iklan-iklan~sila click

Friday, September 7, 2012

study leave ^-^

holaaa...

me baru start study leave selama seminggu lebih ckit niee...:-)
mmg rancang nk cuti awal sbb nk amik mood segala.
percayalah, mood kalau takde.satu hape pun tak jadi.so mmg kena amik masa.
plusss...
sumpah terasa sgt penat nye 3 bulan kebelakangan nie.
keje + class non stop.tu yg blog pun terabai.
jalan2 blog korang sy tak mis.tp update blog sndiri mmg tak sempat.
sbb mls nk fikir nk taip apa..padahal berlambak pic ada kat D tu..huhu~
lately nie keje mcm org gila.class pun setiap minggu ada.
so mmg takde masa. ini yang sy buat & tak semua org buat.
so if i get something or reward something tuk diri sendiri, takde salahnya kan.
nampak mcm mudah.tp yg kena lalui nya sy sorg jgk.
so kalau tak rase apa sy rase, jgn sesekali fikir semua nie senang.
nampak senang.tp tak senang pun.


nmpak mcm sy normal je mcm org lain.
tp korang tak tau mcm mana hectic & penatnya hujung minggu sy.
travel tu memenatkan.dh sejam tonggang tonggeng dlm keta.
dh kena focus dlm class plak.blum lagi presentation bagai.
kat office keje mmg tak penah stop.
ada saje yg datang.I mean, from client yg nk betulkan itu ini.
dateline yg nk kejar. bawak balik kerja kat rumah lagi.kadang kul 12 ke 1 baru siap.
nak pulak sy jenis kalu keje tak siap,sy tak leh tido.
so nak ke tidak.mmg kena siap jgk.
nampak sy dtg keje kul 8 balik kul 5.tp apa sy buat lepas tu.
sy dan mereka je yg tahu.
kadang kena bukak buku.siapkan keje.tgk email bagai.assignment lagi.
orang yang dh lalui mungkin tahu kepenatan sy.yg tak lalui sila lah lalui lepas tu baru boleh ckp mcm2 okeh.


tp alhamdulillah,
sy dpt full support  dari boss and officemate and terutamanya family.
sy sentiasa percaya, rezeki Allah tu luas.ada dimana2 aja.
Asalkan kita usaha & ikhlas, mesti Allah tolong luaskan rezeki kita.
Boss sy berhati murni pulak this time.
He gave me somthing la yg unexpected.Actually sy tak mintak pun, tak pernah terpikir pun & sy pun tercengang bila dia bgtau...tp dh kata rezeki.sy amik je lah.
Gaji+ elaun yg ada alhamdulillah ckup...tp kalau nk bg..sy amik jelah..hihi~
risau sebenarnya kalau sy tak mampu nk capai expectation dia, tp sy usaha.sy janji sy usaha. Instead of duit, sy prefer cuti sebenarnya...sbb badan sy sgt penat.otak sy pun penat mintak rehat.buat swan kali nie, sy sorg dibantu oleh supervisor settlekan 3 company nie...mmg seriously penat.
Alhamdulillah, supervisor pun tak penah nk marah apa ke sbb dia pun tahu bila dh join sy settlekan semua nie, mcm mana penat rasenya...kadang mlm2 pun still online nk submit keje.supaya pagi2 esok client dpt and terus response.


sy harap outstation gi melaka nie, outstation terakhir sy untuk tahun nie.
sy tak larat.sy penat sgt.mental dh separuh krem dh nie.haha~
manjang sana sini je....
nak pulak, sy travel guna kereta sendiri.pegi sana sini.
so memang manjang service jelah keta.
asik2 muka sy.asik2 muka sy.
seb bek claim millage dpt cover service keta.hahaha~
dpt je claim sy mmg asing kan siap2 tuk service keta kalau dh dekat waktunya.
punyalah kedekut nk kuar duit sendiri.skang service upah dh kena bayar.
takde free2 lg.kang mcm2 nk tuka.mahal la weyy...hahah~ proton bg free 3 bulan je.
so duit claim mmg lekat tuk service keta...haha~
lebih2 tu kira upah drive lah...ko ingt tak penat ke drive sana sini ha?????
gi JB tu sy drive smua tau.SEMUA! bapak penat.
bape kali sy ke JB tahun nie.semua sy drive sendiri.sorang2.takde tukar ganti.


skang baru terasa penatnya cari duit.
tp sy bukan kejar duit sgt pun sebenarnya...sy kejar pengalaman.
pengalaman ni tak dpt ditukar ganti dgn duit...serius!
kalau ckp psl duit, smua org pun nk duit kan.haha~



nextweek birthday abah saya yg ke- 49.
sy tak tau nk beli adiah apa.
sy nk belanja makan je kot dlu tuk family sy and family my uncle.
kitorg dua family mmg rapat.anak uncle sy pun birthday dia dekat dgn abah
so celebrate skali jelah kan...both are my hero.so jom me belanja!!
pasal hadiah plak, seriously tak tau nk beli apa...
rase mcm segan pun ada nk beli hadiah kat abah...
sbb sy jarang belanja abah sy....abah yg setiap ketika dan saat yg belanja sy.
so bila sy nk belanja dia.rase mcm pelik plak! haha~
sy plan nk beli kek rainbow tuk abah & abg boy kita tiup sama2 time dinner tu nnty! ok la kann? takde idea la...lg pun exam dh dekat time tu....hihi..( alasan)



abah sy dlm 2 minggu nie asik la bertanya kitorg dua bradik nie nk bercuti ke mana.
penat dh buat tak tau.
hari2 dia tnya.tak dpt tnya kitorg,dia tnya kat mak plak!
hadoiiiiiiiiiiiii....abah.bila ke nya masa kita nk bercuti.
kak ya punya class berlambak.keje lagi.
tp dia mcm tak puas hati, nk jgk berjalan.hahaha~
yg sebenarnya sy tahu, dia tahu, sy penat.
sy kejeeeeee + classssssss....
so dia nk sy rehat.rilex.bercuti tp tak payah keluar duit.hihi!


minggu nie dri hari isnin dia dh start tanya.
so rabu haritu, dia balik keje...sebelum dia tnya.sy dh bwk laptop seblah dia.
jom kita search nk pegi mana.
sy ckp bandung.sarawak.sabah.phuket.
byk tempat sy google.
then dia tnya " kak ya plan sebenarnya nk ke mana?"
sy cakap, sy prefer pegi pulau...sbb kalau trip ke bandung soping moping nie sy ada trip ngn kwn2 sndiri...
then dia kata, nk pegi pulau mana.
i said sabah! hahaha~ manukan rite? ( nie smua si sarah bdk praktikal la pengaruh sy ni, dia bdk uitm sabah tp praktikal kat tmpat sy.gile2 bdk nie.suka travel)
tp bila fikir balik, sy hanya free hujung tahun je.hujung tahun kan selalu hujan
so nk ke pulau apanya...mmg duk dlm chalet je kang.xdpt snokeling etc nnty!
rugi weyyy gi pulau tak buat semua tu!


then sy check tic ke sarawak.then sy cadang kita msuk brunei kejab.
sy saje jalan nk carik tempat org je.bkn nk soping.
abah kata, pilih tempat yg ada barang2 best boleh bawak balik as souvenir.
nielah bapak aku.suka sgt beli barang tuk org.
ko tau gi terengganu, dia beli kain batik dekat 25 helai.
dlm kedai tu siap duduk kat lantai ngn tokey kedai.
tokey kedai kira kain,dia plak kira sapa kwn2 dia nk bg.
siap sebut nama.siap tnya ada sapa2 abah tak sebut tak!
abis semua dia bg kawan2 n ntah sape2 lgi.
dia g sarawak, ia2 dia balik lenggang dgn beg je.
sy pun pelik dia tak beli apa, stakat makanan je.
skali after setengah jam, ada van pos malaysia dtg.
amik kauuu...dalam tu semua barang dia.dengan tikar la.apa la...
haaaaa...skang ko tau la keje shoping sy ni waris dpd siapa kan???


abah mmg tak penah berkira lah bab mensoping nie.
mmg selagi ada dia bagi.tp kalau takde ko diam jelah.
tp tulah, org pemurah nie ada je rezeki kan.yg sy n dila plak si pengikis!
kikis bapak sendiri takpe kan, bkn kikis laki org or anak org!hihi~
en azrap nasib dia baik.sbb sy mmg jarang nk demand pape kat dia.
sbb sy ada abah sy...cuba la g tnya dia.sy penah mcm2 tak.komfem dia geleng punya...sy kan baik.hahaha~ buat apa nk mintak kat dia kan..dia pun ada mak ayah...beh baik suh dia bg mak ayah dia....sy ada abah! hehe :-)

lgipun en azrap mesti takut punya kalu dia beli pape yg tak capai taste sy.haha!
cuba imagine, lps sy kawen nnty mcm mana abah treat sy.
mintak2 mcm tu jgk kan...hihi~ nk pape ckp kat abah...
abis laki ko buat apa? buat hiasan? hahah~
en azrap, awk riso tak kalau awk tak mampu jaga kita mcm mana abah kita jaga kita??? hahhaa~
dpt bayangkan tak kalau sy kawen sape yg merebeh nangis sedu sedan?
mesti abah kann....sob..sob...
masa anta sy masuk U dlu, abah sy ngis bila nk balik. ( eh nk ngis plak bila ngt)
then masa sy graduate. sy keluar dewan cari mak abah sy. abah sy nangis jgk.
next?
abah sy jarang ngis okeh.dia hati batu tu.ego pun tinggi tu.
tp kuasa anak mengatasi segalanya...sy kalau hasut abah sy.sekejab je dia termakan.hahahhaa~

org ramai ckp, sy ngn abah rupa sama.
raya kali nie ramaiii gileeeee ckp sy muka abah sy.
apa kenya korang baru perasan ke apa?
jarang org kata sy muka mak sy....
externally, sy rapat ngn mak sy..kongsi everythinggg....share everything...
internally, sy sejiwa dgn abah sy.kami byk persamaan.baran pun sama.haha~
yg paling kesian si dila lah...
ada ke makcik2 tu ckp
"adik nie ikut muka sape eh.muka mak takde.muka abah pun takde...kalau shira, mmg ikut abah dia abis la..."
terburai perut sy dgr....sy slalu ckp...
"kau nie mak jumpa kat hospital..tu mak amik...sbb kesiannn..ntah anak indon keling mana ntah...hahhaha."yelah sy pun jarak ngn dia 6 tahun.jauh kan...
dia redha je smbil snyum2 je kat makcik tu...haha~padahal dlm hati panass je kan

dan kesimpulan cerita cuti2 abah tu,
sy decide kat matta fair esok lah.esok sy g kejab survey apa yg patut and kira2.
then ahad bawak abah bayarkan apa yg patut..hahahah~ kejam punya anak.
untunglah jadi along, sbb smua pun sy decide.yg lain ikut je! :-p
sy plan nak naik train je.mls nk drive!



nota : sy dh makin jarang isi minyak keta pakai duit sndiri.hahahahha~ smua abah isi.kalau g kl then balik seremban balik, masuk je tol seremban tu...then depan sikit ada shell.mesti dia stop situ.isi minyak kasi full balik.so esoknya sy gi keje, minyak dh full tuk kegunaan seminggu..hihi~ nie esok nk g matta fair pun, mesti abah tnya..ada duit tak...hahha! abah mmg treat anak2 dia mcm bdk form 3! kalau sy ckp ada pun mesti dia bg jgk! apa lagi bergonjeng la dua bradik.

sekian update dari sy :-) 

1 comment:

anis said...

Balas dendam ko aida..panjang betul entry ko kali ni