iklan-iklan~sila click

Friday, November 30, 2012

Alhamdulillah

Alhamdulillah,
syukur sgt2 result test mak ok...

Tadi sy ke IJN,
amik result mak and jumpa doctor terus...
finally after setahun follow up and ikut smua ujian plus amik ubat...
jantung mak takde sebarang masalah lagi...
Alhamdulillah...syukur sgt2..

benda2 mcm nie la yg sy risaukan sgt..
kdg2 mak2 kita nie tak nak jaga makan...
kdg2 sy smpai bertegas dgn mak tak bg dia makan benda2 tertentu..
rase skit tu ok lah...tp nk bg makan ia2 tu mmg sy marah...
sbb nnty yg tanggung sakit dia jgk kan...


mak sy start sakit dada last year...
2 bulan jgk dia menahan..
asik2 g klinik..sudahnya sy pakse dia refer ke Hospital seremban.
then doc dpt detect mcm ada blocking kat jantung dia,..
tu sbb dia slalu sakit dada and susah nafas a bit...
tanpa lengah, doc refer kan mak terus ke IJN...
since that, mmg kitorg ikut je apa yg IJN suh...
amik mcm2 test..jumpa doc...smua test sy akan pastikan mak buat..


 first time jumpa doc,
mak sy refuse tuk continue test...
sy bertegas jgk time tu...finally she agreed walaupun muka jem je dgn sy...
and after 3x kot amik test..
result dia kuar td..
doc ckp semuanya oke...
cumanya BP dia agak tinggi tadi..so kena continue amik ubat darah tinggi and kholestrol...
she is not well dlm few days nie...batuk semua ada..
tu yg BP dia naik..me too! last week sy chek 168/94
next nya 142/94....
gerun je...tp snyum je kat doc....seb bek doc tu bebel kat sy skit2 je..hehe~



Alhamdulillah,
sepanjang mak buat rawatan di IJN...
layanan dia sgt superb...time management diorg sgt tip top..
kemudahan pun mmg best and staff dia sgt profesional.
thank you IJN...sy tak rase takut or payah pun berurusan disana...
mak abah and dila penah berkampung kat sana dri pagi smpai kul 6 kot masa buat test...lama gilaaaaa....tp they enjoy tgk staff2 laki yg hencem2...hahahahha~


so after this,
sy still kena pantau pemakanan mak and diri sndiri jgk...
and sy akan make sure mak continue amik product herbalife NW yg sy rase membantu tuk buang blocking2 yg ada...


mak sy jenis yg active...mcm2 benda dia buat..
so bila dia tak sihat..dia lagi bertambah tension...
bila dia sihat nie..active dia kemain bertambah...



nota : december semakin menjelma...2012 bakal melabuhkan tirai..semoga sesuatu yg baik dan membahagiakan menanti sy 2013 nnty...insyallah...vacation? semestinya!!! lps exam nnty sy nk jalan2 balik muadzam.sy rindu gile muadzam!

Tuesday, November 27, 2012

exam lagi

minggu nie last keje...
pastu leh siapkan nescafe and roti bekalan tuk study
next week start la study leave...
wehoooo..takut nie.tp semangat tu takde.
semangat juang tu  pudar skit.
mybe sbb penat kot....


now life ok je...
semakin tenang dan damai...hahaha~ ( mcm la dlu kusut je kan..taklah..dlu pun bahgia)
cuma now sy lebih rilex...


ada 2 -3 org kwn2 yg hampir pengsan dgn berita yg  tu..
hahaha~
ada yg rase mcm nk tumbuk2 je lps geram.
ada yg speechless...ada yg pening...ada yg muka mmg mintx lempang je...
yg penting smua pun terkejut.
sy ilek je...senyum :-)
sbb tak tau nk jwab apa..tak tahu nk jelaskan mcm mana...
bukan aturan ku...smua nya aturan Dia. ...


yg penting...
sy bahagia...nk kata apa...katalah...sy tak larat nk layan apa org nak kata.
sbb nya org yg mengata tu tak tahu pun perasaan sy.



nota :  alhamdulillah, satu2 dugaan sy dh berjaya tepis...lepas nie dugaan apa tak tahu lah...apa jua keadaan yg mendatang nie...sy akan tempuh....sy yg buat keputusan...so sy lah yg akan harung kan...:-)
  

Thursday, November 22, 2012

Perjalanan yg perlu diteruskan

hai...
korang okey? sy okeyyy je...
cuma smlm dh ada tanda2 demam...sakit tekak and sebagainya...
so by 1130 mcm tu dh tumbang dh...
sy dh officially menjalani kehidupan yang baru.... :-)
im okay with...benda yg unexpected but expected to be happen ..eh apa nie...takpe..abaikan...hahaha~


dalam hidup nie kan...
tak semua yg kita nak, kita akan dapat..
tak semua benda yg kita syg, kita akan miliki...
kenapa?
semua itu rahsia Allah....


kdg2 Allah tarik org benda atau apa2 saje yg kita syg...
bkn sbb Dia xnk kita hidup bahagia...
tp sbb mungkin Dia sedang menguji  atau Dia nak bagi yg lebih baik...
yang mampu dan sedia utk menjaga kita..
Allah lah sebaik2 perancang kan...


Sedang analisa diri sendiri...perasaan sendiri...
Betul ke apa yg sy buat nie...
Sy tak pernah berhenti berdoa supaya jln yg sy pilih nie adalah jalan yg terbaik.
Andaikata kecundang sekali lagi...
takpe...sy tak kan give up...
sy akan tetap bangun...melangkah lagi, sehingga sy jumpa destinasi yg tepat buat selamanya....
tp
utk apa yg ada sekarang nie..segala keputusan yg sy dh buat....
sy tak kan patah balik..tak kan menyesal...sbb ini adalah yg terbaik
tp andaikata takdir temukan kami semula...sy terima dgn hati terbuka.
sy bukan siapa2 utk menidakkan takdir Dia. :-)


Cukup rasenya segala pahit + manis yg dh dilalui bersama.
segala kenangan yg akan sy abadikan di satu sudut yg paling selamat.
dua2 pun dh matang utk menilai diri sendiri.
mungkin ini masanya utk sy beri peluang diri sendiri utk dihargai :-)



Alhamdulillah,
hidup sekarang okey je...takde apa yg menggusarkan pun...
dilayan bak ....... hahhahaha~


Entahlah, ini adalah rahsia Allah yang tak mampu sy huraikan...yg tak mampu sy ketepikan...dan tak mampu sy tidakkan...
Segala perasaan yg ada ini pun dtg dpd Dia jga...so sy hnya beri diri sendiri peluang utk menghargai apa yg sy ada.
Perjalanan yg panjang yg sudahnya kecundang di hujung jalan...
dan
Mungkin perjalanan yg pendek mampu berikan satu kesudahan yg baik.
siapa tahu kan??

Jadinya,
tolong doakan  untuk saya okey.
doakan yg terbaik utk sy.
dan saya sentiasa doakan yg terbaik buat teman2 dan org2 yg sy sayang.
dulu kini dan selamanya :-)

The happiest of people don't necessarily have the best
of everything they just make the most of everything that comes
along their way

It's true that we don't know what we've got until we lose
it, but it's also true that we don't know what we've been
missing until it arrives

 

Dear,

Meeting you was fate, becoming your friend was a choice, but falling in love with you was beyond my control

 Nota : kdg2 kita dok pandang benda yg jauhhhhhh yg tak tercapai dek tangan...padahal benda dpn mata kita butakan...

 

Love ,

AIDA


Tuesday, November 20, 2012

Fix You


When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face

When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home

And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below

When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home

And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down on your face

When you lose something you cannot replace
Tears stream down on your face
And I...

Tears stream down on your face

I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down on your face
And I...

Lights will guide you home

And ignite your bones
And I will try to fix you 



Nota : Dapat lagu nie dpd my fren.lepas dgr sy terus fall in love with this song...lyric dia best...sy shukeeeeeeee....... ~ if you never try, you 'll never know~
 okeh....keep on trying! dont give up...never regret! sy tgh mencuba mencari life yg lebih baik..lebih menenangkan...walaupun tanpa org disayang disisi....

Thank You Allah for the second chance...Thank You :-)

 

Sunday, November 18, 2012

next


since next month sy dh free from class and exam
sy plan nk buat semua benda kat bawah nie :

1) ATV - katanya kat PD ada but not sure best ke idak.but cousin sy g kat cemerung..best gila!jeles yg amat



3) snorkeling - insyallah kat sabah nnty bleh la buat activity nie...

4) broga - okeh.yg part nie hampir tercapai..nie pun 3 hari skali ulang benda yg sama...baru dapat.hahah~

5) nasi ayam sedap kat PD - haaaaaaa...yg nie tak tau bila nk dapat....bab2 mkn nie kiv skit pun takpe kot eh..hehe

6) sunway lagoon - haaa...aritu time lunch sy nengok la diorg bersuka ria kat sunway lagoon tu..aterrr,..sebelah je kan kat class...oke.teruja plak nk main.dh lamaaaaaa tak msuk sini. yg nie kena tunggu hujung bulan la eh...hehe~


7) belajar masak semula - almaklum...sy mmg dh lama tak masak yg berterusan...so skill dh tumpul.hahaha~ so now kena asah2 balik...phewwwwwww...payah betul!

8) soping - ha nie paling best! lg best kalau org belanja...hahahah~ ( perfume dh abis.jeans nk beli baru.wallet pun tauuuuuuuuuuuuuu) soping bju anak2 buah jgk...yg ni i loikeeeee.....


okeh dah,tu aje...nnty kalau ada lain, sy update lain.sekian. harap paham...hahhaa~ peace yaw!


Friday, November 16, 2012

Jodoh itu rahsia Allah

Sekuat mana kita setia.
Sehebat mana kita merancang.
Selama mana kita menunggu.
Sekeras mana kita bersabar.
Sejujur mana kita menerima dirinya.


Jika takdir ALLAH menentukan yg kita akan bukan dgn dirinya,
Kita tidak akan bersama dgnnya.
Jika Allah telah menulis jodoh kita dgnnya,
Kita tetap akan bersama dirinya.

Kerana tulang rusuk dan pemiliknya takkan pernah tertukar dan akan bertemu pada saat yg tepat menurut ilmuNya, insyaALLAH.
Tiada yg kebetulan melainkan semuanya telah dirancang.
Dan yg sebaik-baik merancang itu adalah ALLAH S.W.T ♥ 

 


Sunday, November 11, 2012

aku tidak dimata mu




sila play lagu diatas dan layanlah perasaan...
kalau xde perasaan..paham kan lah lirik2 lagu tu...
lirik lagu tu 80% mengambarkan perasaan sy sekarang nie....
nak2 lirik2 akhir tu....


ok.
now I'm open for discussion.any discussion before I made my decision.
entah la.
sy pun not sure why this things happen and why I ve to made this kind of decision.
may be one word yg dia ckp tu buat hati sy...wahhh...bagai dihempap balak yg sgt besar....
lalu dikuatkan dgn bisikan yg he is not ready for it. its okay.


mcm mana nak cakap eh...
im okay.sy dh lama bersedia utk apa jua keadaan pun.
its just a bit sedih la...but sy tak marah pun...sbb sy dh lama redha.
I always set my mind, anything happen pun aida..terima dgn hati terbuka.
andaikata perjalanan tu setakat itu je....terima je.
Allah tu lebih tahu apa yg terbaik kan...
bukanlah sy nk ckp ia nya tak menyakitkan...but sy dh lama pun sakit.haha~
cuma sy gagahkan diri je...
jgn sesiapa ckp sy tak syg okeh..jgn ckp sy nie kejam.jgn ckp sy nie pentingkan diri sendiri...
cuma hati sy dh tawar....
perasaan tu dtg tibe2...tawar meleset org n9 kata...melesetttt abis...
tibe2 je rase lelah nye nk teruskan....
dugaan apa nie Ya Allah...


jgn ckp sy tak nangis...
lelah nye rase nk lepaskan perasaan syg yg ada...syg yg dh lama ada.
cumanya...sy rase sy tak kuat nk teruskan smua ni...
yes.sy gagal nk pertahankan apa yg sy ada.
maybe bahagia itu bukan tuk sy..
ini smua hanya persinggahan buat sy utk ke destinasi yg seterusnya....mungkin.
sy tetap yakin semua nie ada hikmah...
cuma as for now kita tak nmpak lagi...percayalah...apa pun terjadi..ada hikmah & manisnya...sbb semuanya ketetentuan Dia....



jgn ckp sy tak berusaha...sy dh berusaha...walaupun dlm diam.
jgn ckp sy cepat mengalah...sy dh berjuang pun....
jgn ckp sy tak syg...dunia akhirat dia tetap sy syg...
its just, buat masa nie...sy pilih utk amik jalan sy....
biar sy cari apa yg sy nak cari...
biar sy rase apa yg selama nie sy ketepikan...
biar sy hargai segala apa yg ada didepan mata yg sy butakan....
mungkin jodoh tu bkn sekarang...mungkin akan dtg...
siapa tahu kan?

takpe...
masa yg dh berlalu pun bkn satu yg sia2..
kenangan indah sy tuk dikenang masa akan dtg...
mungkin sy bukan yg terbaik utk dia...
Allah ada aturan yg lebih baik utk dia... :-)

sekarang,
biar sy rase nikmatnya bersendiri....
bg ruang utk sy bernafas dgn sendiri...
sy yakin...andai ada jodoh...tak kan kemana...
tp andaikata tiada jodoh...sy doakan yg terbaik buat semunya....
Ya Allah, panjangkan silaturrahim yg ada walau apa pun terjadi...
Jangan Kau biarkan perasaan benci atau dendam dlm diri kami...



apa sekalipun...
terima kasih sebab selalu membahagiakan sy...
selalu menyenangkan sy...
eh..bkn snang tau nk dpt org yg layan apa saje kerenah kita...
yg sanggup berkorban tuk kita...
yg syg kita dan smua org nmpk dia syg kita...

tp itulah..
jodoh tu belum sampai...
belum utk disatukan...

korang tolong doakan kebahagian sy okay...
kebahagian kita semua...
insyallah, kita hanya mampu merancang...tp Allah tahu apa yg terbaik buat kita.


nota : dekat satu jam sy explain kat mak sy, why I have to do this... at first dia mmg tak setuju pun..but at last dia terpakse terima....sy anggap doa sy dh dimakbulkan...sy sentiasa doa yg terbaik utk kami..dan sy rase, inilah yg terbaik :-)

selamat bercuti you guys!

Tuesday, November 6, 2012

ISTIKHARAH

MAKSUD ISTIKHARAH

Istikharah bermaksud : memohon dan meminta yang terbaik.

Pengenalan istikharah diajar oleh Rasulullah adalah sebagai meminta petunjuk daripada Allah taala dengan pilihan yang terbaik dalam setiap pekerjaan yang ingin kita lakukan. Sesungguhnya Allah taala adalah tempat kita mengadu dan memohon. Ianya adalah sebagai satu jalan terbaik untuk menentukan pilihan dan ikhtiar makhluk agar sentiasa dipandu dengan petunjuk dan hidayah Allah taala.

Firman Allah taala : “dan Tuhanmu menciptakan dan memilih apa yang Dia kehendaki, bagi manusia tidak ada pilihan (kecuali ianya adalah daripada pilihan dan ketentuan Allah)..” (al-Qasas : 68)

Imam ibn Hajar ada menyebutkan dalam kitabnya Fathul Bari bahawa Al-Imam Hafiz Abdul Rauf al-Munawi berkata : “Istkharah adalah meminta yang terbaik daripada Allah taala pada sesuatu perkara yang ingin dilakukan, hakikatnya adalah kita menyerahkan ikhtiar dan usaha kita hanya kepada Allah taala, ini adalah kerana hanya Dialah sahaja yang mengetahui yang terbaik kepada setiap hamba-nya, dan Dialah penentu keatas apa sahaja yang terbaik sebagai pilihan kepada hamba-Nya”.

Begitulah perihal seorang muslim disisi Tuhan-Nya, sentiasa menyerahkan setiap ceruk hidupnya hanya kepada Allah sebagai penentu setiap keputusan.

Daripada Sa’ad bahawasanya Rasulullah s.a.w. pernah bersabda : “Daripada kebahagiaan seseorang anak Adam adalah mereka yan sentiasa beristikharah kepada Allah taala, daripada kebahagiaan anak Adam juga adalah mereka yang sentiasa redha dengan setiap ketentuan Allah baginya. Adapun daripada kecelakaan anak Adam adalah meninggalkan beristikharah kepada Allah taala, dan daripada kecelakaan anak Adam juga adalah tidak berpuas hati dengan setiap ketentuan Allah baginya”. (Riwayat Imam Tarmizi)


ANCAMAN BERPEGANG SELAIN DARIPADA ALLAH


Ini bertentangan sekali dengan sifat-sifat yang dimiliki oleh orang-orang kafir dan munafiq serta mereka-mereka yang lemah imannya. Secara adatnya mereka akan menjalani kehidupan mereka tanpa memandang kepada kuasa dan ketentuan Allah taala. Bahkan mereka penuh yakin bahwa setiap ketentuan dan keadaan adalah daripada tindakan makhluk itu sendiri samada daripada usaha ikhtiar mereka, bomoh, tilik nasib, ilmu teri, ilmu nujum, dan lain-lain daripada perkara khurafat dan tahyul. Sungguh telah kufurlah mereka yang berpegang dengan perkara-perkara itu semua.

Sebagaimana daripada Abu Hurairah, bahawasanya Rasulullah s.a.w. pernah bersabda : “Sesiapa yang mendatangi ahli nujum dan bomoh lalu mempercayainya setiap apa yang diperkatakannya, maka sesungguhnya telah kufurlah dia dengan apa yang telah diturunkan oleh Muhammad s.a.w.” (Riwayat Imam Ahmad)

Semua perkara-perkara tersebut adalah bertitik tolak daripada pengamalan yang dilakukan oleh golongan-golongan jahiliah dahulu yang tidak menjadikan agama sebagai panduan dalam kehidupan mereka. Islam melaran dengan keras penggunaan perkara-perkara tersebut. Ini adalah kerana setiap ketentuan dan perkara yang ghaib itu hanyalah Allah taala sahaja yang mengetahuinya.

Firman-Nya : “Katakanlah (wahai Muhammad) : tidak ada sesuatu pun dilangit dan dibumi yang mengetahui perkara-perkara ghaib kecuali Allah, dan mereka tidak mengetahui bilakah mereka akan dibangkitkan” (al-Naml : 65)


APAKAH SEMUA PERKARA PERLU ISTIKHARAH?


Daripada Jabir bin Abdullah r.a. berkata : “Adapun Rasulullah s.a.w. mengajarkan kami Istikharah dalam melakukan sesuatu perkara sebagaimana baginda mengajarkan kami satu Surah daripada Al-Quran. Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda : Apabila merancang salah seorang daripada kamu dalam sesuatu perkara, maka hendaklah dia melakukan solat sunat dua rakaat..”. (Riwayat Imam Bukhari)

BerdasarkaN Hadith daripada sahabat Jabir bin Abdullah diatas, maka mengertilah kita bahawa Solat Istikharah adalah umum. Namun, umumnya Solat Istikharah terkecuali daripada perkara-perkara yang wajib, sunat, haram dan makruh.

Imam ibn Hajar al-‘Asqalani dalam Fathul Bari ada menyatakan tentang Solat Istikharah : “Telah berkatalah ibn Abi Jamrah : Ianya adalah umum dan dikehendaki dengannya khusus ; Maka sesungguhnya perkara yang hukumnya Wajib dan Sunat tidak perlu dilakukan Istikharah pada mengerjakan kedua-duanya, adapun bagi perkara-perkara yang Haram dan Makruh juga tidak perlu dilakukan Istikharah dalam meningalkan kedua-duanya, maka bahwasanya Solat Istikharah hanya tertentu kepada perkara yang Harus sahaja”.

Al-Imam Syaukani juga ada menyebutkan dalam Nilul Autor : “Ianya membawa kepada dalil umumnya kepada semua perkara, bahawasanya seseorang itu tidak harus memandang hina sesuatu perkara kerana kecilnya perkara tersebut, lalu tidak mengambil berat dengannya lantas meninggalkan daripada melakukan Istikharah kepada Allah taala. Maka boleh jadi perkara tersebut ada tersembunyi sesuatu yang tidak diketahui maka menyebabkan tindakan memandang lekeh tadi mengundang kepada dharar (kemudaratan) yang besar samada kita melakukannya atau meningalkannya tanpa melakukan Istikharah kepada Allah taala. Ini kerana sebagaimana Rasulullah s.a.w. pernah bersabda : “Wajib salah seorang  kamu memohon/meminta kepada Tuhannya walaupun berkenaan tali seliparnya” (Riwayat Imam Tarmizi)


WAKTU BERISTIKHARAH

Istikharah dilakukan untuk memohon Allah taala menunjukkan kita jalan samada ingin melakukan seuatu perekara atau meninggalkannya. Namun kebiasaan daripada masyarakat kita hanya melakukan Istikharah hanya ketika terdapat pertembungan antara dua perkara samada ingin memilih “A” ataupun “B”. Sedangkan walaupun tiada pertembungan, Istikharah masih perlu dilakukan sebagaimana gesaan Rasulullah kepada para sahabat sebagaimana hadith-hadith yang dinyataka sebelum ini walaupun perkara tersebut amatlah remeh.

Masa yang paling sesuai untuk melakukan Solat Istiikharah sebagaimana pendaat ulama’ adalah ketika waktu Sahur kerana ianya adalah waktu yang paling afdhal dari sudut diterimanya sesuatu amalan dan doa kita.

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w. pernah bersabda : “Allah taala akan turun tiap-tiap hari kelangit dunia ketika mana 1/3 malam terakhir (waktu sahur), lalu Allah taala menyeru kepada makhluk-makhluk Nya : Sesiapa yang memohon doa kepadaku maka akan aku perkenankan doanya, sesiapa yang mengharapkan sesuatu disisiku maka akan aku berikannya, dan sesiapa yang meminta ampun daripadaku maka akan aku ampunkannya”.  (Riwayat Imam Muslim)


KAIFIAT MELAKUKAN SOLAT ISTIKHARAH


Tidak terdapat secara khusus daripada hadith-hadith yang lepas bacaan-bacaan yang khusus dalam Solat Istikharah kecuali doa. Oleh itu, selepas bacaan Surah Al-Fatihah kita dibolehkan membaca apa sahaja surah daripada Al-Quran. Namun disana terdapat ijtihad daripada para ulama’ dalam menjelaskan kaifiat dan bacaan sebagai garis panduan memudahkan kita orang awam melakukannya.

Imam Nawawi berpendapat bahawa, ayat yang paling munasabah untuk dibaca pada rakaat pertama selepas Surah al-Fatihah adalah Surah al-Kafirun, manakala pada rakaat yang kedua dibaca Surah al-Ikhlas.

Beliau berpendapat kerana kedua-dua Surah tersebut mencakupi tentang usul dalam agama. Surah al-Kafirun menyentuh tentang menjauhkan diri daripada kekufuran dan ahlinya serta memisahkan perkara yang hak dan batil. Adapun Surah al-Ikhlas menyentuh tentang pengiktirafan dan pengakuan supaya mentauhidkan Allah taala pada zat, sifat dan perbuatan Allah taala. Maka sesuailah dibacakan dalam Solat Istikharah dalam tujuan memohon petunjuk daripada Allah dan memilih keputusan antara baik dan buruk.

Adapun Imam al-Qartubi dalam kitabnya al-Jamie’ Li Ahkam al-Quran menyatakan, bacaan pada rakaat pertama adalah daripada Surah al-Qasas ayat 68, manakala pada rakaat kedua daripada Surah al-Ahzab ayat 36. Beliau berpendapat bahawa kedua-dua ayat tersebut menunjukkan kebergantungan seseorang hamba yang perlu diserahkan sepenuh jiwa dan raganya hanya kepada pemilik setiap urusan dunia dan akhirat iaitu Allah taala.

Imam ibn Hajar al-‘Asqalani telah menghimpun dan menggabungkan diantara pendapat daripada Imam Nawawi dan Imam al-Qartubi. Pada rakaat pertama dibaca Surah al-Kafirun beserta Surah al-Qasas ayat 68, manakala pada rakaat kedua pula dibaca Surah al-Ikhlas beserta Surah al-Ahzab ayat 36.


DOA SOLAT ISTIKHARAH

Sambungan daripada hadith daripada sahabat Rasulullah Jabir r.a:

"Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan..) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya". (Riwayat Imam Bukhari dan Tarmizi)


APAKAH YANG PERLU DILAKUKAN SELEPAS DARIPADA ISTIKHARAH ?

Imam Nawawi dalam kitabnya al-Azkaar berkata : “Maka hendaklah dia memilih perkara yang dia merasa lapang dadanya pada perkara tersebut”.

Berkata Imam Izzuddin Abdul Salam : “Lakukanlah apa yang muafakat dengan dirinya (kecenderungan hatinya)”.

Imam ibn Hajar al-‘Asqalani ada menyebut : “Apa yang muktamad adalah janganlah seseorang itu melakukan sesuatu perkara yang padanya didorong oleh hawa nafsu walaupun dia merasa lapang dadanya dengan melakukan perkara tersebut sebelum dia beristkharah”.1

Benarlah pendapat yang dikemukakan oleh Imam ibn Hajar diatas kerana tiadalah faedah yang boleh diambil daripada Solat Istikharah andainya pilihan kita tidak dipandu oleh cahaya kebenaran dan masih melakukan maksiat kepada Allah taala.

Tidak menjadi syarat dan petunjuk kita mesti bermimpi setelah selesai beristikharah. Bahkan seboleh-bolehnya bagi kita sentiasalah berulang-ulang melakukan Solat Istikharah kepada Allah taala agar pilihan yang akan dilakukan dipandu dengan petunjuk-Nya dan hati serta naluri kita sentiasa merasa lapang apabila melakukan pilihan tersebut.


ADAB-ADAB BERISTIKHARAH


1. Hendaklah kepada setiap mereka yang melakukan Istikharah kepada Allah taala mengosongkan hatinya daripada mengikut hawa nafsu dalam pilihannya.

2. Mestilah menyerahkan sepenuh pilihannya kepada pilihan Allah taala, janganlah ada sedikit pun pergantungan kepada perkara-perkara lain melainkan hanya sebagai asbab musabbab dan wasilah sahaja dalam menyampaikan hajatnya.

3. Hendaklah sentiasa redha kepada Allah dengan setiap apa yang telah ditaqdirkan untuknya kerana setiap perkara itu pasti ada hikmah dan rahsia.

4. Sentiasa merasakan hasil daripada istikharah itu adalah bimbingan Allah taala kepada hambanya dalam memperbaiki diri dan mendapatkan kejayaan dunia dan akhirat.

5. Mestilah ketika beristikharah kepada Allah taala dengan hati yang penuh sedar, yaqin dan thiqah (percaya)bahawa Allah akan memaqbulkan setiap pilihan dan memberi kita yang terbaik dalam hidup.

Daripada Abdullah bin Amru bin al-Ash, bahawa Rasulullah s.a.w. berkata : “Sesungguhnya pada hati-hati manusia ada kesedaran, setengahnya merupakan kesedaran bagi setengah yang lainnya, maka apabila kamu memohon sesuatu daripada Allah maka pohonlah kepada-Nya dengan yaqin bahawa Allah akan kabulkannya, maka sesungguhnya  Allah tidak akan memaqbulkan bagi seorang hamba pada doanya dalam keadaan hatinya yang lalai (tidak sedar dan yaqin dengan pemberian Allah)”. (Riwayat Imam Ahmad)


KESIMPULAN


Allah taala adalah tempat berbincang dan tempat mengadu. Andainya kita sebagai muslim dan muslimat yang benar-benar beriman kepada-Nya maka Dialah Allah sebagai tempat kita menyerahkan segala urusan dan tindakan samada besar atau kecil, penting atau tidak sesuatu perkara tersebut. Kerana disitulah kita dapat melihat adakah disana terdapat pergantungan hati seorang hamba dengan Tuhannya ataupun tidak. Kerana hanya Allah taala sahaja yang terbaik untuk menentukan hala tuju kita dalam melakukan sesuatu perkara sedangkan kita tidak mengerti apakah hikmah dan rahsia terhadap setiap perkara yang kita kerjakan.

Firman Allah taala : “…dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya”. (Surah al-Baqarah : 216)



credit to http://masjidnegara.gov.my/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=428:manhal-solat-istikharah-kelebihan-dan-hukumnya&catid=1:latest

Monday, November 5, 2012

tak tahu.

baru settled family day blah abah.
first time for them having family day gaya nie...
and dh bertime2 for me lah...
so bila part game tuh....alaaaa...dh leh buget la...hahaha~
cumanya, kelakar and enjoy lain lah kan dlm setiap family day yg sy organize...hehe :-)


now, kepala ada mcm2 jgk.
exam tax ialah nextmonth.
tak tahu nk harap apa...sakit kepala lah kalu pikir bab2 exam nie..
semangat pun ada ala2 jer nie....hahaha~



rasenya kan...
sy nak hilangkan diri dalam sehari dua skang nie...
terbang g mana2... jauhhhh dpd smua benda nie...
then saya come back dgn satu jawapan yg pasti tanpa ada ragu2 dan teruskan kehidupan seperti biasa.
boleh tak??

kalau ikut kewarasan fikiran dan ketajaman akal...sy dah ada jawapan.
tp kalau ikut kan perikemanusian dan syg yg ada...jawapan sy akan bertukar
so skang nie sy tak tahu nk ikut apa?
tp kalau ikut hati dan perasaan + dgn kewarasan dan akal yg ada...sy dh ada jawapan....cumanyaaaa.....sy menunggu bantuan dpd Dia tuk tunjukan yg terbaik buat sy....insyallah...Istikarah will help me :-)


sy tak mau menunggu atau buat org tertunggu...dua2 pun sakit.
insyallah, semoga jalan sy dipermudahkan...
sy harap jalan yg sy pilih menyenangkan semua pihak...
yes.pasti ada yg terluka kot dgn decision sy nnty...kalau bukan seorang mungkin dua...atau tiga....tp sy akan fikir yg terbaik....

sy rase sy tak perlu fikir org lain tuk decide.
sbb kalau sy fikir psl org lain...psl sy takde sape pun nk consider...
yg nk kena hadap sy.nk kena lalui sy.esk2 kalau ada masalah pun sy jgk yg kena tempuh....so pokoknya sy....tp semuanya dgn izinNya....
kalau itu yg Dia tunjuk...maka itu lah yg sy teruskan...
andaikata Dia tunjukan jalan yang lain...maka itu jgk yg akan sy mulakan...



nota : doakan okeh!

Thursday, November 1, 2012

tiada tajuk





Lirik Lagu Firmal Idol Kehilangan Lyrics

Browse: / / / Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
Ku merasa tlah kehilangan
Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada
*
Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku
Reff:
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita
Takkan ku sia-siakan kamu lagi
Back to *, Reff:
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Takkan ku sia-siakan kamu lagi.. (2x)


 

notes : When someone comes into your life, God sends them for a reason. Either to learn from them or be with them till the end :-)