iklan-iklan~sila click

Saturday, March 30, 2013

trip ke sabah ( febuary 2013) - part 4 day 3

ok.
meh kita sambung cite psl sabah...
makin lama makin dh lupa jalan cerita...
sebelum lebih kronik hilang ingtan...mari kita update...


pic ada berterabur...
but basically, dlm pukul 10 lebih gitu kami checkout dpd kiram's village.
then dlm perjalanan turun tu kami menikmati pemandangan cantik2.
sambil ucapkan selamat tinggal kundasang dan kembali semula ke kota kinabalu
percayalah,
walaupun kundasang tu jauh..ranau tu tak byk banggunan membangun...
tp tempatnya sgt indah dan baik utk berehat2...

perjalanan diteruskan...
heading to jambatan tamparuli.
a bit jakun sbb si taqif menggegarkan2 jambatan!
so me jln laju2....

kemudian kami ke rumah terbalik.
no pic dlm umah terbalik.
but u akan rase pening skit dlm 5 saat.
semua benda pun  terbalik! then kita minor shoping dkt butik situ.
hamik tshirt.cake la.mcm2 lg.















settle di rumah terbalik.
kami check in di apartment yg first day tu.
solat and siap2 semua..
dlm 4pm mcm tu baru kami lunch nasi ayam penyet!again...
sedapppp...menjilat jari dan pedas melampau!
smua makan laju2 sbb lapar...dh kata kul 4 kau~~

kemudian meneruskan mission sebenar!
shoping di pasar philiphine.
kat sini kami berpecah2...dan janji jumpa semula jam 7 pm~


barang2 mmg murah...
sy mencari2 benda2 unik.makanan unik tuk dibawk balik.
knowing aida yg mmg gila shoping kan.
sy beli cpt2...sbb sy dh survey range harga dia.
so tnya..kalau ok.sy zass terus n suruh diorg packing dlm kotak siap2...
end up kotak sy je dekat 5 tuk dibawak balik~

takde pic langsung kat pasar philiphine sbb sy bizy shoping.
sy kan mmg kronik bab tawar menawar nie kan.
sy buat abg kedai tu pening skit2.
last2 sy pegang calculator.sy yg kira.he agreed dgn my price.deal.bungkus.
sy beli byk.so sy rase berbaloi la that price.

next.mencari kerongsang jamilah.
yg agak famous and katanya pricey.tp cantik!!
mmg cantik.sy suka.shinning la.harga sgt berpatutan.
kalau kat sini mau dlm 35-40 mcm tu harga dia.
kat sana murah je....sgt berbaloi.
tp kat sana...kerongsang jamilah still mahal la dpd yg lain2...
so korang kalau g sana.u must have one!at least...
rugi oiii tak beli....

then kami siap2 tuk dinner ( makan besar)
makan besar nie mmg ada dlm jadual dan buget kami.
sarah and gab yg pilih tempat. mmg nk makan seafood.
taqif tak makan seafood, so kita up dgn kambing.
seriously kambing blackpaper dia sgt sedap.
knowing him yg agak berkira bab2 rase and makanan...
dia sndiri puji kata sedap.lembut.juicy.rase dia mmg tip top.
restoran nie dlm 40 minit dpd KK...biarpun jauh...tp berbaloi.
we buget dlm RM 600 tuk makan besar ni..tp tak smpaiii pun...berbalance2 duit ado! lebih skit je dpd half...sgt berbaloi...

bwh nie pic2 kami kat tempat makan tu...
restoran nie besar dan selesa :-)
dpd seramai2 org...smpai la dh tinggal 3 meja je...
kami melepak smbil recall smua activity yg dibuat...
almaklum..esok nk terbang balik semenanjung dh...
sedih plak nk tinggalkan sabah...chewah!
sabah best,sabah mmg best!

lupa nk ckp.
makanan kat sini semuanya fresh yer...
ko pilih jer.dia tangkap dan masak!

then ada suprise cake tuk taqif.
dia sgt terkejut! and sebenarnya suprise kami tak berakhir disitu.
kami ada misi membalas dendam...hahhaa~
taqif suka mengusik org....so smua pun nk balas balik kat dia...
kami dh ready telur and tepung!











settled makan.
dgn perut yg dh sengkak!
senak
tegak
kami bergerak ke KK semula.
ke pantai rhu ke apa namanya...

saje nk lepak2 tepi pantai...
ada club jgk sini...so agak bising la...
kami lepak sini dlm 1 jam je...
misi nk baling telur and tepung kat taqif.


baling tepung berjaya.tp baling telur failed.
telur tu melantun balik!aihhhh...
bdk g gym kan...apo nk dikato!

taqif lari laju.so dia ada injured skit.
dh tak smpai hati plak nk lumurkan dia dgn tepung kan..
so simpan je...


kengkonon sy nk amik pic diorg.
padahal sy dh ready nk baling tepung n telur ni...
tp si shitah pun sempat baling tepung kat sy..
so merasalah



sy ada tulis somthing pada lumpur2 nie.
kalau korang mata terang dpt lah kot bace.
sy ngn kak ina je tau apa sy tulis...hahah~

pic2 kt bawh nie dh terabur skit dh...
but still pic2 pada hari ke 3~














kami makan ketam goreng.udang goreng,soup apa ntah.tp sedap! telur dadar.kambing blackpaper, ikan merah masak asam.yg nie mmg sedap melampau. chinese punya masak asam...umpphh...tak bleh stop mkn kuah dia...so bleh nmpk kan..kuah dia licin.ikan ado lg...dia ala2 kari jgk....sy kan penggila kari...hihi~

ketam goreng tu ada separuh tak abis...
butter prawn pun sama.
smua dh senak
awal2 tu kami dh blasah kacang2 and buah2 yg diorg bg...so tu pun dh kenyang.hahaha~
tp masakan dia mmg wallah!

bdk2 nie bkn pemakan sgt....
sy dgn zul je yg tekun dgn makanan...kebetulan bju sama merah.
tu yg aura merah makngah membara tu...makan.makan.makan
smpai si nad perli bf dia " b, ko ngn kak aida je yg tak berhenti2 makan lg..."
ahahahhaah~ ada aku kisah nad?
dh xlarat sbrnya , tp syg tgk makanan2 yg ada....
so cuba sedaya upaya abiskan...
setel smua tu..
kita makan cake secret recipe plak...
walaupun sy dok ckp.."kenyang la woi..senank perut akk dh hah..kena longgarkan tali pinggang" tp sy tetap lah makan jgk cake tersebut....hahaha~
org kalau mmg gila makanan....mmg ko xleh buat apa..






nota : esk tu kami nk snorkeling and pulang ke semanjung. activity kami nmpk padat.tp puas dan kami still ada masa tuk rehat2...sempat la jgk masak magiee berjemaah kt apartmen...tido2...packing2....geng2 trip nie mmg best!

No comments: