iklan-iklan~sila click

Tuesday, December 4, 2012

2012 & 2013

First day on study leave...
mcm bese...mencari mood....


dh lama tak on9 kat laptop sndiri..
nie bru sempat jln2 tgk blog and fb...
phewwww...tibe2 rase sedih + hiba plak....
2012 bakal meninggalkan kita...
2013 bakal menjelma....
xlama je lagi....soon! less than a month...


2012,
byk betul dugaan dtg silih berganti...
berita gembira pun silih berganti datang....
azam 2012 dh tercapai blum? ke carry forward ke 2013??
mostly sy punya azam ada yg dh berjaya...ada yg still on going dan ada yg kena dicarry forward ke 2013 ...
semoga Allah panjangkan usia sy dan beri kesempatan utk sy capai smua azam + cita2 sy...
Insyallah~ kena kerja keras and keep on doa 


2012,

1.short vacation ke penang with family.really enjoy the trip + food! I love penang!

2. Cousin terapat, sekepala,sebantal, sepermainan, geng nangis ketawa sama2, geng naik moto kalau blik kg and geng makan jgk tamatkan zaman bujang. actually time tunang dia ckp nk ikat 2 tahun...no.no.no.actually dia ckp nk kawen sama2.tp sy ckp u jln dlu sbb sy smbg study kannn....then she said 2 tahun tunang...tup2 tak smpai setahun pun...10 bulan je...this year dia kawen...ohhh..masih ingt la how sy sentap time tu...terkejut oiii...tu satu2 cousin yg rapat dgn sy...nk kawen pulak!!! sentapppp oiiiii......dia pun takut nk bgtau dia kawen kt sy...hahahah~ tp sentap2 sy...on her big day...seminggu jgk sy trun naik kl- seremban after keje to be with her and siapkan hantaran dia.after keje sy ke jlan tar..cri brg hantaran dia.inai dia....deco2 bilik dia...smua dia serah segala la kt me mak and mummy...smpai ke pagi kitorg buat...paling rase sebak time mlm sblm dia nikah...jumaat.mlm tu sy pakai kan dia inai...dia insist jgk me pakaikan..padahal time tu sy ngah bizy gile...sudahnya kul 3 pagi sy pkai kan inai...oiii sebak rase tau...we both sma2 tahan nk ngis..tp pura2 ketawa.we r like sibling! love each other.tibe2 nk pisah kan...oiii sebak!sebak! and im with her sepanjang majlis akad nikah...sy lah pengapit.sy lah driver sy lah planner...im happy for her...tu kira last contribution before dia jadi isteri org.time dia bace apa ntah tu(lafaz izin nikah kot)...sy yg sebak ngiss...dia ilek jee..hahahah~

sayangnya time mengantar ke baling...sy tak dpt ikut..knp ntah.sy pun lupa...tp sy sentiasa doakan mereka bahagia hingga ke syurga...and now! dia tgh tunggu due tuk lahirkan anak sulungnya....hoyehhh...me akan jadi aunty lagi...diorg panggil "maklong ya"...sy pakse panggil aunty jgk! hahah~ excited! lps exam aunty shoping utk awk eh baby...

3.then g cameron bersama bff. last trip jgk before she get married. dlm keta they both gado psl tarikh nikah...we both plak gelak2 je...walaupun penat but we enjoy that trip. and both of them dh selamat bertunang lepas raya and nikah 2 bulan lepas.alhamdulillah.thats another story.

4. keje- trip ke JB kali nie mmg mencabar.first time jadi leader.sakit kepala.nmpk senang.tp penat ya rabbi.

5. study.again and again.hampir give up dh...tp teruskan jgk..give up itu bukan sy.

6. sy kehilangan someone yg sy syg. tak pernah giveup tackle sy.hingga minggu terakhir dia di dunia pun masih jgk mencuba. as i said before, syg sy sebagai kawan....dia org yg sy selesa..nk share anything...since zaman belajar lagi...dpd azrap kat jepun..smpai azrap dh 3 thun keje kat malaysia...dia tetap tak jemu...smpai azrap pun xlarat ckp apa...sbb dia tau sy setia kan...hahaha~ and sy mmg dh ckp, sy selesa kwn dgn dia... dia buat sy terkejut bila tgh tahun aritu nk anta rombongan merisik....kelam kabut sy okeh...i need to explain, why sy tak leh trima dia..selama nie pun sy  anggap kawan je...dia siap ckp..azrap tu lembab...hahaha~ 3 tahun dia bia  sy dgn azrap..tp tak gak kawen..hahaha~ so he cant wait anymore! kelam kabut sy time tu...sy batukan diri...diam! jauhkan diri.. tp luluh hati sy bila sy tahu pemergian dia. bengkak mata menangis...sayu.hiba.sebak.meleleh2 basah laptop.sy check FB dia...rupanya dia dh pergi tinggalkan sy buat selamanya...patut la dia diam...Allah lebih sygkan dia...dia meninggalkan sebab nk selamatkan org...ya, dia mmg mulia.sepanjang kenalan sy dgn dia...dia mmg sgt2 baik hati..semoga dia tenang disana ~ al- fatihah~ 

7. seorang dan seorang kwn2 sekolah + university sy tamatkan zaman bujang.now ada yg dh pregnant..ada yg dh ada baby pun.syukurlah...happy for them.mana yg sempat sy dtg, sy dtg..mana yg clash dgn class...sy doa dpd jauh je semoga jodoh kalian hingga ke jannah~

8. sy kehilangan org yg sy sayang lagi. one only yang panggil sy manja! oh..i missed him. pakteh pergi mengejut. longlai kaku lemah sedih nya rase time tu.lg hiba bila tgk keadaan abah...ya Allah...dugaan apa lgi utk kami sekeluarga....tp kami kuatkan hati...redha..pakteh antara org yg tak pernah jemu sokong sy since zaman abis SPM lgi...dia sentiasa bg sy semangat tuk berjaya...kalau sy down..sy balik kg...cerita kat pakteh...dia akan motivate sy...dia slalu ingtkan sy, kalau sy dh berjaya nnty...jgn sesekali lupa diri...sy slalu ckp kat pakteh kurangkan merokok..dia senyum je...sy nk renovate umah nie, dia tak bg...dia kata, "2 tahun lg manja beli umah bru sebijik...manja panggil ateh..ateh siapkan cantik2 smua tuk manja..manja jgn risau..." sy pun padamkan je niat...dia sungguh2 suh sy beli umah lain...insyallah..ada rezeki nnty akan sy usahakan..walaupun pakteh dh takde...tp dia sentiasa dlm ingtan dan doa sy..al fatihah~

9. bff sy tamatkan zaman bujang nya...im happy for her.finally!!! dia jumpa jgk mr right nya! mcm2 dugaan dia lalui....patah seribu..ngis..kecewa....smua dugaan dpt dia lalui...rupanya jodoh nya dgn anip...kwn sekolah lama.after brape tahun ek tak contact...tup2...jodoh diorg....happy for her!! sy berkesempatan dtg time nikah and sanding jgk.walaupun lewat..hehe~ seriously, sy sgt2 happy tgk dia bahagia....susah senang kami sama2....lalui satu persatu dugaan yg silih berganti..5 tahun yg mematangkan....hanya sy dgn dia yg tahu...alhamdulillah, dia bahagia dh dgn anip :-)


10. Tahun nie jgk menyaksikan laut bergelora dan menghempas badai dan merobohkan segala tembok pertahanan yg ada...dan musnah la segala impian dan harapan....hahahahah~ klasik tak ayat? dugaan terbesar buat sy sekali lgi...berlawan dgn perasaan sendiri...cuba utk tidak kan kenyataan dan yakin kan diri yg sy mampu lalui dugaan nie...tp sy tewas. impian utk tersenyum di 2013 berkubur bersama2 segala kesabaran dan impian yg ada.Tapi ini keputusan yg terbaik dan berani yg sy penah buat...melepaskan segala rase tanpa ada sekelumit rase benci.... mungkin sy cuba melawan takdir dan rase yg dh lama ada...sy cuba bertahan sbb sy yakin sy mampu...tp hujung2 nya..sy rase lelah...rase penat..lalu buka kan hati dan berserah segalany pada Dia...Alhamdulillah, Dia bg sy dugaan, Dia juga bg sy kekuatan tuk selesaikan semuanya sebaik mungkin.... sy tahu, sy hancur kan hati ramaiiiiii org...tu sbb sy takut nk luahkan...sbb sy tahu...ramai yg akan kecewa...tp sy rase ini yg terbaik utk sy..Manusia tu boleh berubah kan...itulah yg tanamkan dlm hati sy sejak awl tahun lgi...manusia tu boleh berubah...boleh belajar menghargai...tp tulah, bkn jodoh kami...sy tekad lepaskan segala..bg diri sendiri peluang....yg dh lama bace blog nie, sure tahu psl both of us kan...tp tulah, bukan jodoh sy dgn azrap...sy doakan yg terbaik tuk dia...sy percaya, pasti ada seseorang yg mampu jaga dia lebih baik dpd apa yg sy dh buat...saat sy lepaskan smuaya, sy betul2 ikhlas... jauh sudut hati sy, sy doakan dia dlm kesihatan yg baik..dan pasti ada somone yg akan jaga dia...insyallah..sy bkn yg terbaik utk dia..dear sister,will miss u kak! hope to see u when me dtg penang nnty...will miss amir, adam and dina jgk. azrap ckp suruh sy kawen dlu bru dia bleh lupakan sy...hahaha~ semoga Allah pelihara silaturrahim kami walaupun takde jodoh... :-) we r still fren.xde gaduh musuh2 apa..sy siap remind dia, kalau dia kawen nnty jgn lupa jemput sy...insyallah sy dtg punya!! hehe~ 


11. my sister akan futher study. finally. dh setahun duk umah...jadi bibik  bertauliah sy...this week akan hantar dia ke politeknik merlimau melaka...harap2 dia berjaya sesuaikan diri...3 tahun nie singkat je...mak abah sy dh boleh tarik nafas lega dh...at last, anak2 dia dh abs SPM and futher study...dan sy yakin.diorg akan keep supporting us until kitorg stop ckp psl study....mak & abah always be our supporter and fans! hehehe~ we love both of them~


12. di penghujung tahun nie, sy mulakan sesuatu yg sy tak jangka...yg tak pernah terlintas dek akal...yg tak penah dtg dlm mimpi pun...tp tulah, takdir dan rase Dia yg bawak sy kesini....seriously, semuanya dtg tanpa sy sedar....sy terus berdoa...mohon bantuan Dia utk semua jawapan...mohon petunjuk utk segala rase...andai ini yg trbaik...andainya ini jawapan utk segala doa2 sy selama hari ini, maka kuatkan hati sy dan permudahkan semuanya....sy lalui nie sorang2...sbb org keliling atau kwn2 rapat sure tak tahu apa yg sy rase, dan sy pun tak tahu nk cerita apa yg sy rase....Finally, sy duduk diam2...sy fikir dlm2...sy biar segala rase yg ada...sy bkk hati...sy serah segalaNya pada dia...Alhamdulillah, setakat hari nie...semuanya dipermudahkan...mula2 ada mcm2 soalan dan halangan...tp sy keep on doa...sy tak daya pun dh melawan smua halangan yg ada...sy biarkan smuanya...andai ini terbaik utk sy...pasti segalanya akan dipemudahkan...and Alhamdulillah...everything was ok! Semoga Allah mudahkan jalan dan rezeki kami.... sy tarik nafas lega bila mak restu apa yg sy buat...3 hari oii sy nk explain kat dia apa yg sy buat and rase....u guys tahula kan mak mcm mana...alwyas risau mcm2... since we both are serious and ready, mak pun restu and doakan semuanya berjalan lancar..... kdg2 sy duduk sorg2, tibe2 rase sebak..ngis..Ya Allah, selepas smua dugaan dan cabaran yg Dia aturkan buat sy...rupanya Dia jgk aturkan sesuatu yg indah buat sy yg tak penah sy jangka...tp sy akan keep on doa...moga ini yg terbaik dan terakhir :-) Saya tak penah putus asa, cuma kdg2 rase lelah nk lalui setiap satu yg mendatang...nmpk je aida nie kuat kan...tp dlm hati Allah je yg tahu...
Ada  a few teman2 rapat yg sy dh bgtau and ofkos smua doakan yg terbaik buat sy..ada yg excited gila nk sy update mcm2...hahaha~ nice la korang...doakan sy okeh! Andaikata ini yg terbaik, Alhamdulillah...andaikata sy gagal lagi...takpe. Dia lebih tahu apa yg terbaik buat sy...sy tak kan putus berdoa... Doakan rezeki sy murah dan segalanya dipermudahkan okeh :-) 



okeh...dh ckup 12...
tak kira lah apa yg terjadi...apa pun dugaan yg dtg...
kita jgn give up..terus kan doa...
kelemahan kita ialah bila kita putus asa...
dan
kekuatan kita ialah dengan doa...
Allah maha mendengar...lagi maha pengasih...
segala rase dan kekuatan yg ada, semuany dpd Dia..


semoga segala yg terjadi 2012 mematangkan kita...
tak semua yg kita nk, kita akan dpt.
tak semua yg kita syg, akan kekal selamanya....

 2013,
semoga segala urusan dan perjalanan kita semua dipermudahkan..
sy nk abiskan study cepat niehhh...hahaha~ sy nie ada ala2 give up dh...haha~
dan 
semoga 2013 kita lalui dgn semangat!! 



nota : kwn2 class kata sy nmpk bahagia...nk tersemburrrr sy dgr...hahahaha~ well, thank you Allah, for everything...Dear b, lets work hard together! make our dream comes true...and may Allah bless you :-) bring me to istanbul okeh!!!!  hahahaha~
 

No comments: