iklan-iklan~sila click

Wednesday, June 19, 2013

selamat hari abah :-)

Last weekend ialah Hari Bapa kan?

Selamat Hari Bapa untuk semua yg sudah bergelar bapa.
bunyi mcm best je kan..dh jadi ayah...
tp sebenarnya tanggungjawab yg dipikul hanya si bapa je yg paham :-)

well,
Selamat hari bapa to one and only abah.
Kalau dpd segi luaran nya, sy mmg tak nmpk rapat dgn abah.
tp internally, kami byk persamaan.


Abah sy dahulunya garang. tp penyayang.
Abah sekarang nie pulak lebih sporting dan bertambahhhhh penyayang.
well, we learn from our mistake kan.
mana yg boleh kita betulkan.kita perbaiki.mana yg kurang.kita tambah.
thats how life goes on :-)
sentiasa menjadi lebih baik daripada yg sebelumnya.


Abah yg saya kenal, jenis yg usaha keras. dan keras kepala.
tp dia belajar.keras kepala tak bawa apa2 kebaikan sbb anak dia lg keras kepala.hahahaa~
tp abah dah bagi yg terbaik untuk anak-anak dia. segala kemahuan dan kehendak kami hampir semua abah penuhi...
hebat kan? sorang abah mampu sediakan yg terbaik tuk dua anak...lg hebat ayah yg punya 4.5.6 org anak.....


dan persoalanya...
apa yang dah kita bagi pada abah kita plak?
dpd sekolah lg sy mmg bersyukur sgt2 sbb sy sentiasa dpt sokongan mak abah.
even kadang2 dlm result ada je C ke D, abah tak pernah hentam kaw2.
tp dia nasihat...diorg bkn jenis hentam anak2...apatah lg letak seratus peratus kesalahan pada ank2..yg tu paling sy bersyukur sgt2....sbb ada parents yg begitu.


lps je SPM abah dh byk bg sy kelonggaran utk buat keputusan sndiri tp dlm pemerhatian dia. maybe sbb dia tahu.sy jenis yg, sy akan usaha sampai sy kalah.on certain part lah...nak2 tentang hidup dan masa depan..
abah tahu, kalau sy kata sy boleh...sy akan buat...kalau sy kata sy nak...sy akan usaha...dan sy org yg susah untuk give up...
tu sbb apa je yg sy ckp, abah akan support ( benda2 yg baik lah)


dlu sy mmg tension.org lain lps SPM boleh keje...pegang duit sndiri....boleh enjoy..
sy plak kena attend mcm2 kelas.english class.computer class.pastu seminar itu ini.
time tu sy rase abah kejam sgt. sbb org lain tgh berseronok.sy plak stress tgk jadual sndiri.
tp sy pikir balik.org lain cari duit nk belanja. nk beli itu ini.
sy plak abah siap bg duit attend mcm2 kelas. nk beli apa pun abah bg.toup sbulan rm30 abah toupkan. tu pun sy tak reti nk bersyukur??
padahal abah tak mintak lebih pun. dia nk sy belajar dan jadi manusia. dia nak sy ada ilmu supaya jadi bekalan masa depan.

tu sbb dlm minat tak minat dgn account. susah tak susah account.
sy usaha jgk! masa lps SPM sy dh janji dgn mak abah.
dlm masa 5 tahun, saya akan grad dgn bachelor of accounting!
perit ke tak perit perjalanan dlm 5 tahun tu belakang cite.
sbb sy jenis yg usaha je semaxima mungkin. andai ada rezeki, insyallah.
sy sgt frust kalau sy gagal tanpa usaha. sy bkn jenis yg duduk dan tunggu.
sbb sy tak suka jadi org yg tertinggal.biar sy tak mampu ke depan mcm org lain..seiring pun takpe...tapi jangan tertinggal di belakang tnpa buat apa2.

sy ingt lg, mcm mana sy menangis tepi dinding dapur tunjuk result PMR pada mak.
mak ckp, mak happy dgn result sy..good enough for her.sbb dia tahu sy dah berusaha.
tp sy yg menyesal sbb sy leka....kalau tak mungkin yg B tu dh membuatkan sy lulus cemerlang dan ubah masa depan skang.tp mak ckp, smua nie ada hikmah.
sy terima kegagalan tuk dpt straight A atas kelekaan sy sndiri. fine.move on!


dan kenangan dua tahun lepas.
sy graduate bersama kawan2 perjuangan.
kami smua dibawah.mak ayah diatas.
parents sy duduk sebelah parents ainaa.ya ampun.hilang segala penat lelah!
saat nama diumumkan.di iktiraf usaha selama 5 tahun nie..sy rase LEGA gila!
sbb ini yg mak abah nak.dan sy dh buktikan!!
bila nyanyi lagu uniten, kitorg sama2 sebak.kenangkan perjalanan yg mmg payah selama lima tahun lps.sbb kami dilahirkan bkn bijak pandai
kami kena usaha, baru dapat. bkn skali ajar cepat dpt.
org lain kena usaha skit.kami kena usaha keras! sbb kami bkn otak cerdik pndai.
tp alhamdulillah...setiap yang berusaha pasti berjaya kan! 
byk kali kot kesat airmata.toleh belakang tgk mak abah.
bagi pandangan " sy dh kotakan janji sy". mcm tulah feels nya.
keluar dewan.semua org cpt2 nk lps dpd pintu.nk jumpa parents msing2.sy pun sama!
nmpak je abah.sy peluk abah dlu! dua2 ngis dalam pelukan.dua2 ngis sbb finally, hari yg ditunggu dh tiba!! disebabkan sy sulong.so feels nya lain kan.
abah sy sgt2 jarang ngis yer. so bila tgk abah ngis gembira! legaaaaa nya rase oiii....sbgai anak. sy dh tunaikan harapan abah sy.
peluk mak. mak sy ckp, " mak dh ckp kan...org yang usaha..yg tak kenal give up.mesti berjaya" so angguk je dan ngis!


tu sbb bila sy nmpk pic2 org grad.diorg tulis lega.sy akan comment..sy dh laluinya...saat manis yg tak mungkin kita akan lupa sehingga akhir hayat.
masa pakai jubah convo tu ok lg.masa tgh Q tu ok lagi.
tp masa nama kau di announce. and moment kau naik pentas tu.
ok! terima kasih ya allah, sekurang2 nya aku dh dapat apa aku nak.hilang segala pahit perit time ngis2 tak paham account.call mak.call abah.mintak motivation and all!


tp semua tu pun belum mampu balas segala jasa abah utk sy.
25 tahun nie.abah tetap treat saya sama.
semua nya abah tetap amik tahu. takde yg berubah.
kalau kau tak kasi abah amik tahu pun.atau kau nk berdikari pun.abah akan tetap nak amik tahu.

kasih bapa sehingga ke syurga kan :-)

thank you abah.
we love u!



ada banyak benda lagi yg sy kena buat utk mak abah.
tp masa belum mengizinkan.rezeki pun belum ada.
insyallah.one day. sy akan usaha.





nota : sy akan kalah dengan makanan.kalau pasal hidup.sy bkn jenis yg cepat mengalah :-)


ada beberapa coment yg ditinggalkan kat entry2 sblm2 nie yg sy tak smpt reply pun, tnyakan susah ke belajar account nie..boleh survive ke?  jawapanya, semua benda  yg tak senang tu ialah susah....hehe! susah atau tidak, second story...yg penting tanya diri kita...kita hendak atau tidak...kalau kita nk teruskan...maka kita akan usaha...kalau kita xnak atau xyakin..kita akn kata kita takut n sbgainya...pokoknya diri kita dan usaha kita...takpernah lgi Allah hampakan hambanya yg berusaha...kalau belum berjaya.mungkin bukan sekarang..tp sekurang2 nya kita dh usaha yg terbaik...kalau kau amik course yg paling snang dlm dunia pun, tp kalau kau tak usaha...kau akan berjaya ke kan? mungkin ya. mungkin itu rezeki.tp percayalah kegagalan atau kejayaan selepas berusaha.nikmatnya lain.  sy pernah gagal walaupun sy dh usaha.sy jgk pernah gagal sbb tak berusaha. feeling nya lain yer..sgt2 beza! kita yg tentukan hidup kita...tp Dia dh rancang segalanya buat kita :-)

Friday, June 14, 2013

Alhamdulillah...congrts bff...



Alhamdulillah,




 Bulan lepas sy ada gathering dgn housemate sy
we celebrate birthday smua org serentak since axy yg lahir akhir on may.
kami smua on march n april...so kita buat tang penutup je
yg tu sy tak smpat update lg...


time tu borak mcm hape ntah...
seb bek la restoran picknik tu sgt la privacy...harga pun bleh tahan pengsan!haha~
time tu ainaa takde pape lg katanya...

but last time kita jumpa time wedding saiful & sayang dia dh hint2 sy
but she is not sure yet.
we mmg ada msg2 nk g tgk baby jannah...si jebat.
so mmg plan sy pick up dia then kita g skali.

alih2 smlm sy dpt msg seperti dibawah :                    





 time dpt msg tu.
sy biasa je lg. tp tibe2 lps tu excited gila!
come on. nie first baby kan. kitorg housemate nie mmg dh mcm adik bradik
walaupun kitorg nie nmpk berlainan identiti..hahah tp kepala smua hang!
sy pun tgh audit luar time tu...so blank kejab then reply!

yeayyyyyy....alhamdulillah..
next year sy nk jadi mummy dh! keh..keh..keh...
come on baby...we ols smua excited n berdoa supaya awk sihat2 dlm perut ur mom okeh.


before nie sy ada je bg nasihat sekupang dua based on apa yg sy tahu
lgpun kakak2 opis sy smua berpengalaman oiiii...diorg cite so sy tahu la jgk skit2
sy siap suh dia check pakai pregnancy test yg mahal kalau nk ketepatan.hahaha~
memandai je kau kan aidaaaa....
tp sy mmg ada la info skit2 bab2 nie...sbb since qaseh & qayyum dlm perut pun sy mmg amik tahu perkembangan diorg...


ainaa dh janji tau
kalau dia dalam pantang skaliupun kan..
dia akan turun padang pakaikan inai tuk sy.
so aritu sy sound dia...aku dh ada rase mcm nk kwen dh...so baik ko pregnant cpt2...nnty payah kalau aku kwen ko dlm pantang...
dia pun ckp dia nk vogue  time antara kitorg yg kwen...
so better cpat2 la kan...kang tak pasal2 je...hahahha~

btw,
ainaa nie sgt expert pkai kan inai okeh
she boleh pakaikan awak inai dgn sudu..tgn dia tak kotor langsung.
just guna blakang sudu je...gila expert wey
hasilnya....alahaiiii...kemassss teraturrrr sgt....halusssss je...takde la gemok2...pastu comot2...
sy dulu2...kalau pakai inai ari ahad...so smbil tgk mentor tv3...sy tadah je kat dia.
mmg superb...lurus n kemass je...
dia plak leh pkai inai sndiri guna sudu...last jari tu dia selit2 je celah jari dia sudu tu tuk adjust inai...gila haibatt kan??

okeh.melalut!





 part nie sy tak tahu la dia mengidam ke apa ke...hahahha~
tp mmg masa kitorg borak2 aritu dh plan nk holiday sama2.....
al- maklum...sy kan mmg kuat merayap kan...
so diorg smua setuju tmpat...nnty sy arrange kan je...hihi~

nie nak naik cruise plak...
sy mmg ada keinginan...tp sy tak la mencari lg
sbb plan nk abiskan jln2 yg ada dlu....
tp bila tgk deal tu..mcm murah jgk kan....
masuk dlm package honeymoon pun okeh kan? hoho~









bab susu nie smua sy mmg tak risau lah...sbb dia mmg peminum susu tegar.
no problem.
so its a tips jgk lah...sape2 yg nk pregnant minum lah anmun kan...
ohhh...rupanya bkn tuk org dh pregnant je eh...okeh2..noted! :-)



so,
dear ainaa...
selamat menjaga diri dan baby...
semoga dipermudahkan semuanya....semoga disenangkan segala urusan...
I am so excited!!!


dear baby,
please be good dlm tummy tu....
we ols akan bersabar menanti kedatangan muuuu :-)


last week g manjaku...
sy mmg stock geram je tgk bju cantik2...
tp sbb time tu nk cepat...dan pergi dgn kamilll...
so sy tak yakin dia bleh layan sy tgk benda tu smua...
kang dia bebel2....keh2...
so this year raya sy takmo shopping tu sndiri...sbb sndiri punya smua dh siap...
so mau shoping bju baby jer....


nota : okeh...tahun nie mmg dh start ziarah baby plak..tgk kwn2 bersalin..tahun lepas heboh attend wedding orang...thaun nie tgk baby plak...btw, hye baby jebat...tunggu next week aunty tgk awk eh syg....last week ada miscomunication!! 


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, June 3, 2013

kehidupan & risiko - cinta jangan pergi

 Sejak sem nie xde class kan.
rajin la sy mengfollow cite2 melayu kat tv.drama itu.drama ini
kdg2 siap tgk kat tonton lg sekali.
feeling2 kannnnn...haha~

so antara drama best yg sy tgh follow skang ialah CINTA JANGAN PERGI


 watak : lea soraya, khalil & hudd

 sinopsis : lea n khalil bercinta masa diorg study kt oversea.jumpa time dorg semester break n diorg g jalan2. jumpa dlm train.fall in love.bercinta smpai lah lea kena balik malaysia n khalil smbg abskan semester kt sana. nk dijadikan cite, khalil excident time balik malaysia.dia balik tuk lamar lea, tp xsempat. smua org buget dia dh mati.tp lea still berharap dia hidup until at one point dia terpaksa terima hudd atas recommendation mak dia. her mom nk dia teruskan hidup n forget bout khalil yg dh mati. after all, khalil muncul n sgt frust bila tahu lea dh bertunang.bg dia, lea mengkhianati cinta mereka. he decide tuk bls dndam but he failed. sbb still syg lea. same goes to lea. hudd plak seorg yg sgt baik dan sgt amat menyayangi lea. everything for lea smpai sanggup sama2 cri khalil masa khalil hilang. dia tahu n sedar yg lea bkn 100% syg dia.cinta lea still pada khalil but dia tetap sygkan lea. bila smpai masa diorg nk kwen, lea realized yg dia sygkan khalil walaupun she try tuk lupa.so dia terima khalil and ignore hudd.siap pergi bercuti! omg...hud sakit sbb kena infection patient yg dia rawat.

tegar ke lea bahagia sedangkan hudd sengsara?
selfish nya khalil datang dan rampas cinta org lain?
apa jadi pada hudd kan? boleh ke dia move on n biarkan lea bahagia dgn org yg dia syg?




 dulu sy selalu fikir, 
kita kena pilih atau buat benda yg kita suka.
kena jujur dgn diri dan pilihan sndiri.
tapi
sy mula belajar
tak semua yg kita pilih and kita suka adalah yg terbaik utk kita.


dulu sy selalu ingt tentang risiko
apa benda pun kita buat.ada risiko
kalau kita belajar utk bercinta,maksudnya kita kena belajar jgk utk terluka
sudahnya sy mengaku
hidup ini satu risiko.
walau sekecil zarah pun decision yg kita kena buat.
ia tetap berisiko.
so nak atau tidak.kita kena hadapi jgk.
sbb?
sbb kita ada takdir yg Allah dah tentukan utk kita
besar kecik pun risiko nya
takdir Dia akan bawa kita ke jalan nya.






 tak semua benda yg kita suka tu bawak kebaikan pada kita
kadang2 ujian tu dtg satu persatu
kalau mmg it mean to be.
it will be lah.
tapi jgn kita terus membenci benda yg kita tak suka
sbb takut2
tatkala kita jatuh terduduk. yg kita tak suka nielah duduk bersama menghadap segala bersama.

 dan percayalah,
disebalik setiap satu kegembiraan & dugaan yg datang
walaupun kdang2 kita dah nak mengalah
pasti ada hikmah indah disebaliknya :-)

pokoknya.
SABAR




 "just go with the flow" - ini yg sy selalu ingtkan kwn2 rapat sy
mungkin ini kata2 org yg malas nk berfikir
tp percayalah,
kita hanya perancang. sedangkan Dialah penentu segala.

mesti lea pening nk pilih kn? ke dia too selfish bahagia atas kesengsaraan org lain?
ingt yer....what you give, you will get back.
hoihhh..benda nie mmg slalu dlm kepala sy. "karma"
tp tak salahkn dia nak bahagia dgn org yg dia syg? and hudd deserved someone better who can love him more than lea can do. lea mmg tak syg hudd pun.more to kesian je sebenarnya kan 


 


after all,
sy belajar tak semua benda yg kita nak.kita akan dapat.tak semua benda yg kita suka. kita akan miliki dan tak salah pun kita usaha sehabis baik tuk dptkan apa kita nk walaupun kdg2 melukakan hati byk pihak...pendek kata, smua kita buat pun and effect n risk.pndai2 la nk handle sndiri kan....at the end takdir akan tentukan mana yg terbaik....

nota : btw, nissan almeera ada keluar kaler merah woih! sy baru tgk kt website td.harga dia not bad.... ohhh abah! come to me and lets have short disccusion...mihmihmihmih :-)

HIDUP INI PENUH DENGAN RISIKO.MAKA , BERTABAHLAH

Sunday, June 2, 2013

Fazillah's e-day April 2013


April lepas one of bff time sekolah menengah telah selamat tukar tittle
she got engaged dgn jiran dpn umah...kui..kui..kui..
lama dh diorg bercinta....since sek lg...
alhamdulillah, smpai waktu nya...both di ikatkan~

so we geng bff,
dh berjanji taat setia nk berpink!
since i dh ok dgn kaler pink2 nie...so no problem!
tp si jborn plak lari tema.dia mmg slalu gitu....haha~



 

fazillah memilih dusty pink on her e-day
sgt cantik untuk dia.
soft je kan..
byk kali i remind her, whatever happen atas pelamin.
please jgn gelak besar.hahahha~
sbb nya..
tahu jelah kitorg kan...mana reti nk gelak sipu2 malu..
alhamdulillah,
she managed tuk jadi seayu yg mungkin!hihihi~

congrts to fazillah & ajim.
8 tahun  berjanji setia
and i belive mcm2 dugaan throughout those 8 years.
finally they move to the next stage :-)












 all of us
nie geng sekolah seri ampangan sy
batch 2001-2005
mereka2 yg still contact each other
amik tahu pasal each other
dan happy selama-lamanya

told ya,
nk berkawan dlm jangka masa yg lama bukan mudah
ada pasang surut.salah paham sini sana.
tp tulah...asalkan niat ikhlas berkawan..
insyallah selamanya Dia kuatkan ukhwah sesama kami
daripada bdk hingusan je memasing dlu
now dh besar panjang~ 
may our frenship remain forever





 nie keje kitorg time tunggu fazillah bergambooo



 the best medicine ever.laugh.

well,
semoga dipermudahkan semuanya~
semoga bahagia hingga ke akhir hayat.
&
selamat membuat persiapan :-)



nota : rasenya sebelum puasa nie ada satu je lagi wedding.lps tu puasa then raya.then exam.okeh bai! whatalife~














Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wedding Jun 2013







 Dari awal tahun 2013 mmg setiap bulan ada wedding kwn2.
tahun 2013 mmg batch kami 1988 kawen kot....
so mana yg ada kesempatan..sy zasss attend.
ada byk jgk yg sy attend tahun nie since xde class kan...
ada yg tak berupdate.
bff e-day pun sy tak smpat update lg.... :-(

okeh.
td attend wedding saiful n sayang.
both are unitenians~
so berjanji taat setia nk g dgn ainaa.
ingt nk jumpa mana2...tp dh dia from utara, i is from selatan..
so titik pertemuan ialah di umah pengantin


gerak 12.00 noon.
berdoa supaya kamil bgun on time.
he main game smpai ke pagi.so surely payah nk bgun punya.
luckily lpas more than 20 calls...dia bgun...

sy mmg tak tau jalan ke banting
so tnya sana sini.
zass smpai tanpa sesat lg menyesatkan...
i drive ok! tak sanggup nk bg kamil drive.
condition dia mcm wajib masuk wad je....rabak la tu mata! hahah~





congrts saiful & sayang
both unitenians.
tp kat uniten tak bercinta.abis blaja bru jumpa.
ek?
tu namanya jodoh.
rancang nye kita.tentu nya Dia :-)




 nak balik dah.
smpat la pose.
actually sy dh tempah bju maroon okeh!
baru siap semalam.
berlagak takmo try. just try masa nk pakai jer.
skali bila pakai td.
omg!
besar! besar yg tahap bleh masuk tgn org seblah.

so tukar!
rembat je bju time e-day fazillah.
bju nie pun bru je dpt dpd tailor.
alter tuk kecikkan.aritu besar jgk!



then, dh kenyang bagai.
heading to seremban.dalam kereta sy bebel2 kat kamil
kita dh lama tak dating kat jusco n tgk movie
so lets do it.
slalunya dating kat giant.tesco.mydin.tu pun sbb ada barang nk beli.
so jom la try nasib ke jusco
tp nan-ado parking nya.mmg hanginnn je kitorg.
so end up balik je.dating kat umah masing2 je.
i baru ingt nk beli spec baru...keciwa!



 before balik.
we cari cakoi dlu.
kamil dh 2 minggu ke seminggu bertnya2 mana nk dptkan cakoi.
dia teringin cakoi..amboi! dh amik alih tugas teringin2 sy plak kan..
selalunya sy yg mcm2...nak makan itu..nk makan ini..
skang takde dh..bukan la xde langsung..tp jarangg lah...tu sbb bju sy longgar kot kn
so kat paroi ado!seb bek jumpa....



 mamat yg teringin cakoi tgh beli cakoi.
sy plak nk makan pisang goreng.
so cri pisang n ngap...ngappp..ngapppp dlm keta smpai kena sound asik mengunyah je...hahahah~


malam nie sy request nk dinner kt taufik pulai.
asik ramai je kdai tu.org kata sedap.
xde rezeki lagi sy nk try.
tp badan mcm xlarat je nk bgun...nie pun makan aiskrim atas katil je...
lazy! kalau kamil tahu nie...maun kena sepak! hahahha~ lantak.
mmg dasar pemalas tahap dewa!

 nota : sabtu ahad nie kn.seronok betul hidup sy dapat buli kamil woihhhh...sy boxing dia...apa saje lah...dia ilekkkk je terima...nie smua sbb nk bls dendam, dia marah sy aritu...sedih sy oii...sob..sob...menitik2 airmata sy ngis tau...sedih kena marah...tp nasib la kan..sape suh kepala batu sgt....kan dah kena..tau plak sedih....tu kira asam garam org bercinta kan eh? ek?  2x sabtu lg genap lah 7 bulan! oihh...cepat betul masa berlalu kan...tak menunggu walau sesaat...sy dh ready nk outstation bagai...dah nk 7 bulan dh oi...gila cepat!!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.