iklan-iklan~sila click

Friday, April 5, 2013

Takdir & waktu


Lately nie,
sy ada dgr beberapa berita yg tak sedap didengar....
kisah2 org keliling yg putus tunang...
which is ada yg dh lebih 8 tahun kenal...
tunang...patutnya this month kawen...
tp putus tunang 3 months ago.....

ok.memang nie soal jodoh.soal hati.
dh mmg xde jodoh kan...kita nk buat mcm mana kan...
tp setiap benda pun ada sebab...i mean bersebab..
maybe takde keserasian...pasangan berubah...atau lain2..
tp yg paling pasti...takde jodoh sekarang...mungkin jodoh dgn org lain..
atau jodoh tu akan dtg....
atau pasangan kita dh jumpa org yg lebih baik dpd kita...
itu hak masing2 kan...nk pilih yg terbaik...
dan mungkin jgk dpt pasangan yg kurang setia..kurang jujur..

ada one of my friend pasangn nya sgt peramah...
suka bertegur dgn org...
especially perempuan....mana pergi...kalau ada yg dia kenal...
mesti bertegur dgn kadar mesra!
kdg2 kwn kepada kwn dia pun dia tgur jgk.and of koz perempuan.
padahal awek ada seblah nie...tegur skit2 ok la kot.
tp kalau dh manjangggggggg and kerap sgt..siap mcm menggatal bgai.
well perempuan kan...rimas jgk dia nengok nya.
after 5 years kot...kwn sy dh xleh survive dh.
but pasangan nya masih syg dan menunggu dia dgn setia.
mesti org tnya...knp lepas 5 tahun baru ko pkir ko xleh survive dh?
knp tak mula2 dlu?
sebabnya?? perempuan nie hati dia baikkk sgt.
sentiasa sediakan peluang kedua ketiga keempat kelima keenam dan seterusnya.
berharap berdoa supaya dia akan kurangkan atau berubah la skit.
but once dia rase dia can not go lg...she will stop and tak kan toleh belakang.
thats happen to my fren.
dia tak kisah pun masa dia terbuang 5 thun pun. berkorban tuk org yg dia syg kan.takde hal lahhh....itu perempuan!



balik pada sebab dan musabab tadi kan...
smua benda ada sebab...even sy sndiri pun ada sebab knp i end up kan relationship yg dh almost 5 years...which kita just ada few months to go je to another stage kan.. 
tp tulah...once kita rase dh tak larat.dh tak mampu
dan itu jalan yg terbaik...
maka kena jgk lalui kan....

tapi..
seboleh- bolehnya jujur dan setia lah dgn pasangan masing-masing..
kalau nk berpisah pun buatlah dgn cara baik...
apa2 kita buat pun, fikir dlu pasangan kita...
if pasangan kita buat the same thing...apa kita rase...
kalau kita rase sakit...means itu jgk lah pasangan kita akan rase atau mungkin lg teruk...
in relationship percaya is one thing yg sgt2 teratas letaknya...
if you really love your partner you should know mcm mana nk jaga hubungan you all...you wont do anything yg akan sakitkan hati dan perasaan dia...


perempuan nie hati dia rapuh...
ckap selalu tak lepas atau sebaliknya...
kadang2 nmpk mcm dia tenang...tp hati gelora siapa yg tahu kan....
kalau dia marah.bebel.bising tu maksudnya dia masih syg dan kisah pasal pasangan dia...
kalau dia cemburu..maksudnya dia fight for u n for relatinship tu jgk( provided cemburu yg reasonable lah)
tapi kalau dia dh tak kisah...dia dh tak bising..dia dh tak bebel..
tu maksudnya dia dh malas...dia dh xnk fight...dia dh redhaaaaa jelah...
then you should risau lah! sbb once dia rase dia dh xde rase apa...
dia bleh angkat kaki and blah ~ walaupun mungkin dia akan rugi ribuan ringgit sekalipun...once dia give up..she wont care anymore!



perempuan nie, 
kau curang sekali...dia syg..dia maafkan.
kau curang dua kali...dia rase dia dh lama dgn kau...dia dh terlampau syg.dia maafkan jgk....
kau tipu dia...dia rase mungkin kau perlukan privacy atau dia tak sempat nk bgtau...ok..dia lupakan...
kau tak jujur dgn dia...dia rase..takpe..nie baru pertama kali..dia buat2 tak nampak je..benda kecik je pon....
tp sekali hati dia bulat! kau cakap lah apa pun....dia xkan toleh belakang lg dh...
tp tak semua perempuan mcm tu...ada je yg setia smpai kesudah...pengorbanan namanya katanya...


so sama2 lah jaga pasangan kita kan....
kalau sy buat sesuatu...sy selalu pikir...
kalau dia buat benda yg sama apa sy rase....
tp sekarang bukan masa tul flirting2 ke..mengayat ke..melayan ke...
zaman2 tu dh berlalu...
tak kuasa sy nk menambah masalah atau nk pening2 kepala menipu sana sini..
cover sana sini...tak kuasa...
melainkan, yg sedia ada nie pun mmg bermasalah..then bru lah boleh nk mncari lain kan...itu dh jadi bkn mencari masalah...itu penyelesaian masalah..hahah~
bab2 lain sy rase kita boleh duduk bincang lagi...
tp bab2 kejujuran nie sy rase menikam skit lah kalau terjadi....dan ini antara reason2 yg sy dgr pasangan2 yg kecundang dipersimpangan nie...
kalau pernah curang...mungkin pasangan kita dpt maafkan...tp belum tentu dia boleh lupakan.. :-)


setiap apa yg jadi..
ada hikmah nya kan....kadang2 kita dh cuba yg terbaik...
dah impikan hidup sama2...dah cuba yg terbaik...
tp keadaan, takdir kita tak menyatukan kita...
dan belum smpai waktu utk kita ke arah itu..
what else kita boleh buat kan...terima je keadaanya pun....
meh dgr lagu cakra khan....sedap!



dan pasti ada jodoh yg terbaik buat kita...yg lebih baik..
kalau nmpk pasangan kita kahwin dgn org lain..
xmo marah2..xmo dendam..
doakan yg terbaik buat dia...kalau btl kita syg...
kita akan rase bahagia kalau tgk dia pun bahagia...
walaupun menikammm jgk kalbu kan...hahaha~
thats life..tak semua yg kita nk..kita akan dpt...
tp sekurang- kurangya..kita cuba bg yg terbaik...
if we had give our best, tp keadaan tak menyebelahi kita...jodoh takde..
takde la ralat sgt hati kan...
tp kalau dtgnya dpd kesilapan kita...kecurangan kita...
pedih and menyesal jgk kau kan?
walaupun mmg dh tulis bkn jodoh korang...but still kesilapan tu dtg dpd kita...
menikam jgk kan...nk menyesal pun tak guna..


 



nota :sy selalu tnya, ada apa2 nk ckp tak?ada buat slh apa2 tak? ada apa2 nk bgtahu tak? tu bkn bermaksud sy marah... tp sy nk bg peluang...kalau ada slh pun, ckp je terus...kalau sy nk marah...sy marah haritu je..bising2 je...kalau sy ada slh pun..ckp je apa slh sy...tp jgn smpai sy jumpa sndiri..sy nmpk sndiri...pedih oii nk hadap...even kalau kau nk keluar dgn pom pun xde hal...aslkan bgtau siap2..keluarlah korang....tp kalau sy nk kuar dgn laki nnty..jgn la marah plak kan...hah..tulah maksudnya...kalau kita rase marah kalau psgn kita buat....itulah jgk pasangn kita rase kalau itu yg kita buat...terpulang lah pendapat dan keselesaan masing2 kan...kita cuba apa saja yg terbaik :-)

No comments: