iklan-iklan~sila click

Friday, December 6, 2013

Frienship forever



Hello december! Well, we are too close to 2014 kan. 
Hanya mampu doa 2014 akan bg sy kekuatan untuk mulakan semuanya.
I am thinking to delete smua azam + cita2 + harapan  yg dah di broughtforward selama nie.
Thinking to create the new one which more reliable and achievable :-)
Well, still thinking not yet to decide. 
Saya hanya mampu rancang dgn cita-cita, Allah merancang dgn cinta. Manakan boleh sy menidakkannya kan :-) baik ke payah ke susah ke perit ke kena tempuh jgk. 



Last week sy berkesempatan lepak dgn kwn2. Bukan senang nk keluar sama2 kalau takde acara yg besar2 kan. nak2 dua orang dh selamat jadi isteri org, so lg la kena rancang elok2 kan.
2014 one of my bff akan deliver insyallah. early febuary katanya.
Baby, semoga Allah mudahkan segala urusan awk untuk melihat dunia yer. Aunty2 smua excited nak tgk awk, nk cium awk, nk peluk awk, nk dukung awk. So sorry dh almost 4 months aunty tak dpt tgk awk n mummy awk! aunty too bizy. bizy dgn urusan dunia yg ntah kan bile akan berakhir. will see u soon baby!


Tahu tak, disebalik smua benda yg menghenyek kepala otak n pikiran sy nie. sy sgt2 bersyukur Allah bg sy sahabat. tahu tak apa tu sahabat? sahabat tu org yg berkawan dgn ikhlas sentiasa ada diwaktu susah dan senang, takde dendam atau dusta, tiada yg tersimpan dihati kecil. orang yg kita boleh percaya,teman dikala gembira dan teman dikala ngis. Bonus sgt kalau kita ada sahabat yg kenal zahir + batin kita! Dan sy sgt2 bersyukur sbb sy ada! orang yg boleh cool down kan kita bila kita sedih, yang boleh gembirakan kita waktu kita kecewa, yang boleh doakan kita dlm setiap solat2 nya, yang boleh ada waktu gelak mahupun ngis kita.



Everytime sy rase down, need somebody to talk, sy sentiasa ada sahabat2 yg tak pernah berkira atau jemu tuk cool kan saya. Saya harap, sy pun mcm mereka, time mereka susah n need sombdy to talk sy sentiasa ada. ada give and take gitu! Sahabat2 sy hati kebal tau, jiwa kental dan otak selalu cpt pick up! hahaha~ sebab takde istilah kecik hati atau apa2, kita ckp straight to the point, kalau salah, maknanya salah, kalau betul maknanya akan betul. tiada ayat tersembunyi! kalau agak2 ko mmg patut kena marah, maknanya itu yg ko akan dpt. Bertahun2 sy hidup dikelilingi mereka nie, yg slalu menjadi tempat rujukan, kutukan , marahan atau apa2 je. Cuma 2 tahun kebelakangan nie je sy hidup atas kaki sy sendiri. Segala keputusan sy buat sendiri, masa tu rase dh besar gila! dh matang sgt2! Rase hebat pun ada, dh boleh buat keputusan tnpa mintak pandangan. 



Lps having one to one talk dgn sahabat sy, sy dinasihatkan utk slow downkan movement. Sebabnya, being aida yg sentiasa fikir & buat, fikir & buat, sahabat kata sy kena belajar berjalan mcm org lain. Being aida, sy selalu fikir dan sy akan usaha mcm mana pun utk dptkan dan sy selalu nak menang. Erti kata lain, sy akan pastikan sy menang kalau sy rase sy mmg betul! Tp sahabat kata, kita tak perlu menang pun kalau kita mmg dh betul dan setiap antara kita tak kan sama cara dan kaedahnya. Tak perlu nk bgtau org yg kita betul asalkan cukup kita tahu apa yg kita buat tu betul. Sebab  setiap org pandangan nya berbeza. Dia tak fikir apa yg kita fikir, kita tak lalui apa yg dia lalui dan mungkin dia tak nampak apa yg kita nampak. Walaupun niat kita untuk kebaikan, tp still kita kena give them a space to choose their own path. Saya jgk kena byk3 upgrade sabar, which is tu yg mmg sy failed sejak azali lg.


Nasiblah sy tetap aida yg dulu, yang payah kenal erti putus asa. Yang susah paham apa itu giving up! Maybe sejak kecik kot abah dh train sy jgn cepat putus asa!! Mak pun ckp, sy nie semangat kuat tp kalau sekali sy give up memang mendung satu seremban...haha ~ Kdg2 sikap sy nie sy rase menyusahkan org, pada org yg paham tu yg mmg kenal sy, maybe dia tahu niat dan tujuan sy. Pada org yg baru kenal sy, maybe diorg rase sy nie suka pushing org... eh entah lah... byk yg sy kena ubah dan upgrade nie supaya sy tak menyusahkan org sekeliling. yelah, everyday kita meet new fren kan n build new relationship kan. so manakan sy boleh samakan cara diorg dgn sahabat2 sy yg semestinya dh kenal luar dlm sy kan. instead of bertekak diorg paham sy, better i do some changes to make everything goes well. sigh! changes is the hardest things to do in life ok! but its okay, i will give a try :-)



Kadang- kadang hati tu rase berat je, rase nak menangis. tp ku tahan jebat! sebab sy tak suka layan emosi sbb sy takde sahabat terdekat disisi. kalau dulu boleh lah, rase tak boleh move on je, asal jammed kepala otak je bantai g nangis. nnty msti ada sahabat yg akan cool down kan! skang mana nak cari, nak meet up skali skali pun kena rancang mcm nk g australia kau tau! yelah, masa dh berubah kan...kau je yg masih duduk kat situ, mengira hari2 yg berlalu aida! haha~ nevermind, hati sy masih kuat nak lalui semua benda nie, even hati nie kata, menangislah aku dh tak tahan! tp otak sy kata, jgn! kena belajar jadi kuat, 2014 pasti lg byk dugaan! percayalah!!! :-( Hati dan tak sabar dan melonjak2 nak tunggu july 2014! Semoga Dia bg sy jalan yg terbaik.eventho sy sgt2 nervous tunggu july next year, tp sy dh bersedia!! Pahit ke manis ke, sy tetap akan tempuh. 



Thank you sahabat for everything!
"Learning is a gift even when pain is your teacher"
The minute you think to giving up,think the reason why you held for so long :-)

Allah will never let me down kan? as He promise after the hardship there is ease.


nota : Saya cuti panjang minggu nie, sgt2 demotivated sebenarnya. Satu persatu dugaan datang, kdg2 sy tnya sahabat sy, where did i do wrong . She said, "turn to Him. He will give you everything. Dia uji sebab Dia tahu kau mampu. Dia duga sebab Dia nak dgr kau merintih. Ini bahagian kau, so terima jelah."  Saya harap next week everything will be okay. Sy rindu nak senyum dan ketawa. I mean luar dan dalam sy senyum dan ketawa!



No comments: