iklan-iklan~sila click

Saturday, March 30, 2013

trip ke sabah ( febuary 2013) - part 4 day 3

ok.
meh kita sambung cite psl sabah...
makin lama makin dh lupa jalan cerita...
sebelum lebih kronik hilang ingtan...mari kita update...


pic ada berterabur...
but basically, dlm pukul 10 lebih gitu kami checkout dpd kiram's village.
then dlm perjalanan turun tu kami menikmati pemandangan cantik2.
sambil ucapkan selamat tinggal kundasang dan kembali semula ke kota kinabalu
percayalah,
walaupun kundasang tu jauh..ranau tu tak byk banggunan membangun...
tp tempatnya sgt indah dan baik utk berehat2...

perjalanan diteruskan...
heading to jambatan tamparuli.
a bit jakun sbb si taqif menggegarkan2 jambatan!
so me jln laju2....

kemudian kami ke rumah terbalik.
no pic dlm umah terbalik.
but u akan rase pening skit dlm 5 saat.
semua benda pun  terbalik! then kita minor shoping dkt butik situ.
hamik tshirt.cake la.mcm2 lg.















settle di rumah terbalik.
kami check in di apartment yg first day tu.
solat and siap2 semua..
dlm 4pm mcm tu baru kami lunch nasi ayam penyet!again...
sedapppp...menjilat jari dan pedas melampau!
smua makan laju2 sbb lapar...dh kata kul 4 kau~~

kemudian meneruskan mission sebenar!
shoping di pasar philiphine.
kat sini kami berpecah2...dan janji jumpa semula jam 7 pm~


barang2 mmg murah...
sy mencari2 benda2 unik.makanan unik tuk dibawk balik.
knowing aida yg mmg gila shoping kan.
sy beli cpt2...sbb sy dh survey range harga dia.
so tnya..kalau ok.sy zass terus n suruh diorg packing dlm kotak siap2...
end up kotak sy je dekat 5 tuk dibawak balik~

takde pic langsung kat pasar philiphine sbb sy bizy shoping.
sy kan mmg kronik bab tawar menawar nie kan.
sy buat abg kedai tu pening skit2.
last2 sy pegang calculator.sy yg kira.he agreed dgn my price.deal.bungkus.
sy beli byk.so sy rase berbaloi la that price.

next.mencari kerongsang jamilah.
yg agak famous and katanya pricey.tp cantik!!
mmg cantik.sy suka.shinning la.harga sgt berpatutan.
kalau kat sini mau dlm 35-40 mcm tu harga dia.
kat sana murah je....sgt berbaloi.
tp kat sana...kerongsang jamilah still mahal la dpd yg lain2...
so korang kalau g sana.u must have one!at least...
rugi oiii tak beli....

then kami siap2 tuk dinner ( makan besar)
makan besar nie mmg ada dlm jadual dan buget kami.
sarah and gab yg pilih tempat. mmg nk makan seafood.
taqif tak makan seafood, so kita up dgn kambing.
seriously kambing blackpaper dia sgt sedap.
knowing him yg agak berkira bab2 rase and makanan...
dia sndiri puji kata sedap.lembut.juicy.rase dia mmg tip top.
restoran nie dlm 40 minit dpd KK...biarpun jauh...tp berbaloi.
we buget dlm RM 600 tuk makan besar ni..tp tak smpaiii pun...berbalance2 duit ado! lebih skit je dpd half...sgt berbaloi...

bwh nie pic2 kami kat tempat makan tu...
restoran nie besar dan selesa :-)
dpd seramai2 org...smpai la dh tinggal 3 meja je...
kami melepak smbil recall smua activity yg dibuat...
almaklum..esok nk terbang balik semenanjung dh...
sedih plak nk tinggalkan sabah...chewah!
sabah best,sabah mmg best!

lupa nk ckp.
makanan kat sini semuanya fresh yer...
ko pilih jer.dia tangkap dan masak!

then ada suprise cake tuk taqif.
dia sgt terkejut! and sebenarnya suprise kami tak berakhir disitu.
kami ada misi membalas dendam...hahhaa~
taqif suka mengusik org....so smua pun nk balas balik kat dia...
kami dh ready telur and tepung!











settled makan.
dgn perut yg dh sengkak!
senak
tegak
kami bergerak ke KK semula.
ke pantai rhu ke apa namanya...

saje nk lepak2 tepi pantai...
ada club jgk sini...so agak bising la...
kami lepak sini dlm 1 jam je...
misi nk baling telur and tepung kat taqif.


baling tepung berjaya.tp baling telur failed.
telur tu melantun balik!aihhhh...
bdk g gym kan...apo nk dikato!

taqif lari laju.so dia ada injured skit.
dh tak smpai hati plak nk lumurkan dia dgn tepung kan..
so simpan je...


kengkonon sy nk amik pic diorg.
padahal sy dh ready nk baling tepung n telur ni...
tp si shitah pun sempat baling tepung kat sy..
so merasalah



sy ada tulis somthing pada lumpur2 nie.
kalau korang mata terang dpt lah kot bace.
sy ngn kak ina je tau apa sy tulis...hahah~

pic2 kt bawh nie dh terabur skit dh...
but still pic2 pada hari ke 3~














kami makan ketam goreng.udang goreng,soup apa ntah.tp sedap! telur dadar.kambing blackpaper, ikan merah masak asam.yg nie mmg sedap melampau. chinese punya masak asam...umpphh...tak bleh stop mkn kuah dia...so bleh nmpk kan..kuah dia licin.ikan ado lg...dia ala2 kari jgk....sy kan penggila kari...hihi~

ketam goreng tu ada separuh tak abis...
butter prawn pun sama.
smua dh senak
awal2 tu kami dh blasah kacang2 and buah2 yg diorg bg...so tu pun dh kenyang.hahaha~
tp masakan dia mmg wallah!

bdk2 nie bkn pemakan sgt....
sy dgn zul je yg tekun dgn makanan...kebetulan bju sama merah.
tu yg aura merah makngah membara tu...makan.makan.makan
smpai si nad perli bf dia " b, ko ngn kak aida je yg tak berhenti2 makan lg..."
ahahahhaah~ ada aku kisah nad?
dh xlarat sbrnya , tp syg tgk makanan2 yg ada....
so cuba sedaya upaya abiskan...
setel smua tu..
kita makan cake secret recipe plak...
walaupun sy dok ckp.."kenyang la woi..senank perut akk dh hah..kena longgarkan tali pinggang" tp sy tetap lah makan jgk cake tersebut....hahaha~
org kalau mmg gila makanan....mmg ko xleh buat apa..






nota : esk tu kami nk snorkeling and pulang ke semanjung. activity kami nmpk padat.tp puas dan kami still ada masa tuk rehat2...sempat la jgk masak magiee berjemaah kt apartmen...tido2...packing2....geng2 trip nie mmg best!

Wednesday, March 13, 2013


 sayang
jgn terlampau sayang..
benci
jgn terlampau benci
takut sayang boleh jadi benci
benci timbul rase sayang
 




dipilih atau memilih
ia tetap bukan pilihan...
jadi..
harung je apa depan mata dgn senyuman...

xde kejayaan tnpa kenal pahit jerih..
xde kemenangan tnpa lalui jalan sukar...
xde kebahgiaan tanpa lalui hubungan penuh liku...
pokoknya ...
S.A.B.A.R



Nota : march dh smpai dipertengahan...april bakal menjelma! go..go..chaiyok aida! belajar handle stress...come on!

Selamat Pergi Pahlawanku



Nie lagu favorite sy waktu sekolah dlu...
Lagu koir...lagu persembahan kelas...
masa nyanyi lagu nie dlu pun dh sedih...
and now after what happen to our police and army yg terkorban di lahad datu..
lagi sayu dgr lagu nie....


slalu borak dgn afiq...one of my fren time kt seri ampangan dlu.
dia slalu jgk ke sabah.kdg2 kena buat apa ntah...
sy dh lupa...kdg2 latihan..kdg2 dlm hutan...
he slalu ckp, kena makan katak la...latihan itu ini...
sy slalu bising2..ckp kotor smua lah..
he ckp..nie smua persedian andaikata kita darurat atau perang...
and i always ckp
xkan lah! malaysia nie aman.....xde benda2 tu semua...
sbb sy pun xpenah hidup time zaman perang ke gaduh2 dlu kan...
tp dia slalu ckp, kita kena slalu bersedia! okeh.diam je.dh mmg tu kejenya kan.


lepas seorang...dan seoarang...police n army kita gugur ke bumi...
berdebar2 jer hati andaikata ada family members atau kwn2 yg diarah kesana..
tp percaya atau tidak, diorang mmg berharap utk kesana!
sy plak yg....ehhhh..xyah lah pergi..
tp tu lah semangat yg meluap2 dlm diri diorg utk pertahankan negara...


sy percaya, semua org pun berdoa agar semuanya segera berakhir...
bak kata ally kat MHI... xde apa lg yg mampu kita buat..melainkan doa dan terus berdoa supaya semuanya sgera berakhir dan anggota2 kita kat sana selamat semuanya...
setiap pagi dan mlm waktu buletin utama...sy mesti tgk tuk tahu perkembangan di lahad datu.
smbil tu doa kuat2 dlm hati...cepatlah smua nie berakhir...


buat pejuang2 negara,
semoga selamat pergi dan selamat kembali :-) amin



nota : soalan cepucemas kitorg kalau on call, bila nk kahwen...kah2...dua2 gelak2 besar!

Monday, March 11, 2013

memaafkan

Tiba2 rase nk share somthing or more to update somthing.
sape2 yg dh lama follow blog sy, mybe tahu lah kot.atau dpt agak smua crita2 sy dlu.
related family mmg tahu and close fren jgk paham apa yg sy maksudkan..
yg tak tahu pape, amik je pengajaran :-)


back to 2009,
saat sy tgh happy2....seronok study...
somthing happen...mcm batu hempok kat muka rasenya...
benda yg sy tak pernah expect and never cross in my mind pun selama nie.
I am the last person yg tahu..and at last sy jgk yg kena handle smuanya...
dgn termangu...tak paham...sakit hati..kecewa..geram..benci..marah...
sy hadap jgk semuanya...
roomate sy teman pendengar setia...
seminggu sy layan perasaan...after a week.sy decide tuk hadappp je semuanya.
kuatkan hati. time tu sy mmg fragile abis..



sy pekak kan telinga dgn apa yg org ckp...sakit hati dgr tu sy pendamm je..kalau sy layan nnty tak berkesudahan..
tp sy beruntung, masih ada lg family members yg sgt2 supportive.
yg sentiasa ada disisi, yg tak pernah jemu support sy.
sampai mati sy akan ingt jasa diorg.
thats y untill now, kalau diorg mintx tolong pape...
sy akan usahakan jgk...sbb jasa diorg time sy susah..tak mampu sy nk balas.



sampai at one point, sy decide utk redha.terima apa saje sebaik mungkin.
ada yg suruh sy melawan.ada yg suh sy membalas.ada yg suh sy bg balik.
tp sy tetap dgn keputusan sy.terima sahaja semuanya.
bg sy, sekuat mana pun saya...semampu mana pun sy nk membalas..
balasan Allah tu lebih setimpal.dan bkn kerja kita nk menghukum dan membalas2 nie.
dan sy ada byk lg urusan lain yg lebih penting nk diuruskan.dan mungkin tu dugaan utk sy.
so sy ckp dgn family members sy, keputusan sy muktamad.dan smua org paham.
letih jgk nk pahamkan mak and lain2...dan cool down kan diorg...


tp sy jgk manusia biasa,
ada perasaan kan..ada rase marah..ada rase dendam..benci..
buat pertama & terakhir nya sy jumpa and bgtau org tu...
apa saje jadi sekarang...sy terima sebaik mungkin...sy tak kan balas satu pun..sbb bkn keje sy dan bukan sy nk bls2 nie...tp sy ingtkan dia..Tuhan tu maha adil..satu hari nnty, dia akan rase sakitnya sy rase dan byr setiap airmata kami semua...sy ingtkan jgk, satu hak sy kurang...dia tanggung la semuanya..walaupun time tu sy tak rase apa pun..mmg muka pasrah abis la...hati kering woi!
sy bersihkan semua benda2 kotor apa jadah tu. sy buang jauh2. baru lena tido.



dendam kesumat mmg ada.
tp setakat dlm hati jelah...sy pun manusia biasa kan...ada rase.
6 bln selepas tu satu2 benda jadi.
sy tak amik pedulik. itu pembalasan ke.itu dugaan dia ke.sy tak pedulik.
yg sy pedulik org2 kesayangan sy...berani la usik family sy.

6 bln je kot, semua nya terkawal.hidup makin baik dan semakin baik.
tp setiap benda yg jadi dlu..satu pun sy tak kan lupa.
ada jgk tnya, mampu ke sy nk maafkan org tu..
masa tu sy jwb buat masa nie...tak termampu sy nk maafkan dgn seikhlas hati.
tp tahun lps,
lepas  tgk keadaan dan dgr mcm2 cerita kan.. terusik jgk hati nie.
so perlahan2 sy doa...buang kan segala rase negative yg ada nie.
supaya sy boleh hidup aman damai... alhamdulillah..
timbul rase kesian..tp nk memafkan tu belum sepenuhnya lagi..


tp now,
seikhlasnya sy rase....sy dh maafkan setiap satu benda yg dia pernah buat dlu.
dan sy doakan dia pulih seperti sediakala.
kesian pulak dgr nya kan...keadaan yg mmg unexpected...
dugaan buat dia lah barangkali...
dan org2 yg sedap2 "membagi" time sy susah dlu...
sy rase dia pun dh rase skang apa yg pernah sy rase dlu...
amacam? sakit tak? pedih tak? perit tak kau nk hadap???
sekarang nk jumpa sy pun dh malu kan...kalau boleh nk lari..lagi nk lari kan...nk tanya kehidupan sy sekarang nie pun malu kan?
time kau curah minyak tgh api membara2 dlu..ko xpnah pikir pun nasib org yg terbakar tu kan...sekarang sakit tak bila diri sendiri terbakar?
yg part tu, sy tak boleh nk ckp lagi..
marah sy dh hilang...cumanya...nk lupakan setiap satu benda tu..sy tak mampu..
melainkan, ko dtg mintak maaf sndiri dgn mak sy....
byk kali dh sy ingtkan dlu, jgn usik pun mak sy...tp ko xpnah fikir perasaan org...


maka, time org susah...jgn kita tambah beban org tu...
jgn kita  hempok dia dgn mcm2...kita tak rase..kita tak hadap...
patutnya kita sama2 kongsi duka org tu...ringan kan apa yg patut,,,,
kalau org lain kena pun kita tumpang simpati...
ini kan pulak darah daging sendiri kan...sanggup pulak kita nk bebankan dia...
tp tulah...rambut sama hitam...hati kita lain2...
kita nmpk org tu tgh dlm payah...terbakar dlm api...kita tambah pulak dgn minyak...biar  lg membara....kejam nya hati manusia kan...
tu yg sy tak kan lupa sampai bila2...even skang bila terjumpa sy sama2 duduk makan dgn org tu pun...kdg2 teringat2...cepat2 sy abiskan makan dan angkat punggung blah...
sy tanggung sorg takpe.tp bila ingt mcm mana diorg buat mak..hati sy sakit
kalau ada masa terluang pun, rela sy tido dpd borak2 dgn diorg...
tp bila kenangkan darah daging sendiri...tak sanggup pun sy nk gelak bila dia dlm kepayahan...tak tergamak pun..


marah sy dh reda...cuma jgn kau usik mak sy lg..haaa..part tu takde consideration...tunggang terbalik nnty keadaan sy kerjakaan..
mak tu jenis yg diam..tak cri psl..tak penah nk buat org pun...tu pun kau nk usik...mmg mencari psl...
sy mmg tak izinkan mereka2 jejak umah sy lg...tp ada one time diorg susah..jejak jgk umah sy...dilayan baik oleh mak.sy outstation time tu so nsib diorg baik
itu hati mak...xpenah nk sanggup buat org..
tp mata nie yg melihat...hati nie yg rase bila dlu diorg pijak2 je mak sy mcm tak de perasaan..
skang sy lebih berhati2 percaya pada org walaupun darah daging sndiri...
nak baik2 boleh...cuma sy akan lebih berhati2...



4 tahun dh berlalu...
sy dh maafkan 'dia'...seikhlasnya...
harap2 she's getting better lah...kesian oiii..
ada hikmah smua yg jadi..
sy jd lebih kuat...which sy pun tak expect sy akan sekuat tu mengadap dugaan2 tu smua...alhamdulillah..
cumanya, pada mereka2 tu yg sy belum 100% lupakan...
one day lah kot....sy pun manusia biasa yg ada perasaan kan...
mungkin makan 4 tahun lg ke..atau esok lusa ke...siapa tahu kan...


mlm td mak sy tnya sy...
sy ingt tak lg kata2 sy 4 thun lps..
sy pernah ckp pada diorg...sy tak kan balas satu pun apa yg diorg buat...
tp percayalah, setiap airmata dlu...diorg akan dpt balasan.setiap satu!
biar Tuhan balas...
so kalau diorg dh rase peritnya sy dlu...thats it lah.
semua tu bkn dtg dpd sy.sbb sy tak amik pedulik hal diorg pun.
kalau diorg kena lebih teruk dpd sy dlu pun
sy harap diorg tabah...mendung tu akan berlalu..
cuma bersabar jelah... 


 moral of the story,
hidup kita mcm roda...bila kita kat atas...jgn kita ludah org bawah..
sbb kita tak tahu nasib kita akan dtg...
kalau org tu dlm payah, tak mampu nk tolong pun xpe..tp jgn tambah beban dia..
berhati manusia lah skit...kita tak tahu nasib kita esok mcm mana...
dan kalau kita amik hak org...please do it se'nice yg boleh...
kalau dh mmg takdir kita mcm tu..its ok..tp at least buat dgn cara elok..please.
dan jgn bergembira atas kesedihan org lain.tolonglah!


nota : hikmahnya, sy jadi lebih kuat. sy tahu siapa kawan siapa lawan. sy  bersyukur sgt sbb family members sgt2 suportive.lg kuat dugaan, lg kuat hubungan kami. tp pada yg suka mencari dan jatuhkan org lain...mencari harta kepuasan sendiri..teruskan lah..sy tak tergoda pun..sbb bkn hak sy...at the end of the day, smua harta yg kau cari..smua akan kau tinggalkan..tp org yg kau jatuhkan dlu mungkin org yg mengiringi perjalanan akhir kita nnty...yg akan mendoakan...so berhati2 lah...jgn dek kejar apa yg kita nak..kita tikam2 perasaan org lain.

mak ckp sy nmpk mcm berdendam.tak, bkn dendam.cuma sy lebih berhati2..hati sy tak sesuci mak. once sy hilang percaya, susah sy nk percaya balik.sekali sy melangkah kedepan, susah sy nk patah balik. bila hati sy dh bulat, mmg payah sy nk ubah. sy ok tuk second third or brape chance pun nk bg kat org, cuma once sy dh bulat hati...buat lah apa pun..kecuali dgn kuasa Allah...sy akan patah balik.

Sunday, March 10, 2013

trip ke sabah ( febuary 2013) - part 3 day 2

 Continue update psl sabah eh..

After kita dimemorial park di ranau.
we go for lunch.
dekat area ranau jgk.sarah tahu the best place tuk lunch.
time lunch nie dlm kul 12 lebih ke 1 jgk.
tp still sejuk.tak la menggigil.tp mmg sejuk.
time kat sana jarang sgt sy order ais...
sy order air suam je...( sy mmg kurang minum air manis2)


mencari2 jgk lauk2 yg pelik2 sy xpenah nmpk disemenanjung...
so inilah pilihan sy




 sy tak sure apa masakan dia.
tp rse dia agak beza.
murah!

then bergerak ke desa cattle.
mencari2 kambing dan lembu newzealand.
perjalanan dlm 15 minit je kot.
tp kabus tebal.
time nie kalau disemenanjung mmg tgh panas bedenting.
sy tutup aircond.and bukak tingkap.
hamik...kejung kejab pipi.
tu yg bila balik semenanjung nie pipi naik semacam.hahaha~

 otw ke desa cattle


 chicken wing.
sy hantu makan chicken wing time dikundasang.
org sana panggil sayap.
rase dia lain.sedap.sos pun sedap.
pantang nmpk chicken wing.mesti sy beli.
sarah pun dh paham sgt2.

 bayaran masuk ke desa cattle sy tak sure berapa
tp murah je pun.
less than RM5 sy rase.
cuaca still sejuk lg.
cuaca kt sana cepat berubah.kejab kabus tebal.kejab kang cerah
tp tetap sejuk!


 citah and sarah g byr duit masuk desa cattle.
kami tunggu je dlm van sambil layan sejuk!


 dh nmpk dh sikit2 lembu2 tu
yg putih2 tu smua lembu ngh makan rumput.
kejab lg kita bg anak lembu plak makan rumput.



 rumah yg ada otw ke ladang tu.
rumah dia mcm rumah felda kita disemenanjung



 masuk dlm nie dlu.
beli susu yg sedap!
mmg sedap.
sy penggemar susu kan.so mmg syiok la.
creamy.mula2 takut gak nk cuba takut hanyir ke apa kan.
tp sah sodap!
kalau korang dtg kul 3, korang akan dpt tgk cara2 diorang memproses susu
ada mesin dia.
tp kitorng kejar masa.sbb ada lagi activity2 menarik yg kena buat on that day.
insyallah one day sy dtg lgi.


 sy penakut sebenarnya.
tp nak jgk try!
kambing n lembu nie mmg muka sgt2 lapar.
semua stock keluar2 kepala 
ada yg dh kuar separuh badan dh.
takut acik oi!

nk bg kambing makan rumput RM1
dan nk bg lembu minum susu RM2
so total RM3.
susu and kambing provided.
sy ngn kak ina je yg try.
yg lain duk jauh2.hahaha~
rugi tak try.







 sy puas hati lah.
dpt buat semua yg sy nk buat.
balik dgn muka senyum.
oh ye...
dpd tempat opis korang nk beli susu tu 
dgn tempat nk bg makan kambing nie kena jalan sikit.
dlm 5 minit je.
kawasan dia cantik
tp bau dia busyuk.



 susu nie sedap.
sy beli tuk bawak balik kononya.
tp sudahnya abis mlm tu jgk
tak yah simpan dlm peti ais.
letak luar pun mmg confirm2 sejuk.



 cantik kan?


 sapa2 pun dtg sini msti akan amik pic kat batu keramat nie.
kitorg pun sama.
mula2 smua mls nk trun van amik pic kat sini
skali kena marah dgn sarah~hahha
so sudahnya smua org turun.
tp sy tak tau mana sy letak.kena cari
nnty hujung2 part sy letak eh.



then kami bergerak ke homestay
kami stay di kiram's village
korang taip je kiram's village kat google.
then pilih la cottage mana ko nak.
tempat dia cantik.selesa.sejuk.
takde air aircond.takde kipas.takde iron.
tp sila bwk stoking and apa2 baju tebal.
sbb waktu mlm dia.ko akan menggigil sejuk
time nk mandi pun.ko akan pkir 10x nk sentuh air tu.
sejuk gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
ada antara kami yg siap bersenam dlm bilik air nk kasi panas.
mcm2 peristiwa kelakar time kat sini.pecah perut gelak.

one thing psl kawasan sini.
anjing mmg byk.
anjing diaorg nk mcm kucing dh kat tempat kita.
maksud sy.kalau di semenanjung, kucing mmg merata je ada kan.
haaaa..kt sana.anjing mmg merata ada.
kami adalah few time kena kejar anjing.smua penakut anjing.
nmpk je anjing smua melompat masuk van!
kalau tak pun smua peluk si gab.haha~



after check in.
letak barang siap2..solat jamak siap2.
then dlm kul 430 gitu terus gerak ke hot spring.
agak jauh.perjalanan dlm 1 jam.
dan sepanjang perjalanan sy tido.kepala dan terlentok sana sini dh.
pedulik la sakit tengkuk ke apa.mengantuk dan penat.
tau2 dh smpai kat kawasan perkampungan je.
dgn mamai2 trun van.dan wahhhhhhhhhh...nmpk waterfall yg sgt cantik.
confused kejab.nie air panas ke waterfall.


dek kerana kolam air panas penuh.and ramai org
kami decide nk naik canopy walk.
tp apakan daya, dh tutup.
so kami teruskan perjalanan ke waterfall.
perjalanan dlm 15 minit jalan kaki dan lalu denai.
ala2 jalan nk naik broga la jgk.

 time nie.
jauh2 pun kena gak tempias air 
sejuk!
sy mmg tak bawak baju.
sy plan nk relax2 rendam kaki kat air panas je.
tak tau plak ada waterfall kat sini.
so rendam2 kaki je.



setengah jam lps tu
kami turun balik and cari pot rendam kaki.
air sini mmg panas!
terkejut gak kaki.seb bek tak tanggal bulu roma.hahahhaha~





kami yg lain rendam kaki
bdk2 laki n si sarah rendam badan.hahahha~
lantak korang la....
tp after 1/2 hour sy dh start peluh.menceceh2.
and hilang la penat 2 hari berjalan sakan.
legaaaaaaa gila kaki bdn semua.

 nie kolam kecik.
ada byk set kolam2 mcm nie.
mana2 kosong ko duduk je.
tp hati2.kdg2 ko tak nmpk org duduk.
tp rupanya2 diorg tgh tido dlm kolam tu.hahaha~
so kena check btl2 eh.
kami kat situ smpai kul 6.45 mcm tu.
siap2 then gerak ke ranau semula.
cari dinner.
nk cri yg ringan2 je.


 sy order bakso.
sori takde pic sebelum.ada pic selepas je.
but seriously,
sgt2 sedap.
mmg dia buat sendiri meatball tu.
kuah dia mmg pekat.bihun dia besar2 skit.
sy diammmmmmmmmm je makan.
tau2 dh abis.
tu mmg style sy.kalau dpt makanan.sy senyappp je tu tandanya sedap.
bdk2 nie pun dh paham dh.
lps makan sy dok la puji2 bakso dia
mmg sedap.
A+++

then tapaukan benjo.
sbb time nie awal lg.takut tgh mlm kang lapar.
so kita beli siap2 makanan.
sbb kt homestay tu jauh skit
susah nk dpt makanan and mmg tak plan nk kuar pun.
lps tu kami smua sempat shoping kt the store.
me sempat grab magie cup and choc cbry.
nmpk choc.ingtt b.terus grab.hihi~


 otw ke homestay tu
sarah singgah kedai chicken wing lg
so sweet sarah.dia ingt je apa sy nak.
sy sarah n gap je turun.
yg lain tunggu dlm van.
time tu kul 8 sy rase.
tp gelapnya mcm kul 11 mlm dan sejuk nya menggigil smpai tulang.


then kami balik ke homestay.
mandi.
lepak2.
borak2.
susun barang2.
sambil tgk2 jadual tuk esk.
smua nk tido awal sbb smua pun kepenatannnnnnn...
sejuk woi!



 nie pic otw nk ke kundasang
time nie sy masih segar lg.
15 minit kemudian sy pengsan tido!
sedar2 dh smpai atas je....



 homestay kiram's village
cantik.
penuh dgn bunga.
ko rase mcm nk pungut je smua bunga2 dia bwk balik.
kalau ko amik 10 btg bunga dia pun dia tak kan perasan.
sbb ada mcm2 jenis bunga and colur.
seriously cantik.

 masa nie dh smpai atas.
muka baru bgun tido
turun van nk beli tshit I LOVE SABAH



 time nie siap2 nk g hot spring
sementara tunggu yg lain2 siap2 solat smua.
sy posing2 kejab!
sy kan mmg suka rumah2 kampung + kayu nie kan.
so mmg sy mengkagum la rumah2 diorg.
korang try g website dia.
mesti korang teruja tgk rumah2 dia.


 time nie tgh geram nk terjun.
tp tak bawak bju.
trus dlm kepala hotak ckp.takpe, nnty balik semenanjung nk ajak b waterfall lah!
ulu langat pun sojuk jgk!


 muka mmg happy je sepanjang di sabah.
takde apa yg tak kena
geng2 trip nie pun smuanya sporting
tak byk songeh.tak byk mulut
smua yg jenis snang discuss and suka travel
apa2 buat pun kitorg bincang and come out dgn decision less than 5 minit.
dioarng mmg best!


dalam kepala sy dh pikir dh.
akan pujuk abah dtg sini.
sbb sabah ialah sgt cantik and best.
kalau g ramai2 tak costly pun
sama lebih kurang kami g penang je cost dia.
since mmg family sy and family mummy je yg kaki jalan kan.
so sy akan plan bwk diorg dtg sini.

 tempat kat hots spring.
bersepah2 kolam dia.pilih la mana ko nak.kawasan sini sgt luas.
dan ada kolam air sejuk jgk!
sila pilih sendiri.
bayaran masuk ialah RM3


 muka penat seharian berjalan.
nie after hot spring activity 
otw mncari dinner.
masa balik ni sy tak tido.
menikmati pemandangan petang dikawasan2 kampung

happy me!


nota : ada family members and org2 ckp sy nie berjalan je.tak reti penat and duduk diam ke. berjalan nie mmg penat.tp seronok dan pengalaman tu hnya org yg berjalan je reti.abah sy mmg jenis tak reti duk diam.dia and adik dia ( mummy's husband) mmg suka berjalan sejak anak2 kecik lg.dua2 pun ada dua ketul je anak kan.so mmg mengangkut anak jelah time kitorg kecik2 lg.asalkan time cuti sekolah je, dua bradik tu msti ada plan mana nk bwk anak2 pergi berjalan.hangkut anak2 kecik ke cameron,genting, langkawi naik feri bagai tu bkn lah satu mslah yg besar for them.and meredah jem tu bkn lah benda yg diorg menyampah kan.kalau berjalan time cuti2 gitu mmg tu lah kena hadap.tp kalau tak redah benda tu smua...mmg ko duduk rumah jelah. abah jenis yg mcm tu, so kalau org yg jenis...beralasann...jem la..anak susah handle la..letih nnty lah..tak sanggup nk redah jem lah...mmg dia bye2 je...tu sbb kami dua family je yg ghajin berjalan. tup2 kang dia kol yg lain bgtau kami dua family dh smpai langkawi..kitorg nie je jenis yg tak kisah and tak suka pikir rumit2.adila belum berjalan lg abah dh bwk g cameron.sy bru belajar jln abah dh bwk g penang.smua pic2 tu ada dlm simpanan lg.bila msing2 dh besar nie,belek2 pic lama.tu yg terbahak2 gelak tgk muka2 masing2. point sy kat sini ialah, bukan suka berjalan.tp org2 yg suka kondem org lain." tak penat keeee....jem lagi...eeeee tak sanggup la derrrr....penat lg..anak2 lgi...baik acik duk umahhhh" haaaa...nilah beza org yg suka jln dgn tak suka jln tp suka kutuk org lain berjalan. abah slalu ckp, kalau pikir anak2 lasak ke apa ke...pndai2 sndiri la nk handle...dh kata anak sndiri kan..so slalunya org2 mcm nie..abah kan bye2 je...sama jgk kalau dh smpai tempat berjalan.duk je dlm umah..hotel..pun sama..abah bye2 kan...tp jgn bila org lain buat...ko kondem2 plak...come on..org lain boleh/ mampu buat tp ko tak mampu buat..ko jgn lah kondem kan..rezeki dan minat masing2...patutnya kita share pengalaman masing2 kan..bkn kondem atau iri hati sebenarnya. sy penah jumpa org yg mcm nie..so sy buat tak layan je..mcm kitorg geng2 ronggeng..sorang dh g bandung..sorang dh g sini..sorg dh g sana..so kita share and bg tips apa yg patut..sorg nk cri tempat honeymoon...so kita kongsi la apa yg patut kan...baru best..bkn asik la kondemm...asik la...penat...jem.....kalau gitu la ceritanya....duduk rumah diam2..sedih tau nk lyn org mcm nie....big thanks kat abah yg suka bwk anak2 berjalan.now kitorg dh besar2...kitorg yg plan vacation.abah2 sekalian sediakan duit je...hahaha~ kalau nk berjalan...plan awal2 dan buat buget...tu yg sebaiknya...mak abah pakcik mummy mmg mcm tu. plan discuss..okeh cun...dlu2 lgi lah kan...gaji kecik...cost pun leh tahan..tp berjaya je bwk anak2 kecik lg berjalan. so its really depends on you and rezeki msing2...kalau org lain mampu buat,ko tidak.please jgn kondem...mak abah mampu bwk jln dlm malaysia je...kalau nk jauh2....dh besar panjang nnty pndai2 la jln sndiri...hihi~ syukur lah abah sy jenis yg kuat berjalan kan...walaupun mak bkn jenis yg kuat berjalan...tp dia tak merungut...dia ikut je...tp bila g kelanatan terengganu..dia jalan laju skit...nk2 dgn mummy...laju je berdua..abah2 nie standby nk kandar kain baju and piuk belanga...hahaha~ itu cara dorang spend time dgn family dorang....setiap org berbeza...tp big thanks to abah + pakcik la....and lgi bersyukur2 sbb si b pun jenis yg suka berjalan!!! ohhhh legaaaaa.....berjalan tu mmg penat..tp pengalaman tu yg ko tak bleh nk beli  :-)

next trip???? next month...g mana? dekat2 je...yg penting berjalan!hahahha~