iklan-iklan~sila click

Sunday, July 31, 2011

ramadhan al mubarak



selamat menunaikan ibadah puasa~
semoga ramadhan kali ini memberi seribu satu makna pada kita semua...
dan semoga ramadhan kali nie membuka ruang yg lebih luas tuk kita jd mukmin sejati :-)


happt fasting guys!!

nota : balik keje awal sejam bulan ramadhan nie!!! yeaaaaay~~ to those yg high kolestrol dun forget to control your diet~ me tooo...dh beli susu omega and now mmg giat minum susu + oat! semoga kolestrol sy cepat2 turun.....- semoga ramadhan kali ini bukan ramadhan yg terakhir~

Sunday, July 24, 2011

10 makanan antikolestrol

 now sibuk search psl kolestrol je.
walaupun naik sikit.sy tetap nk back to normal balik...
so pada siapa2 yg senasib mcm sy...
moh bace kat bawah nie...amalkan eh...

pada sape2 yg tak check..
gi la check cepat...
yg kurus tu pun blum tentu selamat dari kolestrol yer.
i have two frens yg kurus keding yet high kolestrol yer...
better go and check :-)

amalkan hidup yg sihat! hoyeeeeeeehhh....( dan2..dh sakit baru nk rawat)

kak woss...
jgn ngelak bace eh :-)



1. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Untuk memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh, disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi . Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.

2. OAT
kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

3. KISMIS
Sesiapa yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%. Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol.

4. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol jahat dalam tubuh.

5. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol baik dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

6. IKAN TUNA
Ikan Tuna tergolong dalam sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol jahat.


7. EPAL
Memakan sebiji epal atau meminum jusnya setiap hari dapatuntuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal atau minum jusnya, dapat menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dalam badan.


8. BUAH KERING
Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam teh, brokoli, tomato, bawang serta delima.


9. KUACI
Kuaci mengandungi zat besi. Pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari dapat menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol jahat sekali gus menghadkan kolestrol baik.



10. SOYA
Kacang soya kaya dengan kalsium dan mineral membantu memecahkan lemak di samping membantu meningkatkan kadar lemak baik dan mengurangkan kadar lemak jahat. Ia mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian. Kacang soya juga dapt mengurangkan risiko penyakit jantung dan kencing manis.

juvana


 sy tau cite nie mmang ramai peminat.
sy jgk one of peminat yg never miss setiap episod.
kalau tak dpt tgk.gi serbu kat tonton.

bg sy.
cite nie penuh tauladan.
penuh dgn informasi.
penuh dgn nasihat.
but 
ada jgk sy dgr cite..
yg org kata cite nie tak best.menggalakan bdk2 buat jahat and so on.
bg sy nie org yg mentaliti nye masih sempit.
look at the postive side la.
cube tgk cite tu btl2..
dia tunjukakn...
kalau ko buat jahat mcm nie..
sudahnya ko jd mcm nie..
so tell your kids..
kalau tak nk masuk penjara..kena pukul..jauh dri org and so on..
jgn buat jahat yg mcm tu...

nie cerita.
kalau kids tak paham
its our duty to make them understand what actually tuan director try tuk smpaikan.
nie tak..
bila cite2 yg bgus mcm nie..
org dok kata mcm2..
sy rase.
cite nie hakikat and inilah reality sebenar.
org yg kita nmpk jahat.
belum tentu dia akan jahat selamanya2.
yg kita nmpk baik..blum tentu baik sebaik2nya...
yg jahat jgk perlu diberi peluang tuk berubah.
and semangat setia kawan dlm cite nie~
at the end.
terpulang la pada kita sendiri nk nilai cerita nie mcm mana.
for me,
congrts tuan director and TV3.
cite yg sgt best.
bosan dh layan cite2 cinta terhalang la..tiga segi la.apa la..
byk2 kan lagi cite bermesej mcm nie :-)



nota : sy ada search biodata pelakon2 dlm cite nie.ternyata diorng smua org2 yg terpelajar.bukan pelakon kosong semata2.one of them engineer, and some grad from local U.apa2 pun congrts!!!

semuanya naik

last week sy gi check up kat klinik bwh ofis...
dia ngah wat promotion...semuanya free....
memandang kan sy mmg takut ngan klinik , doctor and segala benda pasal hospital.(siren ambulan pun sy takut tau) so sy cube la buat2 cool!!!
tp
smpai je turn sy..nurse tu tappp!!! kat jari tgh sy...cucuk nk amik darah....
sekali darah tak mo kuar...hampeh....
nervous punya psl....tgn dh sejuk...putih jeeee....darah pun stuck kat dlm...hahahha~
so nurse tu suh tekan lagi...tekan lagi....
sakit weeeeeeeeyyy nk tekan2 nie....

5x tekan kot bru dpt amik darah tuk test gula dlm darah...
nurse tu kata...
tekan lagi..tekan lagi...nk amik darah tuk kolestrol plak....tak ckup nie...
hwaaaa...sy pun tekan la lagi!!!
tgn sy dh sejukkk ooooooooo.....


ok dpt dh darah yg ckup..
check BP...
amik ko!!! mencanak naik....acik dh koba!!! acik nie nerbessss!!!!
140/90 bacaan nye!!
ini normal...
dri zaman checkup nk masuk U...dh masuk U pai la dh keje skang nie...
bila check BP sy tak pernah la dpt normal....
sy pun tak paham apa yg sy nerbes kan sgt.
tp bau ubat pun sy dh nerbes.....( can not imagine kalu dh kawen and pregnant time wat checkup..asl checkup je tahan wad..asl tahan wad je msti bru pas checkup...muahahahhaha)


so,
as a result.
BP tinggi~
gula dalam darah terlampau rendah..below bacaan yg normal..below sgt2..
then kolestrol dlm darah sedikit tinggi..lebih 0.4 dri bacaan normal.tu pun consider tinggi.
so nurse suh balik minum air sbb kang pengsan plak..bacaan gula rndah sgt.
then dh start kena minum oat, susu omega and pill minyak ikan.yg omega tu~
time lunch laju2 pegi giant cari smua tu.


masalahnya!!
smpai arini...sy tak jumpa2 susu omega tu.
smua tmpat abis stock!!why??why?
smua org tinggi kolestrol ke????????? giant, tesco, econsave,famly store.eh..smua lah!!!yileeek.
oat tu dh jd makanan harian sy dh.
smua benda la makan ng n oat.mula2 mmg geli...tp telan je lah! kata nk sihat.
nurse tu kata.
ini bukan result pada pemakanan kita 3-4 hari seblm nie..
tp result pada pemakanan kita 4-5 tahun lepas...
yes!! trus dpt capture!! time kat muadzam zaman2 study tu...asal sedap je sy makan.asl makan je mesti sedap.
kolestrol.seafood ke apa ke.tolak tepi....smua sedappppp...skang amik ko.mengidappppp!
so mission sy....
lepas puasa nk check lagi...sy takmo kolestrol tinggi!!takmo~~~


sebagai hadiah.
mlm tu azrap bebel...laju je mcm air terjun mulut dia membebel...
non stop!!!sy diammmmmmmm je....
bg dia bebel puas2...kang kalu tak puas dia smbg kat msg plak...
dh penat dia bebel..dia stop...pas tu dia gelak...
"kuat bebel kan abg nie" dia cakap...
TAU TAKPE...SEDAR TAK PE!!!


nota: susu omega!! dimana kaaaaaaaaaaaaaaauuu! esok sy gi  JB lagi.kali nie kena jaga makan btl2...

Saturday, July 23, 2011

tanggujawab

dh hampir 3 bulan kerja~
dh rase mcm mana payah cari duit.
dh tau mcm mana duit mengalir...muahahhaha~~~


kelmarin ke 4 hari lepas...
en azraf bg ceramah free kat sy.....
dia membebel...sbb kereta baru sy nnty mak abah sy bayar kan...
downpament pun abah settle kan....
sy lupa dh apa ayat dia...tp ayat yg perli abis la....
dia keep remind sy....nk apa2 usaha sendiri.jgn susahkan mak abah....
sy plak otak laju2 pikir mcm mana nk defend my self...huhuuhu~


"ala sikit2 je pun" tu je mampu sy jwb...
sy bgtau dia...kalau sy dh umur 25 ke 28 ke sy dh steady...
mesti sy beli smua benda sendiri punya....
nie sy muda lagi... ( ayat nie je mampu sy bgtau)
dia ckp...

"abg dulu nk beli gitar mase form 3...abg tlg pakcik abg..dpt duit abg beli gitar..sbb nk sgt blaja gitar"
ok..sy diam...
sy tak nk defend diri sndiri lagi..sbb komfem sy kalah.
10 kali sy bertekak ngn dia pasal apa2...dia mesti menang punya~~~ dia akan bg ayat yg buat sy diam.terkedu.
sy plak...kalu dh tak dpt jwb sgt....mula la tersedu2...muahahhaha~


itu time di ngah mood ceramah or mood nk bg nasehatttt...
tp kalau dia ngah mood manja..
sumpah ko mls nk layan!!!
"ayggggggggg" ko bygkan dia panggil yg paling lembut and slowwww je....
" apaa??!!!" sy jwb
komfem dia sentap lepas tueee....
and benda nie always happen...per week mesti jd 3x at least..
mcm yg sy ckp sebelum nie...dia ganas.dia garang.dia ckup kuat membebel.tp the other side..dia sgt2 manja.
thats why sy ckp dia mmg anak manja mak...


kalau dia bebel2 or sentap2 tak puas ati ngn sy kan...
besenya sy tido je trus....bia dia bebel sorang2...majuk sorang...
esok bgn pagi...kejot jer dia mcm bese....
kdg2 kalau dia tak mamai sgt...sempat dia smbg sentap dia pg tu...
tp dia mmg kuat bebel...sgt kuat..
mmg sakit telinga...

last week sy check kolestrol , BP  and gula dlm darah...
result adalah sgt2 hancur!!
tu nnty sy cite eh...
lepas je dpt result sy bgtau dia...dia ok lagi tak bebel...
mlm tu bila onfon...dia bebel tak hengatttttttt punya...sakit telinga weyyyyyy~
" tulah ayg nie..abg suh senam tak mo...kawal makn....gula kena la amik..bukan nye tak amk langsung..bla..bla..bla...."
sy diammmmmmmm je.....sbb kalau menjawab lagi panjang dia bg...
smbil dia bg bebel...sempat sy berpkir...
" betul ke aku nk kawen ngn mamat kuat bebel nie?" muahahhahah~


but..
for ur information en azraf...
i know my responsibility....
every month sy bg mak duit....tak byk..tp mak happy..and senyum2...lepas tuk dia shoping 3 psg baju kurung plus kasut.
sy jgk beli segala tok nenek dynamo and toiletries ...
dan bulan nie sy start bayar bil air, api, tepon umah +streamx, astro ~ ( astro and streamx bru pas upgrade package...hwaaa...)
and start bulan depan sy jgk byr duit keta...tp sikit jela....tp walaupun sikit...byr la jgk kan..... :-)






nota : sy baru pas kira berapa anak buah and cousin yg sy kena bg duit raya nnty....OMG!! 48 org semua nyaaaaa....fengsaaaaaaaaaannnn!!!harini en azrap cuti smpai esk.gi mancing kat ats laut katanya...dlm masa 2 jam dia sampai dh 2 mms dia anta kat sy....byk kali sy pesan kat dia...gi mancing ikan..bukan gi mancing pompuan!!! dpt tau pape...awasssssss!!!!

Wednesday, July 13, 2011

sana sini

sepanjang 10 days kat JB ...
hari2 polis buat roadblock....mula2 rase geram jgk...
patutnya perjalanan 10 minit dh jd 30 minit....


tp pas abah dok call bgtau jgn merayap2...hati2...
sbb skang polis ngah operasi tuk bersih....
solan pertama sy
" bersih tu apa bah??"
lalu abah explain pnjg lebar and hujung2 tu sempat selit..." jgn merayap2 tak tentu arah"



mase dh dekat dgn tarikh bersih tu...
kitorng dh mula cuak...bace berita mcm2...tv lagi..
ya ALLAH...rase tak tenteram nye...
takut berada dalam negara sendiri~~~
mana keamanan yg dulu??knp perlu smpai mcm nie??
knp mesti buat org luar gelakan kita...mana pegi intelektual yg kita ada???

dh la berada di luar kawasan...
semua pompuan plak tue...
cuak la sgt2....bile polis everywhere...rase mcm tak selamat je malaysia nie..
kat hotel...sana sini polis..kat parking muka dia..kat tangga muka dia.kat lobby muka dia..kat cafe muka dia...
ayoyoyo~ takutnya saya...aman ke tak tmpat nie??selamat ke tidak??


kitorng pun mmg penat..
abis je keje dlm kul 8mlm...cari makan..then trus balik hotel~ tidddoooooo~~
walaupun dlm keadaan takut..makan tetap makan...
cafe kat hotel tue tetap tempat utama...
hasilnya??
3kg sy bawak balik from JB.... lalallalallalla~~~

nextweek mau pegi la~
strictly diet~ gile apa nk gain byk2....


sudahnya...
otw balik ke seremban...sy dh start bersin sana sini...
dan pai arini..selesema sy tak elok2 lagi...
badan akan panas time2 tertentu...kalu minggu nie tak elok lagi...
mmg kena serah diri kat doc la jwbnyaaaa~



nota : semua masalah ada penyelesaian...kenapa tidak berbincang secara aman.kalaupun suara tak didengari..tak perlu buat benda2 mcm tu smpai cedera sana sini..rugi beribu...kita negara demokrasi...bincang la dgn cara yg elok..apa dpt?? siapa rugi??apa kebaikan yg ada?? siapa yg susah skang nie?? berubah ke nasib rakyat?? sy bukan pro mana2..tp takde gunanya buat mcm nie..takde siapa yg untung...sy ada tgk satu video psl nie..mmg pro kepada benda nie la...tp cuba kita pkir..kalau kita tak mulakan perbalahan ini...ada ke polis nk tindak kasar pada kita?? nk buat mcm2...sape yg cari msalah dulu sbrnya...and pada yg  berkenaan...tindakan perlu diambil..kalu rakyat dh mula mcm nie...must be somthing wrong somewhere..sy prcya,takde sape pilih tuk berbalah...masing2 ada silap masing2....tp seriously malu sgt pada org lua...mana peginya malaysia yg aman damai hidup berbilang bangsa harmoni sejati dulu?? tp sy sgt benci sekatan jalan raya..keta mak manual nyah...penat nk tekan clutch....muahahha~ sgt ingin malaysia aman damai mcm dibawah pimpinan Tun dulu...apa yg jd dibelakang tok sah cite...yg penting kita aman..takde sape susah...minyak terkawal...takde gaduh sesama sndiri...aman damai..bonus pun byk...muahahaha~ tiada tandingannya...dia tetap yg terbaik :-)

Monday, July 11, 2011

demam JB

selesai 10 days kat JB...
balik semban trus demam...
arini MC..gile punya tak larat nk bgun...hanya mampu on9 ats katil jeeee...


byk menarik cite di JB...
nnty sy kasi share!!!


note : kena sembuh cpt sbb keje berlambak2 kat opisssss...komengngaaaaaaa....