iklan-iklan~sila click

Wednesday, April 10, 2013

Last entry for Sabah trip 2013 - jadual perjalanan dan buget



Finally, smpai jgk entry yg last tuk trip ke sabah...
Saya akan share kan jadual perjalanan sy and kos2 yg berkaitan
Actually sy booked ticket around september ke october gitu~
Then on december sy dh start search tempat2 best and tips2 berguna berserta buget utk ke sana~
Saya jenis yg suka plan mana nk pergi, apa nk buat supaya sy tak tertinggal tempat2 best and tak buang masa kan....dan semestinya kita ada allocation money tuk diranapkan kat sana kan...
tp ada saat dan ketika nya , sy suka pergi redah je.mesti time tu sy tgh gila2 atau sy tgh byk duit...hihi~
tp dh kata g sabah kan...msti la kena plan baik punya~


yang buat jadual and buget nie ialah sy dan telah diaudit oleh nad.
well, auditor pun ada slh sana sini jgk...so kena la auditor lain yg audit
and disebabkan auditor yg nk g bercuti, so we sgt2 concern dgn setiap benda and kos...bukan kedekut kekdahnya...tp of course kita nk tahu kemana duit kita akan dibelanjakan kan....bab2 buat buget nie..so we come out dgn buget and edarkan kepada smua ahli rombongan...smua setuju...


TRIP KE SABAH
22/2/2013( Jumaat) – 25/2/2012( Isnin)

Jumaat           -           11.00 am        : berkumpul di LCCT
(22/2/2013)                 12.45 pm         : Flight to Sabah
                                   3.00 pm           : Dijangka sampai sabah
                                   4.00 pm          : Check in
                                   5.00 pm          : Jalan- jalan sekitar kota kinabalu (pasar philiphine)
                                   8.00 pm           : Tanjung Aru – water dancing
                                                            : Dinner
                                   11.00 pm         : Rest & Relax

Sabtu              -           6.30 am          : Minum pagi
(23/2/2013)                 7.00 am          : Bertolak ke kundasang
                                                              Desa cattle
                                                              War memorial
                                                              Canopy walk
                                                              Hot spring
                                                              Check in Kiram Village
                                   8.00 pm          : Dinner

Ahad               -           6.30 am          : Minum pagi
( 24/2/2012)                7.30 am          : Check out
                                                             Rumah terbalik
                                                             Muzium
                                                             Jambatan Tamparuli
                                   11.00 am        : Bergerak ke Kota Kinabalu
                                                            Rumah Sarah
                                                            Shoping di pasar philiphine dan makan2 ( final shoping)

                                   8.00 pm          : Makan besar

Isnin                            6.30 am          : Minum pagi
(25/2/2013)                 7.30 am           : Bertolak ke Jeti
                                                             Pulau Manukan  , Pulau Sibu
                                                             Snorkeling
                                                            
                                   4.00 pm           : Gerak balik ke apartment
                                                             Packing
                                                             Check out
                                                             Final jalan2 area Kota Kinabalu
                                   9.00 pm           : Bergerak ke airport
                                   10.40 pm         : Flight ke LCCT
           

Dalam jadual perjalanan sy kat atas nie sy dh cuba yg terbaik tuk pergi smua tempat2 menarik disabah...and alhamdulillah sy rase 70% done. i mean sekitar kota kinabalu kundasang la kan...kalau nk ke tawau dan lain2 tu kena spend byk hari lg kt sini~ next time la yer~

walaupun jadual ada lari2 skit sbb flight and cuaca..tp alhamdulillah we manage to reschedule balik and we manage tuk pergi smua tempat dlm jadual yg disediakan~

mmg tgk jadual nie agak padat...tp tak lah penat sgt2.sbb u will enjoy the view and selalu excited nk pergi satu tmpat ke satu tempat :-)
                                                          




Anggaran Perbelanjaan ke Sabah




Details                                                                                                        RM
1    Apartment di Kota Kinabalu                                                              450 
   3 hari ( Jumaat , Ahad , Isnin)                      
(RM 150 per night  )            
ada 3 bilik.ada aircond.ada semua kelengkapan masak.selesa!

 

1 Homestay di kundasang ( sabtu)                                                       300

    
   Bayaran ticket
   RM 50 X 9                                                                                    450

  Package snorkling
 RM 50 X 9 orang                                                                             450

  Sewa van 
  4 hari x RM250                                                                            1000

   Minyak                                                                                         400

   Makan besar                                                                              450





  Total                                                                                           3500

    Nie smua cost yg terlibat sepanjang 4 hari kat sana, utk apartment and homestay kami dh booked a month before and we dh start buat collection 2 months before pergi...total tuk sorang lebih kuran RM400~ 

     Fyi, duit tu bykkkk lebih...for apartment we manage to get RM50  discount..for ticket kita guna dlm RM15 je...van pulak we manage dpt discount RM 200 then minyak also ada lebih lagi RM150...so mmg byk balance...if u all tak nak makan besar tu pun dh jimat lg kan....so pada sy kos yg kami ada nie sgt2 la murah! hjahaha~ sndiri buat buget sndiri puji~


    Untuk tips ke sabah pulak  : 

    1.  tak payah bawak bju byk2.beli je kat sana.harga ok.
    2.  if anda perempuan yg suka shopiinggg sila bwk duit lebih skit tuk beli kerongsang jamilah.cantik! msti gila punyalah
    3. bawak baju sejuk stokin and baju tebal2. itu kalau nk ke kundasang lah.sbb sana mmg sejuk!
    4. di kundasang, beli lah ubi karemel tu siap2....sbb nya dia tak kan ada kat tmpat lain dh! mmg menyesal kalau tak beli. amplang takpe...berlambak2 kat KK
    5. kena buat jadual and ikut jadual. by 6am mcm tu dh patut gerak!
    6. jgn lupa cuba makan2 sedap kat sana seperti pisang cheese.bakso and so on! sedap! cari kedai yg bersih and proper skit eh...dunwory makanan sana tak la semahal mana.
    7. snokling jgn lupa. kalau tak anda akan menyesal.pulau disana sgt awesome!
   8. bawak duit spare siap2.kalau tak cash in hand at least ada dlm bank.sbb mana lah tahu tergila shoping pulak
   9. jgn lupa masa balik.amik luggage siap2. kami siap tambah 60kg masa balik.tu pun tak ckup
  10. masa beli2 barang kat pasar philiphine, jgn lupa suruh diorg pack kan terus dlm kotak.senang korang nk bawak balik masuk campak dlm flight nnty...nnty diorg akan ikatkan dgn tali.so senang korang nk jinjing.
   11. rancanglah perjalanan anda 3 bln sebelum. dan kalau rase2 nk jalan tu..pejam je mata..kalau pikir mcm2 mmg kita tak gerak and merasa! so jalannnnnnnnnnnnn je! 


    so, pada sape2 yg nk ke sabah.ada ke nak g? ke semua takut? kot la ada yg nak pergi...jgn risau..anda tak kan rase menyesal..sbb bumi sabah sgt indah!!!!    


  SEKIAN! 

   NOTA : selamat bercuti2! si b mesti urut2 dada fikiran life dia selepas ni.nasib la dpt bini kuat jalan! tp sy rase dia pun sama...so we geng la!!! babai :-)                          
  
 






 


1 comment:

anna hashim said...

salam..entry yg sgt2 membantu..
saya da boleh bajet berapa RM yg saya kena keluarkan utk trip ke sabah, utk flight tix saya da settlekan, utk hotel di KK & Kundasang masih dlm perbincgn..huhuhuhuu saya akan berada di sabah selama 7H6M :-)
saya akan travel ber2 dgn best friend saya :-)

www.haibeautiful.blogspot.com