iklan-iklan~sila click

Friday, April 5, 2013

trip ke sabah ( febuary 2013) - Part 5 day 4






Sambung entry sabah...
sy sedaya upaya nk abiskan entry sabah nie secepat mungkin..
nie tgh amik mood packing tuk esk...
esk ada short vacation...hehe~


ok.day 4 ialah hari akhir kami di sabah...
malam tu kami akan terbang balik ke semenanjung....
rase mcm tak ckup hari je...
nk stay lagi 2 3 hari situ....
tp cuti dh abis...duit pun dh over spend...kah2...so balik jelah!

pagi isnin tu..
seawal 7 pagi kami dh gerak...
masing2 siap agak lmbt...sbb mlm tu balik lmbt...
main2 kat pantai..lepak2 dlu...
so smua pun penat dan tido mati....
patutnya by 8am kami dh kena ada kat jeti...tp sbb kami dh lambat...
pastu jammed jgk otw nk ke jeti...hari isnin kan dh start keje...
kul 7 tu jln dh byk keta..berderet2...


org lain nk ke opis...kami plak nk ke PULAU MANUKAN!
hoyeeeeeeeehh...
nie antara one of my wishlist...alhamdulillah..2013 Allah tunaikan hasrat sy
permulaan yg baik kan for 2013?keh2
so we call abg instructor tu...kita delay to pukul 9.
so we corner ke kedai makan...
mula2 nk makan mcd je.cepat dan pantas kan..
tp apa barang g sabah makan mcd! so we makan kat restaurant apa ntah...
second time bfs kat situ...

Lepas bfs,
msing2 beli gula2 tuk bekalan atas bot...sbb takut mabuk laut.
sy mmg excited yg hamat nk ke manukan.
nk snokeling. nk mandi laut.
sy dh lamaaa tak mandi laut.
pergi PD tu sebulan dekat 4 kali...tp xmandi..eceh..sombong ko kan!
sy mmg excited habis.lebih excited dpd nmpk makanan.haha~
kamil tahu mcm mana excited nya sy bila nmpk makanan...

after 20 minit...
smpai lah kami ke pulau manukan...
subhanallah...indahnya ciptaan Allah yang satu nie...
bahagia betul rasenya dpt smpai kat tempat yg di impikan..haha~
nie baru smpai sabah...belum smpai krabi...belum smpai perth...belum smpai paris lg...hahahha~ ( nmpk tak taktik susun tempat2 tu ikut turutan...senang b nk simpan dlm handphone dia kt dlm note to...takpun snang b nk tulis kt dlm diari dia)
si b mmg on ke krabi..tp yg lain2 tu dia tak ckp apa...takpe...yg tu 10 tahun akan dtg pun takpe...hehehe~


ok.sambung...
laut dia mmg jernih...tak payah pergi dlm sgt...
tp diorg ckp pulau mamutik lagi cantik.
so target sy next ialah ke pulau mamutik....for snokeling purposes jgk!
so sy start la main kat gigi air....amik mood.smbil tu memuji2 ciptaan Allah nie...
subhanallah...cantik nya~









 bdk berdua nie layan mabuk laut..haha~




 sebelum gerak! muka semua excited abis...
penat smlm tak hilang lg.


 entrance.
kena byr sehinggit tuk masuk pulau nie~



Kami amik package yg ada abg guide skali
so dia bwk kami ke tmpat yg dlm2...and cantik2
harga dlm RM40 all in~

lps amik mood.
sy pun apaaaaaaa lagi kan!

 tak tahu la siapa nie.
sesat!

 manukan view~
bersama nad.si trainee!


 gila excited nk masuk laut!
lps tu..hazab kau..tercungap2..




 abg tu tgh ajar...
mcm mana nk nafas...
apa nk buat kalau air masuk kt atas tu..
cane nk kwl pernafasan smua..~








actually kami ada pic dlm laut...
camera yg waterprof.tp malangnya kamera tu tercabut kot baterinya.
so masuk air.so gone! so sgt2 la frust~


apa yg sy jumpa dlm dsar laut tu?
subhanallah...coral2 yg sgt2 cantik.
ikan yg warna warni...
tp tak tahan dgn nyamuk laut.pedih oiiiii bila dia geget.
tp tahan je!


lps satu round kami naik ke darat.
lepak2 then sy turun ke laut balik...
main2 sndiri...
skali ada abg life guide tu offer tu bwk ke dasar laut
tanpa life jacket!
omg! mana boleh.sy tak reti sgt berenang....
tp dia yakinkan sy...sy boleh...dia ajar saya cara2 nya...
kalau pakai life jacket..kiat tak boleh nk ke dasar laut kan...terapung je kat atas...
harap kepala je kebawah...

sy takuttt...tp sy nk cuba.
so tawakal je...tgh laut tu berdua dgn abg tu...
dia bawak sy ketengah..dan ke dalammmm laut!
omggg....seriously sy nk ngis...
subhanallah...cantiknya dpd apa yg sy tgk tadi...tersangat cantik.
ikan dia bermcm2 kaler..coral dia...
kau rase mcm ko dlm aquarium...
hilanggggg tekanannannnnn sy kejab!
abg tu siap suh sy berpeluk tubuh dan rilex dlm laut tu...
yessss...sy boleh! berlagak gila muka oi....
boleh dah aku berenang lama2 ni rupanya...


sy kuak2 sndiri...pergi dekat2 dgn coral..
smbil tu sy tunjuk tnda good kat abg tu...cantiknya~
dlm hati...subhanallah...cantiknya!seriously cantik...
sy nie mula2 tadi dh agak putus nafas la ikut abg yg guide kitorg tu...
dia agak laju...so mmg tak dpt nk tgk sgt..
tp this time sy dpt rilexxx kt dlm laut tu...smbil tgk pemandangan yg mcm dlm lukisan~
mungkin Dia tahu...sy mmg impikan benda2 mcm nie...so Dia tunaikan hajat sy~
kemudian rilex2 timbulkan diri kejab...
smbil borak2 dgn abg tu kat~mcm2 soalan sy tnya...
sy kalau dpt tnya mmg non stop kan~


kalau korang ada kesempatan...ada peluang...ada rezeki...
dtglah sana...insyallah tak mengecewakan...
sgt2 cantik...mcm dlm lukisan atau akuarium!
dlm hati...mesti ajak abah dtg sini one day...
sbb abah minat benda2 mcm nie...abah dgn sy byk persamaan...
tp kami panasssssss~hahaha~


 sy dh lupa apa benda nie..
tp mahal...
dia boleh bawak kau smpai dsar laut....






next!
setel berendam...sy naik atas...
makan nasi lemak...
mandi...pack my things...and terus ke bot!
smpai je jeti kat KK...terus pergi pasar philipin..
smbung skit shopping...
mlm sbelum tu sy buat kira2...ada lg tak ckup nk bg kat org..
so sy smbung lagi!
setel smua...naik van and ke shoping mall pulak!
penat dia..tuhan je tahu..
dlm laut memang sghonok...tp lepas tu~
kaki luka tak yah ckp la...mcm kena belah2....
pedih ke tak ke...tahan je...


smpai shoping mall...
beli ubat...sapu..then bru bleh jln mcm bese.
cari kfc! sbb nk cepat and dh lapar!
makan2 dan balik ke apartment...
pack smua harta dan pusaka...
sebelum tu sempat g AA...tmbah kg luggage...
beli lagi another 60kg!
tu pun tak ckup kauuuuuuuuuuuuuuu~ nie baru g sabah...
kalau g bandung...mmg kena amik 150 la kan!



setel packing...
rehat2....lelap sekejab....sbb lps mghrib baru nk gerak...
tibe2 rase lapar pulak...so makan magiee berjemaah...
sedap kau! laparrrrr kan....
setel je maghrib+isyak...
dlm 7.30 gitu kami checkout ~

sempat singgah restaurant apa ntah...
tp dh dekat dgn airport...
smpat try makanan apa sy dh lupa..tp sedap.
sarah yg sweet smpat belikan sy chicken wing...katanya buat kali terakhir
sbelum  balik semenanjung!


dlm 9 gitu kami dh smpai airport...
check in barang2 smua...
lepak2...borak2...smbil gelak2
sedih pulak nk pisah ngn sarah and gap!
diorg sgt2 baik....sanggup kau cuti semata2 nk layan kami~


10 gitu kami dh masuk...
say bye2 tu sarah and gap...sedih.
takpe.ada rezeki dtg lagi~
babai sabah....babai makanan...hahah~

flight kul 10.45...
naik je...dpt je tmpat duduk...letak punggung...
pramugara tu tgh jadi robot bgtau psl keselamatan...
sy dh nk lelap...
abis je dia ckp...gelap sekejab dan sy pun LELAP!
tau2 dh smpai...
lenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa gila tido.penat yg hamatt
seb baik esok tu cutiiii~


smpai airport.
amik barang2....abah and mak pun dh tunggu.
challoooo balik semban...
dlm keta sy layan mata je...tak larat nk borak apa2 ngn mak abah...
abah tanya pun sy mcm ingt tak ingt...
kalau tak tu.,..confirm2 sy membebel2 cite pengalaman smua kan...
tu mmg style sy...mak abah paham sgt dh!
tp penat teramat~


okeh! abis dh cite pasal sabah~
ada rezeki kita pergi lagi...
tp bg peluang ke negeri2 lain dlu...
sarawak would be last place lah after sabah....then complete dh semuanya~
sarawak je sy tak dan nk explore abis2 tmpat dia...
pergi bila dewasa nie lain...sbb kita tahu apa kita nak tgk...
so sgt feeling2 la kan....
so next sarawak lah kot...hujung tahun nie ke...
will see how lah...tp trip tuk 2014 dh ready! hahahhaah~
insyallah kita explore n travel luar plak~



insyallah next entry sy akan share kan jadual perjalanan sy
yg sy buat sendiri....yg sy rangka sndiri bugetnya~
alhamdulillah smuanya under buget...siap ada duit lebihan lagi~
sy jgk akan share smua package2 yg hadooo and tips2 berguna tuk uols nk ke sabah!
dah penat2 keja kan? so plan lah bawak family bercuti2 an...
org kata after kawen payah nk berjalan kan? takpe...kita yg membuat plan nya...
izin Allah..ada rezeki boleh je berjalan2...
tu antara sebab jgk lah asik berjalan je sbelum kawen..haha~
lps kawen mungkin lagi jauh langkah nya~  ( smbil kelip2 mata dan libas2 rambut kat b kannnnnnnn...hahahha~)
sy harap dia tak menyesal pilih sy jadi teman hidup dia~hahaha~
kaki makan n jalan rupanya minah nie~keh2...



nota : mls gila nk packing...esok by 630am mcm tu nk gerak dh...sy nk kemana? ketempat sejuk jgk! kalau tak sejuk gila...dia dinginnnnnnn je...esok naik je train sy nk tidoooo smpai ke destinasi..aci tak? aci la kan...ada abg tough...boleh la pinja bahu...puiiii...hahaha~.next month sy nk ke penang lah! sy lapar nasi kandaq korang tau x....sy ghinduuuu penang! makanannnn dia....wallllllllaaaah~ sy dh jumpa alasan sy nk ke penang...alasan nie agak kukuh jgk....kita cuba je nasib next month ehhhh~ asik jalan je kan...kata nk kwen..bila nk kumpul duit? keh2...kenyit2 mata je kat mak...settled smua~ si b jgn nk kenyit2 mata kat mak plak eh...mintx discount...sepak kang! mak sy tu bkn nya boleh...hati rapuhhh.....dia belum tgk sy gaduh ngn kamil lg...kalau dia tahu or nmpk or dgr...konfem sy yg kena marah balik oiiii...nie penangan menantu pertama kot! lantak la haiiii~ xde sy kisah der....esok2 mak panggil tlg masak kt dapor...nasib mu la b~

No comments: