pijakkk kaki dia...( poyo je ckp.)


ok!
sy nk kongsi pasal kentot nie!!
check it out!


Dari mana asal kentut ?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yang kita telan, yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia & gas dari bakteri dalam perut.

(kentot adalah gas..kalu yg kuar tu cecair..tu namanya cirit yerrr...hahahah..)


Apa komposisi kentut ?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteri serta reaksi kimia antara asam perut & cairan usus menghasilkan karbondioksida. Bakteri juga menghasilkan metana & hidrogen. Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteri dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak karena tubuhnya tidak sempat mengabsorbsi oksigen. (Makanya jangan suka nahan kentut)
.

( orang kata..sape makan telur rebus kentot busuk..korang setuju??)


Kenapa kentut berbau busuk ?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut, & makin busuklah kentut anda. Telur & daging punya peran besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang-kacangan berperan dalam memproduksi volume kentut, bukan dalam kebusukannya.


( hah! sah..la..telur memainkan peranan..its ok.sy tak suka makan telur rebus..haha~ en azrap msti suka mkn kacang kan..tu sbb volume dia kuat..ke sbrnya dia nk berlagak..dia leh kentot kuat..takpe bang..ayg pahamm..kentot tu nikmat..after 3 years with u..ayg pun dh lebih kurang mcm tu...hahaha~ bila mak marah..sy ckp.."azrap ajar" haha)





Kenapa kentut menimbulkan bunyi ?
Karena adanya vibrasi lubang anus saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung pada kecepatan gas. 



 Kenapa kentut yang busuk itu hangat & tidak bersuara ?
Salah satu sumber kentut adalah bakteri. Fermentasi bakteri & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingnya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat & jenuh dengan produk metabolisme bakteri yg berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya, tapi SBD (Silent But Deadly)


( sy penah bau yg mmg mintak nyawa punya kentot okeh!!! seyess...pengsan..dlm lift)



Berapa banyak kentut diproduksi sehari ?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.






Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan ?
Bukan diabsorbsi darah, bukan hilang karena bocor..Tapi bermigrasi ke bagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan. 


(hahaha~ tiada penundaan yer kwn2..so kentut lah..jgn tahan2..nnty lgi brangin badan..tp make sure kentot kat tmpat yg sesuai okkkk...)








dulu sy mmg segan bab2 nie..
tp en azraf sedarkan sy...jgn malu nk kentot...( ditempat yg sesuai la)
kalu tahan..badan pun beranginnnn je....
kdg kalu nk kenakan my housemate..
otw nak nek tangga apartment...
sy jalan dlu..maknanya sy depan..
pastu...apa lagi..hahahahhaha la kitorng..
sure kena..
"bodoh punya aidaaa..." smbil gelak..
" dunwory..aku dh berak..takde bau punya..." sy reply..

"nie smua azrap la ajar nie..." " sengal pnya azrapppp..."


hahahahha~aida yg kentot...azrap yg dpt nama!! :-)


tp nie kwn2 yg rapat je eh..jgn la tiru aksi nie..
agak2 korang ayu2..jalan pun kepit2...gelak pun tutup mulut..jgn la buat smua nie..mmg jatuh saham la!haha~

tp sy tak penah kentot dkt public eh!!maksudnya dgn org ramai..gile ke kau! tak profesional ok!! (kentot pun kena ada etika) tp jgn la tahan kentut pai biru muka~hehehe~

nota : ada sorang reader kata..sy kalu dh kawen ngn en azrap mmg kena mintak ampun byk2..sbb slalu kutuk dia kat blog..haha~ dun wory korang..en azrap mmg bace blog sy...dia mmg tahu sy ngutuk dia..pas bace kang msti dia msg..." ayg ngutuk abg kat blog eh...sengalll.." pas tu gelak2...i miss him~

orang asli penduduk peribumi~




minggu lepas sy ada final presentation tuk subjek public sector accounting~
report nya dh anta 2 minggu lepass..tp presentation nye hnya minggu lepas...
this is group asignment~

so saya,aina, azie,tasya n mimi adalah satu group.
our topic : improving infrastucture in rural area and kementerian yg terlibat ialah kementrian pembangunan luar bandar and wilayah which is headed by dato mohd shafie bin haji afdal.

last week
our lecturer suh present satu tajuk yg interesting.
yg bleh dijadikan issue..
yg menarik.bukan yg kami present dlm report tu~
so kami decide tuk present psl indigenous people ( orang asli )

since kami berada di muadzam shah.
dimana orang asli merata2..
especially dpn bank cimb...
suh senang sikit to get in the topic.
mlm tu.kami dok mengugel cari info~
and malam tu jgk sy dok selami orang asli~

satu benda yg sy realize.
dorang jgk manusia macam kita~
yg ada hati dan perasaan..bukan diorng tak nk berubah..
cuma diorng dh hidup mcm tu sejak zaman datuk moyang dorang lagi~

2006~
tyme foudation~di muadzam shah.
sy sgt takut bila nmpak orang asli.
nk2 lagi bila dkat pasar sehari.
ada yg bawak anak kendong pakai kain batikkk je..ada yg anak dia pakai spenda je..
ada lagi yang tak pakai apa pun..
mak ayah dia pun pakai yg menakutkan sy~
kalu nmpk mesti sy serabut je~

tp after 5 years.
sy dh boleh senyum dgn dorng~
sbb diorng pun dh tak pandang sy semacam lagi..
diorng dh kenal sy kot eh???hahhaa~
plus kadang2 tu ble nk draw duit kat cimb..bila sy q blakang dorng..sy leh snyum kat dorng.


mmg diorng nie menakutkan.
tp itulah diorng yg sebenar..yg susah utk kita ubah.apatah lagi pakse mereka jdi mcm kita.
walaupun tido dlm hutan.yg rumah beratap rumbia.
tp diorng tetap bahgia.tetap hidup
and yg paling penting..
anak diorng tetap ramai...hahah~ ( bak kata ainaa..diorng takde entertainment..so zass buat anak je)

bila sy bace and buat research..
rupanya kerajaan byk bagi bantuan..
tp ada yg diorng tak leh terima..
especially dari segi pelajaran...kalu anak diorng abis darjah 6 tu pun dh kira syukur la~

menurut tasha..
tahun dpn kot tak silap sy...kerajaan akan hantar 10 orang anak orng asli setiap tahun ke oversea smbg blja~
nie smua tuk encourage dorng tuk work harder..
peluang dh depan mata~
and kami sempat jumpa psl sorang profesor yg skang mengajar di UM dan dia adalah orng asli semoi.
beliau memperjuangkan hak dan nasib orang asli~
and jgn tak tau..
kerajaan ada bina sekolah orang asli yg beraircond.
asrama diorng pun beraircond tau~
betapa untungnya dorang kan~~~

orang asli juga boleh berjaya.
cuma mereka tak nampak lagi jalan untuk keluar ke arah tu.
some of them dh berjaya pun..
but im talking about mereka yg masih tinggal didalam hutan and yg masih tido di tepi2 jalan..
kadang2 kesian tau..tmpat tu kotor...
berkaki ayam..tp mereka dh biasa..

and jgn terkejut sy ada jumpa facebook orng asli yg meluahkan perasaan mereka terhadap kerajaan.
dorng ckp.jgn ubah hidup dorng...jgn ubah pegangan diorng.
diorang kata duit yg kerajaan salurkan tu tak smpai pun pada diorng.kalu ada pun sikit.yg len lesap ntah kemana...
sejauh mana kepastian tu..takdpt sy jwb..wallahualam..
tp sy cuba bukak website jabatan hal ehwal orng asli..
tp tak byk info yg leh membantu~



tp yg nyata..
antara kita and orang asli masih ada jurang..masih jauh..
tak tahu mana silapnya..
dan yg pasti kalu diorng tak mahu berubah..kita kena respect.
respect cara hidup diorng..budaya diorng and cara diorng...
yg nyata..
diorng jgk punya peluang yg sama mcm kita tuk berjaya~~


okeh kwn2 uniten.
pas nie kalu jumpa orng asli kat mana2..senyuum la okeh.say hello ke..
nk tumpangkan ke..hehehe~
1 MALAYSIA!!!



nota : teringat kisah uztaz sy..dia tumpangkan orng asli naik kereta dia nk ke bandar..dari mula naik..smpai la kebandar...orng asli tuk duduk menyangkung kat seat kerusi belakang..dia menyangkunggg je..tak duduk langsung...geleng2 kepala la uztaz sy tuh..

btw.pasal presntation.sy sgt2 puas hati~happy sgt..thanks to group members..tasha,mimi,azie and aina!! good job~ big thanks jgk to cik bee and nina for the question on that day...even though kitorng tak prepare apa pun tuk jwpn solan korang..but we r happy to anwer ur quest~ thanks alot~

lagi big thanks kat sir zul..our hansome lecturer.sy ase dh 3x sy bgtau kat dia yg dia mmg hencemmmmm! hahahha~ dh la hencem baik hati plak tu~ soft gile...mmg dia treat kitorng mcm anak dia je~syukur sgt last sem nie dpt lect yg baik mcm tu..alhamdulillah...sy tak pernah ponteng class dia ok!  minggu lps dia ada slh ngajar...dia say sorry..then sy ckp.."takpe..orang hencemmm buat salah..takde hal punya sir..." dia senyum je..dia kata dh ramai ckp dia mcm tu..but no extra marks ok..nnty sy upload pic dia~ sir tuh umur dh dkat 50 kot sy ase...hencemmm weh..hencem!!

petronas & didi

al- kisah..
smlam balik seremban naik keta azie..
perempuan mls drive mmg mcm nie....hahaha~
eh..tp ok apa..dri setiap sorng bawak keta masing2 balik..
udara tercemar..driver pun bosan sorg2...
so carpul adalah yg terbaik! jimat pun jimat~~~hehehe~

so azie drop sy kat petronas yg betul lepas turun bukit putus kuala pilah tu~
janji dgn abah amik kat situ..
akan tetapi!
abah lmbt smpai sbb dia dari kampung ada org meninggal...
dh la dh mlm~ ishhhh la....


maka..
sy bersama2 sling beg yg isinya 2 3 helai baju...
beg laptop.
handbeg
and DIDI!

peluk je la didi kat tepi petronas tu smbil tunggu abah dtg amik..
kul 8 dh ok tyme tu!
dlm hati mmg tak yah ckp la....muncung sedepaaaaaaa dh...
peluk jer didi..kalu bosan kish dia..
20 MINIT ok sy tunggu abah smpai..

org lalu~
"woow...besarnya bear dia..."
sy senyum je..
sy duk tepi petronas yg area tandas tu.
smbil tu sy jgk membantu org2 yg tak reti bace mana satu tandas lelaki n perempuan!
sy jgk tlg bgtau org kat mana surau dn sbgainya..
dh sy duk tercongok kat situ..org pun tanya la sy kan..sy tak slh kan mereka pun...
im ok ..im fine :-)

malu wehhhhhhhh!
didi dh la besar.
kendong je dia..
padan muka ko aida!!
hangkut lagi didi kulu kilir~
tu org tak check kat beg sling sy lagi..dlm tu ada bantal wangi kecik sy!
kalu tido tnpa bantal tu..alamatnya..tak tido pun tak pe weh!!

tyme tido...
didi sy peluk..(depends..kadang2 didi yg peluk sy..)
then bantal kecik letak kat muka...
nyenyakkkkkkk je  tido..kadang subuh pun kuk 7... ( kadang ke selalu aida???hahhaaha)


bila abah dh smpai..
sy pun masam je muka!
hahaha~

pengalam ok!
kena tunggu tu ok lagi..tp tunggu bersama didi tu satu pengalaman baru :-)
apapun..tetap syg didi!
didi dh nk masuk setahun dh  2bulan lagi~






nie adalah stesen minyak petronas kalu ada yg tak tau..hehe~



 and..teddy bear kuning tu adalah didi..
nama penuh dia salimi ok..nama manja dia didi..
knp salimi..
sbb amik berkat nama apak dia...
AZRAF SALIMI...hahahaha~



nota : dh la smlm dia balik keje lewat!pastu ckp ngn sy pun dh mamai2...penat+ ngntuk.arini yg sepatutnya cuti...bleh plak g camping dlm hutan yg 1 haram line pun tak de..eh abg! tak tau ke ayg bosaaaaaaann nie...ada ke patut dia kata.."kalu bosan ayg borak ke msg la ayah ,mak n kak paah ke..." eeeeee....geram je tau...tp sy msg gak ngn kak paah...hehe~ ada project baikkk punya...lalalala~ jgn harap la ayg nk bgtau abg....


Friday, February 25, 2011

teme kasih blog

aha!

sy dh ado kat seremban~suara hilang.batuk2.muadzam sgt panas mcm kat mesir.so suara mcm kartun n itik dh.
actually sy nk thanks byk2 kat blog2 yg wat delivery nie.sbb sgt memudahkan kerja2 sy..haha~
penat nie pikir apa nk buat.seb bek ada yg membantu...

so dh tak yah risau lagi..
apa yg sy ckp nie??haha~ tak leh btau skang! nnty kantoiiii....next month sy cite eh!

btw.sy ada bykkkkkkkkkk cite nk cite....mlm kang sy update! last week was fun!


till then....daaaaaaa

Saturday, February 19, 2011

bace blog boleh hilangkan stress

sy mula berblogging nie 3 march 2008~~~

ari2 sy akan bukak blog korng smua..
smua yg ada kat list tepi tuh mesti sy terjah..
kalu sy sibuk..after settle smua keje mesti sy laju2 bukak blog korang..


blog2 nie smua lah yg hilangkan stress sy..
kadang2 smpai kua airmata sy gelak..
atleast blog bleh tenangkan sy bila sy ngh kusut~

antara blog yg wajib sy bukak~

blog kak vp and kak ceera ( wajib and ari2 bukak..kalu intenet lambt,dia tak kua pic..sy bace tulisan pun jadik la)
blog kak tijah ( yg nie kalu dia tak update blog dia...sy yg nek stress ok..sy plak tak sangka..tuan haji haziq pun bace blog kak tijah....im so suprise!!! )
blog kak di ( yg nie pun slalu buat sy gelak..tulis la panjang mana pun seentry..sy tetap akan habiskan!!)
blog kak ai ( sy suka tgk dia makeupkan org + tgk family dia..wanita gigih ok)
blog kak pija ( makanan!!!ohhh..sy sgt terpengaruh dgn pic2 makanan dlm blog dia...mula la sy memekak kat telinga azie ajak gi makan)
blog kak sz ( di tulis pendek2 je..tp tetap sy bace...)
blog kak ntahapa2aje.. ( baby dia so comellll...plus byk info menarik)
blog kak wanie ( suka tgk dia moody..hahaha)

dan beberapa blog yg len...
pendek kata panjang cite...smua blog yg ada dlm blog list sy tuh..kalu korang update mesti sy bace punya..samada sy tinggal komen atau tdak je..intenet kadang2 lembab..tu yg mls nk tinggal jejak...


tetapi!!
ada satu blog yg dulu penah buat hati sy terhibur...iaitu blog kak wos! dulu nma kak piah..pastu tuka wos!!
lama dh dia tutup blog dia..blog yg 1st dulu dh delete gamaknya...then lama pastu baru saya jumpa blog 2nd dia...kejab je sy dpt bace..pastu dia privatekan!!cisss ko kakk..smpai ati...tak invite sy pun...dan skangggg dia dh bukak blog baru...wakakaka~ tak dpt tahan nafsu memblog ye kak...haha~welcome back!!!
apa link dia?? cari sendirik~sy pun jumpa sendiri..so korng pun cari la sendiri...minggu lepas dia tinggal komen...terkejut beruk la sy!! gigih nie cari sbb dia guna anoynomous~~

dulu bace blog dia..buat pipi sy kembang ok...gelak punya psl..pastu sy pun dok cite ngn roomate plak..gelak lagi~ hilanggggg stresss aku kejab....apapun..welcome back kak!!! :-)



sy suka blog yg sempoi...yg tak sumpah2 org,..yg tak berlagak...yg tak maki2 org..
lagi satu..kebanyakn blog yg sy bace smuanya bloging dgn ikhlas..bukan duit semata..
mcm tu baru best..nie kejab2 maki org..kejab2 sumpah org..me dont like..
kalu nk share stress takpe..nie yg maki2..and rase dia always rite..


notes : dulu sy suka bace novel..tp skang sy dh tuka..suka bace blog plak!! pas tu mlm2 en azrap la kena dgr apa sy nk cite...tadahhh je telinga dgr awek dia membebel....tata~

berkhatan ( sunat) bg perempuan

fews days back.
timbul cerita sunat nie dlm perbualan sy ngan kawan sy.
ada dikalangan ibu bapa skang yg leka atau terlupa tuk sunatkan anak perempuan mereka.
senang cite dia amik mudah bab nie..
so bile anak dh besar...baru teringat nk buat.
menurut cerita tu lagi....doc tak nk sunat bdk yg dh besar..
kesahihan cerita nie tak dpt sy pastikan.
tp part yg mak ayah lupa nk sunatkan anak nie adalah betul..

so.
timbul solan seterusnya dari sy.
apa hukum sunat bg perempuan nie sebenarnya??
setahu sy yg tak byk ilmu didada nie..
benda nie adalah wajib~
but ada yg kata ia hanya sunat je..tak buat takpe..buat dpt pahala.gitu~~

seingat sy.
family sy yg lahirkan baby perempuan.
tyme dlm pantang lagi dia dh sunatkan anak dia.
bidan yg sunatkan atau makcik tukang urut tu yg sunatkan~
so sy ngt benda nie sama berlaku dlm keluarga yg len..

sy masih ingt lagi
jeritan adik sy masa dia sunatkan..
tyme tuh sy umur 6 tahun.
mcm apa dah dia menjerit~ dia disunatkan tyme dlm pantang lagi~~



so sy nk share kan apa yg sy bace~

Dalil utama berkaitan 'Khatan' adalah
خمس من الفطرة : الختان والإستحداد وتقليم الأظافر ونتف الإبط وقص الشارب
Ertinya : Lima perkaea fitrah : berkhatan, mencukur bulu kemaluan, memotong kuku, mencabut bulu ketiak (cukur), memendekkan misai. ) Riwayat Muslim)


Pandangan para ulama dalam memahami hadith di atas terbahagi kepada tiga kumpulan :-
1) Hukumnya sunat bagi lelaki dan wanita . Ia adalah pandangan Imam Malik dalam satu riwayat, Abu Hanfiah dan sebahagian ulama mazhab Syafie.
2) Wajib bagi lelaki dan wanita . Demikian fatwa Mazhab Syafie dan kebanyakan Ulama dan juga pandangan Imam Suhnun anak murid Imam Malik,   
3) Wajib bagi lelaki dan hukumnya sunat bagi wanita. Demikian sebahagian ulama Syafie, dan mazhab Hanbali.
Kesimpulan perkara, disepakati bahawa khatan bagi lelaki adalah wajib, dan jika warga lelai satu negara semuanya tidak berkahatan, maka pemerintah perlu bertindak ke atas mereka.
Syeikh Atiyyah Saqar memberikan ijtihad beliau setelah meneliti dalil-dalil yang ada..katanya tiada dalil yang sohih serta terlepas dari komentar yang menunjukkan wajib bagi wanita untuk berkhatan.
Syeikh Mahmud Syaltut (bekas Syeikhul Azhar) pula mengatakan bahawa para doktor berkata kesan daripada wanita tidak berkhatan adalah akan menaikkan syahwatnya dan dibimbangi mendorong kepada sesuatu yang tidak diingini.
Berkata pula Prof. Dr Md Hasan Al-Hafnawi , pakar perubatan kulit di kuliah perubatan al-azhar dan Dr Md Sadiq selepas meliaht hadith2 Nabi, mereka memberi pandangan dari aspek perubatan  .
:Kelentt wanita (yang dipotng sebahagian jika dikhatan) yang berada di pangkal faraj wanita memberi rangsangan terkuat untuk hubungan lelaki dan wanita, dan kekuatan rangsangannya boleh mencecah 7 kali lebih sensitif dari zakar lelaki.."
dan pelabagi lagi hasil kajian mereka yang tidak sempat saya terjemahkan. di akhirnya pakar perubatan ini berkata :
" Demi menjaga maruah dan kehormatan wanita dan kewanitaannya, wajiblah kita mengikuti ajaran Islam dalam hal ini, yang terbaik bagi wanita adalah "isymam" atau memotong sedikit hujung dari kelentit . ( Majalah, Oktober 1994)
Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi setelah membawakan dalil-dalil bagi kumpulan yang mewajibkan berkata, hadith-hadith dalam hal wajib khitan bagi wanita adalah lemah . Justeru khitan adalah wajib bagi lelaki sahaja, dan tidak wajib dan tidak juga sunat bagi wanita..Hanyalah harus bagi wanita, dan digalakkan jika boleh membawa kepd manfaat, dan tidak digalakkan jika sebaliknya.
Qaradawi juga berkata, setakat pengetahuannya bahawa wanita2 arab kebanyakkan tidak berkhitan kecuali mesir dan sudan. Adapun negara arab di Teluk dan maghribi..tiada khatan bagai wnaitanya, dan ulamanya juga senyap tiada memberi komen.
Rasulullah Berkhatan
Menurut pandangan dan kajian oleh Imam Ibn Qayyim dalam kitabnya Zadul Ma'ad, pandangan yang paling tepat adalah Rasulullah  SAW di khatankan oleh Abd Mutalib pada hari ketujuh kelahiran baginda mengikut kebiasaan Arab.
Dan padangan bahawa Rasululllah SAW dilahirkan dalam keadaaan berkahatan adalah lemah, demiian juga pandangan yang menyatakan bahawa JIbrail as yang mengkhatankan baginda semasa membelah dada baginda SAW.

nie link yg sy amik hukum khatan wanita~

byk lagi info2 psl khatan nie~ try tnya pakcik google eh~mesti dia dpt tolong~



pendapat sy..
islam dh susun segalanya dgn elok dan cantik..
so mmg patut kita ikut aturannya...
plus..yg sy bace..ada wanita bukan islam yg nk mintak disunatkan sbb suami dia yg bukan islam pun bersunat..
indahnya aturan ALLAH kan sampai bangsa lain pun realize kebaikannya~

ini kan kita yg mmg dilahirkan islam..
tak kan kita tak nk ikut aturanNya kan..
pasal nk tindik telinga anak.nk bagi pakai subang emas..bleh plak kita ingt..
tp benda2 mcm nie bleh plak kita lupa kan~~

takpe..
manusia takde yg sempurna.
dh jadi tugas kita ingt mengingatkan!
so ingt~
kalu ada ank perempuan..jgn lupa sunatkan ok
yg anak laki mmg wajib la sunat kannnnnnnnn~~

ok.
sekadar kongsi info je..
dh rase mcm mak plak ckp psl anak2 nie kan~
hehehe~ 

ok~ happy weekend!!

notes : smlm smpai kul 4.30 am sy siapkan asimen s.a.akhirnya siap jgk~~ pening ok bila kena wat analysis financial report company org nie~~~ tp alhamdulillah..siap jgk!

girls day out~kuantan :-)

sabtu lepas sy telah memaksa housemate sy tuk tgk cite khurafat~
korang bayangkan..cite tuh dh lama kua..sy tgk korang nyer review pun dh panasss je...
tapi sy tak berkesmpatan nk tgk..sbb diorng semua takut nk tgk~dorng mmg anti cite seram
dgn kuasa sakti yg ada.sy gi book ticket kat then trus bgtau dorng~
maka sabtu tu zasss ke kuantan~

mula2 kena la lepaskan nafsu makan yg membuak2.
antara aktiviti
  • makan shushi+ tepayanki  + bento
  • tgk cite khurafat
  • window shoping 
  • karoke
  • pizaaa
  • jalan2 smapi lebam
so disebabkan cite tu agak seram2 ckit dan seram sgt2 tuk my housemate..maka sy yg kena drive balik tu..
gerak dari kuantan 8.40 mlm...then kul 10.50 mlm smpai ke muadzam..alhamdulillah..
mlm tu smua flat..perut pun kenyang suka hati



untuk pengetahuan korang...
sejak sekolah..sy tak pernah dpt geng makan yg sejati.
tp sejak masuk uniten..yes!sy dh dpt geng makan~
pegi la kedai makan mana2 pun...kalu tak penuh 1 meja dgn makanan ..mmg tak sah!
the best part smua berjaya diabiskan..
bak kata azie..duit mmg habis dkat makanan je....hehehe~ sy mmg setuju abis la!!


pernah one day..
kami buat asimen kat K.L..
then mlm tu lepak la area selayang kot..
makan kat satu kedai seefood nie.
order punya oder..
skali makanan sampai..
penuh 3 meja ok!! 3 meja tau..
yg makan nyer hanya kami ber3 je....

smua org pandanggggg je........
mmg buruk lantak la~
tp nk wat mcm mana..we love food!!
bukan kami membazir pun~
one more thing..kami nie mmg risk taker~ ada makanan baru..mesti cuba!
sedap ke tak..blakang cite~rase dlu baru tau~
then kalu kat kedai makan...sy and azie akan komen2 la between kami berdua..
tak ckup garam la...tumis tak btl la...bawang lebih la..tak ckup masak la...
thats y kami berdua rase..kami mmg layak ganti serina kat JALAN2 CARI MAKAN...hahahha~

bab makan and masak..
me and azie is a good combination i guess!!



so...
mari layan pic!!
tyme nie sy masih lagi bersedih diatas kehilanagn handphone2 sy~





 pegi saloon dlu..terapi~haha~
azie and shera duk diam2 kat salonn.
me and ainaa plus emma gi jalan2 kedai handpone + makan popia sedap+ aiskrim wall's selection!
sumpah sedappp popia tuh!











muka org bahagia jumpa saloon.

nie azimah~ my housemate~




pizza tyme!
try test pizza yg baru..
nie shera punya set tau...
org len set lain tau...tp kami tuka2 la...hehe~




nielah tuan empunya set pizza td..
shera~my housemate!
owh..dia sudah upgrade yer skang..
dlu tak gile2..
tp skang mmg masuk air dh~
siap pandai kenakan sy oke~




both of them..
dkat tepayanki~
my housemate since first year degree~











yg dpn azie tue set dia...
nie kami makan berlima je tau..penuh 2 meja besarrr~


nie my set~
spagetti ajor~sbb kekenyangan makan popia yg sedap tuh!
dh la besar..sy makan 3 plak tue~~
sebahagian dpd makanan malam tue~


lunch kat megamall kuantan~
kami tak tau pun dkat east cost ada shushiking..
kalu tak mmg zass ke sana.
shushiking kat megamall service mmg teruk..
resit dia pun amatlah kasihan.
oh ya!
kat atas tu set bento sy~chicken grilled~sedapppppp!


salmon~ azie punya set~


salmon jgk~ tp lain cara masakan...ainaa's set




licin sudaaaaaaaaaaaa! perut kenyang..moh layan khurafat!


sedapppp! tp best lagi yg sy makan dlm previous entry sy dulu tu~
yg nie ikan dia terlampau masak~~
tp habis jgk!heheheh~


4 of us~
ainaa--azimah--shera--aida
kami serumah since first year lagik!
ainaa is my roomate!
nie pic sblm makan smpai yer...makanan dh smpai..meja penuh!



 sebelum makan pizza and balik.
kami karok hilangkan stress dulu!
karok tnpa diri amatlah tak best!!
yg karok  hanya ainaa me and azie je~
shera malu!!hehee~


kesimpulan!
mmg puas!
best!
pokai!ahaahha~


next destination
gambang plak!

lagi satu bulan satu minggu before abis exam!!yeayyyy~
marilah menikmati masa bersama2 kawan2 tersyg!!!

Friday, February 18, 2011

family day 2011 - 4 & 5 febuary

 as i mentioned in previous2 entry..
cuti chinese new year aritu sy wat family day kat Port dicskon.
lebih kurang 7 family~ nie family belah mak sy~

antara program

pagi - tghri - sukaneka
  antara acaranya ialah
  • masuk air laut dlm botol
  • cup berpasir
  • istana pasir
  • tali ajaib
then kami lepak2 lunch sesama...
konsep lunch sorg bawak satu lauk...
antara lauk yg ada

  • pajeri nenas
  • sambal udang
  • gulai ikan sembilang salai
  • sayur campur
  • ikan masin
  • rendang daging
  • nasi impit
  • ayam masak kicap ( nie tuk bdk2..tp mak long bdk pun belasah jgk)
kuih muih plak.

  • karipap
  • popia
  • talam
  • keropok lekor
  • keropok famili store pun adoooo..haha
  • and mcm2 lagi lah...lupa dh~~ smua nie buat sendiri by makngah...goreng half then kat homestay goreng btl2.
then sampai2 makan cikit2 and sy mulakan acara sukaneka.
acara tuk dewasa dan kanak2.

mlm plak sy buat penyampaian hadiah and BBQ
mmg meriah abisssssssss!!

mari la layan gambar yerrrr~~~~



 sy yg ngah bizy susun barang2 tuk acra sukaneka.yg len melantak isi perut.. :-)


sebelum acara bermula.berbaju maroon adalah maklong sy!!


 nie team yg men tipu..diorng pilih botol yg elok2...

 serabut nk susun perserta..

 beratur ikut team yg sy sendiri tetapkan..
setiap acara team akan bertukar.
kasi fair la..tak kan team yg sama yg menangggggg...


 sebelum acara start...tema adalah merah menyala!!


 maklong ngh lari amik air dgn span nk msuk dlm botol..


 bertungkus lumus...hahaha~

 nie acara cwn berpasir....



mlm acara smpai adiah...mak buyung nie sy tak msuk kan nama dia dlm sukaneka.sbb dia pregnnt.tp dia degil gak nk masuk!!! nk bolot adiahhhh...sy kata dia gilooooo!hahaha~


 bulat dpt adiahhh...


dpt adiah lagi!!lucky draw..
bdk nie mmg slalu lucky!!


cake celebrate ank buah sy yg dpt masuk MRSM..
mula2 nk beli adiah kat dia.tp tak jumpa..
so sy zass cari cake kat pekan pd nun..
dpt la cake diatas...sedappp plak tuh!!!


 potong cake tyme! 
congrts nabila..blaja rajin2...
nangis2 dia tak mo gi MRSM tuhh...
nenek dia suh jgk siapkan barang2 dia...
kalu dia tak nk pegi..kita angkat ramai2..hahaha~
the end dia pegi jgk!
kwn2 dia yg takdpt gi hasut dia jgn msuk MRSM...ish2...tak bek btl...
bufday mummy and nabila~

 mak long...hahahah~




 nie acra tali ajaib
guna jer apa2 yg ada kat badan then smbgkan jadi tali..team yg panjang dikira juara!
 part nie mmg kelakar.
makcik2 sy dpt satu team.so dorng pakat tanggalkan rantai emas masing2 then smbg2 kan..hahaha~so clever!so team dorng yg menang....3 rantai emasss disambg plus tudung2 smua....

 pic nie buat sy pecah perut..kakaka~
pakcik and abg sepupu sy~~
 semangat nk menang!!!
 the winner


 istana pasir...




byk lagi pic..tapi nie je yg sempat sy upload~~~


happy plus penat.
ramai yg suh sy buat lagi tahun dpn~insyallah..kalu sy tak sibuk..pasti sy buat lagi~~~
best tau!!! smua org pun happy~ one happy famlily~~~~~~~~~nie just sebahgian dpd family~~~