iklan-iklan~sila click

Monday, August 13, 2012

dakwah,ilmu atau apa?

Lately nie sy tengok ramai yang dh berhijrah...
Alhamdullillah, perkara baik harap di perteruskan...


tp kadang2 sy tertanya2...
bila yang baru berhijrah tu begitu lantang berdakwah, begitu berani membidas & begitu confident dalam mengeluarkan kata2....
kadang2 ada smpai menjatuhkan org lain..



setahu sy yg masih di takuk lama dan tak byk pun ilmu didada nie...
kalau kita nk berdakwah...
kita kena punya ilmu....apa kita nk jwb kalu org bg kita seribu satu mcm soalan yg memerlukan hadis yg sahih dan ayat Al- Quran?
cara dia menyampaikan...macam dh penuh segala ilmu didada sampai kdg2 sy pun terkejut...
hari2 sy perhatikan...nak2 kat laman twitter....
beza tersangat lah beza org yg berdakwah yg punya ilmu dgn org yg berdakwah yg kurang ilmu nya...
seingat sy...nak mengajak org membuat kebaikan nie perlukan pendekatan yg terbaik dan lemah lembut...bukan menidak dan dgn keras memberikan jwpan...
bukan yg kita suka tu kita brsyg...yg bagi pendapat yg negative tu kita blocked.



di laman twitter sy mmg follow beberapa uztaz dan pendakwah yg menjadi kegemaran sy.....cara mereka menyampaikan ckup spontan tp berkesan...cara nya sikit pun tak meletakkan kita yg jahil ilmu ditempat yg paling rendah..apatah lagi mempersoalkan hal org lain...segala teguran walaupun pedas tp berkhemah....dijawab dgn sebaik mungkin...


sy petik kata2 wardina yg sy dgr dlm radio ahad haritu:

"jgn nilai org dari segi paras rupa....tak semestinya dia bertudung dia punya hati yang baik....iman yg kuat...bertaqwa dan sebagainya...dan jangan kita nilai org yg tak bertudung itu sgala yg negetive...kadang2 org yg tak bertudung tu lagi tinggi sabar nya, lgi baik dri yg bertudung"


sy setuju...jgn nilai org dpd segi luaran...tak semestinya bertudung litup tu sempurna segalanya...terkadang hati penuh rase dendam dan benci...terkadang...org yg tak bertudung tu lagi rasional pemikiran nya....

akan tetapi...
bertudung tu bukan pilihan...ia adalah wajib....cuma jgn kau tempelak org yg tak pkai tudung tu dgn kata2 yg macam2...tegur baik2 takpe...kdg2 org yg pkai tudung tu pun ada yg bersebab...." eh..lelaki suka pom pkai tudung...so jom pakai tudung..." " eh bapak dia imam, so aku kena pakai tudung...bru jadi menantu pilihan..." padahal baru minggu lps ko ckp im not ready la nk pkai tudung, now dan2 nk pkai.... tp positivekan diri....mungkin Allah bg dia hidayah bertudung dgn cara mcm tu...Alhamdulillah...moga berterusan....


so kalau kau pkai tudung, Alhamdulillah...teruskan...tp kalau org lain tak pakai tudung, jgn kau simply nk persoalkan dia knp, mengapa & knp....nk menyampaikan kena ada jalan...bukan main nak sergah je....

mcm wardina ckp :

"sy dh bertudung bertahun2 dlu...tp sy rase sy yang "baru" baru beberapa tahun kebelakangan ini"

maknanya...kita dh bertudung tp pengisian tu kosong...mana kita nk tau, org tu tak bertdung tapi tiap2 kali lpas solat sekurang2 nya 5 muka surat Al- Quran dia bace....Alhamdulillah..so jgn nk bandingkan org yg pakai tudung tu baik & yg tak pakai tudung tu jahat...ia dia tak menutup aurat, but you bkn sape2 nk membidas dgn kasar nya tentang penampilan dia or what so ever...


mmg sy akui, kalu makcik2 sy nk cri menantu pun....first dia tnya, "pakai tudung tak" tp yg sy tgk..ada je cousin ipar ( ada ke mcm nie) sy yg free hair tp perangai/kerajinan/keikhlasan lagi jauh baiknya dpd sy yg pakai tudung nie....haaaaa...so jgn nilai org dgn tudung oke! totally wrong...kita takde hak pun actually....ko nk ckp2....bisik2 dlm diri ko sudeyyy...tak payah ko g tnya kat dia..." eh knp ko tak bertudung, ko tak tau ke bertudung tu wajib, kau tak kenal agama ke" jangan okeh...jgn! islam tak pernah pun suruh kita berdakwah dgn cra yg kasar mcm tu....


yang paling penting,
nak berdakwah.nk dijadikan rujukan pun biar kita ada ilmu...
kalau tak de...go and tuntut ilmu...bergurulah
tu sbb katanya " menuntut ilmu biar sampai ke negeri cina"
ilmu Allah nie luas...jgn lah berhenti menuntut ilmu...
lagi kita cari ilmu, lagi kita rase betapa kita kurangnya ilmu sebenarnya...



contoh uztaz azhar,

beliau pun background nye muzik kan...
pernah menjadi guru muzik ( betulkan sy kalau sy salah)
kemudian beliau mempelajari ilmu agama dgn lebih mendalam...
12 tahun beliau menuntut ilmu...stelah yakin, baru dia smpaikan...
bukan bila tahu je ilmu sikit2 dh terus nk terjah2 org...ckp itu ini psl agama...

wardina sendiri pun,
sedang mendalami ilmu psychology supaya dia kenal sifat2 manusia...perangai manusia...agar mudah utk dia menyampaikan.,
dia betulkan diri sendiri, ahli keluarga dan sekeliling dulu bru dia berani nk sampaikan pada org ramai....bertahun....

Islam itu agama kita cerita dunia akhirat kita,
Politik itu hal dunia kita,
Itu dua benda yg berbeza okeh...berbezaaaaa!!
Islam tak ajar kita membenci antara satu sama lain, bermusuh antara satu sama lain...kdg2 yg ketua takde hal pun...ilek je...yg anak2 bwh nie yg melebih2...tak kisah la kau parti apa....itu politik.bukan  agama~
sy ckup takut bila kita berpecah belah...berpuak2....berbaling sana sini...
Ya Allah, islam tak suruh pun kita bermusuh....ia mungkin kita semua ada parti pilihan masing2....tp itu tak menyuruh kita bergaduh satu sama lain...kita bersaudara....


makin lama makin ramai yg masuk university, yg terpelajar....
bia kita bebeza pendapat tentang politik, tp tolonglah jgn kita libatkan agama kita sendiri...Islam tak suruh kita bergaduh...nk kata kau jahat...aku baik..kau neraka aku syurga...kau takguna ...aku lah segala...no..Islam itu dh disusun cantik.kita bersaudara tanpa kira apa pun level kau kat dunia nie...


seriously sy takut tgk dakwah org2 baru nie...
bg sy ianya kasar dan tak diplomatik.....
hati yang keras nie Insyalllah mampu terusik kalau ianya disentuh baik dan lembut....tambah2 lagi dari org2 yg berilmu...
maksud sini, bukan kau tak berilmu kau tak boleh brckp yer...no!
maksud sy...kalau belum ckup carilah...supaya dpt dishare kan pada org lain pulak...



nota : kdg2 terkejut2 sy tgk laman twitter tu...msing2 berlumba2....tp bila tgk uztaz2 and pendakwah yg dh lama tu...depa rilexxx je...tak payah nk berkelahi pun..xdak org nk cri psl pun.... peace:-)

its just my 2sen opinion oke...takde kena mengena yg hidup atau yg mati....cuma sy suka cara menyampaian wardina and few yg lain...lembut & dekat...tak payah nk gadoh sana sini....

2 comments:

.::WaNiE::. said...

Nak sentuh sikit pasal word 'hijrah' tu.

Tak berapa gemar sbenarnya bila seorg ppn start pakai tudung kemudian bagitau sume org dia dah berhijrah...hijrah ape? hijrah agama? hijrah tempat?

Hijrah kalau dari segi berubah maksud meninggalkan SEMUA larangan...kalau setakat pakai tudung tapi aurat masih tak tertutup, yang wajib masih belum dilaksana...bukan hijrah namanya.

Entahlah just personal opinion, just mmg kurang gemar bila org start pakai tudung dan up status dia dah berhijrah.. sekadar pakai tudung, byk lagi benda yg perlu dibaiki..lagi2 umat zaman skrg. semuanya serba serbi kekurangan. Mungkin perlu gune ayat lain yg lebih sesuai.

Mmg, nak berdakwah kene ada ilmu..pernah ditanya oleh seorg yg beragama lain, kenapa i pakai tudung, kenapa org lain xpakai? kenapa ada yg boleh ada yg xboleh?

tak mampu nak jawab, dia tanya kalau pakai tudung tu wajib, tapi kenapa ada yg tak tutup .mmg xtau nak jawab ape.

haih...wani pun mencari ilmu utk diri sendiri dulu. sendiri pun serba serbi kekurangan.

Btw, selamat menyambut raya aidilfitri aida.

CiK AiDa said...

selamat menyambut hari raya jgk to you :-)

btl, kdg2 kita speechless nk explain kat amoi saloon rambut yg mati2 tak kasi kita pkai tudung lps dia gunting n blow rmbut kita cantik2...tp what to do...senyum je lah...

penghijrahan tu satu perkara yg baik. tp jgn kita slh guna kan perkataan tu apatah lagi nk tmpelak org yg belum pakai tudung....kita pun tak ckup sempurna


peace :-)

selamat hari raya again!!