iklan-iklan~sila click

Friday, June 8, 2012

benci itu barah

sy rase korang semua pun tahu perkataan BENCI...
sy rase korang pun faham mcm mana rase BENCI, MEMBENCI atau DIBENCI
which one yg korang penah rase? tak kisah la mana pun.


sy selalu rase BENCI.atau lebih tepat. suka guna perkataan benci,like
"alaaa, benci la kena buat benda nie" atau "menyampah" which is lebih kurang sama je maksudnya kan...

tp jarangggggg sgt sy benci pada manusia...
jarang sy guna perkataan tu tuk tujukan pada manusia...
but sy admit, sy penah guna perkataan tu....
kalau sy kata sy benci dia...maksudnya sy mmg benci la...sungguh2 benci..
like..ko jgn lalu pun dpn aku..aku benci tgk ko..bayang ko pun aku benci..gituuu...


tp lama2 sy rase...rase benci sy tu makan diri sy balik....
kdg2 sy fikir...smpai bila aku boleh hidup dgn rase benci yg menebal dlm dada nie..and aman ke hidup kalu benci nie..pluss apa aku dpt pon kan?
so start from there, im trying my best tuk tak benci org....as i said im TRYING ok..till now...still TRYING...hehe~

even to my exsss pon, sy seboleh2 nya tak  nk benci diorg...ko dh putar cite mcm mana pun...ko dh sakitkan hati aku mcm mana pun...ko dh buat aku mcm mana pun...let it be....dgn rase benci kat ko, benda tu tak kan dpt ubah apa2..and tak kan dpt betul kan apa2 sbb benda tu dh LEPAS...so why not move on and happy dgn life masing2...

Percayalah, perasaan neutral, happy for him and pray for their happiness tu lagi indah daripada benci membenci nie. YES! kita manusia biasa,tak mampu jd sempurna nk maafkan smua org...tp at least try jgn benci atau dendam pada those yg dh sakitkan hati kita...and kalau korang cuba nie...mesti korang rase hidup lebih aman...kalau sebelum nie korang dh hidup aman...tp lepas nie korang akan lebih aman...dada pun lapanggggg je rase....



sy penah benci dgn one lady nie...benci tahap gabannnnn pun benci...smpai sy penah dendam dgn dia...tp makin lama..sy rase...aman ke hidup aku benci dgn org...lepas tu sy lapangkan dada...sy ckp takpe...whatever dia dh buat pun takpe...sy redha...biar Allah balas sebab balasan Allah tu lagi setimpal...sy bkn sapa2 utk hukum atau benci siapa2...lepas tu sy move on and hidup dgn tenang....lepas dpd itu sy terus amalkan konsep redha instead of benci...andddd penah satu ketika...org yg sy syg tipu sy hidup2...depan mata....sy mmg goyah abis...speechless and kaku..tp lepas tu sy diam kejabbbb.... sy redha je...tak guna nk benci diorg pun sbb tak kan ubah apa2....sbb benci tu barah..yg akan bunuh smua rase baik2 yg ada dlm bdn kita...so jom! padammm kan rase benci pada sesama manusia...hiasi hidup kita dgn rase2 yg positive...walaupun rase tu tak mampu sempurnakan hidup kita tp sekurang2 nya dia mampu buat kita hidup aman tenang....peace!


nota : kita mungkin bijak merancang...tp sebaik-baik perancang tetap lah Allah jua~

No comments: