iklan-iklan~sila click

Wednesday, June 19, 2013

selamat hari abah :-)

Last weekend ialah Hari Bapa kan?

Selamat Hari Bapa untuk semua yg sudah bergelar bapa.
bunyi mcm best je kan..dh jadi ayah...
tp sebenarnya tanggungjawab yg dipikul hanya si bapa je yg paham :-)

well,
Selamat hari bapa to one and only abah.
Kalau dpd segi luaran nya, sy mmg tak nmpk rapat dgn abah.
tp internally, kami byk persamaan.


Abah sy dahulunya garang. tp penyayang.
Abah sekarang nie pulak lebih sporting dan bertambahhhhh penyayang.
well, we learn from our mistake kan.
mana yg boleh kita betulkan.kita perbaiki.mana yg kurang.kita tambah.
thats how life goes on :-)
sentiasa menjadi lebih baik daripada yg sebelumnya.


Abah yg saya kenal, jenis yg usaha keras. dan keras kepala.
tp dia belajar.keras kepala tak bawa apa2 kebaikan sbb anak dia lg keras kepala.hahahaa~
tp abah dah bagi yg terbaik untuk anak-anak dia. segala kemahuan dan kehendak kami hampir semua abah penuhi...
hebat kan? sorang abah mampu sediakan yg terbaik tuk dua anak...lg hebat ayah yg punya 4.5.6 org anak.....


dan persoalanya...
apa yang dah kita bagi pada abah kita plak?
dpd sekolah lg sy mmg bersyukur sgt2 sbb sy sentiasa dpt sokongan mak abah.
even kadang2 dlm result ada je C ke D, abah tak pernah hentam kaw2.
tp dia nasihat...diorg bkn jenis hentam anak2...apatah lg letak seratus peratus kesalahan pada ank2..yg tu paling sy bersyukur sgt2....sbb ada parents yg begitu.


lps je SPM abah dh byk bg sy kelonggaran utk buat keputusan sndiri tp dlm pemerhatian dia. maybe sbb dia tahu.sy jenis yg, sy akan usaha sampai sy kalah.on certain part lah...nak2 tentang hidup dan masa depan..
abah tahu, kalau sy kata sy boleh...sy akan buat...kalau sy kata sy nak...sy akan usaha...dan sy org yg susah untuk give up...
tu sbb apa je yg sy ckp, abah akan support ( benda2 yg baik lah)


dlu sy mmg tension.org lain lps SPM boleh keje...pegang duit sndiri....boleh enjoy..
sy plak kena attend mcm2 kelas.english class.computer class.pastu seminar itu ini.
time tu sy rase abah kejam sgt. sbb org lain tgh berseronok.sy plak stress tgk jadual sndiri.
tp sy pikir balik.org lain cari duit nk belanja. nk beli itu ini.
sy plak abah siap bg duit attend mcm2 kelas. nk beli apa pun abah bg.toup sbulan rm30 abah toupkan. tu pun sy tak reti nk bersyukur??
padahal abah tak mintak lebih pun. dia nk sy belajar dan jadi manusia. dia nak sy ada ilmu supaya jadi bekalan masa depan.

tu sbb dlm minat tak minat dgn account. susah tak susah account.
sy usaha jgk! masa lps SPM sy dh janji dgn mak abah.
dlm masa 5 tahun, saya akan grad dgn bachelor of accounting!
perit ke tak perit perjalanan dlm 5 tahun tu belakang cite.
sbb sy jenis yg usaha je semaxima mungkin. andai ada rezeki, insyallah.
sy sgt frust kalau sy gagal tanpa usaha. sy bkn jenis yg duduk dan tunggu.
sbb sy tak suka jadi org yg tertinggal.biar sy tak mampu ke depan mcm org lain..seiring pun takpe...tapi jangan tertinggal di belakang tnpa buat apa2.

sy ingt lg, mcm mana sy menangis tepi dinding dapur tunjuk result PMR pada mak.
mak ckp, mak happy dgn result sy..good enough for her.sbb dia tahu sy dah berusaha.
tp sy yg menyesal sbb sy leka....kalau tak mungkin yg B tu dh membuatkan sy lulus cemerlang dan ubah masa depan skang.tp mak ckp, smua nie ada hikmah.
sy terima kegagalan tuk dpt straight A atas kelekaan sy sndiri. fine.move on!


dan kenangan dua tahun lepas.
sy graduate bersama kawan2 perjuangan.
kami smua dibawah.mak ayah diatas.
parents sy duduk sebelah parents ainaa.ya ampun.hilang segala penat lelah!
saat nama diumumkan.di iktiraf usaha selama 5 tahun nie..sy rase LEGA gila!
sbb ini yg mak abah nak.dan sy dh buktikan!!
bila nyanyi lagu uniten, kitorg sama2 sebak.kenangkan perjalanan yg mmg payah selama lima tahun lps.sbb kami dilahirkan bkn bijak pandai
kami kena usaha, baru dapat. bkn skali ajar cepat dpt.
org lain kena usaha skit.kami kena usaha keras! sbb kami bkn otak cerdik pndai.
tp alhamdulillah...setiap yang berusaha pasti berjaya kan! 
byk kali kot kesat airmata.toleh belakang tgk mak abah.
bagi pandangan " sy dh kotakan janji sy". mcm tulah feels nya.
keluar dewan.semua org cpt2 nk lps dpd pintu.nk jumpa parents msing2.sy pun sama!
nmpak je abah.sy peluk abah dlu! dua2 ngis dalam pelukan.dua2 ngis sbb finally, hari yg ditunggu dh tiba!! disebabkan sy sulong.so feels nya lain kan.
abah sy sgt2 jarang ngis yer. so bila tgk abah ngis gembira! legaaaaa nya rase oiii....sbgai anak. sy dh tunaikan harapan abah sy.
peluk mak. mak sy ckp, " mak dh ckp kan...org yang usaha..yg tak kenal give up.mesti berjaya" so angguk je dan ngis!


tu sbb bila sy nmpk pic2 org grad.diorg tulis lega.sy akan comment..sy dh laluinya...saat manis yg tak mungkin kita akan lupa sehingga akhir hayat.
masa pakai jubah convo tu ok lg.masa tgh Q tu ok lagi.
tp masa nama kau di announce. and moment kau naik pentas tu.
ok! terima kasih ya allah, sekurang2 nya aku dh dapat apa aku nak.hilang segala pahit perit time ngis2 tak paham account.call mak.call abah.mintak motivation and all!


tp semua tu pun belum mampu balas segala jasa abah utk sy.
25 tahun nie.abah tetap treat saya sama.
semua nya abah tetap amik tahu. takde yg berubah.
kalau kau tak kasi abah amik tahu pun.atau kau nk berdikari pun.abah akan tetap nak amik tahu.

kasih bapa sehingga ke syurga kan :-)

thank you abah.
we love u!



ada banyak benda lagi yg sy kena buat utk mak abah.
tp masa belum mengizinkan.rezeki pun belum ada.
insyallah.one day. sy akan usaha.





nota : sy akan kalah dengan makanan.kalau pasal hidup.sy bkn jenis yg cepat mengalah :-)


ada beberapa coment yg ditinggalkan kat entry2 sblm2 nie yg sy tak smpt reply pun, tnyakan susah ke belajar account nie..boleh survive ke?  jawapanya, semua benda  yg tak senang tu ialah susah....hehe! susah atau tidak, second story...yg penting tanya diri kita...kita hendak atau tidak...kalau kita nk teruskan...maka kita akan usaha...kalau kita xnak atau xyakin..kita akn kata kita takut n sbgainya...pokoknya diri kita dan usaha kita...takpernah lgi Allah hampakan hambanya yg berusaha...kalau belum berjaya.mungkin bukan sekarang..tp sekurang2 nya kita dh usaha yg terbaik...kalau kau amik course yg paling snang dlm dunia pun, tp kalau kau tak usaha...kau akan berjaya ke kan? mungkin ya. mungkin itu rezeki.tp percayalah kegagalan atau kejayaan selepas berusaha.nikmatnya lain.  sy pernah gagal walaupun sy dh usaha.sy jgk pernah gagal sbb tak berusaha. feeling nya lain yer..sgt2 beza! kita yg tentukan hidup kita...tp Dia dh rancang segalanya buat kita :-)

No comments: