iklan-iklan~sila click

Thursday, December 13, 2012

perempuan lelaki dan dot3

last few days call si bff~
saje burak2....gelak2...smbil update apa yg patut...
sebenarnya hati nie cuak gila oiii...
bff sy yg nie mmg kenal sy luar dlm la...
kiranya kalau sy buat satu expression muka...dia dh tahu la maksudnya...
even kalau sy gelak cover, gelak btl2 atau gelak tipu2 pun dia leh tahu...
dan tgk cara sy makan pun dia tahu condition sy...hahahha~


lps borak dan borak.update sini sana.
then we come to conclusion..
"sebenarnya kan da, lelaki nie tak penah tahu apa yg pompuan nak...atau kdg2 dia buat2 tak tahu atau pun lg senang dia langsung tak amik tahu" 
" kdg2 kita mintak sikit je, contohnya, halang apa yg aku buat...atau bertegas skit tunjukan yg dia betul2 nak..atau pujuk la skittttt...kita tak harap yg bukan2 pun...tp tu pun diorg tak bleh bace"


" yesssssssssssssssssss!betul! padahal kita nk tgk kesungguhan je kan..at least halang la sehabis boleh...sure lembut sikit hati kan...tp...dot...dot..dot..."


apa yg kitorg borak nie kan..
bkn tujukan tuk semua lelaki...nie tuk sesetengah lelaki...
kdg2 ada jenis lelaki yg tak amik kisah...
asalkan benda tu tak melibatkan dia...dia tak amik tahu...
atau pun...asalkan benda tu tak memudaratkan dia..dia tak kisah...
padahal kita nie, perempuan.jenis yg kisah.
bkn lah cerewet gila..tp type yg kisah la..yg amik pedulik.


sy rase sy jenis yg tak berapa nak kesah.
kesah tu kesah la jgk, jenis yg membebel la jgk.
tp sy bukan jenis yg ko kena kesah sbb aku kesah...
sbb pada sy, apa saje yg kita tunjukan ..itu cerminkan kemahuan kita...
kalau dh ko mmg tak tunjukan kemahuan atau usah atau apa saje...sy jenis yg tak kan nk pakse...atau nak tnya 80 juta kali...no.itu bukan sy.
sepuluh kali tu mungkin...tp bkn lebih2...
ckup lah apa yg sy nampak..sy tak nk tnya lebih2 sbb nnty sy sendiri yg sakit hati...


dan sy rase, sy nie jenis yg "kau boleh ckp dan bwk berbincang"
walaupun pendapat tu sy mungkin tak kan terima terus..
tp percayalah, bila sy balik...sy dh tenang2...sy akan pikirkan..sy akan pertimbangkan..atau sy akan bincang balik...
bg sy, bila ada perbincangan...itu lebih baik..sekurang2nya sy tahu apa yg korang nak..dan korang tahu apa yg sy nak...
at least kita boleh bincang cari kedudukan yg selari kalau kita dh tersasar jauh.
sekurang2 ada usaha untuk berbincang. yg penting USAHA.


sy suka bila org bgtahu apa dia rase, apa ada dlm kepala, apa yg dia semak kan, apa dia nk jadi, apa dia nk buat, apa impian, apa cita2 dan segalanya lah...
bak kata ainaa, sekurang2 nya ada perancangan...
dan takde org yg merancang tuk benda yg sia2.
of koz they will work for it. so at least bila bgtahu and share.kita kejar impian tu sama..come on...sharing is caring kan! so lets share! 
fine.ada benda yg kita tak bleh nk share kan...ada yg tuk privacy kita kan.
its ok..tp jgn lah ko tutup smua benda.langsung org tak boleh nk kenal ko.



sy selalu je ckp mcm2 kat mak sy...
one day nnty sy nak bla..bla..bla..bla...
mula2 dlu mak slalu kata..."iyolah tu....berangan jelah haiiiii"
tp sy marah mak balik...hahhahah~
"mak...tak salah kalau kita berangan2..sekurang2 nya kita ada cita2..ada impian and target yg akan kita usahakan"
buktinya, ada few things yg dlu sy ckp2 mak sy tak percaya...tp sy dh buktikan.sy mampu capai apa sy nak!

sekarang nie..kalau sy ckp pape..."along nnty kan....bla..bla..bla.."
mak sy akan reply " aminnnnnnnnnnnnn....semoga dipermudahkan"
haaaaaaaaaaa....u see! mak pun dh pndai dh...sbb dia tahu anak dia jenis yg bercita2 besar...skali dia jatuh.dia tak kan give.
sy hnya akan give up bila nyawa tak dibadan lagi.
kdg2 sy lelah.kdg2 sy penat.kdg2 sy hampir ke putus asa.
tp sy selalu ckp pada diri sndiri...
"usaha aida! usaha lagi...jgn mengalah!! Allah tak nak bagi skang sbb dia nk bg yg lg besar.lg baik....jgn buruk sangka.jgn cepat melatah"
cepat2 sy ingtkan diri sndiri...Allah tak kan sia2 kan hambanya yg berusaha! tak akan.
cuma, kdg2 yg kita sangka baik tuk kita, belum tentu baik...yg kita sangka buruk tuk kita...belum tentu tak elok...Allah lebih tahu segalanya :-)



sepanjang sy kenal diri sy sendiri. *apa punya ayat ntah*
sy jenis yg akan sokong apa org keliling sy buat yg elok tuk smua.dan jenis akan bantah kalau sy tak setuju.tp at the end, sy biarkan je org tu decide.
sy jenis setia? sy rase sy setia.hahaha~
cuma setia sy bertempat. setia sy ada batas.
sama jgk dgn sabar yg ada.
sy kalau marah,sy diam. kalau sy bebel2 marah tu mengada je lebih.
tp kalau sy betul2 marah,sy akan pilih diam.sbb sy tak pndai nk berckp bila marah.nnty mcm2 yg keluar.hahahhahah~ so berdiam adalah yg terbaik.
dan sy bukan jenis yg cover2...* nie tgh promote diri ke apa nie* hahaha~
siapa diri sy.itulah yg sy bwk.cuma kena pada tempat dan keadaan lah.
kalau dgn org baru.tempat baru.mungkin sy diam sikit kot.
tp kalau dh kenal.and mengenal..hahaha~
sy akan jadi diri sy sendiri!


baru2 nie sy kena tegur,
dia ckp sy ganas.yes! mmg ganas....
sy jenis yg kelam kabut....
and
sy bukan jenis yg sweet2...hahahha!ini betul..
tp ko jgn sweet2 sgt dgn aku...komfem aku cair!
tgk jenis yg sweet la...kalau sweet leleh nie...boooooolayan lah~hahahha~




disebabkan sy nie sulong..
so bakat memimpin diri sndiri tu ada jgk lah...hahahhaha~ 
sy jenis yg tahu apa nk buat.kalau ko tak tahu...ok2..meh aku tunjuk.
tp lately nieh,  sy jadi jenis dipimpin.yes! sy ikuttt je..tak payah pikir2..ikot je!
best oooooooooooo....tak payah sakit otak dh~ anggung geleng je.
best upanya jadi org yg mcm nie eh...hahahaha~
tp mmg itulah sepatutnya kan...
si perempuan a.k.a isteri kena dengar ckp lelaki a.k.a suami.
so skang tgh belajar jadi isteri yg baik solehah nie.hahahahha~
jgn asik nk melawan jeeeeeeeee...jgn asik nk membantah je...jgn asik nk monconggg je....mendengar ckp skit!!!
nnty dlm khursus kawen ustaz tu terang yg lagi details kan??oke..nnty kita share eh!hahahahhaha~


tp bersyukurlah,
sy masih diberi peluang utk kenal mengenal mcm2 ragam org
semua tu pengalaman utk sy...jadi org yg lebih memahami...
kita sendiri tak tahu kan perjalanan kita sejauh mana...
mungkin paras nie je...mungkin jauh lgi...atau mungkin panjanggggggg lg sebelum kita bertemu dgn org yg betul2 kan....
tp setiap perjalanan yg Allah aturkan tuk kita nie, bkn yg sia2.
yang baik kita lipat gandakan baiknya.yg buruk kita ubah jadi baik utk kesenangan masa hadapan.
kena amik positive. kena sentiasa lapang hati.baru hati jadi tenang.


ada skali tu sy kata "ah...jahat dia tu...suka mencuri...mati lagi baik"
skali kena setepek " lahh...cuba doakan yg baik2...doakan dia mati kenapa???cuba kita doakan dia akn berubah..Allah bukakan pintu hati dia utk berubah...tlg mak ayah dia..." smbil buat muka yg sgtttt baik....
sy? pandang depan smbil tgk jalan. malu la woi!

ada yg tanya sy...
"tak rase buang masa ke aida...5 tahun woii...lama dowhhhh..tak berbaloi"


lelah nk jawab sebenarnya...
tp bg sy, sy tak pernah buang masa....sbb sy tak rase benda tu sia2....
byk pengalaman kenangan pahit manis yg sy dpt.
yg akan sy bwk tuk jadi kenangan dan panduan akan dtg.
Allah tak penah bg sesuatu yg sia2.yg suka sia2 tu manusia.yg kdg2 tak nmpak.
dan lebih betulnya...tu semua dugaan Allah...
kita hamba, hadapi jelah...sbb setiap ujian yg dtg tu Dia titipkan sekali kekuatan tuk tempuh.
yg penting, jgn ada dendam atau sakit hati.
redha! lepaskan je....



dannnnnnnn....
mesti ada yg ckp...yelah...ko senang dpt pengganti...ko tak rase sakit.
sape kata sy tak sakit?
sy sakit pendam sorang2 je.
even mak sy sendiri, org yg paling rapat pun tak tahu apa ada dlm hati sy nie.
tuk org yg betul2 kenal sy,
dia akan tahu sy mcm mana...sy tak mudah jatuh cinta.sy tak mudah percaya dan sy bukan jenis yg mudah melupakan. - ini yg bff sy bebelkan semalam-
tp utk apa yg ada arini, sy survive sendiri je.
pikir sendiri.decide sendiri dan tanggung sendiri.
dan masa sy nk pikir dan decide sendiri tu, hati sy bulat2 sy serah pada Dia.
apa saje yg sy rase, sy teruskan...sy percaya. Dia sentiasa tolong sy.
mak sy sendiri pun, lps dia soal mcm2...dia fahamkan keadaan then dia lepaskan semuanya pada sy....keputusan di tangan sy.
tp sebelum sy buat semua keputusan pun, sy mintak mak restu apa yg sy buat.
mak tak restu, mak tak redha...tak berkat hidup ko wey!ingat!



sy selalu ingtkan kwn2 dn diri sendiri,
"sebelum hati bertukar jadi benci...lebih baik kita bersuci..bersihkan hati..sebelum darah jadi barah...lebih baik blah..." hahahhah~
sy tak suka benci atau dendam dgn org yg sy penah syg....
so sebelum syg tu berubah jadi apa ntah...gaduh sana sini...
lebih baik sy mengundur diri...cari jalan sy sendiri... :-)



seriously,
sy syg semua nya...semuanya! smua benda dh dicoretkan.dh dirancang pun.tinggal tak di lakukan je..
tak sempat.bukan rezeki la kot kan.
dan sy tak tahu, kenapa sy setegar itu untuk tidak meneruskan perjuangan smpai mimpi jadi kenyataan...hahhahha~ entahla...yg part tu sy sendiri tak dpt jawapan.
Allah je yg lebih tahu.
tp awas! teman pengganti dtg selepas semuanya selesai okeh!
lps tu baru sy sakit otak pikir...alamak.betul ke dia yg terbaik nie??betul ke nie?
sekali lagi...Dia yg hulurkan bantuan dpd segala segi.
cramp otak kejab time tu. asik nk ngissssss je...sebab sedih woii..sedih!
pantang la dgr lagu pape...komfem leleh!


tp lps beberapa perkara,
lepas beberapa kejadian.dan lepas beberapa rase.
sy dapatkan satu jawapan.supaya senang kedua2 pihak.
so sekarang nie, sy senang meniti sy lagi fasa baru...
tp fasa yg nie lebih advance dan mencabar skit.
sbb fasa nie lebih kedewasaan sikit...salah langkah.gelap masa depan! hahahah~
dan fasa ini lebih tenang dan relax sikit.sebab apa? sbb sy bkn pemberi lagi dh...sy adalah penerima...keh2...
al- maklum...org hati tgh kosong...takde rase...apa lg yg buleh buat kan...
tp lama kelamaan, hati tu terisi lah dah....dgn benda2 yg baru.
tibe2 rase mcm....eh2..knp aku buat nie smua eh...
bersedia ke eh? biar betul eh? nk eh2 dh eh...hahahaha~
tp ada suara ingatkan....bersyukurlah aida!



syukur ya Allah,
sy ada lagi sekali peluang...utk betulkan apa yg salah...
untuk cari kehidupan yg lebih baik...lebih sempurna...lebih tenang...
bkn maksud dulu tak tenang okeh! dlu pun sy bahagia...cuma sy tak dpt nk teruskan je...dlu pun sy tenang! tak caye g tgk entry2 lama..sy bahagia.cane nk terang eh...
takpe..korang paham kan...
sy harap, sy pilih jalan yang betul.
sy berada di landasan yg betul dan sy membuat keputusan yg betul tuk bersama org yg betul.
sy harap sy akan buat dan jadi yg lebih baik dpd yg sebelum ni.
TOLONG DOAKAN SY


rase2 dh jawab dh apa yg ditanya...
oke.ramai kot yg tnya.sy tak larat nk jwb.bkn artis pun kan...hehehe~
tp ini lah serba sedikit apa yg sy lalui...
semua tu tak sia2 okeh....tak sia2!
smua tu bermakna dan sy tak pernah menyesal~


dear teman pengganti,
semoga kita tak sia2 kan peluang dan masa yg ada.
semoga kita kuat utk hadapi hari2 seterusnya.
dugaan tu dah tentu ada kan...tinggal kental ke tak je nk hadap.
dan semoga rezeki mu bertambah2 lah murah supaya ku boleh menikmatinya...*yg nie mmg statement mintak lempang*
dan semoga berjaya menjinakkan me yg sgt2 la keras hati mcm batu nie~ pheww~
dan semoga me tabah berkongsi kasih syg dgn student mu yg mcm2 perangai tu...yer semoga me tabah! nk mengurangkan legak dihati,belikan coklat and takotao je dh snyap dh kan..ok great!  terima kasih
thank you for now and in advance.


nota : hari2 tnya kenap cincin sy makin longgar.,..hoiii..ckp jelah aku dh kurus skit...tak payah la tnya psl cincin...hahah..pastu sy harap sgt dia tak ngadu kat mama dia yg sy slalu blasah dia...tak tahu la kenapa...tp mmg sedap je blasah org skang...pantang salah sikit..hamikkkkk...~
and korang jgn nk speku kata nnty kawen khemah selorong penuh siap smbung kat belakang okeh...no..no..no....tu tak lawak ye. jarak umah 6 bijik je tapi tak bermaksud jumpa hari2...celcom tetap kaya tiap2 mlm...hahaha~ peace! okeh2...bye..bye...byeeeeeeeeee...


AMARAN : sy kena belajar buat milo sedap oi.kek coklat sedap.pastu choc chip sedap.smua nk sedap.melampau.tp takpe lah! kalau sdap leh bukak kodai kan....okeh! 









1 comment:

anis said...

aida dah ade teman pengganti dah?dah nak kwen?kite doakan yang terbaik untuk aida dunia akhirat...