iklan-iklan~sila click

Sunday, March 10, 2013

trip ke sabah ( febuary 2013) - part 3 day 2

 Continue update psl sabah eh..

After kita dimemorial park di ranau.
we go for lunch.
dekat area ranau jgk.sarah tahu the best place tuk lunch.
time lunch nie dlm kul 12 lebih ke 1 jgk.
tp still sejuk.tak la menggigil.tp mmg sejuk.
time kat sana jarang sgt sy order ais...
sy order air suam je...( sy mmg kurang minum air manis2)


mencari2 jgk lauk2 yg pelik2 sy xpenah nmpk disemenanjung...
so inilah pilihan sy




 sy tak sure apa masakan dia.
tp rse dia agak beza.
murah!

then bergerak ke desa cattle.
mencari2 kambing dan lembu newzealand.
perjalanan dlm 15 minit je kot.
tp kabus tebal.
time nie kalau disemenanjung mmg tgh panas bedenting.
sy tutup aircond.and bukak tingkap.
hamik...kejung kejab pipi.
tu yg bila balik semenanjung nie pipi naik semacam.hahaha~

 otw ke desa cattle


 chicken wing.
sy hantu makan chicken wing time dikundasang.
org sana panggil sayap.
rase dia lain.sedap.sos pun sedap.
pantang nmpk chicken wing.mesti sy beli.
sarah pun dh paham sgt2.

 bayaran masuk ke desa cattle sy tak sure berapa
tp murah je pun.
less than RM5 sy rase.
cuaca still sejuk lg.
cuaca kt sana cepat berubah.kejab kabus tebal.kejab kang cerah
tp tetap sejuk!


 citah and sarah g byr duit masuk desa cattle.
kami tunggu je dlm van sambil layan sejuk!


 dh nmpk dh sikit2 lembu2 tu
yg putih2 tu smua lembu ngh makan rumput.
kejab lg kita bg anak lembu plak makan rumput.



 rumah yg ada otw ke ladang tu.
rumah dia mcm rumah felda kita disemenanjung



 masuk dlm nie dlu.
beli susu yg sedap!
mmg sedap.
sy penggemar susu kan.so mmg syiok la.
creamy.mula2 takut gak nk cuba takut hanyir ke apa kan.
tp sah sodap!
kalau korang dtg kul 3, korang akan dpt tgk cara2 diorang memproses susu
ada mesin dia.
tp kitorng kejar masa.sbb ada lagi activity2 menarik yg kena buat on that day.
insyallah one day sy dtg lgi.


 sy penakut sebenarnya.
tp nak jgk try!
kambing n lembu nie mmg muka sgt2 lapar.
semua stock keluar2 kepala 
ada yg dh kuar separuh badan dh.
takut acik oi!

nk bg kambing makan rumput RM1
dan nk bg lembu minum susu RM2
so total RM3.
susu and kambing provided.
sy ngn kak ina je yg try.
yg lain duk jauh2.hahaha~
rugi tak try.







 sy puas hati lah.
dpt buat semua yg sy nk buat.
balik dgn muka senyum.
oh ye...
dpd tempat opis korang nk beli susu tu 
dgn tempat nk bg makan kambing nie kena jalan sikit.
dlm 5 minit je.
kawasan dia cantik
tp bau dia busyuk.



 susu nie sedap.
sy beli tuk bawak balik kononya.
tp sudahnya abis mlm tu jgk
tak yah simpan dlm peti ais.
letak luar pun mmg confirm2 sejuk.



 cantik kan?


 sapa2 pun dtg sini msti akan amik pic kat batu keramat nie.
kitorg pun sama.
mula2 smua mls nk trun van amik pic kat sini
skali kena marah dgn sarah~hahha
so sudahnya smua org turun.
tp sy tak tau mana sy letak.kena cari
nnty hujung2 part sy letak eh.



then kami bergerak ke homestay
kami stay di kiram's village
korang taip je kiram's village kat google.
then pilih la cottage mana ko nak.
tempat dia cantik.selesa.sejuk.
takde air aircond.takde kipas.takde iron.
tp sila bwk stoking and apa2 baju tebal.
sbb waktu mlm dia.ko akan menggigil sejuk
time nk mandi pun.ko akan pkir 10x nk sentuh air tu.
sejuk gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
ada antara kami yg siap bersenam dlm bilik air nk kasi panas.
mcm2 peristiwa kelakar time kat sini.pecah perut gelak.

one thing psl kawasan sini.
anjing mmg byk.
anjing diaorg nk mcm kucing dh kat tempat kita.
maksud sy.kalau di semenanjung, kucing mmg merata je ada kan.
haaaa..kt sana.anjing mmg merata ada.
kami adalah few time kena kejar anjing.smua penakut anjing.
nmpk je anjing smua melompat masuk van!
kalau tak pun smua peluk si gab.haha~



after check in.
letak barang siap2..solat jamak siap2.
then dlm kul 430 gitu terus gerak ke hot spring.
agak jauh.perjalanan dlm 1 jam.
dan sepanjang perjalanan sy tido.kepala dan terlentok sana sini dh.
pedulik la sakit tengkuk ke apa.mengantuk dan penat.
tau2 dh smpai kat kawasan perkampungan je.
dgn mamai2 trun van.dan wahhhhhhhhhh...nmpk waterfall yg sgt cantik.
confused kejab.nie air panas ke waterfall.


dek kerana kolam air panas penuh.and ramai org
kami decide nk naik canopy walk.
tp apakan daya, dh tutup.
so kami teruskan perjalanan ke waterfall.
perjalanan dlm 15 minit jalan kaki dan lalu denai.
ala2 jalan nk naik broga la jgk.

 time nie.
jauh2 pun kena gak tempias air 
sejuk!
sy mmg tak bawak baju.
sy plan nk relax2 rendam kaki kat air panas je.
tak tau plak ada waterfall kat sini.
so rendam2 kaki je.



setengah jam lps tu
kami turun balik and cari pot rendam kaki.
air sini mmg panas!
terkejut gak kaki.seb bek tak tanggal bulu roma.hahahhaha~





kami yg lain rendam kaki
bdk2 laki n si sarah rendam badan.hahahha~
lantak korang la....
tp after 1/2 hour sy dh start peluh.menceceh2.
and hilang la penat 2 hari berjalan sakan.
legaaaaaaa gila kaki bdn semua.

 nie kolam kecik.
ada byk set kolam2 mcm nie.
mana2 kosong ko duduk je.
tp hati2.kdg2 ko tak nmpk org duduk.
tp rupanya2 diorg tgh tido dlm kolam tu.hahaha~
so kena check btl2 eh.
kami kat situ smpai kul 6.45 mcm tu.
siap2 then gerak ke ranau semula.
cari dinner.
nk cri yg ringan2 je.


 sy order bakso.
sori takde pic sebelum.ada pic selepas je.
but seriously,
sgt2 sedap.
mmg dia buat sendiri meatball tu.
kuah dia mmg pekat.bihun dia besar2 skit.
sy diammmmmmmmmm je makan.
tau2 dh abis.
tu mmg style sy.kalau dpt makanan.sy senyappp je tu tandanya sedap.
bdk2 nie pun dh paham dh.
lps makan sy dok la puji2 bakso dia
mmg sedap.
A+++

then tapaukan benjo.
sbb time nie awal lg.takut tgh mlm kang lapar.
so kita beli siap2 makanan.
sbb kt homestay tu jauh skit
susah nk dpt makanan and mmg tak plan nk kuar pun.
lps tu kami smua sempat shoping kt the store.
me sempat grab magie cup and choc cbry.
nmpk choc.ingtt b.terus grab.hihi~


 otw ke homestay tu
sarah singgah kedai chicken wing lg
so sweet sarah.dia ingt je apa sy nak.
sy sarah n gap je turun.
yg lain tunggu dlm van.
time tu kul 8 sy rase.
tp gelapnya mcm kul 11 mlm dan sejuk nya menggigil smpai tulang.


then kami balik ke homestay.
mandi.
lepak2.
borak2.
susun barang2.
sambil tgk2 jadual tuk esk.
smua nk tido awal sbb smua pun kepenatannnnnnn...
sejuk woi!



 nie pic otw nk ke kundasang
time nie sy masih segar lg.
15 minit kemudian sy pengsan tido!
sedar2 dh smpai atas je....



 homestay kiram's village
cantik.
penuh dgn bunga.
ko rase mcm nk pungut je smua bunga2 dia bwk balik.
kalau ko amik 10 btg bunga dia pun dia tak kan perasan.
sbb ada mcm2 jenis bunga and colur.
seriously cantik.

 masa nie dh smpai atas.
muka baru bgun tido
turun van nk beli tshit I LOVE SABAH



 time nie siap2 nk g hot spring
sementara tunggu yg lain2 siap2 solat smua.
sy posing2 kejab!
sy kan mmg suka rumah2 kampung + kayu nie kan.
so mmg sy mengkagum la rumah2 diorg.
korang try g website dia.
mesti korang teruja tgk rumah2 dia.


 time nie tgh geram nk terjun.
tp tak bawak bju.
trus dlm kepala hotak ckp.takpe, nnty balik semenanjung nk ajak b waterfall lah!
ulu langat pun sojuk jgk!


 muka mmg happy je sepanjang di sabah.
takde apa yg tak kena
geng2 trip nie pun smuanya sporting
tak byk songeh.tak byk mulut
smua yg jenis snang discuss and suka travel
apa2 buat pun kitorg bincang and come out dgn decision less than 5 minit.
dioarng mmg best!


dalam kepala sy dh pikir dh.
akan pujuk abah dtg sini.
sbb sabah ialah sgt cantik and best.
kalau g ramai2 tak costly pun
sama lebih kurang kami g penang je cost dia.
since mmg family sy and family mummy je yg kaki jalan kan.
so sy akan plan bwk diorg dtg sini.

 tempat kat hots spring.
bersepah2 kolam dia.pilih la mana ko nak.kawasan sini sgt luas.
dan ada kolam air sejuk jgk!
sila pilih sendiri.
bayaran masuk ialah RM3


 muka penat seharian berjalan.
nie after hot spring activity 
otw mncari dinner.
masa balik ni sy tak tido.
menikmati pemandangan petang dikawasan2 kampung

happy me!


nota : ada family members and org2 ckp sy nie berjalan je.tak reti penat and duduk diam ke. berjalan nie mmg penat.tp seronok dan pengalaman tu hnya org yg berjalan je reti.abah sy mmg jenis tak reti duk diam.dia and adik dia ( mummy's husband) mmg suka berjalan sejak anak2 kecik lg.dua2 pun ada dua ketul je anak kan.so mmg mengangkut anak jelah time kitorg kecik2 lg.asalkan time cuti sekolah je, dua bradik tu msti ada plan mana nk bwk anak2 pergi berjalan.hangkut anak2 kecik ke cameron,genting, langkawi naik feri bagai tu bkn lah satu mslah yg besar for them.and meredah jem tu bkn lah benda yg diorg menyampah kan.kalau berjalan time cuti2 gitu mmg tu lah kena hadap.tp kalau tak redah benda tu smua...mmg ko duduk rumah jelah. abah jenis yg mcm tu, so kalau org yg jenis...beralasann...jem la..anak susah handle la..letih nnty lah..tak sanggup nk redah jem lah...mmg dia bye2 je...tu sbb kami dua family je yg ghajin berjalan. tup2 kang dia kol yg lain bgtau kami dua family dh smpai langkawi..kitorg nie je jenis yg tak kisah and tak suka pikir rumit2.adila belum berjalan lg abah dh bwk g cameron.sy bru belajar jln abah dh bwk g penang.smua pic2 tu ada dlm simpanan lg.bila msing2 dh besar nie,belek2 pic lama.tu yg terbahak2 gelak tgk muka2 masing2. point sy kat sini ialah, bukan suka berjalan.tp org2 yg suka kondem org lain." tak penat keeee....jem lagi...eeeee tak sanggup la derrrr....penat lg..anak2 lgi...baik acik duk umahhhh" haaaa...nilah beza org yg suka jln dgn tak suka jln tp suka kutuk org lain berjalan. abah slalu ckp, kalau pikir anak2 lasak ke apa ke...pndai2 sndiri la nk handle...dh kata anak sndiri kan..so slalunya org2 mcm nie..abah kan bye2 je...sama jgk kalau dh smpai tempat berjalan.duk je dlm umah..hotel..pun sama..abah bye2 kan...tp jgn bila org lain buat...ko kondem2 plak...come on..org lain boleh/ mampu buat tp ko tak mampu buat..ko jgn lah kondem kan..rezeki dan minat masing2...patutnya kita share pengalaman masing2 kan..bkn kondem atau iri hati sebenarnya. sy penah jumpa org yg mcm nie..so sy buat tak layan je..mcm kitorg geng2 ronggeng..sorang dh g bandung..sorang dh g sini..sorg dh g sana..so kita share and bg tips apa yg patut..sorg nk cri tempat honeymoon...so kita kongsi la apa yg patut kan...baru best..bkn asik la kondemm...asik la...penat...jem.....kalau gitu la ceritanya....duduk rumah diam2..sedih tau nk lyn org mcm nie....big thanks kat abah yg suka bwk anak2 berjalan.now kitorg dh besar2...kitorg yg plan vacation.abah2 sekalian sediakan duit je...hahaha~ kalau nk berjalan...plan awal2 dan buat buget...tu yg sebaiknya...mak abah pakcik mummy mmg mcm tu. plan discuss..okeh cun...dlu2 lgi lah kan...gaji kecik...cost pun leh tahan..tp berjaya je bwk anak2 kecik lg berjalan. so its really depends on you and rezeki msing2...kalau org lain mampu buat,ko tidak.please jgn kondem...mak abah mampu bwk jln dlm malaysia je...kalau nk jauh2....dh besar panjang nnty pndai2 la jln sndiri...hihi~ syukur lah abah sy jenis yg kuat berjalan kan...walaupun mak bkn jenis yg kuat berjalan...tp dia tak merungut...dia ikut je...tp bila g kelanatan terengganu..dia jalan laju skit...nk2 dgn mummy...laju je berdua..abah2 nie standby nk kandar kain baju and piuk belanga...hahaha~ itu cara dorang spend time dgn family dorang....setiap org berbeza...tp big thanks to abah + pakcik la....and lgi bersyukur2 sbb si b pun jenis yg suka berjalan!!! ohhhh legaaaaa.....berjalan tu mmg penat..tp pengalaman tu yg ko tak bleh nk beli  :-)

next trip???? next month...g mana? dekat2 je...yg penting berjalan!hahahha~

No comments: