iklan-iklan~sila click

Tuesday, May 31, 2011

results

hyeee...
waaaaaaahh...blog bersarang & berkulat dh nie~
bizyyy yang amat sgt....
keje non stop dtg..sabtu ahad pun penuh dgn aktiviti2 family....


keje dh start menimbum....
kadang2 ada benda yg sy tak ingat...kadang2 ada benda yg saya tak tahu pun...
and kadang2 sy letih smpai muka berkerut2...
kalau time keje banyak..sy lunch 15 minit je..then smbg keje balik...
aritu bos siap tnya
" aida, awak tak nak OT ke??" boss yg suh OT ok...
sbb dia tau....keje sy berlambak + sy dpt client yg documentation dia mmg failed.
which is akan menyukarkan keje2 audit sy dijalankan...


stresss?
keje mana2 pun stress kan...
tp keje audit nie mmg terang2 la mencabar kan...kadang2 rase mcm tak larat jgk.
tp kalu kita buat keje yang kita minat...yang kita suka...
insyaallah everything will be ok kan... :-)
balik keje...pas solat smua..layan drama dlam sejam dua..
zasss masuk tido...untung la tak kawen lagi kan..so smua mak jaga... :-)
nk borak2 ngn en azrap??? seminggu 2x je kot...
nk msg?? sehari 10 msg je kot...



benda baru sy buat arini, ialah consolidated account.
benda nie sy dh balaja dh tyme AFA dulu..
tp in real life...sy takut dh...dgr nk kena console account jer sy dh kecut...
tp my senior sgt2 baik...tanya je..komfem diorng akan ajarkan :-) untung kan ada senior yg baik2 dan super baik.

pasal sambg belajar...
sy dh decide...and dh pilih yg terbaik..
lepas wat reseach and tanya pendapat2 yg pakar..
sy decide nk smbg profesional hujung tahun nie...
borang semua ngah otw isi...doakan sy eh :-)insyaallah sy akan amik CPA australia tuh...
bos sy dh byk kali tanya..sy pun dh penat pikir...
sy rase nie yg terbaik and mampu saya buat.
lulus CPAA nie terus dpt MIA ( malaysia institute of accountant) walaupun tnpa 3 years working experience.
this is what im looking for :-)


sebenarnya susah nk buat keputusan nie..
memandangkan sy baru je start keje, baru je nk bina kareer..
tp sy percaya smua nie ada hikmah nya dan sy sgt2 sedar harga yg perlu sy byr and apa yg sy kena sacrifice untung smbg study nie...but this is my final decision....
apa yg buat sy kuat nk smbg buat profesional nie...
sbb sokongan mak abah and keluarga....
takde sorang pun diantara mereka yg say "no"...smua galakan sy smbg wat prof nie...
smua bg sokongan yg buat sy lebih semangat especially my abah and mak.



en azraf???
sy rase dia paham and dia sentiasa support sy.
sy balik keje penat2...emosi tak stable...stress lagi...mana ada masa nk potpet2 ngn dia pun...dia ok lagi..
walaupun sy tau dia terasa :-(
rase bersalah tu mmg ada...tp sy kena buat apa yg sy nk buat...kalau tak nnty sy yg menyesal kan..
dan sy rase sy bertuah punya dia yg sgt paham sy...
walaupun kadang2 majuk jgk..tp majuk ngada2 je..muahahha~
the best part,
kakak2 ofis selalu ingtkan sy psl azrap...jgn abaikan apa yg sy ada semata2 nk kejar kemahuan sy :-)
and kalau borak2 ngn kakak2 tu baru sy teringat...
sy dh setahun setengah tak dating!! hebat kan???
smpai my roomate anta link kat FB ingtkan sy...
"jangan jadikan alasan sibuk untuk tak dating" lebih kurang gitu la maksudnya...
ohh..terharu la bila ada org ingtkan kita walaupun sy tau ainaa ngah memerli sy niehhh..hahahha~
sy sedar 2 minggu nie sy mmg fikir diri sendiri je...sy harap2 smua nie akan berubah...


saya rase semangat sy kuat..and rezeki sy mmg di line nie..
latest offer, from bank jgk...gaji dia 2.5 kali ganda dari yang sy dapat skang...
tp hati sy dh dirembat dlm line nie..so sy pilih benda sy suka...
sy nk amik semangat kak sz yg sedang bertungkus lumus siapkan PHD dia...
kalau kak sz yg dah ada family and ada anak 3 pun masih lagi kuat semangat nk smbg study..
kenapa tidak sy kan..yg penting fizikal and mental kena kuat...
gudluck sis in ur next presentation...
doakan sy kuat semangat mcm akak jgk!!! :-)



nota : mak abah family en azrap kawan2 ofismate smua sgt2 supportive!! semoga penantian en azrap berbaloi la...dulu kena tunggu 3 tahun..now kena tunggu lagi...hehehe~ tp mak sy sound awal2 dh...belajar tu belajar la...kawen tetap kawen..insyaallah...kalu itu jodoh sy..kalu sampai seru sy...kawen jgk sy nnty :-) abah sy ilekkk je...dia tak pk pun nk kawen2 ke apa nie..sbb dalam mind dia sy nie masih kecik lgi...dan sy rase dia  treat sy mcm sy bdk2 lagi...still bg duit mcm bese...lepak2 mcm bese...semua mcm bese..padahal sy dh keje nie...dh punya tanggungjwb buat keluarga...1st day keje, kul 10 abah sy kol..tnya mcm mana keje smua...psl nk smbg study nie..abah sy yg uruskan ctc smua..sy rase, bila sy bgtau sy nk kwen nnty..mau 1 bulan dia tak tido and tak  tentu arah...heheheh~


oh yer, kisah anak derhaka moden.dia dh selamat kawen, dan seperti yg dijangka...dia tak pelawa mak dia skit pun..baik pada majlis nikah dia..atau pun majlis sanding dia...mak dia je yg sayu hati lalu dpn umah dia..tgk khemah ank perempuan dia kawen....tp tak dpt jemputan...mmg takde hati perasaan btl...tp percayalah..ALLAH tu maha adil kan..tunggu je lah bahagian dia nnty...

Sunday, May 22, 2011

pilihan

first of all,

im sure kita masih terkejut dgn kejadian tanah runtuh smlm kan.
takziah buat waris2 mangsa and semoga pelajar2 yg selamat akan terus survive~
al- fatihah buat mangsa2 kejadian tanah runtuh di ulu langat~

ok,
now sy sedang sakit otak nk buat pilihan.
ya ALLAH, susah nye nk buat pillihan...
last week bos panggil kali ke-2.
psl offer tuk smbg study tuh..oleh kerana sy senyap je..so dia panggil masuk bilik to know my decision.
and tyme tuh ada bincang2 lagi...tnya mcm2..

pilihan sy skang, nk smbg study buat
ACCA ~ (Association of Chartered Certified Accountants)atau
CPAA~ (certified public accountant australia)
actually bos bg 5 pilihan..tp kita dh shortlist kan kepada 2 je yg ada nie...


knp sy masih ada pilihan??
mesti korang kata..buat je la ACCA tu...skang market mmg nk ACCA~
ada ACCA gaji mmg gempak la kn sbb tu yg the highest dlm accounting kan...
tp msalahnya...
mampu ke sy...( thats what im thinking rite now...can i do ACCA??)
thats y sy besarkan lagi pilihan pada CPAA sbb ia lagi mudah cuma dia tak international la...
just malaysia and australia je...MIA komfem dpt kalu wat CPAA nie...
bos bg cadangan amik je ACCA..since market mmg nk ACCA..
di malaysia tak ramai yg ada ACCA, thats y dia bg tawaran yg mcm nie sbb nk ramaikan lagi org yg ada ACCA kat malaysia and sekaligus nk naik kan taraf pendidikan di malaysia nie....
tp bos kata,
u must give full commitment...or you nk lagi mudah sikit u amik CPAA...
exam dia 3x setahun...if u nk amik kat australia, its up to you, amik ticket airasia then u can seat for exam kat sana...up to you....
chewaaaaaaaah....senang je bos bg cadangan...bg pendapat...
sy yg terkulat2 dpn dia nk bg jawapan...since di seremban nie blum ada lgi yg amik offer nie...
and kalau boleh bos mmg nk suh sy amik offer nie..
tau kena seat exam bile??
this coming september!!!omg~~ ini keje gileeeeeeeeeee!!!



yg bersawang dlm kepala sy nie...
as we know, ACCA sgt2 mencabar..perlukan kesabaran and kesungguhan...
syarat sy dlm tawaran nie ialah sy mesti berkerja dlm bidang nie/ audit firm.
2 months before exam we will have class kat KL...
then 2 weeks before exam bos bg cuti tuk study...
masalahnya, ( byk sgt msalah)
mampu ke sy nk study smbil keje nie...???
yg sy nmpk skang..keje tuk sy mmg berderet..
since ada 3 org je yg single dlm ofis..
so mana2 outstation luar yg jauh, mmg kami la yg kena pegi...
supervisor pun dh remind masa first day keje lagi~

kesana kesini...
bila nya nk study...
ACCA tu perlukan tumpuan yg tinggi...
sy tgk soalan AFA yg ala2 ACCA punya question pun dh nk ngis tau...
thats y sy cadang nk amik CPAA je...
since dia lagi senang and so far kat malaysia yg lulus exam nie 60%..
agak tinggi and lebih mudah :-)

tp employer skang demand ACCA..
how??
sy rase sy kena wat research lagi...
sy mmg dh set mind nk smbg study...
tp tak sangka peluang tu secepat ini...sy plan nk wat master kat UUM..
dh tgk dh package diorng...
tp offer nie pulak yg dtg dulu..
and peluang nie tak dtg byk kali...tak dtg pada smua org..

my mom kata
" go..grab this chance...yes!! smbg study...u can do it "
tp dia ada ayat smbgan
" smbil wat ACCA nie pun leh kawen tau...jgn ko nk xtend kawen plak"  pedihhhh je sy dgr ayat smbgan dia..

serabut kepala sy weh...
en azrap dh lemauuuu je bila sy kata nk smbg study...
lagi dia lemau, sbb seminggu sy dh keje nie..
mmg takde masa tuk dia langsung...
kul 10 je sy dh tido...kadang2 lepas isyak dlm 8.50 gitu sy dh terlelap...
kadang2 sy ada byk benda nk bgtau dia..tp sy mmg tak larat nk tunggu kul 11 lbih nk borak2 ngn dia mcm dulu...kesian dia sgt2...nk2 plak..bila dia kol, sy marah2 dia....angin dgn dia...
ya tuhan, apa sy buat nie!!!
sy sgt2 penat..otak sy lagi penatttttt...3 hari sy keje..sy dh ada 3 client...
3 client nk kena audit...
80x sy mengeluh mula2 tuh..sbb presure...nk plak bila tak balance..! mmg cisssssssss la...
tp slow2 sy susun balik adjustment sy..al- maklum..dh setahun sy tinggal kan working paper smua nie..
eh cane nk wat comfirmation..eh..debit apa eh.kontra cane eh...eh..apa nie???eh.ni item msuk mana eh.cas cane...eh..dispose plak....bukak PAF bagai...
so now kena laju2 study balik...
apa yg kita blaja tak 100% kita apply, sbb its really depends on situation and client tu sndiri...
tp ia byk2 membantu...
percayalah,
lepas nie...FRS yg sy tak suka tuh lah..yg akan sy selak ari2...
but as kak azna said,
amik nie sebagai pengalaman...ko kena marah ke..susah mcm mana ke..amik nie smua sbgai cabaran and it will help u a lot in future...awak amik step yg btl when u chose audit as your first career.

kak ina kata,
"aida, jgn lepaskan org yg syg kita,nk cari yg baik yg satu nie bukan senang tauuuuu..."
kak syikin kata,
"aida, jgn membazir, perempuan ovum dia baik smpai umur 25 lebih2 skit je...tyme tu baka yg baik...dh tua2 nnty susah...lelaki takpe..dia makin tua makin bagus.." telan air liur sy bila kak syikin kata mcm tu..hahahha~
( yelah..mentang2 dia nk kawen bulan 9 nie kan..thats y dia ckp jgn bazirkan ovum tiap2 bulan...hahahha)

bila balik kampung,
smua tau sy dh keje...
smua dh get ready nk dgr sy nk kawen bila..
bila sy ckp sy nk smbg study...dioarng smua..."alaaaaaaaaaa...."
tp sy dh hint2 la la tahun bape sy nk kawen...hahaha~
dioarng plak sibuk bertekak nk buat kat dewan la..ada suh kat kampung and wat stlye kampung+ moden la...
siap ada makcik dh bgtau nk wat apa tuk bg kat tetamu...
okeh..sy pening!!! sy tak kata pun sy nk kawen dlm masa terdekat nie...
need to discuss with en azrap!!! ( macam mana nk discuss.balik keje dh penat + tido)

my dear fren yg bace blog ni,
ainaa, cik bee, tasya and all....
please weh..give ur opinion...
which one should i go...
aku betul2 buntu nie.....



nota : apa skalipun..sy tak mungkin akan amik intake terdekat nie..sy decide tuk amik next intake which is on december or january next year...kasi settle konvo dulu and ada plan nk tuka keje...hahaha~ tp sy tetap tak leh decide lagi, ACCA ke CPAA...ckp psl dewan kawen, eh apasal  kat seremban nie kurang sgt dewan haaa...dewan MPS..oh tidak!! yg ado dewan kat TTJ and kat PJ perdana jee...dewan kat kompleks tu lawa dh, tp buleh guna ke?? eceh...dlm pada kata takmo kawen lgi td tu..siap dh survey dewan dh...hahahha~ gila la kau nie aida!! gile!! smua kau nk buat!! acca nk, kawen nk..focus!! focus!!

Monday, May 16, 2011

1st day

arini dimulakan dgn gelak2...dan gelak2...
lepas tu kaco2 ofismate...
pastu cite masak2 ngn kak lina..
kak wahida yg nk kua outstation pg td pun siap pesan...
"awak jgn buat ifis nie terbalik plak tau....."wakakakka~
me + wawa...mmg payah la..gelak tak bleh bla punya....



pgi td keje tak byk sgt...
keje ringan2 je..
briefing kejab psl keje...then supervisor kata skang smua inhouse je..
nnty akan ke JB outstation 2 minggu...yepeeee! leh jalan2 jugak...hahahha~
dgr feedback from senior, company kat JB nie senang je..
accountant dia sgt efficient so tak dtgkan byk msalah pada auditor...
then account dia mmg clean and cantik...
bgus2...lega sy dgr :-)
company nie famous jgk....kalu sy sebut nama..komfem korang tau..and korang semua pengguna product dia..or anak2 mesti guna product dia..
sy pengguna product dia since tadika lagi..hehhe :-)



ptg dh dpt client baru...
senang je tgk account dia td..
tp kalu tak balance gak..sy hentak kaki la..huhuhu~
1/2 jam duk dlm store cari working paper..
omg..nk ngis dh tak jumpa...
duk bersila selak satu2 bru jumpa...fuhhh..selamat :-)


esok sy akan ke fraser hills...

so zassss...tp mlm nie sy pk2 balik...
kalu rase2 tak best..kita zass ke genting jela...heheheh :--)



nota : pg td menggelabah cari bfs...kedai makcik2 yg kat area senawang tuh dh berubah tempat dia...adoiaiiii...last2 pegi drive tru mcd je..amik ko...pgi2 dh telan mcd :-)lunch kat kopitiam  ..not bad.

Sunday, May 15, 2011

monday

holaaa~
tak berupdate sbb blogspot wat hal..aihhh..angin jer tau...

smlm sy dh shoping bju raya ~ soping kain ela tuk wat bju..
5 psang kain..5 pasang tudung sy rembat.
tq abah!!
nie smua abah yg suh and ajak2 gi...sy tak mintak pun :-)


monday nie sy dh start keje~
2 minggu sy dok pikir2...mana sy nk pegi...
Ambank ke..audit firm ke...
sudahnya sy pegi ke benda yg sy minat and suka~
which is audit firm :-)


during interview,
supervisor suh sy start keje seawal mungkin...
sy mintak start on 1st Jun but then dia suh start monday nie jgk...byk kje menanti sy :-)
so sy terima je lah...akak2 kesayangan pun mmg support sy tuk kembali ke ofis tu balik...
sy redaaaaaaaaahhhh je, lgipun sy mmg minat and sy rase peluang sy in future lg cerah kalu sy start dgn audit.


supervisor brief jgk psl smbg study wat ACCA...
keje smbil blaja then akan diberi duit poket jgak...
so double happy sbb sy mmg  pk nk smbg study...but not now sbb nk keje first and stable dulu..
but then bila dh ada peluang mcm nie..apa sy nk tunggu lg kan...zassss je la...


so doakan sy success with my new life ok.
berderet2 keje dh menanti...
and dh sedia tuk outstation dibulan ramadhan nnty...huhuhuhu~
takpe...asalkan kita buat benda yg kita minat...
sy rase kita akn lebih rasional handle pressure...
keje kat mana pun akan ada pressure kan...cuma tinggal kat kita je nk handle mcm mana~


nota : bila bgtau en azrap sy nk smbg blaja lg..terus dia ckp..tyme tuh umur dia pun dh bape la..apa la...ecece..trus wat ayat kesian...dun worry en azrap..smpai tyme as we plan, and ada jodoh...mesti kawen punya ok :-) sy happy nk start keje. tp at the same tyme berdebar2 nk hadapppp keje....pas nie hidup sy bergelumang working paper jelah....hehehe~

Thursday, May 12, 2011

mencari rumah untuk dijual

hye!!
sy tak update blog sbb membizy.

ok.nie pun nk update cpat2.
ok.nie my latest project.
kot la korang bleh tolong and ada apa2 info.
sy skang ngah gigih mncari :

RUMAH UNTUK DIJUAL DLM HARGA RM250K KEBAWAH DI AREA SEREMBAN
KALAU DAPAT RM200K KE BAWAH PUN LAGI BAGUS.
TAK KISAH LA SEMI- D KE.APA2 JE LAH.
YG PENTING RUMAH ATAS TANAH AND BUKAN CONDO/APARTMENT YG ATAS LANGIT..
CARIAN SEGERA NIE :-) 
KALAU KORANG ADA SEDARA MARA KE NK JUAL UMAH AREA SEREMBAN SILA LA EMAIL SY : aidayunus_1404@yahoo.com.my


nota : remember my sweet qaseh???smlm sy bwk dia gi jejalan kat jusco seremban 1. bru 15 hari lahir dh pai jusco...kan maklong dh kata, mak ko mmg hang..hahaha~ seb bek qaseh tak ngis pun.from bangsar to pasuh senyap je dia...sweet la qaseh nie!!! :-)

Saturday, May 7, 2011

menangis : lelaki vs perempuan

kalau kita cerita psl menangis nie...
ia sgt sinonim buat perempuan kan...
jarang lelaki menangis kan...bukan takde..tp jarang...
korang rase sebab apa??
sebb ego kah?
sebab malukah?
sebab takde perasaan kah??
korang jwb sendiri eh...

sy ada sy coretan yg sy jumpa dr satu blog nie...

Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, "Ibu, mengapa ibu menangis?"
Ibunya menjawab, "Sebab ibu adalah perempuan, nak."

"Saya tidak mengerti ibu," kata si anak.
Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak, kau memang tak akan mengerti…"
Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. "Ayah, mengapa ibu menangis?"
"Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas," sang ayah menjawab.

"Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan."

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, "Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?" Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar
jawapannya:

"Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.
Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

"Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.
"Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.
"Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.
"Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.
"Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?
"Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.
"Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah "air mata kehidupan."

perempuan senang nangis kan??
org n9 ckp...meghebehhhh jeee...gitu..
lelaki kata pom cepat touching...
tp itulah hakikatnya...
dianugerakan airmata pada wanita agar dpt curahkan perasaannya~~

lelaki juga boleh ngis..
sama ada dia tunjuk atau tak je~
wajar bagi lelaki utk tidak tunjukakn tangisan nye kerana dia adalah pemimpin..ketua keluarga dsb..
dia kena tegas..kena kuat..kena tabah..tak boleh akur pada perasaan sedih dan tunjukkan pada org lain..
tp tak salah untuk kaum lelaki menangis..sbb meraka jua pnya perasaan mcmk wanita jgk...


personally,

sy sendiri pertama kali tgk abah sy sendiri menangis 17 tahun lepas bila ayah yg disayang pergi mengadap Ilahi.Seterusnya 6 tahun lepas bila ibu, wanita yg paling disayangi dijemput penciptanya. Bukan tidak akur pada takdir ALLAH tp sy dpt bayangkan betapa sedihnya dlm hati abah sy bila ibu dia pergi buat selamanya.
Knowing him yg sgt dan amat rapat dgn ibunya, nk kata anak manja tidak..sebab dia karektornya garang..tp internally mmg rapat dgn ibunya..kasih syg mereka berdua mmg jelas dimata sy..3 minggu ibunya sakit tak mampu berjalan, di bawak nya ibu duduk sama2 dgn kami smua, dialah yg menjaga makan minum berak kencing smua...jelas lagi di ingatan sy macam mana abah sy jaga wan sy tatkala 3 minggu sebelum dijemput menghadap penciptanya~ sy rase arwah nenek sy cukup bertuah sebab waktu sakit nya, kesemua anak2 + cucu2 arwah jaga dia sebaiknya.takde sape mengeluh.takde sape kata penat.takde tolak satu sama lain.semua jaga sama2..terutamanya anak2 lelaki..sy rase arwah wan sy puas hati and lega saat dia hembuskan nafas terakhir didalam tidurnya~ dan perginya arwah buatkan keluarga besar kami suram hampir setahun..tak berseri langsung.sbb penguat kasih syg antara kami smua dh takde lagi.paling teruk terkesannya, abah sy la..lepas subuh dlm doa, mesti dgr esak tangisnya..mungkin rindukan ibunya, sejak tu, sy dh biasa tgk abah sy ngis..paling sedih bila raya pertama tnpa wan, selalu pg2 salam peluk ibunya, kali nie peluk kakak2 dia smbil ngis mungkin rindukan ibunya...sampai ke hari ni, tiap2 minggu ataupun 2 minggu sekali, mesti abah sy balik kampung g kubur arwah ibunya, bersihkan kubur and sbgnya..kul 7 dia gerak balik rembau, dlm 11 gitu dia dh pai seremban balik..begitu rutin dia hmpir 6 tahun nie...kasih dia pada ibunya,tak berpenghujung... itu kisah arwah wan sy~ kisah kita nnty tak tau mcm mana lagi kan?? tak tau anak2 kita mampu tak jaga kita kan...maka, sebelum tu..jagalah org tua kita sebaiknya selagi dia ada sehingga ke akhir hayat dia~



and kalau korang rajin and nk tgk lelaki menangis...
korang klik sini and korang try tgk dari minit ke 8 onwrds...
nnty part yg mak hazama minit 11 gitu, korang try tgk muka dia..dia terus leh capture tu suara mak dia~
korang tgk dia senyum mcm mana..hahaha~
then tgk mcm mana diorng kasih & syg pada keluarga...
leh tgk lah diorng nangis bagai..paling sedih si azri la..nmpk kan betapa dia syg ngn mak dia kan..
sape tgk diary minggu nie tau la...
tang kawan2 susah kita nk ngis kan..tp bab familu senang airmata kita tumpah kan...
kan??
btw, suara family erul, kay, lena, fina and ramai lagi best kan??

bagi sy,
kalau korang masih lagi menangis bila kenangankan keluarga dan rindukan ibu korang.
itu maknnya hati korang tak kritikal lagi..
maksudnya, hati tu tak keras lagi mcm batu..masih ada perasaan kasih & syg sesama manusia.
tp kalu mmg hati batu, keras, yg buat mcm mana pun msti tak ngis punyalah...
besar kemungkinan hati dh hitam..
nie yg sy dpt masa pegi kem 8 tahun lepas...


kesimpulan,
menangislah bila kau rase mahu menangis..
jgn biarkan hati kita keras tak berperasaan...
so,jgn malu2 nk ngis ok..kalu malu nk ngis dpn org,ngis lah dlm bilik air.. :-)



nota : sy paling mudah menangis bila melibatkan keluarga, dgn en azrap pun ada beberapa kali ngis. tp tuh ngis ngengada + sedih je la...hahahah~ love your family then your family will love u more :-)

selamat hari ibu

SELAMAT HARI IBU 
untuk smua wanita yg sudah bergelar ibu~
mahupun yg baru bergelar ibu~
sesungguhnya pengorbanan dan kasih mu ibu tak kan mampu kami balas~


special wish to my lovely mom~ PN HASNAH~
you are great mom and the best mom in my heart!
tak mampu nk dibalas pengorbanan mu~
tak mampu nk dihitung kasih sayang mu~
tak mampu nk dinilai kesetian mu pada kami dua beradik~
ketabahan & kekuatan mu menjalani setiap ujian ALLAH tak mampu kami luah~
doa kami sentiasa bersamamu~
tq mak!


ibu kan...
sejauh mana dia marahkan kita sekalipun...
sebelum tido mesti dia tgk kita kat bilik kan...
sejahat mana pun kita...dia tetap kasih dan syg pada kita kan...
kita nie anak...
yg dikendong 9 bulan...
yg disusu smpai yg dia mampu...
yg dibelai sehingga ke besar....
yg dikasih smpai ke syurga....

sehebat mana pun kita...
sepandai mana pun kita..
sekaya mana pun kita...
atau
semiskin mana pun kita...
sejahat mana pun kita...
sebodoh mana pun kita...

JANGAN SESEKALI KITA LUPA PENGORBANAN IBU & BUANG DIA DARI HIDUP KITA!!

kalau kita tak mampu nk senangkan dia dgn harta benda mahupun kasih syg..
its ok...
tp jangan kita susahkan hati dia dgn perangai yg mcm org takde hati perasaan...


dh sebesar ni pun..dh 23 tahun hidup pun...
sy tetap bersama mak sy...susah & senang sy...
masih mak sy disisi...
tangiss sy...gelak sy...masih bersama mak sy~
bak kata pak nil..
walau sejauh mana pun kita pergi...keluarga still penyokong kita yg terbaik.
jgn kita buang atau lupakan mereka :-)


terkadang..
sy garang dgn mak..tp mak sy senyum je...
dia senyum sbb mmg dia tau dia salah...
kadang sy merajuk sbb apa yg diplan tak dpt..
tp at last..malam nnty mesti sy peluk mak sy jgk...kacau mak sy jgk sblm tido..
mesti cari mak sy jgk mintak gosok2 blakang smpai tertido...

pagi bgun...
mesti sebut nama mak...
mesti cari mak...terutama hari sabtu & ahad.
bila berjauhan, masakan mak yg paling sy rindu selain usik + gado2 ngn mak...
bila gaduh dgn azrap..mesti cite kat mak..tp mak bukan back up kita..back up azrap sbb mak dh sedia maklum dgn perangai anak dia yg hati batu nie...but its ok..asalkan dpt bercerita dgn mak..
bila sy buat salah..mesti kena marah...tp mak siap explain..knp mak marah...
walaupun pas tu sy metsi merajuk 2 hari..tp mesti cari masakan mak jgk...
mak itu anugerah yg terbaik dan terindah yg ALLAH ciptakan & anugerah kan pada kita yg bergelar anak!!
jdi hargai lah ibu kita...
sebelum dia pergi selamanya...
jgn kau buang....jgn kau sisih...jgn kau berhenti kasih & syg pada mereka.




kasih syg manusia lain mungkin boleh bertambah dan mencmbah menjadi lebih besar
tp ia jga boleh mati bila smpai masanya..
kasih syang ibu waluapun ia maintain
tp ia tak kan pupus dan membawa ke syurga :-)


SELAMAT HARI IBU tuk semua bloger2 yg dh bergelar ibu..
sy tau..anda sentiasa mencuba untuk menjadi ibu yg terbaik...good luck!



nota : sy tak mampu hidup tnpa kasih syg mak sy..walaupun akan smpai satu masa dia pasti akan pergi atau sy yg pergi dulu..tp kenangan dan ksih syg kami berdua tetap perkara terindah yg ALLAH bg buat sy..thats y hati sy mmg bengkak bila sy lihat org lain buang mak diorng....sbb sy tak mampu nk imagine bagaimana hidup tnpa kasih syg &b restu dpd ibu..

another person yg sy nmpak sgt2 manja and nmpk mcm mana dia syg kan emak dia..ialah en azrap...walaupun untill today bila sy ngusik2 dia ckp dia anak manja dia tak pernah ngaku..tp ada beberapa perbuatan dia menunjukn mcm mna syg dia pada mak dia..tu pun dh buat sy senang hati sgt2....sbb sy benci org yg tak syg mak dia!! benci sgt!!! HAPPY MOTHER'S DAY~ 

with love,
en yunus & pn hasnah 's daughter.

Thursday, May 5, 2011

confused

harap2 saya membuat keputusan yg tepat!
so confused skang wey.
skang sy jalan2 je kat blog.but sy takmo update.
sbb sy ngah serabut membuat decison!! aihhh~
doakan sy oke..doakan sy :-)


nota : btw, now en azrap sedang didenda 1 minggu sbb dia buat benda yg sy tak suka masa dia cuti2 malaysia tuh...i hateeee it! hate it!! cite nie takde kena mengena cite diatas ye. sekian.permudahkanlah segala urusan sy.

Tuesday, May 3, 2011

baby bam2


presenting my latest ( wah..latest katanya...) niece.
nur qaseh qalesya~
born on 27 april 2011 at pantai hospitak kuala lumpur~
3.36kg~
keluar kot tingkap~ 
cerita si qaseh nie ,
mamanya bertarung 12 jam sakit, tp bukaan baru 2 cm..then doc said jantung baby dh lemah, so no choice kena emergency operation jgk sbb nk tgk apa yg terjadi sbrnya kat baby kat dlm perut.rupanya, baby dh terbelit2..cian qaseh...dlm 15 minit gitu, baby berjaya dikeluarkan and mamanya bertarung meneruskan operation tuk buang fibroid pulak...after 1 hour plus2 kot bru settle .alhamdulillah~
qaseh nie dinanti bertahun2~
so kehadiran qaseh mmg ditunggu2 oleh my big family.
sbb mamanya agak active and kami adalah geng makan, merepek and tido.
and mmg rapat ngn big family,
so kehadiran qaseh mmg dinanti oleh nenek2 nya~




so semalam,
semua adik bradik mak and cousin2 membuat rombongan melawat qaseh.
dh mcm raya dh wehhh...cuma bezenya tak pakai bju kurung je.
rumah nenek qaseh pun penuhhh dgn lauk and org2...
sy sampai agak lewat sbb byk benda nk kena settle.
walaupun rase mmg tak larat sgt nk kesana...it takes 1 hours plus2 jgk nk smpai 
tp demi qaseh and mamanya yg 40x call tnya bila nk dtg.
sy redahh jgk and dlm 2.30pm pai sana~
smpai je rumah nenek qaseh,
sy tak terkam dia dulu.
sy straight masuk dapur amik pinggan then makan2 :-) 
smbil tgk intai2 qaseh dri jauh.
then borak2 ngn nenek2 qaseh yg nyata byk sgt gosip nk cite kat sy~



 qaseh sgt bam2.nk2 tang pipi.
ada 2 lesung pipit ~
and sgt behave.tp kalu dgr dia melalak..omakau la jwbnya~
nie rupa qaseh selepas 6 hari dilahirkan.
u see?
dia pakai shirt and legging je..hahaha~
u rock baby!!
tak mahu di bedung...melalak panasssssss~

 qaseh tgh tido..
perasan tak hp blah kanan tuh?
haaa..tu hp mama qaseh yg sedah pasang lagu MAHER ZAIN~
qaseh senyap tido smbil layan lagu mazer zain..
sian awak qaseh..
mama awak mmg mcm tu..wayar dia short ckit~ ahhaha~


 2hari lahir kan qaseh.
mama dia dh leh naik turun lift gi beli makanan dlm hospital.
mmg hampeh btl~
the best part smlm,
tyme tgh panas2..
pak ngah beli ABC yg sedapppp gileee!! murah plak tuh..
lalu sy minum smbil senyum2 kat mama qaseh..dgn ayat
"kak, jemput minum ABC..omangaih..sedapp gile..byk kacang dia..perghhh..sedap!! terbaikk"
"gile kejam kau nie yaaa..hahahaah" pas tu dia mintak mak dia rase sesudu..
jgn harapp la dpt..setitik pun tak boleh!! hahahah~
rasekan~~




qaseh,
semoga awak sihat & cepat2 besar.
nenek awak dh promise nk cari skirt pink kembang2 tuk awak.
semoga awak jadi anak yg solehah yg mengembirakan mama & papa awak.
semoga awak jd ank yg bijak and pintar~ 
mama awak dh ckp awal2 suh jdi doc sakit puan..
apalah mama awak nie kan..tak berkembang langsung...
dia keje kat sptal..dgn awak2 skali dia nk heret keje kat spital plak kan..hahaha~
spital tu busuk qaseh.ubat dia payau~ hahaha~

cepat2 besar senang sikit maklong nk gomol awak!!
dh besar ckit nnty maklong beli baby walker tuk awak eh~
cant wait to see her next month.
sure lagi tembam :-)


Sunday, May 1, 2011

reality

last  week smpat berborak di fb dgn rakan sebaya.
lama dh tak bertegur sape..
and now dia pun dh bekerjaya~ well done ~

so sy pun bgtau la...
sy still dlm process mencari kerja..smbil gi interview~ (walaupun mlssss)
then dia ckp...
gini...
"sorry to say la..zaman skang nie..belajar tinggi pun tak guna.ada degree pun tak guna kalu takde experience..besepah2 org ada degree takde keje skang nie "

sy pun terkejut dgn kenyataan dia~
smbil pk..."eh mamat nie nape nie"
tp sy ok je..cool down..mmg itu reality nye pun..
org bersepah2 tak dpt kerja skang nie~ some of them dh bertahun2 menggangur~
tapi jarang kan korang dgr bdk accounting menganggur~
sbb sekecik2 mana pun...org tetap nk pakai ilmu account tuk company dia~
same goes to audit as well~
accounting tak stuck pada satu kerjaya je~tak semestinya kena jd accountant.
boleh jd auditor, banking line, business line, consultant and byk lagi...
maksud sy bleh in ngn byk bidang..
ko nk suh bdk account wat sales??bolehh...
kami jgk blaja cara nk approach client..handle diorng and mcm2 lagi..
nk wat presentation...itu lah yg kami adap about 5 years back!

and selepas di hentam byk kali..
psl tak guna blaja tinggi2 ..susah nk dpt keje..
better mcm dia..ada spm pun ada keje..and all that...
sy reply gini...

"hmmm..tulah..mmg ramai yg menganggur...tapi rezeki ada kat mana2 kan..org baru mcm kami..mmg la takde experience..kalu tak diberi peluang tuk cari experience..mana nk dtg nye experience tu kan..plan2 kayuh la..rezeki tu ALLAH yg tentukan..cepat and lambat je...aku ase..aku tak pernah menyesal study 5 tahun for degree nie..sbb aku yakin ada hikmah and jalan tuk aku soon "


nielah reality mentality org yg tak bukak minda luas2...
maksudnya tak payah blaja tinggi2 ...
buang masa and duit je..
ada spm pun leh dpt keje what???
ok...sy tak nafikan..with spm cert pun ko still can get a job~


tp bila org ckp mcm nie..
lagi kuat semangat sy nk smbg belajar tau~
bukan sbb nk prove kat dia or pape..
tp semangat tuk teruskan perjuangan tu lagi tinggi...
sy mls nk bebel lebih tntang yg dia komen...
you readers pun sy rase bijak and paham tentang benda nie :-)
kita belajar mmg tuk cari keje..tp utamanya ialah sbb ilmu~
nk dptkan ilmu pengetahuan yg lebih dan lebih dlm sesuatu bidang~
bukan nk mencari kerja semata2...
kalu ko amik course A..tibe2 ko nk keje terbabit ngn course B..
its ok la..mybe rezeki ko kat situ..tp atleast ko ada ilmu tentang course A...
ilmu ALLAH tu kan luasss...byk cabang...
kalau kau dah ada peluang tuk blaja knp tidak kau amik kan??
tp kalau kau takde peluang tu..apa nk dikata lagi kan???
so dont give such words la tuk jatuhkan semangat and rendah2 kan org...
rase sentap tu ada..tp sy xrase jatuh semangat pun~ ckit pun tak..


bak kata cik bee..
ALLAH know what is the best for us..
mungkin lambat rezeki tu...tp insyaallah ada~
pelan2 kayuh lah...nk cari experience tuk bila pun boleh kan??asalkan ada peluang kan..
tp nak abiskan pengajian bertahun2...sentap tau...payahhh...
nk2 bila umur makin meningkat~
so pape jelah..i think..we r still in a right track.lain org lain fikirannya~



nota : setiap benda yg kau kerjakan..yg kau buat..pasti ada ganjaran..takde makne ALLAH nk bg kau peluang tuk satu benda yg sia2..mesti ada ganjaran nye..percayalah :-)

smbungan anak derhaka versi moden

salam and good day~
selamat hari buruh~


ok.straight to the point.
korang ingt lg tak cite anak derhaka yg aritu ...klik sini kalu tak ingt.

korang ingt kan betapa sy marah dgn manusia yg jenis mcm tu kan...
pinggirkan mak sendiri & tegar pilih harta benda dpd ibu yg melahirkan~
 mcm yg sy ckp yg lepas...pasti ada balasan...
dan nnty bila dia dh jdi ibu..mungkin bru dia paham erti pengorbanan ibu yg melahirkan~

last 2 week..
abg sepupu sy perlahan2 tarik sy ketepi...
smbil bsik kat sy..
"nnty ko gi tnya mak ko..ada cite baru psl si polan..."
"wah...nape plak nie....hot ke??"
"mmg hot and kurang ajar "


kisahnya..
as i said dlm entry yg lepas...si ayah mybe ada org lain..and start buat perngai...
ok..comfirm.si ayah dh nikah baru lalu menceraikan mak tiri kesygn si polan..
eh..mmg snang eh hidup nie??kawen cerai semudah itu??blaja tinggi tp otak letak kat buntut ke apa??
so si ayah dh blah dr rumah yg gah lagi mahal tu...tinggal la si polan nie dgn ibu tiri kesayangan.
tarikh kawen dh dekat...tp si ayah tak mo walikan/kawen kan dia sbb si polan xmo kua dri rumah tu~
sbb apa dia tak nk kua??
sbb malulah kan..nk pegi mana nnty kan...malulah nk duk lua..
rumah tu yg dibanggakan..rumah besar..keta besar...kaya raya...semua ada..
jatuh la standard kalu duk umah lain kan...
so tekad takmo kua..so ayah pun tekad takmo walikan~interesting!


so si polan jumpa mak dia...
bgtau yg dia nk kawen..tp ayah takmo walikan dan tak tau nk wat majlis mcm mana..
sape nk uruskan majlis tuh...sape yg nk smbut org and all that~
dewan dah tempah..kad dah hantar...caterer dh tempah..
yelah sebulan je lagi nk kawen kan..mesti lah dh ready smua kan...
soalan sy...
reti plak kau jalan rumah mak kau kan??tahu plak kau ada emak kan??mana pegi mak tiri kaya raya kesayangan kau???ehh....kata nk wat grand...mak kau nie miskin..mana layak wehhh nk ditnya pendapat....
dia dtg bersama tunang kesyangan ~
si emak smpat tnya tunang...knp dh setahun tunang tp takpernah dtg jumpa dia...
si tunang jwb..dia nk sgt dtg..tp si polan yg tak nk bwk...nice!!


so si mak bg cadangan...
jom buat dkat kampung...atau dkt umah makcik2 yg lain...
korang tau apa dia jawab??smbil melenting and maki2 dia jwb...
"ehhhhhhhh...apa class buat dkt kampung..mana kwn2  tau buat kat kg...tak grand...tak standard..."
kalu mcm tu buat kat umah makcik2 lain..
xmo jgk...tak grand...!!
dia ditenangkan oleh si tunang...knp wat mak mcm tu..knp ckp ngn mak mcm tu..tak baik..all that..
tp hati si polan dh panas..terus blah dpd umah mak dia...tnpa salam and sepatah kata..
msa dia blah..si emak ada kat dapur..
kua2 tgk anak dh takde...shit tak korang rase???shit kannn????



si emak mmg panasss hati...tp sy tau dia sedih sesedih nya...
mak sy ckp..
kalu anak dia yg wat mcm tuh..dpn tunang tu jgk mak sy bg lempang beberapa dasss...bia tersungkur~
mak sy ckp la..hebat jgk mak sy nk lempang2 kan...so far sy lum penah rase ~hahaha~
tp bla mak sy dh reda...mak sy ckp lain plak..haha~
"kalau dia dtg jumpa kita baik2...ckp elok2...bincang elok2...mesti keluarga kita akan tlg dia..tak kan kita nk tgk dia susah mcm tu kan..nk nikah takde tmpat bagai...tp tulah..dia ego...dia rase dia hebat...ntahlah.."dgn suara sayu dan kesal....

sy ckp...
mmg kesian lah tgk keadaan dia skang...dlu along ckp...pasti dia akan dpt balasan...tp tak sangka secepat ini dia diuji...ntahlah...kita tak bleh tolong org yg lupa diri..kita nk sedarkan pun tak mampu..sbb dia rase dia maha hebat...

sudahnya...
sy dgr cerita terbaru...
dia nikah di pejabat kadi je..no majlis..no grand2..no glams2..
smua yg ditempah gone...lalu mcm tu je...
sbb takde sape nk uruskan...



sy tak paham...knp tegar btl dia nk dgr ckp ibu dia yg melahirkan..dan kenapa hina btl kami smua pada pandangan mata dia...dpt DL tiap2 sem masa blaja dulu maksudnya pandai la kan???tp nape dia tak guna kepandaian yg ALLAH bg pada dia utk nilai erti kasih syang...knp harta benda yg dipilih padahal dia sendiri maklum harta benda sekelip mata boleh hilang mcm yg dia hadapi sekarang....ya ALLAH..knp tegarnya hati dia ya Tuhanku...

disebalik geram dan marah sy pada dia..sy masih punya rase simpati pada dia..sbb dia darah daging sy kan...tp kalu sy jumpa dia dkat lua pun..belum tentu sy akan tgur dia...dia pun komfem2 tak kan tegur sy kan...sbgai adik..sy rendahkan diri..sy add dia kat fb..kot la dia approve..ingin jgk sy mulakan balik hubungan yg dh lama terputus nie walaupun hati sy sakit kenangkan apa yg dia buat...tp 7x sy add..7 kali dia reject..sudahnya dia blocked sy terus...padan muka kau aidaaaa!!!takpe...setakat situ je sy mampu buat..sbb sy pun bukan jenis penyabar...kang ada yg melayang kan..so better i stopped approach dia...so tarikh kawen dia pun tak lama lgi..kurang sebulan...kalu keadaan masih tak berubah..i will try my best tuk bwk makcik sy tuh terbang or berjalan2 ke mana2 tuk hilangkan rase sedih dia..yess..sedih tetap ada..tp at least dia tau..sy and cousin2 yg lain ada..ramai lagi anak2 buah dia yg sygkan dia..yg kasih kan dia...

pada dia..kalau lah dia bace blog sy nie...kemungkinan dia bace tu ada..haha~ selamba la kan..
kak,
 u still got chance to change...ur mom still here..waiting for you to treat her as your mother...ya tak paham mcm mana akak bleh hidup tanpa kasih sayang ibu..sedangkan ibu akak masih hidup...ya Tuhan..tegarnya hati kau kak...kalu ya..ya tak mampu pun nk hidup tnpa mak disisi...tak dengar suara mak pun ya bleh sakit..inikan tak dpt peluk mak and manja dgn mak....mak tu penawar segala duka~ smua org pun akan lakukan yg terbaik buat ibu dia..tp ya tak paham kenapa tidak akak...sedangakn mona fendi yg sah2 kejam tu pun anak2 dia still sygkan dia..inikan pulak mak akak yg tak penah wat apa2 salah pun...kenapa hina sgt kami nie dimata kau kak???apa buruk sgt ke rumah arwah wan yg penah jd tempat kau berlindung waktu susah dulu??hina sgt ke rumah arwah wan tu kak?? jujur nya...mak sendiri penah ckp..nk wat my wedding kat rumah arwah wan..sbb nk hidupkan balik budaya yg ada kat kampung yg dh semakin kurang...and i dont mind...takde masalah langsung...sbb tu tmpat mak dibesarkan..cantik...aman..tp ya tak paham apa yg tak kena dimata akak...and please...kalu kau tak mampu nk senangkan & bahagiakan mak kau..jgn kau susahkan & sakitkan hati dia lagi..ckup dh kot apa yg kau dah buat selama nie..and ya dh nk muntah tgk perangai kau nie...and bia kami miskin harta..tp sekurang2 nya..kami tak miskin kasih sayang mcm kau...and silakan bina mahligai yg indah dan grand...silakan...kami doakan semoga kau bahagia dan kekal ke akhir hayat~ kami sekeluarga pun  aman bahagi tnpa kau....kuat lagi kasih syang antara kami semua~ alhamdulillah~ :-)


nota : kak sedara sy ckp..kalu aku jd tunang dia..time tu jgk aku blah bila tgk dia wat mak dia mcm tu...tp as u know kan..love is blind..so let it be...its ok...doakan yg terbaik buat dia and smoga dia jumpa apa yg dia carik..and smoga  masih punya waktu & ruang buat dia tuk perbetulkan apa yg salah...seriously, sy kecewa..tp apa lagi mampu sy buat kan...holding diploma in accounting with DL every semester and now as assistant accountant in goverment agency pun boleh buat org lupa diri kan..so sy tak leh imagine kalu dia ada PHD and ada harta kaya raya nnty..i cant imagine and dont want to imagine~ ya ALLAH...jauhkan kami..dpd smua tu & kuatkan hati kami dgn ujian Mu ini...

AF9 konsert ke 4

gigih nie..tgk konsert AF~
sbb tak puas ati kan last week..ntah pape yg diorng bagi...
ghase nk ngamuk je kan..haha~

minggu nie best jgk~
peningkatan yg bgus...ada mari la org ckp...
cume feel tu kdg2 ada sampai..kadang2 lalu gitu je..
but its ok..diorng still in learning process kan...
yg penting sy nmpk usaha dan kesungguhan diorng...
itu yg penting!!



buat apa pun..
yg penting usaha...pulun smpai abiss..
pas tu nk jd apa pun..gasak lah..takde sape nk marah.
yg penting ko usaha abis...
so this week kita nengok raqib kua~
sentapp gak td...sbb dia ok kan...tone suara dia pun ada..best gak bila dgr smbil tutup mata~
tp beselah..kezutan dia AF kan..sape2 pun leh kua~
takde rezeki dia kan...
eh..dgr cite raqib nie study accounting..
so accountant to be la~ takpe..at least org dh kenal dia..and tau bakat dia kat mana..
tak leh jd penyanyi pun..mana tau nnty leh jd pengacara rancangan ala2 yg menguji minda ke..
nk2 bab maths ke..tuk kanak2 ke...haaa..sape tau kan???
rezeki dia smpai kat situ jeeeee~ its ok la~


fina tuh..
suara dia mantap btl la~
tapi kalu nk jd kan isu yg sntap2 ngn lena tuh..
tlak tepi lah..
dua2 best..isu kecik je kot..saje je nk kasi gimik besar2kan bagai~
superb la vokal dia...she's much2 better dr kakak dia~
tp apasal dia pakai bju nmpk tiak tadi..not goooooood my dear!


paling tak down td sy rase...
lena ngan afif...erul pun down gak...tp ok la jgk..
yg lena tu..sy tak dpt rase apa pun..dia nyanyi tp jiwa takde...haha~ ( dh pandai jiwa2 plak..pas nie apply jd pengkritik kat AF lah...ahahhaha)
i know she can do better than tonite...cume ada la tu yg tak kena..
tp kalu dia tak konsisten lagi nextweek.tak mustahil dia akan kua~
kak wos undi lena tak??muahahha~

yg hazama tuh..
bese2 je td...sy tau dia mmg ada bakat.
dgr sore pun sy dh suka..tp kalu dgr dia nyanyi smbil tutup mata lagi best la~
tp mlm td..dia tak pukul abis la...bese2 je..
tak bese lagi kot kan~ ok.tunggu nextweek!


muka2 final?
setakat separuh masa pertama nie..
sy tgk si azri & fina will be in final~
sbb both konsisten and keep improve~
tp tak tau lah kan...sbb sy pun tak undi diorng..hahahha~
korang tolang la undi eh..sy penganggur...kang en azrap cek bill tipon sy kang..
melambung2 kang..mampus dia bising~hehehhe~


nk kua kan sape nextweek?
nera lah eh...??hehehe~
next?
afif eh..
next??
erul eh....
pepandai je kau aida~
ok peminat2 dorng jgn marah ehhh~

atleast si raqib td kua ngn maruah la~
at least performance dia tak hancur mcm amir last week.ntah pape ntah~


nota : en azrap dpt je pulau perhentian dia..cik aida trus dia lupaaa..cisss btl...takpee..tunggu la kau bang..ayg interview selasa nie..ayg dpt je job nie..ayg gi dubai and cape town tau!!!! mintak2 dpt~ hahahha~ blum dpt lg dh berniat jahat..cam no??....hehehe~
ok gurau je ~ doakan sy okeh!! me love u byk2 ok en azrap!! ( dia nie bukan leh gurau2 kutuk2 tak syg bagai....kang sentappp je..makin tua makin menjadi tau..) :-) peace!