iklan-iklan~sila click

Friday, May 3, 2013

Katakan tidak pada rokok :-)

 Assalammualaikum.....

Lama tak update blog kan...
bizy skit lah....exam dh setel....
back to work after 2 weeks study leave....
mengantukkkkkkk sakan...sbb nk adjust balik waktu tidor kan....


ok.now nk cite pasal MEROKOK.
dlu2 i do concern psl rokok nie....and i keep bebel to those yg i rapat yg merokok nie....
especially arwah pakteh...sy suka ckp ngn dia...
" kurang2 kan lah merokok nie tehhhh"
dia senyummm je.....smbil amik rokok n bakarrrrrrr...hahahah~ sakit je jiwa maknyah.


family members sy....ada sorg je laki kan.which is my abah.
dia tidak merokok. tp dia tak kisah org merokok atau bau rokok.
tp anak dia sgt2 kisah and sensitive bau rokok.
pakcik sy merokok. tp dia tak bg anak2 dia merokok.seb bek anak dia mmg tak merokok.nasebbbbbbbb baik la kan.

since sepupu2 lelaki sy mmg ciputttt je kan...
so kalau kumpul2 dua2 belah family.tak smpai 10 org pun sepupu lelaki.
and hanya few of them yg smoke.
dlm 3 org je kot.yg lain2 clean.jambuuuuuuu skit la.
so i tak de masalah nk ckp psl rokok.

but...jeng2...
si b ialah perokok tegar....jeng2...





 semua orang tahu psal bahaya nya rokok kan
even kerajaan also dh buat mcm2 cara nk bg kesedaran pasal bahayanya rokok.
tp still ramaiiiiiiiiii lg yg merokok.
dulu sy ckup lantang bersuara psl rokok2.
tp diorg kata sy tak paham! so sy diam2...cuba paham...
ok. then sy paham..
perokok tegar nie mmg payahhhhh kita nk pisahkan dgn rokok.
its like...kalau rezeki ko...dia akan stop.if not...mmg ko tak leh buat apa lah.


sy perhatikan...perokok2 nie...
bila dia tak merokok...dia xleh buat keje..i mean dia tak productive.
bila dia smoke.dia akan dpt berfikir dgn normal and itu lah dunia dia.life dia.
mmg mcm tu.mcm mmg hukum alam mcm tu.
itu yg sy paham. tp sy tetap argueeee psl rokok nie.
i always said....kalau nak seribu daya.if kau tak nak kau akan bg mcm2 alasan!


then,
after i know him... berada disekitar kehidupan dia.
sy semakin paham....
mcm mana seksa nya dia tnpa rokok.
walaupun sy mmg xnak mengalah psl rokok nie....tp sy make an afford tuk paham...
life dia and rokok.
but i told him, i mmg tak suka org merokok.i give my reason.i bebel2 mcm biasa.
sy jgk merayu lah suh benti smua.
after few months.i can see dia dh slowwww merokok.
at the same time,
dia cuba pahamkan sy, yg dia tak boleh berhenti merokok tibe2 dgn mendadak.
ok, sy cuba paham.


after a while,
sy fikir2...sy pahamkan keadaan...
ok.dorang mmg tak leh stop merokok tibe2 sbb tu akan bahayakan kesihatan dorang sndiri.i do some reading la psl rokok and cara2 berhenti.but i still diam
sbb mmg my style pun, after i asked somthing.
i akan diam. and tgk afford org tu tuk buat tu smua. and seriously i can see his afford.
so i tolerate la skit....ada ketika he with me...i bg dia merokok.kdg2 kita sama2 lebih dpd 6 jam kan...so kesian gilaa wehhhh tgk muka dia tnpa rokok.
sgt2 layu. kesiaaaaaaaaaaan sgt.tp gelak2 la tgk muka dia.
peluh2....ada one time tu, i sndiri cari rokok dia suh dia rokok.
pakse dia rokok.siap cari tempat kt luar.luar dpd shoping complex suh dia merokok sbb i takut dia pengsan! smpai mcm tu kan i pikir.....hahahhaha~ kesian sgt!


then,
ada one of my fren ckp...
tak payah la i nk queen control sgt....
lelaki nie bila dia rase dia nk berhenti.dia kan berhenti.
tak payah nk suruh atau pakse dia....
i said, kalau bg dia pilihan...of kos dia akan pilih utk terus merokok kan.
sedangkan dia tahu bahaya and costly kan!


i tak kisah and penah mention psl cost
sbb i penah ckp.kalau kumpul2 duit rokok dia.dh kaya dh.boleh beli beg i mahal2.
tp he balas balik.
" syg tak merokok kan? so mana handbeg mahal2 syg?"...
i terdiam. so issue cost tu lantak tepi kan. sbb duit nie kita sndiri yg arrange kan
tp i do concern psl kesihatan! perokok and org sekeliling.


now,
he paham knp i suh stop merokok. and me also paham keadaan dia yg mcm mana kena berhenti merokok.slowly la.
i tak membebel2 sgt sbb i can see his afford tuk stop smoking.
sy kalau org tu ada tunjukan usaha ke arah yg kita nak....sy tak kan ckp byk.bersyukur dh! in fact sy akan bg galakan...tak kisah la psl rokok ke psl apa ke.
tp kalau u tak make an afford kearah yg kita nak...i will bebel2...
smpai satu tahap...i wont care...
so bila sy dh start tak kisah....maksud dia kau sndiri paham la kan??


so, dear b...
sy tak kan pernah give up psl rokok
dan sy jgk ada toleransi and kemanusiaan...
we both paham keadaan and kehendak masing2 kan....
so just keep in ur mind...i wont give up about smoking!
kalau he bleh tahan sekotak rokok for a week or 2 weeks ke...
i dh sujud syukur dh! i know a bit impossible  nk berhenti mendadak....but at least u try kan....
and dear fren,
jgn sesekali gagalkan usaha aku tuk bantu him berhenti merokok. u tak nak stop.its up to you....hahahhaha~

kita smua sedia maklum psl bahaya and kesan2 rokok nie..
tp tulah...kalau dh terlibat dgn rokok nie.payah kan nk stop.takpe,i do understand.
and i dh tetapkan syarat waktu ketika apa bagaimana bila for him tuk stop smoking.
we r looking forward ke arah tu.so prepare ur self dpd skang...hihi~


SAYA TAK KAN GIVE UP SUPPORT KAMIL TO STOP SMOKING!
U GUYS PLEASE DONT STOP ME OKEH :-)










nota : kadang2 kan...bila he with me...dia xkan merokok...tp bila dh lama sgt..he will asked my permission tuk rokok.and i akan soal mcm2 dlu. everytime keluar. i will sedut bau kat dia.and akan tnya soalan standard, bila u last rokok ? at what time? brape batang rokok arini? and i slalu ingtkan dia.jgn menipu.bgtau je the truth.i bkn bleh nk marah pun.just i nak tau u r at what stage kan nk stop smoking...and slalu kuar his wallet.hp smua campak in my handbeg. tu sbb my beg berat...kalau dh penat sgt shoping..i tak larat..besenya dia yg akan bwk my handbeg....hahahhaha~  tp he tak pernah campak rokok dlm my beg suh simpan ke apa ke...sbb nnty i will automatic kot campak rokok tu dlm tong sampah! hahahhaa~ nie tak pernah jadi lg...and harap2 tak kan jadi...hihihi~ so dear b, wish u all the best! hopefully u can keep ur promise and i will keep my promise too!Last but not least, i LOVE u :-)

No comments: