iklan-iklan~sila click

Thursday, January 12, 2012

Penang Trip 2011 - part 1

seb bek sy dh upload pic2 nie minggu lepas cuma tak dan je nk mengarang....
nie guna laptop opis...so ini je la pic yg leh share tuk part 1 nie...
blik umah ti sy upload len plak eh...

ok lets start!

sy g penang gerak kui 11 mlm hari jumaat dri seremban....time nie cuti krismas tu.
so by 1 am gitu sy dh pai RnR tapah...
masyallah ramai nye org kan..seb bek dpt parking..
kedai toksah cite la kan...penuh sesaja..
so at last decide makan kt dunkindont jor...dlm 3.30am gitu teruskan perjalanan.

by 6am sy dh smpai bukit mertajam dh...yeaaaay!
tp sampai tu gelap gelita la kan..so round la bandar and kawasan situ pai 6.30am then cari masjid for subuh prayer.
7am gerak cri homestay...ghopenya homestay sy kat permatang pauh..jauh la kiranya dr tol yg sy exit tuh...
dlm 9 gitu dpt la jumpe ngn en zol owner homesty nie..sy booked homestay nie 3 hari sblum je tau...sangat senang deal ngn dia...and tak payah deposit pun..sy nie beria2 la nk bank in sbb sy slalu booking homestay smua nk depo kan..so senang la deal ngn dia..and rumah dia sgt20x ok..sy suggest korang pegi sini..nnty sy buat psl hoemstay tu eh...

ok.sambung!

mandi.luruskan pinggang kat homestay. bukak aircond kuat2 lalu lelap..hahaha...dlm 11 gitu sy gerak ke island...dri homestay tu nk ke tol jambatan pulau pinang tu hanya 10 minit!!!! sgt2 dekat tau...

oh! lupa.sebelum check in kitorng g bfs dlu kat kedai yg seblah sawah padi.ok! sy teruja gile..kalu tak pikirkan sy nk kejar time nk g island.mmg sy masuk je dlm sawah tu!  i told u before kan...sy suka suasana kampung and tak bape suka suasana bandar..suka bukan minah modern yg jijiks ngn suasana and rumah kampung...hahahahh~tenang je pg2 tu...and the best part..pagi2 dh makan nasi berlauk! superb la kan kari org penang...mmg itu yg sy cari...al- maklum la sy mmg hantu kari!

utk pengetahuan korang.3 hari sblm pegi.sy dh search apa tempat2 yg wajib pegi kat penang berserta jalan nye skali...so smua sy dh print out siap ngan sejarah and apa2 yg sy patut tau tntang tempat tu lah...so first place ialah BUKIT BENDERA.

tempat nie masa kecik2 dulu sy penah pegi..dh besar2 nie nan adoooo..and ianya 60% dh berubah. nice place & view.korang mmg wajib pegi! tak pegi rugi..alah kalau korang nmpk kena bratur 5 line sbb nk beli ticket tu..jgn isau...kejab je..kaunter dia pantas vas2...

BUKIT BENDERA korang bwk :

IC
TICKET BERHARGA RM 8 ( pegi dan balik)
kalau takde IC harga ticket sgt2 mahal...and bdk kecik discount 50%.
kalau ada student card pakai je..so dpt 50% jgk.
sy guna ID uniten je.so dpt la ticket RM4 pegi dan turun :-)


nie kat atas jambatan penang..
sy dri tapah sy lelap pai la bukit mertajam.
otw ke jambatan pun sy lelap.
atas jambatan jer sy jaga..hahaha~

mls nk rotate.
nie tgh q kat dlm sementara tunggu turn naik.


nie q kat luar tuk beli ticket. berjela2 panjang pai kat luar khemah tau..
tp takpe.kejab je.
time nie ko anta je wakil sorg and bg IC kat dia..bg dia belikan..yg len2 tunggu kat pintu masuk nk q naik ats tu...


nie la rupa train yg bakal bawak korang naik ke atas.
tak mcm dulu dh..dulu open air kan..
nie smua aircond.best.terangakt la kaki..haha..
naik mcm nek monorail and LRT tu jea...sape cepat dpt la duduk.
kalu tak..ko diri..masa nak naik tu agak gerun jgk la...
yelaaa..tingggi gile kot..mmg tegak la bukit dia kan..
and train nie LAJU!!! best...nenek yg takde sakit jantung bleh la naik..hehe~


nie tempat menunggu ko naik train tu...train dia ada 2.satu naik satu turun. dia ada satu rail je tau..kat tgh2 ada dua..so nnty dia akan berselisih kat tgh2..part tu ko gerun ckit..mcm ko imagine..what happen kalu train yg nak naik tu lambt skit masuk ke line yg naik naik..and yg turun tu terlaju lebih...ha,..cne..rail ada satu je..hahaha~ ok.jgn pk.mengarut je!



nie kakak yg jaga ko kat pagar.dia akan make sure kan smua dh kua..blah sana..then bru dia open gate blah sini plak..bukak je..cepat2 la amik tmpt.kalu lambat.selamat berdiri la jwb nya!


pegi balik kitorng bertiga dpt duduk.
mak takmo naik
dia pening.sejak suspect jantung nie..dia tak brani wat benda2 yg melibatkan ketinggian nie..hehe



nie time ngah beratur...nie mcm trowong la..

view kat luar train...
tinggi gileeeeeeeee
nie kawasan apa ntah..tp time otw ke atas ko akan nmpk nie..mcm nk wat taman rekerasi kot tuk pendaki2 tu rehat and sbgnya.

nie time nk turun....gerun gak weh...tp best!



otw nk buat tangga..



nie dh sampai atas......cantik tau view dia! sejuk je sbb bru pas hujan.mmg berpeluh la ketiak nk round abis kat ats nie..tp smuanya cantik.tak rugi.so mmg kena naik and pusing2 kat ats tu..excersice la sikit sblm pekena nasi kandaq kan...heheheh

nie view rail dia..dri atass.....kwasan dia cantik.
nie view penang! hello penang.at last im here!!yeaaayyyy



turun.nk p mana tak ingt dh! haha..


pic bwah2 nie.pic sepah2 eh..
blogspot nie gile! aritu tak leh uplod pic.
nie tak leh susun plak! mcm @#$%$^%^#^ btl....
tak tau ke org smangt nk update niehhh...




nie masjid kat atas tu.kat bukit bendera tu...ko kena jalan dlm skit pas ko smpai atas..nnty jumpa balai polis.masjid.kuil and byk lagi....
minah kuat makan.dia bleh abiskan roti jumbo dlm masa sehari sorg2 tau! gile tau! tp dia still kurus! sy syak dia ada bela hantu raya la..korang rase cne???? oh...pom nie my only sister.otak dia hang tau..seb bek bf dia kaya dan pemurah.so sy layan je...ngendeng..hahahhaha~

korang ignore la pp tembam sy eh..nie smua gara2 tudung tu..( percayolah..haha!)
sy ngah q beli ticket!






korang kalu gi penang! mmg wajib gi sini tau........murah & best!

NEXT!

RUMAH P.RAMLE.
nie ada kisah nya...bapak susah nk cri tmpat nie!!

No comments: