iklan-iklan~sila click

Tuesday, May 28, 2013

vacation ? 2014 ? planning?

Saya kan mmg suka berjalan2 kan...
pergi sana sini...cuba masakan makanan org...
tgk cara hidup, budaya n rase duduk kejab kat tempat org...
tgk life dorg waktu mlm2...lepak2...rilex2


Bab berjalan, sy mmg takde limit...haha~
sy mcm nie since zaman uni dlu...
kalau teragak nk berjalan, sy jalan je...
and sy tak kisah nk spent duit kalau berjalan...
kalau tak berjalan pun, bknya sy byk duit kan..bukan menggunung duit sy simpan.
so baiklah berjalan....kah..kah..kah...

sy rase nie smua sbb abah dh ajar dpd kecik mcm tu..hahah~
abah sy kuat berjalan.kuat try makanan tempat2 baru
suka explore barang2 n tempat org...
suka shopping jgk.... smpai skang pun abah mcm tu...keh2...
so sy mmg anak abah la kan...walaupun kitorg slalu tak sependapat! hahaha~


so utk 2013 sy dh plan nk g mana since last year kan..
masuk je 2013 sy dh kena mula realisasikan...
cari sana...cari sini kan...
tp beselah....dh kata kerja kan...bukan boleh bercuti semata2 kan
nie pun buat tak sedar diri je blaja lg nie...seb bek sem nie takde class...


so utk 2013 ada satu tempat sy tak dpt pergi lg..
sy KIV tuk 2014...tp lps sy tnya pendapat org yg dh bese jln2...
diorg ckp tmpat sy nk g tu tak de apa sgt pun...
better g tempat lain...so sy KIV lah smpai sy rase nk pergi..keh2...


utk 2013,
lepas cari slot masa yg sesuai..
sy end up g somewhere yg org malaysia dh galak kali pegi.
makcik2 duk felda tu pun dh galak sgt pegi..
sy je tak lepas2 lg...hihi~
so settled.

then mr kamil dh bg amaran keras kat saya.
tolong stop kan segala vacation sy nie and bg ruang for us
hahahhahah~
mengoncang jiwa wey amaran dia....
mak pun sama bising...asik berjalan je.
bila nk bla..bla..bla... berjalan tu smpai ke sudah la tak abs...hahah~

so ada logic nya kan..
dh website airasia n mas tu je slalu ko bukak...
mmg kepala ko tune nk berjalan je lah kan...
cuba bukak website/ fb pengantin ke....alam rumah tangga ke...hahah~
ok.make sense.

so dgn relanya dan tulus ikhlas sy menghold kan semua nya
sehingga lah "sesuatu" itu selesai...hahaha~
mr kamil dh pandang sy mcm nk makan sy tauuuu...takuiittttt..hehe~

so sy terus plan tuk 2014 je snang..
b tak yah susah2 pkir n plan...org dh buat kan smuanya utk b
b just perlu n pikir psl " sesuatu " je...keh2..




first destination 2014




after "sesuatu"~ hahaha~



nie mmg kena pergi.
nie berada dlm list sy awal2.
dpt g 4 hari pun takpe b.



penutup.
kalau tak sempat 2014..
kiv ke 2015 pun takpe
ater byk sgt ringgit kau nk berjalan sakan dlm setahun kan
bapak tokey minyak pun pening pale mcm nie.
hahaha~

semua tempat yg sy nk pergi nie
sy dh buat bacaan and kira2 awal2 lg...
sy dh survey apa yg patut...dh belek2 tmpat2 menarik
seb bek lah blogger2 nie rajin update psl kos n tempat diorg berjalan kan
so sgt memudahkan org2 mcm sy nie nak buat planning


sy dh buat survey and dh update smuanya pada mak n kamil
both mcm ok jer!
apa2 pun sy hanya merancang, Dia jgk yg menentukan


kalau nk lg best,
cite je kat abah...nnty confirm2 dia sponsor skit..keh2..
td pun dia dh ckp kt sy suh tgk ticket g sarawak.
mak sy dh pndang mcm nk makan sy.
so sy diamkan je..
sbb baik simpan duit tuk trip akan dtg nie...hehe~


abah dgn sy.
mmg suka MAKAN & JALAN.
itulah satu2 perkara yg menyatukan kami.
bab2 lain slalunya bercanggah..tp lately nie dh ok dh..
almaklum dh tua...cucu sedera pun dh berderet2
so dh pndai la nk bertolak ansur skit..keh2..
i love u abah!


nota: mr kamil msti dh tepuk dahi dh nie...keh2...takpe b...u tak yah pening2 pale..biar i  je tlg pikirkan bab nie tuk u  :-)  semua org ada rezeki masing2 kan....

Thursday, May 23, 2013

Good luck



Sambil2 on9 td....
nmpk status from  my fren...ex- classmate zaman uni dlu..
waaaaaaaaaaaaah....gila best!


utk bdk2 yg baru nk start berkarier msti mcm...erkkk...
teruk sgt ke hidup sbgai auditor nie...
tak dikkk...tak buruk pun!
best...enjoy...tp kdg2 keadaan environment kita tu buat kita rase....
alahhh....penatnya...


sometime,
dtg plak rase nk cuba sesuatu yg baru...
we still young kan...tak kan nk biarkan masa muda diperhambat dgn keje2 audit kan....
so mybe its a right time tuk cuba line lain...or somthing yg lain tp still dlm bidang pengetahuan kita...
mencari pengalaman lain.


sy pernah jgk terbace...
status yg lebih kurang maksudnya begini
apalah perasaaan bf.fiance.suami kepada auditor eh?
yg tu korang kena tnya org2 yg terlibat...
sy tak mampu nk jawab....
tp kalau tanya kamil...dia akan cakap
"seksa" hahahhaha~ emosi terlebih2...
actually bukan sbb auditor tu emosi...aida  tu sendiri mmg emosi.
well, thats me..accept who i am  :-)



sebenarnya mana2 kita pergi pun.
jawapan dia tetap sama.semua kerja ada tekanan.
cuma depends on kita nk handle mcm mana.kalau mampu.teruskan.kalau tak.cari jalan lain lah kan.



okeh.stop psl kerja.

lastweek sy lunch dgn HOUSEMATE!!
melepak smbil berborak.smbil berplanning.smbil gelak2 dan makan.
tu pun tak sempat nk update smua.
sy kena rush balik seremban sbb mlm tu sy ada dinner dgn family
tu pun ingtkan nk jumpa cousin2 lain.
tp tak sempat jgk. so we decide jumpa esok. yippppeeee...
sy suka berkumpul dgn cousin aunty uncle.
makan2...borak2...gelak2..update sana sini..gosippp...

sy plak mmg rapat dgn dua2 belah.baik mak.ataupun abah.
kadang2 pening jgk nk adjust kan..
tp setakat arini ok je....
sy mmg dpd kecik lg dididik rapat dgn family.selalu berkumpul.
alhamdulillah, sampai yg dh beranak pinak pun.kami still buat benda yg sama dan harap2 cara kami nie akan diteruskan tuk next generation.
bukan jumpa sedara mara time raya semata.

kdg2 mummy call
" sori la...mummy kadang2 mmg nk tipon kak ya...tp bila dh sibok buat kueh..adik awk dh blik sekolah..itu ini..dh lupa..tgk2 dh malam....rindu anak mummy nie....tp tulah..." hoiii...sedih sy tau!
sy pun mcm tu....kdg2 sy mmg nk call tnya khabar smua.
tp blik keje dh penat.landing.dating.makan tido.hahhaha~
weekend biasanya penuh la wedding smua kan....

kdg2 rase alahai...dh lama tak call makngah..
smpaikan org tua tu yg kol dulu...slalu dia kol sy kluar dating.so dia smpai pesan kat mak suh return call...berdebar kau nk kol balik...tp lps dua 3 minit borak...dh hilang la rase bersalah...hehe~
tp yg pasti...maklong sy mmg rajin kol sy..
kdg2 just nk tnya sy kat mana...dh makan belum...
"kat lua eh? dating la tu?keluar makan eh? " gitu la soalan nya...

yes,itu saya.accept who i am :-)
sy anggap diorng mcm mak abah sy dah.especially mummy dgn pakcik.
diorg tu nyawa sy tau :-)
kdg2 kalau rase bengang dgn mak abah kan...kol mummy pakcik...lps kan apa yg patut...sy pernah je, lps keje lepak tepi jalan dlm keta borak dlm tipon dgn mummy 45 minit. mcm2 la dua branak nie borak.
both of them tak pernah hampakan saya :-)

exp , adik sy nk masuk second sem. abah dh bising2 nk belikan dia kereta. but sy dgn mak tak agree.last week...bila jumpa pakcik, dia tnya bila dila masuk....then he said...owh...sempat la pakcik nk overhall n makeup keta whr tu..bg dila pakai... can u imagine...tu keta dia tau...tp sy tak bg. dia mcm blur.knp tak boleh. dia perlukan kenderaan. i ve my own reason lah..tp can u see...dia sgt nice kan? treat we ols mcm anak sndiri. sy mmg lemah kalau tgk abah n pakcik ngis...sy akan ngis double...sbb sy mmg pantang kalau diorg sedih..lg2 kalau ada org lain buat diorg sedih. kalau mak ngis, i still bleh tnya? knp ngis...kalau abah n pakcik ngis...aiyooo...sy terus ngis sekali. tu org kata soul! sebenarnya dua org tu kelemahan terbesar sy walaupun sy lbih rapat dgn mak n mummy. kepala otak diorg berdua sentiasa pikir kan yg terbaik utk anak2.walaupun ada yg tersalah langkah.but they still give their best tuk anak2...beruntung kitorg berempat. kalau tnya abg boy and ina...msti diorg agreed. and both of them sgt2 rapat dgn arwah wan. dua2 nie kategori anak manja mak :-)


well,
semoga diorg dikurniakan kesihatan yg baik2. i love four of them..
diorang memang nyawa sy :-)


nota : future hubby mmg kena terima sy dan masa2 yg dibahagi dgn family.smua org update pasal meatball abg burn tu kan? kejam btl.sekangkang kera je dpd umah sy...tp tulah dpd haritu nak makan tak dapat2 lg..jab lg sy suh amin tapau lah! hihi~

Friday, May 3, 2013

Katakan tidak pada rokok :-)

 Assalammualaikum.....

Lama tak update blog kan...
bizy skit lah....exam dh setel....
back to work after 2 weeks study leave....
mengantukkkkkkk sakan...sbb nk adjust balik waktu tidor kan....


ok.now nk cite pasal MEROKOK.
dlu2 i do concern psl rokok nie....and i keep bebel to those yg i rapat yg merokok nie....
especially arwah pakteh...sy suka ckp ngn dia...
" kurang2 kan lah merokok nie tehhhh"
dia senyummm je.....smbil amik rokok n bakarrrrrrr...hahahah~ sakit je jiwa maknyah.


family members sy....ada sorg je laki kan.which is my abah.
dia tidak merokok. tp dia tak kisah org merokok atau bau rokok.
tp anak dia sgt2 kisah and sensitive bau rokok.
pakcik sy merokok. tp dia tak bg anak2 dia merokok.seb bek anak dia mmg tak merokok.nasebbbbbbbb baik la kan.

since sepupu2 lelaki sy mmg ciputttt je kan...
so kalau kumpul2 dua2 belah family.tak smpai 10 org pun sepupu lelaki.
and hanya few of them yg smoke.
dlm 3 org je kot.yg lain2 clean.jambuuuuuuu skit la.
so i tak de masalah nk ckp psl rokok.

but...jeng2...
si b ialah perokok tegar....jeng2...





 semua orang tahu psal bahaya nya rokok kan
even kerajaan also dh buat mcm2 cara nk bg kesedaran pasal bahayanya rokok.
tp still ramaiiiiiiiiii lg yg merokok.
dulu sy ckup lantang bersuara psl rokok2.
tp diorg kata sy tak paham! so sy diam2...cuba paham...
ok. then sy paham..
perokok tegar nie mmg payahhhhh kita nk pisahkan dgn rokok.
its like...kalau rezeki ko...dia akan stop.if not...mmg ko tak leh buat apa lah.


sy perhatikan...perokok2 nie...
bila dia tak merokok...dia xleh buat keje..i mean dia tak productive.
bila dia smoke.dia akan dpt berfikir dgn normal and itu lah dunia dia.life dia.
mmg mcm tu.mcm mmg hukum alam mcm tu.
itu yg sy paham. tp sy tetap argueeee psl rokok nie.
i always said....kalau nak seribu daya.if kau tak nak kau akan bg mcm2 alasan!


then,
after i know him... berada disekitar kehidupan dia.
sy semakin paham....
mcm mana seksa nya dia tnpa rokok.
walaupun sy mmg xnak mengalah psl rokok nie....tp sy make an afford tuk paham...
life dia and rokok.
but i told him, i mmg tak suka org merokok.i give my reason.i bebel2 mcm biasa.
sy jgk merayu lah suh benti smua.
after few months.i can see dia dh slowwww merokok.
at the same time,
dia cuba pahamkan sy, yg dia tak boleh berhenti merokok tibe2 dgn mendadak.
ok, sy cuba paham.


after a while,
sy fikir2...sy pahamkan keadaan...
ok.dorang mmg tak leh stop merokok tibe2 sbb tu akan bahayakan kesihatan dorang sndiri.i do some reading la psl rokok and cara2 berhenti.but i still diam
sbb mmg my style pun, after i asked somthing.
i akan diam. and tgk afford org tu tuk buat tu smua. and seriously i can see his afford.
so i tolerate la skit....ada ketika he with me...i bg dia merokok.kdg2 kita sama2 lebih dpd 6 jam kan...so kesian gilaa wehhhh tgk muka dia tnpa rokok.
sgt2 layu. kesiaaaaaaaaaaan sgt.tp gelak2 la tgk muka dia.
peluh2....ada one time tu, i sndiri cari rokok dia suh dia rokok.
pakse dia rokok.siap cari tempat kt luar.luar dpd shoping complex suh dia merokok sbb i takut dia pengsan! smpai mcm tu kan i pikir.....hahahhaha~ kesian sgt!


then,
ada one of my fren ckp...
tak payah la i nk queen control sgt....
lelaki nie bila dia rase dia nk berhenti.dia kan berhenti.
tak payah nk suruh atau pakse dia....
i said, kalau bg dia pilihan...of kos dia akan pilih utk terus merokok kan.
sedangkan dia tahu bahaya and costly kan!


i tak kisah and penah mention psl cost
sbb i penah ckp.kalau kumpul2 duit rokok dia.dh kaya dh.boleh beli beg i mahal2.
tp he balas balik.
" syg tak merokok kan? so mana handbeg mahal2 syg?"...
i terdiam. so issue cost tu lantak tepi kan. sbb duit nie kita sndiri yg arrange kan
tp i do concern psl kesihatan! perokok and org sekeliling.


now,
he paham knp i suh stop merokok. and me also paham keadaan dia yg mcm mana kena berhenti merokok.slowly la.
i tak membebel2 sgt sbb i can see his afford tuk stop smoking.
sy kalau org tu ada tunjukan usaha ke arah yg kita nak....sy tak kan ckp byk.bersyukur dh! in fact sy akan bg galakan...tak kisah la psl rokok ke psl apa ke.
tp kalau u tak make an afford kearah yg kita nak...i will bebel2...
smpai satu tahap...i wont care...
so bila sy dh start tak kisah....maksud dia kau sndiri paham la kan??


so, dear b...
sy tak kan pernah give up psl rokok
dan sy jgk ada toleransi and kemanusiaan...
we both paham keadaan and kehendak masing2 kan....
so just keep in ur mind...i wont give up about smoking!
kalau he bleh tahan sekotak rokok for a week or 2 weeks ke...
i dh sujud syukur dh! i know a bit impossible  nk berhenti mendadak....but at least u try kan....
and dear fren,
jgn sesekali gagalkan usaha aku tuk bantu him berhenti merokok. u tak nak stop.its up to you....hahahhaha~

kita smua sedia maklum psl bahaya and kesan2 rokok nie..
tp tulah...kalau dh terlibat dgn rokok nie.payah kan nk stop.takpe,i do understand.
and i dh tetapkan syarat waktu ketika apa bagaimana bila for him tuk stop smoking.
we r looking forward ke arah tu.so prepare ur self dpd skang...hihi~


SAYA TAK KAN GIVE UP SUPPORT KAMIL TO STOP SMOKING!
U GUYS PLEASE DONT STOP ME OKEH :-)










nota : kadang2 kan...bila he with me...dia xkan merokok...tp bila dh lama sgt..he will asked my permission tuk rokok.and i akan soal mcm2 dlu. everytime keluar. i will sedut bau kat dia.and akan tnya soalan standard, bila u last rokok ? at what time? brape batang rokok arini? and i slalu ingtkan dia.jgn menipu.bgtau je the truth.i bkn bleh nk marah pun.just i nak tau u r at what stage kan nk stop smoking...and slalu kuar his wallet.hp smua campak in my handbeg. tu sbb my beg berat...kalau dh penat sgt shoping..i tak larat..besenya dia yg akan bwk my handbeg....hahahhaha~  tp he tak pernah campak rokok dlm my beg suh simpan ke apa ke...sbb nnty i will automatic kot campak rokok tu dlm tong sampah! hahahhaa~ nie tak pernah jadi lg...and harap2 tak kan jadi...hihihi~ so dear b, wish u all the best! hopefully u can keep ur promise and i will keep my promise too!Last but not least, i LOVE u :-)