iklan-iklan~sila click

Wednesday, June 29, 2011

packing

holaaaaa~
hari nie cuti iskrak mikraj....
maka sempat la saya berehat.....smbil tu buat keje jgk...
siap ckp ngn supervisor lgi...
cepat2 review working paper sy...sy nk bwk balik buat...
khamis sudah mau ke JB...


now dh start packing...
nk bwk sesikit yg mungkin...
sbb pergi nye ber4....kalau ikutkan mmg muat la bonet iswara sy tu...
tp bile dh tmbh ngn 10 fail...working paper bagai...
ada jgk yg kena peluk fail smpai JB kang...muaahahha~



oh yer...
bulan nie bulan terakhir iswara sy tu dgn sy...
kira JB nie last trip la sy ngn iswara tu..
sedih ooo nk let go keta tuh...terlalu byk sentimental value nyeeee....
lama sy ngn dia....lama gak sy jd tuan dia...selepas abah...
tapi nk wat mcm mana kan....
seb bek owner bru dia nnty jenis yg sayang kereta...
insyaallah akan jaga dia ngn baik~~~


and peganti iswara pun dh ready nk kua dh..muahahhaha~
tq mak and abah!!!
after 3 x abah bg sugesstion suh tuka keta sy tuh...
bru sy setuju.....so dgn bersunguh2 la abah uruskan keta anak dara dia nie....
tau2 dh siap je nnty~~~
rase mcm nk booking plate keta...lah..1488~
akan diusulkn pada abah~~~

nota : rase bersalah tibe~

Saturday, June 25, 2011

bye2 melaka

ptg smlm around 6pm bru smpai seremban....
penat sgt2...ya ampunnnnnn penatnyaaaa~

thanks to pihak college yg sediakan smua keperluan kami 3 hari kat sana~
thanks a lot~

sy mmg penat otak kat sana...
sbb smua benda tak in order...
bile tak in order....lagi la kita akan musykil sana sini kan..
so sy pun borak2 la ngn akauntan yg mmg dihantar khas tuk teman kami auditor nie slama 3 hari kat sana~
dia pun bru 2 months plus masuk keje..but dia ada pengalaman yg luas la dlm accounting nie..
and perlantikan dia disana pun bertujuan membawa perubahan to the college...
sbb their management mmg sgt2 teruk..

lama sy berborak2 ngn dia....sementara staff2 dia tgh cari segala jadah yg sy mintak.
sy pun mula ka korek apa yg patut...
sy mula gali apa yg tak kena kat college nie smpai kan management dia teruk mcm nie..
diorng ada nama yg besar....untuk berjuta2..tp knp management sucks mcm nie...
she explain to me one by one...
and we start to discuss..
and sy org baru dlm line nie...plus im fresh grade....
try to share apa yg sy tahu....apa yg sy bleh bg idea...
and dia pun setuju apa yg sy ckp...
masalahnya...
org2 dalaman yg dh lama berkerja disitu yg tak boleh terima perubahan..yg suka berkerja dgn cara lama yg mana tak lagi relevant lgi tuk masa skang nie...

so apa yg mampu buat...
sy doakan kak syikin tuk berjaya ubah management college tuh ..
and sy percaya..tu bukan satu kerja yg mudah...sbb dia alone...
but insyallah..takde apa yg mustahil...
ayat sy masa balik
" kak , sy harap nextyear kalu ada lagi rezeki sy audit kat sini...i dont want to see benda2 yg mcm nie lagi...college nie akan lebih systematic and smua brjalan lancar...hehehe..make sure tgk balik internal control and segregation of duty diorng...~ wish u all the best and gudluck!!! see u kat seremban....all the best kak"


kesian sy tgk dia....
sbb dia work alone...org yg terbuka minda nya...
tahu apa tanggugjwb dia...tugas dia kat sana..
tp org lain tak phm apa yg dia nk buat tu bakal menyenangkan org lain....nk berubah tu mmg susah..tp insyallah..kalu kita cuba pasti lebih molek hasilnya....
sy siap ckp lagi...
" apa gunanya lantik account exect tp tak buat tugas account...siap pakai freelancebagai... and paid them dgn harga yg tinggi..bila auditor dtg siap mc mengejut lagi...sedangkan smlm elok sihat walafiat.apa nk takut kalau dia btl2 buat kerja dia...the point is...kalau smua org buat kerja dgn btl....buat dgn ikhlas...tak perlu takut kalu auditor dtg...."


bila dh huru hara sgt...siap start asking...
"exect finance tu apa kerja dia??"
"exect account tu apa kerja dia??"
" who prepare the cheque???payment voucher??key in data??"
bila dia jwb smua solan2 sy...then sy dh tau apa punca masalah dorang sbrnya...CEO diorng pun pening tgk staff dia...lagi pening bila auditor dtg..staff diorng tak dpt provide apa yg auditor nk...



nota : hari last kat sana..ada sorng lecturer yg umur 23 cari psl ngn sy...ohhh..mmg berasap je...lecturer sana smua muda2....paling tua sy rase 24 kot...sy mmg hanginnnnn btl ngn minah tuh..msuk je bilik... sy street adu jeeee...geram!!!!

Wednesday, June 22, 2011

hello melaka

semalam tibe2 je supervisor bgtau suh prepare g audit kat melaka esok..
kelam kalibut la kitorang setup and settle kan keje2 yg ada..
tp setakat kul 4.30 td..cashflow consolidated sy still tak balance2...
lalu terpaksa mintak bantuan officemate tuk settle kan...


td settle kan smua benda..
kul 10mlm bru start packing!!!
esk pagi2 dh gerak ke A FAMOSA...
not sure akan stay dimana..kena ikut client nk bg apa...
nk request bungalow ada swimming pool bleh??? panggggggg!!
ok takpe..bg la apartmen pun....tak kisah~~


isnin masuk ofis finalize apa yang patut.
then start setup tuk ke JB plak for 2 weeks...
yg mana patutnya pegi ahad nie..dh postpone ke minggu dpn...
RABU n9 cuti..yeaaaaay!!!

so minggu nie and minggu dpn adalah hari jalan2 smbil makan angin kembongkan perot + ternak lemak :-)
dh kata ke johor..wajiblah try segala makanan yg ada..
especially kacang pol...sendiri buat tak sedap!! hehehe~
shopingggggggg jgk! bos bagi duit tuk makan..kita plak wat shoping...muahaha~


sedar tak sedar...ramadhan semakin menghampiri kita :-) sy sukeeeeee sgt2...


nota : waktu2 peak period nie..rase nk tercabut kaki + patah pinggang duk ofis... :-(

Tuesday, June 14, 2011

peak period

dh nk hujung bulan 6 nie kan...
mula la pakcik2 makcik2 bos2 director2 accountant2 cari auditor tuk anta audit kan...
takpe...auditor mmg dh bersedia terima keje2 last minute nie...

tapi...
kalau dokumen tu lengkap...tersusun..teratur...
takpe lah jgk...
nie dokumen terbarai.....and expect keje2 audit dpt dijalankan dgn cepat and kuarkan audit report berserta audited account secepat mungkin....
kirim salam laaaaaaa~

dh kata pun audit...
celah bedah mana pun..kita akan cari jgk..investigate jgk smpai dpt..
kalau tak dpt..bersedia la org2 diatas td tuk disoal oleh auditor...
kalau jawapan memuaskan hati...kita proceed~ kalu tak..sendiri mau ingt la...



sape tgk workstation saya..mesti rase nk pengsan...
paper everywhere....fail kalau boleh nk sama tinggi ngn rak kat seblah..
tak ckup ngn itu..bwh meje ada lagi fail2 client....
mana tak nye...fail resit satu.voucher satu.gaji satu.kwsp satu.perkeso satu.fail lain2 satu.statement  bank lagi...
mmg penuhhhh la mejaaaa...
smbil bukak fail cari evidence smbil tu catat apa yg tak kena...kumpul dulu apa yg patut then call client tnya details mana yg tak lengkap...
selagi tak lengkap...selagi tuh la ngadap working paper smpai kesudah...
kdg2 tolong adik2 trainee balance kan account diorg....:-)


now,
tgh sibuk siapkan satu badan pertubuhan...
thanks God dokumen dia tersusun..
dh 3 hari sy siapkan account dia...byk gileeeeeee...
arini baru setup tuk audit plak...lagi byk gileeeeee....
then ada lagi satu syarikat sy ngah hold...
sbb tunggu my officemate siapkan part dia..because i need to console the account...
debar gak bile console nie...al- maklum..time trainee dulu tak penah buat...
harap2 ok la semuanya...
dua2 company nie kena settle minggu nie jgk...
sbb diorng nk cepat coz dia nk kena wat AGM...kalu tak..kena fine~
sape nk bertanggungjwb??auditor...tidak sama sekali...sape suh anta audit lambat kan...
nextweek sy nk setup tuk outstation plak...
lagi bykkkkk...the whole week kena guna tuk setup..and ahad akan gerak ke JB for two weeks!
yeaaaaaaaay...tak yah jwb panggilan talifon kat office lagi....
rehat dari ngadap bos for 2 weeks!!


senang cite...
jadual sy pai hujung bulan 7 nie dh penuh...
keje..keje..keje...sukeeeee!
sbb lagi byk sy buat...lgi byk sy belajar...lg byk sy improve....
bila kita buat benda yg kita suka...yg susah pun jd senang kan...insyaallah...



nota :sy suka outstation..sbb lagi byk benda baru kita belajar...dpt plak company yg lain2 nature... :-)

Sunday, June 12, 2011

saya ok :-)

sy rase korang yg bace blog sy 2- 3 hari nie mungkin dpt detect yg sy tak stabil kan..
emosssssssssiii lebih...
tp sy skang dh ok dh....dh makin ok dh...
thanks a lot kat ainaa my roomate yg sgt2 risau kat sy...

al-maklum,
sy nie jarang down...
sy jgk jarang nangis bengkak2 mata nie...sebak2 dada nie...
kalu tgk drama sedih pun jarang sy ngis...
kalu cite korea nk ngis tu ada la...ngis btl2 tu ada jgk..tp jarang...
tp kali nie sy ngissssss habis- habisan punya..
tak leh stop...
akibatnya....esok nye gi ofis mata bengkak!!
tak berkelip mata siwawa mt ofismate tgk mata sy..lalu tnya punca nya...


skang sy dh ok dh..
dh leh pikir...dh leh cari solution..
dengan masalah yg dtg tu...sy cari jgk salah sy...
penat sy pikir mana salah sy...
then bile kaji2 balik..mmg ada salah sy pun...
salah yg sy terlepas pandang...
mcm pentingkan diri sendiri....

tp sy tetap rase sy tak patut dibuat sebegitu rupa...
tp takpe...org yg bersalah pun dh ngaku salah...
dan sedang menjalani hukuman..
bukan sy yg hukum dia tau...dia yg hukum diri dia sendiri...
sy tak mampu nk hukum dia...sy tak mampu....


so skang...
lets masa tentukan semuanya...
sy dh ok...sy akan mcm selalu...tp akan improve here and there la..
akan cuba baiki diri sendiri...
tp maaf sy hanya tuk sekali...



nota : thanks nisha for ur concern....

Thursday, June 9, 2011

jangan pernah berubah - st12

Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas 'tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas 'tuk bertahan


Reff:
Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Ulangi dari Reff:

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya


nota : so meaningfull~~ 

Wednesday, June 8, 2011

dugaan

dont know where and how to start..
but somthing yg sy bru realize just now...
kita percaya dia..
kita yakin pada dia...
tp sudahnya..belakang kita...mcm2 jadi...


really hate this!!
keep telling my self...u have to be strong aida..
Allah always with u...


Allah bg sy satu rase...
yang bwk sy pada satu kenyataan...
then worst part is..
kenyataan tu sgt menyakitkan sy...

ya tuhan...
kadang2 rase dunia nie tak adil..
tp dlm hati tetap yakin...smua nie ada hikmahnya...


setiap kali sy diuji...
sy mohon semoga Dia kuatkan semangat sy...
semoga Dia tunjukkan sy jalan yang benar...
semoga Dia tabahkan hati sy...


nota : Kita mampu merancang kan..Allah lebih tau apa yg terbaik tuk kita kan....its ok aida...be strong!!

Tuesday, June 7, 2011

missing

 i miss my roommate!!
i miss my housemate!!!
i miss 3 of them!!!

omg~
ok tibe2 rase nk ngisss....sbb dalam pale ada mcm2...
ada byk benda..tp tak leh nk cite to them sbb dh jauh.even bleh borak tru phone pun..
rase tak puas!!
i miss them!
once comfirm bulan 7 nie..sure sy laju2 apply cuti to date with them :-(


really need them!
miss them so much~~ ngisssssssssssssssss

rutin

bgun pagi buat rutin harian mcm bese...

7.30-7.35am - masuk keta and gerak gi ofis

7.40 am- dh ada kat jalan pantai @ dh ada kat atas highway lekas~ pecut dan terus pecut kalau dh lmbat...selalunya waktu mcm nie dh ada kat area senawang dh..

7.45am - singgah kedai makcik fav tuk tapau bfs/ lunch

7.55am. - sampai parking keta kat ofis..terhegeh2 call en azrap~ then terhegeh2 naik tangga kejar punch card.selalu 7.59 bru punch card..kdang2 marah diri sndiri lupa pasword nk bukak pintu ofisss...lgi la lambat jadinya...


8.00am - terhegeh2 lagi gi pantry wat air..kadang2 buat..kadang2 suh wawa buat..kadang2 tak payah buat.

8.45am : baru bukak keje...tgk2 je dulu..amik mood.smbil layan lagu kat radio.

9.00 am - bru ada mood nk wat keje...cergas bergerak kesana kemari.settle kan kerja.call client..siapkan dokumen.gi jumpa supervisor for discussion.jumpa bos mintak sign.and so on...paling lemah bila nk call client..nk plak kalau client tak paham bahasa....some of them, dh terang2 salah pun nk menang jgk...ada tu siap melawan lagi....eh..kau ke aku yg wat audit nie??? nk snang bukak audit firm sndiri...abis cite...so layan emo sampai la lunch..hahhaha~


1.00 pm- lunch and solat

2.30 pm - smbg wat keje..kalu dh settle bace paper..or magazine/ catalog...kalau takde mood.letak pen atas meja..dgr lagu smbil berangan cari mood smbg wat keje...kalu sakit pinggang duduk lama sgt...jalan2 gi department len kaco kakak2 tu or gi borak2....


5.00 pm : sharp kul 5 mesti dh punch card....datang lambat balik awal.thats aida.ahahahha~ kul 4.55 lgi sy dh kemas barang..sapu abuk kat meja.susun working paper and kuarkan kunci kete...hahaha~ sy tak suka workstation bersepah2 and berterabur..sgt semak...bia working paper tinggi menggunung atas meja sy..yg penting ia bersusun elok...


5.30 pm- smpai umah...layan tv and wat rutin harian....


9.30 pm- masuk bilik.tido!!! pengsan kepenatan..kadang2 fizikal tak penat sgt.tp otak sgt penat!! kadang2 otak tak penat..tp fizikal letih sgt..so kesimpulannya..tido awal!!



nota : setakat nie..nilah rutin sy...time lunch jarang sgt sy kuar makan kat luar kecuali hari jumaat...once melangkah keluar office time lunch..nescaya mesti terbang berhengget2..nielah akibat kalu ofis di tngah2 bandar..muahahahha~ dh dua hari puasa..time lunch layan mata~ syiokkkkk!!! hujung bulan nie pai awal bln dpn kena outstation ke JB...hotel dh booked! harap2 smua ok!! omg~ mintak2 la hotel tu ado dobi siap2..kalu tak mana nk cari dobi..dh la buta jalan kat JB tuh..bukan tak leh bwk baju byk2..tp working paper tuh lagi penting dari pakaian....cepat2 bg suggestion nk merayap mana kat JB...ahad sy free...sabtu halfday kot....ke tgk mood la nk keje ke tak..muahahahah~ love u bosss!!

Sunday, June 5, 2011

hantaran

sabtu depan my cousin tunang...
nie bukan cousin yg suam2 kuku je rapatnya..
nie cousin yg rapat serapat2 nye sejak kecik...my angah :-)

pas penat pikir...
decide nk bg her 2 set of hantaran..
but still pkir2 nk bg apa...any idea??
hantaran dia 7 berbalas 5..
lelaki nye from kedah mari :-)


esok pas keje nk ge cari barang hantaran yg sesuaiiiii..
td balik kampung ...
bes gile dok kampung...sejuk je..tak mcm kat semban!! panass membahang..
kalu hujan plak..hujan stock banjir je jalan...
menyampah tau!
dok kampung gak yg sonok...sejuk jeeee..makan tido..tgk tv ..tido... :-)
aktiviti mengepow dh bermula...hahaha~
sy kena beli cat nk cat dinding rumah arwah wan tuk raya nie...
yg lagi best..
sy jgk kena sponsor nasi ayam tuk raya nie...bukan stakat sponsor je...kena masak sndiri jgk tau..
terkial2 la aku nk masak sepiuk godang nnty...
tahun ni kitorng dh muak nk makan rendang la...lemang la..
taun nie nk makan bbq, nasi ayam..bla..bla...yg lain ckit...
bbq org lain sponsor...
mmg terbaikkk makcik2 aku nie :-)
takpe...tak kisah pun...byk rezeki sy..byk jgk rezeki diorng kan :-)



esok gak start puasa..
plan  nya nk buat strett pai jumaat.tp tak tahu la mampu ke tak..insyallah..
ok.nk tido pengsan nie!!!
bye :-p



nota : anak derhaka tetap menderhaka....psl perangai dia..abis smua org yg tak tau cite, mengata mak dia jahat...padahal dia sndiri yg nk putus sedara...bukan mak dia yg tak mo buatkan kenduri dia..aihh..takpe..satu hari nnty, Allah akan tunjukkan siapa yg benar :-)