iklan-iklan~sila click

Saturday, December 20, 2014

towards the end of 2014 & welcoming 2015

Assalammualaikum!

Wah, lg 2 minggu nk ke 2015 kan.
Cepatnya masa berlalu. Cepatnya masa tinggalkan kita.
So mcm mana dgn wishlist 2014? dh tercapai lom?
untuk 2014 sy tak letak anywishlist pun. ive belek2 entry lama.
betul. mmg takde wishlist, hihi

tp Alhamdulillah.
2014 turn up jadi yg lebih baik dpd yg saya harapkan.
Alhamdulillah.
Honestly, 2013 tahun yg paling kriktikal utk sy.
thats y sy tak letak any hope 2014. takut kecewa.
tp Alhamdulillah. 2014 ubah hampir 50% dpd kehidupan sy sebelum ni.


2014

  • tukar status daripada single to engaged. hahahahah~ dgn jiran plak tu. dgn classmate dlu plak tu. dgn org yg tak pernah ada in ur mind pun. tp perancangan Allah kan. Sometimes bila kita having chit chat berdua, either me or kamil akn tnya, pernah tak awk bayangkan kita akan pergi up to this stage and pernah tak awk bayangkan sy akan kahwin dgn awk. jawapan kedua2 kami ialah TAK! hahahhahaha~

  • berjaya keluar dpd dunia audit. bukan tak sayang. bukan tak suka. tp sy sentiasa cari ruang utk bg diri sy tgk dunia lain. Accounting sendiri terlalu besar scope dia, So i tried to explore as much as I can. Sy selalu nya jujur n sgt straight foward bila soal keje. So apa saje sy buat psl keje, its totally come from heart. Sy slalu tetapkan niat, sy nak belajar. sy nk experience. Duit tak pernah jadi priority sy. But when the time has come, bru sy belajar demand skit. tu pun tak pandai sgt demand.hahahaha~

  • bila sy keluar ke dunia yg baru as ex- auditor. sy bawak satu nama yg org expect tinggi.bila sy lapor diri as acc exect, sy tetap diminta tuk beri advice psl audit. Bila sy lapr diri as officer, tetap jgk sy diletakan tmpat audit and they want me to help them on audit matters and some of them want me to look into their doc and give opnion from auditor eyes! jauhhhh sy cuba lari dpd dunia audit, tp sy tetap dibayangi dunia audit. ohh... baru sy tahu auditor tu beri impact besarrrrr pada individu mcm exect and officer. sy cuba bantu mana yg boleh, ternyata pandangan auditor dgn bkn auditor mmg beza... sy rase mcm kelakar sgt. and somtimes diorg tnya sy, mcm mana yg sy nmpk benda2 yg diorg tak nmpk. jwapan sy mudah, sy dh biasa belek apa yg diorg tak tahu. tht sy nmpk kat mana yg diorg slh and etc.

  • sy makin cintakan ACCOUNT! walaupun jalan nya payah. susah. menangis. kecewa. penat . tak berbaloi. tp bila kita buat benda yg kita suka. smua tu bkn jadi masalah kan. thank you mak & abah pakse sy amik account dlu. semoga sy terus tabah dan jumpa apa yg sy cari.

  • rezeki sy alhamdulillah murah untuk penghujung 2014 nie. something yg sy tak expect, tp Alhamdulillah Allah dh tulis itu rezeki sy. Even ada suara2 sumbang kata, im too young for this position, even ada org persoalkan boleh ke sy manage all those task. how im going to do it and how long sy boleh bertahan. Jawapan nya mudah, sy ialah aida yg tak mudah mengalah. sy tak kan ckp tak selagi sy tak cuba. Walaupun sakit kepala jgk sebenarnya, tp mak sy ckp, if sy success, maksudnya sy dh berada di level yg sy patut berada. if i fail then i need to improve my kill and knowledge. im in learning process kan? so no big deal. work on it

Harapan 2015 ? ( nie part yg paling best. berangan tu mmg best kan)


  • nk setelkan hal wedding secepat mungkin. Ya allah, kitorg mmg rilex habis. baju nikah pun tak beli lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..... bju sanding pun samaaaaaaaaaaaaa... dh ukur la last week. tp lom rojer bridal lg nk beli kain sesama kan. sbb nk tgk kitorg nk pilih colour apa smua kan. hahahhaha~ lempang diri sendir! hantaran almost 50% done. yg lain2 mak abah cousin aunty uncle yg uruskan. 


  • nk setelkan kerja before start cuti kahwen. actually dh 2 minggu sy buat rangka kerja and buat workflow utk staff. i do some changes supaya they are in the right track. dua minggu sy duduk jeeeee dlm bilik tu buat plan and smua benda lah. bila dh siap sy inform diorg and anything yg diorg tak setuju i always open for discussion,.almost 50% done rasenya, bila smua dh siap bru sy buat meeting tuk department. director dpd last week dh tnya if sy dh buat meeting for my department blom. sy gelakkk je. im still doing my research and study ur comp profile. dh siap nnty bru meeting!tu baru satu department, ada lg satu department yg sy involve jgk. tp yg nie agak tegar lah. org2 tegar nie yg slalu come out dgn alasan, sy xkan bertolak ansur. if you want to do in ur way, and facing same problem every year. silakan. i dont mind. sy tak kan bebankan kepala sy dgn masalah org2 mcm nie. tp awas, jgn bg sy nampak benda2 yg sy tak nampak and awas mata auditor sy belum tumpul lagi. jgn bg sy nampak. thats it.

  • of course tak sabar nk terbang lagi. eh...silap2 of course tak sabar nk kawen! hahhahahahaha~ gilaaaaaaaaaaaaa lahh... nk kawen dgn kamil tau. mamat yg nmpak mcm ganas, tp rupanya hati macam tisuuuuuuuuuuuu tu.... tabah plak tu! nk layan sy yg entahlahh.....kadang2 sy pun confused. msti kamil berharap sy berubah kan lps kawen. jadi lemah lembut. tak ganas. sabarrrrr... manjaaa..hahhahhaha~ will see how la b eh...skang nie ganasss sgt eh?? rse nk belasah sy hentam je, rase nk tumbuk sy tumbuk je...tp awas skali kamil naik angin...berjurai2 airmata...lps tu...dok...b...b...jgn la marah sy...bru tau takut!

  • nak teruskan penggembaraan Asia sy. insyallah, after settled audit 2014 nnty. sy akan cuti panjang skit. nk rehat! nk reward diri sndiri. tu mybe middle 2015 kot bru free or mybe 2015. ainaa dh tnya2 sy bila nk bli tict. nk beli tict pun kena study jgk sana musim apa time tu, buatnya kena time panas. alamak sama je mcm malaysia. dpt time sejuk + winter best jgk. insyallah akan diusahakan. honeymoon punya part dh setel. one is exactly after reception on my side. one after settled smua. second one tu maun terbang dgn ainaa.. we try yg dekat dlu..haha~ boleh tak amani ikut flow mummy yg jalannnnnnn non stop nie. smua tmpat nk explore! tp kita sama2 explore ye.


  • nak masuk rumah sendiri. nk ada dapur sendiri. ohoiiiiiiii yg nie tak sabar! sy sanggup je tak shopping semata nk kumpul duit beli brg umah. hahahhaha~ luckily kamil jenis yg tak byk songeh. cant wait!

  • utk career, sy harap sy mampu bertahan lama dkt tempat skang. sy perlukan at least 5 years tuk cabar diri sendiri. untuk belajar mcm2 lg. insyallah doakan!


thank you Allah, 

kurniakan sy parents yg selalu paham kehendak dan kemahuan sy. yang selalu jadi supporters sy. yang selaluuuu bg pendapat in everything that i do and they always involve dgn smua yg sy buat. diorang nadi sy.

kurniakan lelaki yg paham sy. yang mampu sabar dgn sy. yang mampu jadi kawan suka duka sy. bila sy happy, dia antara org yg ada dgn sy. bila sy sedih. of course dia akan consult sy. dia yg akan pujuk sy. dia akan cooldown kan sy. noted kan aida tu penuh dgn kemahuan and kehendak. sometimes when i failed in my plan, kamil always with me. ganas2 sy nie, ngisss jgk! sedih jgk! tp kalau time sedih, mmg wajib cari dia. kdg2 penat bercakap, mengadu...hahaha~ tp kalau marah dgn kamil, jgn ckp....diammm je...diam tu tandanya marah..hahha~doakan yg terbaik okeh. 


berikan sy kawan2 yg baik, yg sentiasa ada, yg always positive and keep support sy. you know who you are. my girls always ada, shoot jer any msg. ketawa boleh. menangis boleh. sedih pun boleh. sy jgk ada ex ofismate yg selalu bg positive vibes. thank korang! thank you so much. 




well, selamat tinggal 2014. tak mungkin sy lupa tmpt sy jatuh dan bgun dan terus berlari
tp sy harapkan 2015 lbh rancak dan dipermudahkan.


till then,
aida

Friday, October 3, 2014

Good Bye auditor, welcome to the real accounting world aida :-)

Assalammualaikum,


Lama dah tak bersiaran, sibuk. itu jelah perkataan yg boleh sy ungkapkan.
Seperti yg sy maklumkan dlm post before ni, sy dlm process tukar keja.
Alhamdulillah, rezeki kali nie dkt ampang sanun.
Actually dh cuba nasib dkt seremban, tp rezeki takde kat seremban
Setelah habis ditimbang tara, dikaji, yes sy buat keputusan nk travel hari-hari.
Tahu, tentang penat, jammed, hetic life and so on. 
Tp sy niatkan dlm hati sy, kita cuba dlu,if one day sy tak larat. sy akan surrender
but i keep on praying rezeki sy di seremban.
Mak abah ok, diorg awl2 dh bagi green light as they know, anak dia mmg tahu apa dia nak, 
apa dia target and apa dia buat, 
Dua kali sy g survey tempat keje,arrange jadual bus, naik public transport and all.
Mak ada temankan sy buat semua tu. 
Office di ampang mmg takde direct public transport yg boleh smpai office.
sy kena naik rapid kl jgk smpai ke destinasi.
I told my self, ok sy boleh buat!
Even kamil sgt2 lah risau. sgt2 risau. kemampuan sy. tp i keep told him yg sy boleh!
org lain boleh, knp sy tidak kan? kamil terima jawapan sy. walaupun mmg jelas terpancar kat muka dia kerisauan yg mmg tak leh sorok2 dh. ( lps tu apa jadi? smbg kat bawah nnty k)
Hati sy berdebar2 nk tinggal kan MNC.
Sebab apa? sbb disana sy bermula. After graduate, situ la tempat pertama sy kenal dunia pekerjaan sehinggalah last month. How time flies kan, dh 3 tahun lebih rupanya.
Cerita hari terakir di MNC, sy simpan dlu yer. nk buat entry khas,kenangan dimasa hadapan.


On my first day, 
saya sampai office awal setengah jam.
sy amik bus di terminal one at 615am, smpai KLCC dlm 7.30 mcm tu
then amik rapid ke ampang dlm 10 minit gitu.
First day was okay, since sy still blur. After briefing pun sy still blur.
Masuk second day, sebenarnya sy dah nak menangis.hahahhahahah~
Satu, sebab sy sgt2 penat! longlai!lemah!lenguh!

Dua, saya blur. all this while sy buat audit, benda dh siap dpn mata. now i am the one yg make it happen. everything is on me. nature of course beza. tp sy keep told my self, thats okay. u just started, jgn expect benda yg tinggi. take ur time. boss baru balik outstation plak tu, bg sy shawl. tp ku pandang sepi. sbb hati sy risau. sy bab keje, kalau sy xboleh nk buat, sy mmg risau.mmg tak tentu arah. ckp kat diri sendiri, apasal kau bodoh sgt nie. start do it now. its debit and credit! walaupun tahu bukan la semudah yg sy sangka, tp keep pushing my self. balik jalan jammed. mmg nak ngis! masa tu mmg ingt kamil. he know me better. hahhahahahhaha~ dia tahu sy mcm mana, the other side of me, yg org lain nmpak sy kental, kuat, semangat, boleh buat. tp kamil tahu the other side of me. I can not say anything to mak abah, sbb tu akan buat diorg risau kan. somemore, sy baru je start, its normal la. keje baru, travel plak lagi kan. so its normal. so just boleh ngadu dkt kamil je.hahahahha~
bila dia ckp, alahai kesiannya sy...penat and all that. i wanted to cry! tp sy tahaaaaannnnnn! oh b, kalau la awk tahu sebenarnya sy mmg nk melalak je masa awk amik sy balik tu. tp aida kan kuat! maka, tahan lah kau!!!


Hari ke tiga, sy dh set mind. ko kena mula cpt aida. pahamkan cpt, cari idea selesaikan masalah. mmg sy sedia tahu company tu mmg tgh repair account diorg, last accountant tu ntah buat apa ntah. boleh kawtim dgn auditor bagai.xde independent disitu. so boss nk suh sy do it all over again or repair based on doc yg ada. its engineering company. bumiputera. lots of project. so nak ke tidak, sy pahamkan, sambil mintak kamil doakan sy. Alhamdulillah, tghri mcm tu sy dh nmpk jalan keluar dpd kegelapan! hahahhahaha~ yesssss, sy dh paham. sy speed up! balik dgn hati yg tenang. jammed? mmg jammed. tp sy layan je...zzzzzzzzzz...


Hari ke empat, sy dh start counting hour nk balik! kamil mampu gelakan sy je. nmpak sgt sy terseksa. keje was ok. boss plak sgt2 ok. staff pun ok. environment pun ok. cuma sy penat travel! thats it. sy teruskan je, sbb mmg nie wishlist sy kan in 2014. nk buat account, nk cuba benda lain selain audit. nk cari pengalaman baru, nak tambah ilmu yg ada. nahhhhhhh, Allah dh bg peluang. amik lah sebaiknya.
balik pun jammed lagi, and hari2 pun kamil sian tgk sy. tp seriously, kaki sy mmg dh longlai. sy kena jalan agak jauh. naik trun tangga. sedangkan selama nie, nk g secret resipe dpn opis pun sy naik keta ok!g mana2 kamil yg drive, now smua kena jalan kaki. mmg nangissss! takpe, sy positive je...sbb sy yakin, setiap dugaan yg Allah bg tu, ada hikmahnya. ada indahnya. cuma kita kena sabar. dulu pun, waktu mula2 jadi auditor, sy pernah menangis. sy pernah kecewa, sy selalu drive smbil pkir solution hal kerja, siap debit credit dlm keta, sy tido dgn working paper. makan smbil tekan calculator. tp semua tu yg sy bawak sekarang dan dgn smua tulah sy adalah sy harini. Mmg target sy nk dpt CA in 2014, Alhamdulillah Allah mudahkan jalan sy. Perancangan Allah kan, sy dlu yg sgt xtahu account, tak suka kira, tak suka debit credit, tak paham la apa T account time belajar kemahiran hidup, now dh 3 tahun lbh in accounting line and soon to get CA. Saya merancang, Allah jua merancang, Tp perancangan Dia adalah yg terbaik. 


Hari kelima, dpt halfday! sbb nk raya haji kan! so tadi sy balik naik train. lalallalal~ dh hebat dh naik LRT skang.xde slh2 and takut2 lg dh. masa awl2 tu, cuak gila oi! tp sy ingtkan diri sndiri, semua permulaan mmg bermula dgn perasaan yg mcm tu, never give up!Alhamdulillah, hari nie dpt balik dgn waktu masih cerah di seremban! happy oiiii...



Ada lagi beberapa misi 2014 yg belum dpt sy tunaikan lagi, insyallah soon, Buat masa nie, segala vacation, shopping dan urusan merayap dihentikan. Focus pada benda2 yg lebih penting.hahahhah~ bkn benda senang tau sy nk tepis smua tu. dh lama wey sy tak bukak mana2 website. baik Mas atau Air Asia. tp awas!!! lps je kawen....haaaaaaaaaaaaa...berderet2 dh sy siapkan!! skang nie mampu booking2 je, realisasikan nya tahun dpn! woihhh, yek! jgn balik malaysia lagi.tunggu aku and ainaa dtg sana! bff sy dh byk kali remind sy, any vacation after married dia nk ikut include our honeymoon trip jgk!!! yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy....thats y i love u to the moon and back! amani, ibu awk nk suruh mummy cari kawan tuk awk cecepat la tuuuu... tu yg suh mummy honeymoon byk2 tempat! hahahhahaha~

btw, lately hati nie ada skit touching la. Dulu sy selalu doa, jgn bg sy lelaki yg perfect pun takpe. tp bg lelaki yg mampu ada bila sy tak kuat atau jatuh. Alhamdulillah, dlm pada beberapa bulan nk kawen nie, Dia bg saya satu sign. its like. haaa aida, aku dh bg kau kamil jodoh kau.ckup baik tak dia? mcm yg kau nak ke tak? mcm nie ke yg kau mintak dlu? ya Allah, nk ngis tau bila ingt balik doa2 sy yg dh bertahun2 dlu, baru lately nie yg sy nampak. sy tak tahu nk terang ayat mcm mana, tp benda tu berkesan dihati, Few of my friend tahu, how i treat him! yes, sy lah org yg garang, kasar, keras kepala, sentiasa nak menang! tp diorg jgk tahu mcm mana layanan kamil to me....hahahhaa~ eh smpai ada bdk office sy tegur tau...lelaki plak tu! " kak aida, cuba ckp elok2 dgn abg kamil tu..ckp lembut2...kalau gf sy jwb call mcm akk tu...mmg kena dh" masa tu sy terkedu! hahahhah~ tak tahu nk jwb apa pun... lamaaaaa lps tu, benda tu terkesan dihati sy! hahahha~ oiii b! mintak ampun maaf eh~ thank you Allah, pinjamkan dia pada sy. saat sy susah.saat sy senang.saat sy nk menangis tak mampu bangun. saat sy tak larat nk buat apa2 pun. Allah pinjamkan dia utk tlg sy.( eceh, lemah sgt kau nie aida!) sy seorang yg excited and eager on something, while dia sorang yg coollll gila!rilex je. imagine la how kitorg survive.hahahhaha~


bila dh keje jauh, of course sy pkir mcm mana life after kawen kan.sy kuar awal pagi, balik malam. kami mmg dh decide tak nak duduk rumah parents. sy kan mmg jenis smua benda nk pkir awl2, hahah~so dh pkir cane nk masak smua nie kan. makan luar? mmg sy tak nak la kan. once a while boleh la...then sy ckp dkt kamil, how about sy masak siap2 awl pagi tu, then bila dia lapar dia panaskan la. atau. sy siapkan bahan2 smua. then balik keje nnty tinggal nk masak je. diammm je dia, mesti dlm hati dia " tu la sbb sy tak bg awk keje jejauh, sbb benda2 mcm nie...life tak teratur" sy mmg pasrah apa saja jwpn dia. sbb mmg tu hak dia pun... sy redha je terima!hahahha~ skali dia ckp, "takpe2, awk jgn risau! awk siapkan je, pndai la sy masak nanti" omg!!! kau buat aku rase bersalahhhhh lg nie! nk ngissssssssssssssssssssssss...time tu terus doa! oiii cpt la dpt keje dkt seremban! mmg sy ada cita2 yg nk sy kejar, target yg nak sy capai, tp tak la pulak sy nk abaikan tanggugjwb sndiri kan. infact mmg tak sanggup pun. Insyallah, Allah akan mudah kan jalan sy nnti. Moga ada rezeki yg lebih baik tuk sy. Doakan eh korang. Tahun lps, waktu2 mcm nie, sy berperang dgn diri sndiri, tgh mengira2 takdir diri sndiri. tengah tnya mana jalan yg nk sy tuju nie. tahun nie, Allah dah mudahkan jalan sy. Almost yg sy hajatkan dipermudahkan. Allah suruh sy sabar. Allah suruh sy doa. 



till then, 


AIDA

Saturday, August 23, 2014

audit vs account

Assalammualaikum...


Towards end of august, towards end of syawal.
Bulan august kali nie, agak mencabar bagi sy.
So many activities yg sy kena buat & attend.
Alhamdulillah, gff sy intan noraien dah selamat menjadi isteri orang.
Sempat luangkan masa on khamis, jumaat and sabtu. Alhamdulillah.
Semoga menjadi isteri yg solehah dan selamat melayari alam rumah tangga.
May Allah ease everything, be good, Insyallah everything will be ok.


Alhamdulillah, bulan april yg lepas genaplah 3 tahun sy bekerja.
Semuanya berjalan dgn lancar, walaupun kena harungu 1001 pengalaman hidup.
Kadang2 penuh emosi, kadang2 penuh hilai tawa, kadang2 berjurai airmata.
Tapi itu namanya kehidupan. itu namanya pengalaman.
Pengalaman yang mungkin tak semua orang akan lalui. Jatuh bangun menangis gembira.
Kalau yang dh lama bace blog sy,msti paham sy jenis yg suka merancang.
Berjaya atau tidak, itu biar Dia tentukan. Saya tetap akan usaha.
Since saya serahkan diri jiwa dan raga ( chewah!) ke dalam dunia audit,sy sentiasa buat yg terbaik.
Memang target sy, 2014 sy mesti dapat CA dan teruskan perjalanan mencari pengalaman dan kehidupan yang lebih.
3 tahun sy bersabar, sy akur dgn tuntutan masa. Finally! April yg lepas ckup 3 tahun.
and yeayyy! boleh apply utk CA.(chartered accountant)
Alhamdulillah, one step forward.
Saya rase ramai org tahu,nk buat audit. kena sabar. bkn sebab keje je
audit gaji mula tak byk mana, tp workload dia subhanallah.byk!
tp kita kena sabar, lps je abs tempoh yg sepatutnya...nahhhhh! pergilah mana nk pergi berbekalkan ilmu sedikit yg ada.
trainee selalu tnya sy, "lepas sy abs belajar kak, mana yg sy patut pergi. audit ke akaun?"
sy akan tnya dia. mana yg awk minat.mana yg awk rase lebih ikhlas berkeja.
sebab kita kena buat sesuatu yg kita suka, then kita akan bahagia!haha~
dan biasanya sy akan bgtau diorg, kalau awk kejar duit. audit bkn tempat yg sesuai tuk awk. pergi buat akaun. awk senang naik! tp kalau awk jenis pnyabar, nk cari pengalaman which will help u more in future, audit adalah pilihan yg tepat. so its really depends on you.


Saya bermula dengan auditor, sy dh paham serba skit laluanya.
Dan sy rase, sy kena cuba something new. dan memang dlm perancangan sy in 2014 beralih angin.
sy nak ke bidang akaun plak. sy nk jadi org yg bg output.
selama 3 tahun nie, sy org yg memeriksa output.
skang sy kena work harder, sebab being an accountant bukan keje yg mudah.
handle full sets of account jgk bkn keje yg senang. tp bayaran dia berbaloi.
so, sy beranikan diri attend few interview. actually sy dh attend 2 interview je pun.
masa attend interview tu, sy dh pasang niat. sy cuba! kalau ada rezeki sy, alhamdulillah.
kalau takde, its okay. sy cuba yg lain.
bezanya sy dgn sy yg 3 thn lps, sy dh lebih berani!
interviewer tanya sy soalan, sy balas balik dgn soalan sebelum sy bg jwapan! then sudahnya jadi mcm borak2 sebelum ke formal interview. eh sy sempat promote seremban dah ada pall mall tau! haha~
satu jam dalam bilik tu, sy tak sedar pun. sy org terakhir di interview. siap dia anta n tunggu sy lg masa nak naik lift.
Alhamdulillah, i got both. dua2 tu different position. tp still dlm accounting line.
Nahhh,Dia uji sy lgi dgn dua offer nie.
satu buat benda yg kita suka, satu lagi buat benda baru, tawaran yg lumayan boleh shopping hari2!boleh tuka keta terus, lps setahun dh boleh deposit umah...mmg heaven la!hahahahha
and yup, sy tetap pilih utk buat benda yg suka. sebab sy xnak lari dpd perancangan asal sy. remember sy rancang perjalanan sy 5 tahun sekali. and remember sy hanya merancang, tp Allah adalah sebaik2 perancang. :-)
sy cari pengalaman dlu, nnty duit dtg bersama2 kemudian kan?



kamil dalam berkira2 nk offer sy duduk rumah lps kawen...hahahah~
percayalah, sy belum mampu lg nk duduk rumah.
sebab dlm kepala sy ada so many things need to be done
tp sy sgt2 hargai niat suci dia... mybe dia tak nak sy keje mcm hapeeee je kan.tension la.ngis la.
tu sebab Allah bg awk, utk tenangkan sy disaat kritikal tu..hihi~
seriously, sy rase sy kena workhard tuk dapat apa yg sy nak. cita-cita.
not for my self, thats for future...
nnty ada rezeki, ada anak sendiri. boleh pot pet crita pengalaman sendiri.
sampai satu tahap, bila sy dh puas.sy dh cuba apa yg sy nak. dh capai apa yg sy impikan.
sy akan slow down. insyallah. doakan!
sape tak nak duduk rumah besarkan anak sendiri. layan suami sebaik mungkin kan?
saya pun nak! tp tunggu...kasi sy kerja to the max dlu.
wishlist sy panjangggg utk dilaksanakan. tp tulah, semuanya duniawi.
nasib baik mak & abah mmg paham sy mcm mana.
diorang penasihat tetap and supporters forever sy! hahah~


insyallah, will start my new career with new company by next month!
berdebar jgk nieh.
tp insyallah, niat sy nak belajar. nak cari pengalaman.
mana tahu, cita2 sy yg paling lastttt skali, nak buka firma sendiri dimakbulkan :-)
aida & co. nice kan? hahahha~
company baru nie, cuti dia byk skit! gila syiokkkk...
Doakan saya okeh. In 2 years lg, doakan sy dpt capai apa yg sy nak.



One more thing,
sy ada terbaca dkt somewhere.
dia cakap, grad from certain2 university tu best! the best. senang dapat kerja. ramai employer nak.universiti lain tak best mcm universiti dia. tak susah mcm dia belajar
sy tak cakap iaya salah, tp apa yg sy mampu ckp. awk kena percaya dengan diri awk bukan pada universiti yg melahirkan awk. senang dpt kerja bukan pada universiti yg melahirkan awk.
pasang niat yang betul, insyallah Dia akan mudahkan jalan kita.
yes, smua org patut bangga dgn u masing2.. sy proud ok nyanyi lagu UNITEN!
tp ask ur self, are you ready for the real market?
pointer baik itu adalah asset awk, tp u yourself adalah asset sebenar awk.
so, think! dan satu lagi, percaya pada rezeki Allah. jgn busuk hati! jgn dengki2!
jgn sesekali pertikai rezeki yg Allah bagi. baik pada kita, atau org lain.
sometime sy sedih dgr bila org lain pertikai rezeki kita.
nampak mcm kita senang je nak dapat, tp diorg pernah ke tahu apa kita buat utk rezeki yg dtg.
paham tak rezeki tu Allah yang bagi?




note : apa yg sy buat in future, sy tak penah nk pkir pasal nk enjoy ke. nk bersuka ria. nk horay2. sy buat utk future jgk. sy rase at this age, mmg kita kena workhard. bukan masa tgkkkk dan rilexx je. bukan masa nk merancang. kita dh fasa melaksanakan perancangan. abis kalau tak usaha sekarang, umur 30 tahun nnty bru nk keje? umur 50 baru nk push to the max? umur 26 nie pun keja byk pun BP dh naik. ini kan lg 20 tahun akan dtg. mcm yg sy kata td, yg penting niat kita. kalau niat kita baik & betul. Insyallah, thing will be easier. update pasal kawen? nnty dlu. not in the mood lg.



Wednesday, July 30, 2014

Selamat Hari Raya - syawal 2014

 selamat hari raya from us!



Syawal 2014 nie agak kelam kabut sikit.
Sebabnya sy hampir 3 minggu outstation. so semua tenaga masa dan apa saja diserahkan pada kerja.
infact naik je cuti nie kita smbung keje balik smpai selesai.
moga Allah bg sy kekuatan nk abiskan kerja nie.
seriously, kerja nie perlukan kekuatan mental & fizikal.


Actually semua persiapan dh siap skit2.
niat nnty kat JB nk smbg shopping a bit. tp nan ado. semua baju mcm bju krismas.
so end up balik semban beli selai.
oh yes, kamil sempat visit sy few days msa sy kat JB
haaaaaaaaaaaaaa....baru tahu rindu kan!
terusssssssssssss dan cepatkan tarikh kawen. sebab xnak jauh2.hahahhahahah~
adoiiii la...kamil nie sometimes tindakan dia very funny.
but serioulsy sy kesian tgk dia dlm 3 weeks tu. i miss him too. tp sy byk keje.



sebelum g JB sy mmg dh order siap2 kueh raya.
a week before raya sample kueh raya mmg byk kat opis.
tp sy mmg every year order dekat org yg sama.sbb dh tahu rase nya kan.
i'm a bit cerewet bab kueh nie. tak kisah spend a lot aslkan rase dia melepasi tekak.
so order kueh raya dan kek raya tuk mak and mama kamil.
then a week before syawal kamil pick up dkt rumah officemate
kamil jgk amik baju raya sy yg dh siap. hahaha
smua kamil buat. sbb sy dikejauhan kan.
eh tahun dpn lagi best. semua kamil pkir. sy tak yah pkir pape!!hahahhahaha~



pic selfie sekadar hiasan

sy sampai seremban sabtu pg.
so haritu jelah yg boleh nk cri apa yg patut.
mlm tu jgk nk cri bju yg ikut tema family. 


ahad plak balik pasuh sebab nk buat lemang rendang bagai!
then mlm raya balik kampung johol.
sampai kampung terus masuk bilik and tido!
actually sy tak brape in mood sgt raya nie
sbb penat. and kepala ting tong lg.
sy masuk keta je msti lelap. tak ngantuk pun lelap!

selfie lepas lemang and rendang siap!
nie dua org jantung hati sy tau
si kecik tu mlm td kemain 3x bgun menangis.
3x jgk la sy bgun mengagau pok2 kan dia.
dia tido celah ketiak sy je



tahun nie raya mcm biasa.
first day- raya side rembau!
second day - raya side johol
today akan ke KL, raya umah adik bradik abah.
lusa and tulat raya umah kawan2.

penat bekerja diganti dgn cuti seminggu yg bos bg. riang la jgk hati.
xpayah apply annual leave kan. seminggu direct bos bg.
then duit raya yg unexpected! yeay, thank you bos!
and menjadi kebiasaan sy, tiap duit raya yg sy dpt dpd bos akn sy gunakan utk org lain.
jarang sy guna utk diri sendiri.
bos reward sy, sy reward org2 kesayangan sy. :-)




tahun nie sy tak bergaduh dgn mak bab nk tentukan bab langsir. alas meja.susun atur.
sbb sy balik je seremban mmg smuanya dh siap.
snyum puas dia sbb tahun nie kuasa kat dia. sy xde nk kondem itu ini.
tp sempat gak sy mengutuk.hahaha
sy jenis yg tak suka umah penuh bunga, tp mak sy suka!


kamil ckp, insyallah raya tahun dpn sy dh ada hall sendiri.dapur sendiri. semua sendiri.
so smua sy boleh decide sendiri.
dia bg 100% kuasa memilih pada sy. hahhaha~ legaaa gilaaaa hati.
tak payah nk gaduh2 dgn mak, nk susun dapur mcm nie..nk susun itu ini mcm ni..
gila tak sabar nk tunggu kamil ckp, ok syg awk boleh start pkir konsep skang! insyallah soon.
paling heaven bila ada dapur sendiri.sbb dapur tu syurga sy! hahhaha~
sy tak pandai sgt masak, tp sy suka dapur! tnya kamil.dia pun semak asik2 dating kat giant. pasar besar seremban. tesco! hahaha~ smua cari barang dapur.
sy suka konsep less is more. tak nak crowded! yg penting smua yg basic ada. good enough!
aritu pergi thye hin dh nampak oven idaman! microwave idaman!
terus buat cerita indah2 kat kamil.~hahahhaha~

sy lg excited nk ada umah sendiri dpd nk pkir pasal wedding tau!
pasal wedding tu bia mak abah yg buat. sy pkir benda nie lg best! hahahah~
doakan rezeki kitorang tak putus3 eh!!


seminggu raya dh cukup dh.
then back to work.
then kena ready tuk wedding preparation.gila malas bab nie!!
seb baik kakak kamil rajin bab nie...hihi~


till then,
love u!

Friday, July 4, 2014

Ramdhan + syawal 2014. eh outstation jgk!

Assalammualaikum.

Alhamdulillah, jumpa jgk kita ramadhan 2014 kan. dipanjangkan umur dan ada rezeki utk ramadhan kali ni.
Puasa hari pertama, saya adalah lembik!
Mula2 tegar lagi, dh petang tu jalan seret kaki. Tp gagahkan jgk g trawikh kat masjid mlm tu.
Sempat jgk ahad tu g office settle kan keje2
Puasa hari kedua, sama jgk!! Kena outstation ke JB. Smpai skudai, badan dh panas. perut dh sakit gila.
peluh2. Ini dugaan terbesar selama dh besar nie. selama arini sy okay je.
tp ramadhan kali nie,mmg sy totally out.
Mula- mula nie jelah kot, nnty okay kot.
lastweek pun sy xbrape nk sihat


Selasa lepas,
sy ada stock take dekat warehouse client.
Saya berdoaaaaaa sgt2, supaya ada tenaga. sy nk kena abiskan jgk keje2 sy.
Alhamdulillah, i did it!
Rabu sy dh okay skit! Keje still berlambak. kena abskan.
sebab next week sy nk ke JB again smpai la 2 hari sebelum raya.
cakap pasal JB nie.
dh tahun ke-4 sy ulang alik kesana setiap tahun.
byk benda yg saya belajar. yg sy paham. yg sy dapat.Alhamdulillah.
harap2 ilmu yg sy dpt tu, boleh membantu perjalanan baru sy to be start soon.



Sesampai je dkt kilang, sy dh brief my team apa yg patut buat. mcm mana nk buat
and sy mintak beberapa org staff guide diorg, sy boleh buat sendiri since this is my 4th time kan.
Then, ada beberapa org yg tegur sy.
Alahai touching sy tau, diorg still ingt sy lagi. sy dgn staff production xrapat sgt.
sy lebih pada staff admin kan, bila stock take je sy jmpa diorg.
masa audit sy mmg terperok kat office je.. bgus diorg nie, dtg and terus explain apa yg patut.
ada few manager from different department dtg jgk bila nmpk kelibat sy dkt gudang and dkt machine.
they come and explain psl product and mcm2 lah soalan lg yg sy tnya.
diorg terkejut sy masih lg kat situ, ingtkan sy dh tuka keje dh,hahah



Then sy masuk office tuk cash count,
again GM nmpk sy, terus dtg.
first ayat dia. " hai aida, im so happy to see u and glad u r still with skmn:"
muka dia legaaaaaaaaaa gila and siap geleng2 skali.shahhahah
sy muka dh penyek dh! penat woi 3 jam dlm gudang! semput. 3x sy mintak duduk! hahaha~
I told him, " mr john, this would be my last year"
"don't say that aida...i hope i still can see u next and following year"
lupa plak nk tegur kereta audi baru dia. sy mmg suka komen keta dia. last time Volkswagen dia pun sy komen! hahahhaha~
personally, sy respect dia. dia lelaki yg teratur and sgt2 respect perkerja.
jarang sy nk jmpa boss Chinese yg mcm nie.
dia antara GM yg sgt2 berilmu yet humble sy pernah jmpa. dia jgk ex-auditor big4 dlu.
sy masih ingt lagi, 4 tahun lps, sy fresh graduate.
muda belia, time audit, sy ada discuss dgn dia few issue. dia masih respect sy, walaupun dia tahu sy masih fresh and sgt2 baru join audit team. but he still respect sy. menggigil jgk at first nk masuk bilik dia.
now, dh okay dh! kdg2 dia yg masuk bilik auditor explain itu ini atau tgk condition kitorg.
few times jgk dia suh kitorg rehat and shopping!
pengalaman byk mengajar dia kot betapa stress nya audit nie! hahahha~
btw, semua tu akan kekal dlm ingatan dan jadi kenangan yg terbaik utk sy.
sy dh ready nk lepaskan kerja2 nie pada junior sy! haha~



So, next week sy akan abiskan ramadhan di JB.
kali nie jadual akak tight. entahlah, tgk schedule sy pun. sy dh pening.
sy cuba jelah buat yg terbaik. sy cuma harap tahap kesihatan sy mengizinkan
raya sy cuti seminggu! then sy ada submission ke germany next following week tu.subhanallah.semoga sy ada energy nk catch up smua tu.
time tu jgk sy kena console ke empat2 account! tu part yg paling critikal.insyallah sy boleh.


Raya tahun nie tak decide lagi nk raya kat mana.
kat kampung atau rumah maklong.
sy lg prefer rumah maklong sebab still rase kampung.
sbb kampung sy dh tak mcm kampung.kampung modern namanya!
sy suka lg rumah kayu.maklong pun dh pujuk sy raya pasuh.
nk buat lemang dodol smua! dia tahu tu mmg kesukaan sy.
since wan meninggal 2009 kot, dh takde buat lemang smua dh. rindu!
tahun nie tema colour turqoise. baju sy dh siap tempah. tp ada selai belum anta lg.
hujung minggu nie nk cari kain. tailor mmg dh reserved utk sy.tu sbb sy syggg tailor tu.haha~
btw, haritu kamil remind sy.
suruh sy raya puas2 tahun nie sebab tahun dpn raya kampung dia.confident je kan!!!hahhaha~
sy okay je raya mana-mana pun. tp baju raya sy 5psg eh b tahun dpn.
hoyeyy. tahun dpn tak yah beli baju sendiri dh~ kah..kah..kah... tahun dpn kita tgk cane kamil terkulat2 nk layan bini dia punya nafsu shopping!


Esok dh jumaat.
sy ada aim beberapa helai bju kat palm mall. outlet sana boleh tahan menggugat jiwa gak kan.
tadi sy dh selamat beli 2 handbeg! lama dh sy peratiiii je beg tu..
ada 2 sy berkenan. tak tahu nk yg mana. nk g butik dia sy dh jarang g KL.
seremban butik dia xbukak lgi!
kat area pavi and bb sana sesak kemain kan. sejak dh 26 tahun nie sy penat la dgn sesak2 nie.
dlu time muda byk2 sukaaaa je! sesak tulah best.hahah~
so sy rembat je dua2 tu, masa nk buat payment tu pun sy tak pkir byk dh. click2 then settle.
shipment will be 7 days after purchased! ohoiiii tak sabarnya.
sy beli dua, satu tuk mak.satu tuk sy.
as a rewards mak kena tinggal bulan puasa nie. lgipun sy tak yah la cari beg mak kat sogo lg minggu nie
kalau tak mabuk gak dlm sogo tu nak cari beg dia.
so kita cari jubah je tuk mak weekend nie and baju kids.


Sabtu nie dh ckp kat kamil dh buka puasa kat luar.
lokasi pilihan ialah bangi golf club. sy rase sana okay.tempat pun tak sesak jem bagai kan.
so esk baru hegeh2 nk call for reservation.
kalau dh fullhouse kita buka kat bazar jelah b! haha~bazar kat jalan tar. style gak kan!
rabu dpn sy dh gerak ke JB.
kalau keje2 sy setel isnin nie, selasa sy plan nk cuti.
ada few things nk buat and nk rehat2. sbb kat sana nnty sy mesti kena pulun kaw2 punya.



Korang puasa ok tak?
ke lembik mcm sy jgk? haha~
mood raya sy kurang skit tahun nie., open house pun belum tahu buat ke tak tahun nie.
harap2 batuk+selsema+sakit2 badan nie hilanggggg lah cpt.



So, selamat berpuasa korang!!



nota : tahun dpn kita tema pink yer b? hahhahaha~ awk ingt awk sorg je mampu nk buli sy? hahahha~kita tunguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :-)



Thursday, June 26, 2014

Perangai

Dah bulan Jun kan.
Peak period kan. skang semua lah nk push. nk cepat.
harini antar esk kalau boleh dh siap.
sy sorang handle 6 client. audit 6 client.
kat laptop nie capeplus tu bukak sampai 6! kdg2 confused.
tu belum client2 lain yg call, tnya itu ini. yg anta signing pages then sy kena prepare report.
tu keje lain plak. 6 client td tetap kena audit!
dh siap. client xagreed plak.dia kata patutnya dia tak untung!
siap ckp nk bayar tax certain amount je. so nak xnak.kena discuss smpai dua2 pihak puas hati but still follow rules & regulation.
tell me, tang mana yg sy tak stress?
sampai driving pun saya pkir, what to do next? kejab kang lps mghrib nk buat apa.
esk pg2 smpai opis nk print comp nie.then anta kira tax. then call si A nie...
lps tu follow up yg B plak.
yer. mmg itu life yg ada skang. bukan merungut. tp nk share kepenatan!haha~
daripada tengkuk,tarik ke kepala...bawak ke atas kening nie dh 3 hari berdenyut2.
berat. kdang2 dia okay. kdg2 dia dtgggg sakittt nya...mmg tak leh lelap.
so td mc. demam jgk. bp pun mencanakkkk naik.
doc kata kena rehat! kena rehat!



ada one day, sy bgtau kamil.
sy nk benti keje. i need a break. lps kwen sy nk duduk rumah.
boleh tlg bayarkan keta sy tak.
he said okay!!! lagi bagussss mcm tuuuu...
but still..sy masih ada cita2 dan impian yg perlu sy kejar.



2 minggu nie, kamil dgn sy dua2 pun sibuk.
sibuk yg tahap, korang tak boleh nk sy good morning pun.
sy plak perempuan yg penuh dgn emosi. kdg2 kalau sy free kejab lps bfs kat workstation sendiri tu.
tgk hp tak berbunyi2.sentapppppppppp je hati kan.
bendera merah pun around the corner.
so moody dia kemain lah. mula lah pkir bkn2. mula lah bersedih. mula lah rase mcm nk bawak diri jauhhhhhhhhhhhh sejauhhhh jauhhhhnyaaaaaaaaaaaaaa.... emosi betul perempuan nie.
kena plak time lunch, call kamil kejab..dia sempat ckp mcm nie
"kejab kang b kol balik...b ada keje nk kena settle"
balik kang sebelum drive balik umah, kol kejab. tak angkat atau pastu dia bbm
"b tgh meeting.dh abs kang b kol"
kol yg tengahri tadi janji pun tak kol, nie kan janji yg petang nk kol.
terusssssssssss merebehhhhhhhhhhhh...( nk taip nie pun merebeh jgk).
gilaaa sedih. tapi sedih terubat la jgk bila tgk cite kul 7 tu...kerana terpaksa aku relakan tu.
tgk zain yg baik, romantic, suka suprise, lemah lembut. terubatttt la kejab hati yg sedihhhh tgk cite tu sejam.
lps tu sedih balik.hahaha~ smpai la tido!
tido dalam keadaan sedih mmg tak boleh blaaaa feeling dia! mcm vangang je rase.....!!
tu yg ada saat nya, terus bukak website airasia.cari ticket nk g jalan2 sorg2 tu.
tp bila ingat balik mcm mana kamil marah bila sy booked ticket tak bgtau kt dia dlu.terus cancel!
tutup balik website tu sblm tu sempat usha ticket ke melbourne.
harap2 kwn sy yek tu lama la lg kat sana...jgn balik malaysia dlu yek! tunggu aida dtg..hahaha #beranganpompuannie



kamil mmg bizy, student nak exam..lps tu ada apa benda lawatan ntah. lps tu keje dia mmg berlambak2.ptg2 ada latihan ragbi plak dgn bdk2 plak. nak kata dia tamak smua benda nk buat, tak boleh jgk. sbb tu mmg keje dia.cuma smlm sy sempat perli, knp tak main ragbi sampai putus je urat kaki tu. tu je sy boleh ckp. nk ckp lelebih kang boleh jadi gadoh. sbb hati pun xbrape nk sejuk lg.
dia punya sibuk smpai nk curi masa dia pun xboleh. kalau sy sibuk, malam tu sy gigih jgk siapkan keje then dpt la nk borak ke apa kan. kamil punya sibuk smpai pagi.
sentap hati sampai nangisss merebeh2 tak yah cite la, sy sorg je tahu.hahah~ tp dh cite kat blog nie.korang pun tahu la kan.haha~ kamil pun xtahu. sbb dpn dia sy kena tunjuk yg sy okayyy je! okay je awk xde. xde hal la weyyy...haaa..kena tunjuk mcm tu!
in 2 weeks time, sy nk kena outstation smpai la lg 2 hari nk raya baru balik seremban.
mmg berkampung kat sana.
so im trying my best la to spend time together. tp harapan adalah amat tipisss!! sy tak nmpak ada slot yg sy boleh menyelit masuk. tak pelah. kena belajar redha! hahahha~
nnty awk dtg cari sy kat JB nnty, jangan harap sy nk entertain awk! fuhhhhhh....
last year dia buat suprised ok, tetibe terpacak kt JB. menggelupur sy.
tp tu last year punya cite, time tu tittle dia boyfriend lagi.
skang dh tunang...lainnn ok.lainnnnnnnnnn...
dah tunang nie, character dh garang skit! dlu hilang sesaat kat seblah time jalan pun mencari.
skang nie laju je jalan kat dpn. kita tersepit kat pintu ke apa ke mana nk perasaan.
hek.hok..hek hok skit pun dh kna tnya " awk dh kenap?"hahahha~
skang nie, agaknya nk outstation 3 bulan pun dia bagi agaknya.haha~ takpe b..takpe..
skang nie sentap pun kena marah okay!! haha~
menangissss dlm diammmmm je la kau aida.
tp sy tetap bahagia....kui..kui..kui...



berbalik kepada cerita stress tadi.
sy rase sy kena do something lah. sy kena cari semangat yg baru. kena cari sesuatu sebagai motivasi nk kerja kuat during ramadhan nie.
dan kena cari somthing utk layan perangai sy yg kuat sentap nie.haha~
kena entertain diri sendiri. kalu tak lg teruk sy meroyan!
nk g jalan2. masa tak sesuai.
nk berehat. masa tak byk.
so sy rase, relax kan masa dgn spa. treatment. massage
sy jgk dh ushaaa beggg yg sy nakkkkkkkkkkkkkkkkkk sgt! dan skang tgh saleeee halfprice.
sy jgk dh usha jubah yg sy berkenan dgn hrga yg berpatutan.
mmg lah mula2 pkir, nk kwen. kena simpan duit.
tp lps tu pkir lantak lah! daripada sy stress and xde menda yg boleh buat sy happy.
so lebih baik sy happy kan diri smbil rewards diri sendiri kan.hahahhaha~
jab lg kita cuba ayat mak, tetengok. ada tak antara satu tu dia nk sponsor. haha~
msti double happy sy kan!




haritu dah rajin skit pikir hal kwen.buat listing and usha itu ini.
nie dh xde mood dh. give up! tak reti ah nk buat apa.
nnty lps raya kalau rajin sy buat. kalau tak rajin. sy redha je apa yg diorg buat.
yer, sy mmg cpt berubah mood. sgt cepat. sgt mudah. awas la. haha~



nota : dah makan ubat, dah sihat! dh boleh jalan2 balik dh.haha~

Wednesday, June 25, 2014

Peak period

Peak period really kills me in n out!
This year paling menyayat hati kot, smpai ada satu stage yg sy ngisss sambil drive. Sebab im toooo tired. Lapppp airmata sendiri je jawabnya. Sometimes rase xmampu dh, tp kuatkan jgk hati...hadapppp keje smpaiii siap. Belum lg stress yg boss n client bg. Pujukkkk hati suruh sabar.

Cakap pasal hati, sy jenis yg snang beremosi. Im still the old aida walaupun im always saying that im trying to be better one. Sy tetap aida yg snang terusik, snang berdendam dan membenci. Tu sbb sy slalu pilih meninggalkan dpd membenci. I need a time break, so that i can breath well. I need a rewards so that i will not demotivated. I need new handbag, therapy,spa just to make sure i will smile again and i need to learn to walk alone because at the end of the day I've to do it alone.

Nota : stresssss. Stressssss.

Saturday, June 7, 2014

Wedding preparation



Masa sekarang berjalan dengan sangat pantas kan?
Rase mcm baru je semalam first dating ngn kamil.
Rase eh baru je ditunangkan.
Tup..tuppp...
Eh..mak2 nie dh discuss tarikh tuk nikah bagai.
Ya ampun, penat bertunang belum abis lg...hahhaha~


Mula-mula terasa mcm nnty2 la start buat apa yg patut.
Tp bila sana sini dh start discuss. start survey
tak kan si pengantin nk buat tak tahuuuu je kan...dh kata nk take part dlm wedding nie atleast 70% kan.
so kena la start join the team.


well,
nk buat majlis yg sempurna, bukan sesuatu yg mudah.
what in my mind hnyalah, sebuah wedding yg simple. yg dihadiri oleh orang2 yg sy syg
i want to share my happy moment with the one who i love!
those invited, please do come okeh. do not disappoint me!
tarikh dah ada.nk kata officiall tak lah. tapi both parents dah agreed dgn tarikh nikah, reception and bertandang.
so nows tinggal tunggu dewan. if dewan available. we will proceed. if not, then nnty will sew how lah.
the date definitely not in 2014. insyallah ealier 2015. 1st quarter in 2015 insyallah.

both me and kamil decide to have simple wedding since we want to concentrate on kehidupan lepas kahwin.
byk benda nk kena fullfill.rumah.barang rumah. semua tu nk kena complete before kahwin.
so one will concentrate on wedding, one will concentrate on rumah and so on.
actually sy lg excited survey barang2 utk rumah instead of barang2 tuk kahwin..haha~
tp 20% tu mmg dh ada lah. bila pindah nnty bawak je la.
gila tak sabar nk ada dapur sendiri. hall sendiri. smua sendiri. with my own rule and regulation! hahahha!


Alhamdulillah,
keje-keje preparation nie Dia mudahkan dgn bantuan family members.
Saya mmg tak nak uruskan semuanya sendiri. sy perlukan org sekeliling utk segala pendapat and so on.
Luckily baik from kamil's side mahupun my side sudi nk tolong and remind me apa kena buat.
survey sana sini. happy tau bila we have those yg kita syg work together for our big day!
60% of cousin participate on wedding preparation. insyallah. diorang pun excited nk cari baju! dgr cite dh buat collection dh! hahahhaha~
yg kena buat hantaran, dh start gali idea.yg kena handle goodies dh start call vendor2 yg berkenan.
i heard they decide tok masak sendiri masa nikah. wallah! i love the idea.
but they want to be glam on the reception day!
please imagine mcm mana penatnya kan, nikah. mlm berinai for both side! then reception. the bertandang. 3 days in row! imagine.imagine.



Actually saya baru siap listing apa kena buat and bla..bla..bla..into excell format.
later will print.
kamil okay la.xyah pkir sgt.semua kakak yg buat.
keje dia angguk je.hahah~

Nie antara yg sy sempat listkan utk majlis nikah and benda2 kena buat before nikah. yang utk mlm berinai.reception. hantaran masuk sheet lain! hahah~

  • Kursus Kahwin - DONE
  • Borang kawin, HIV test - 3 bln before kwen
  • Baju Nikah - idea dh ada.theme dah ada.next week jumpa wedding planner.
  • Pelamin - next week jgk
  • Bju bridemaids - kain dh setel. baju belum.for nikah sponsored by me.time reception diorg beli sendiri. 
  • Baju hulubalang -belum cari lagi! soon will cari.
  • Kad kawen - tgh usha! belum decide lg. will make booking fees
  • SPA - Therapy - cant wait! b, awk tlg byrkn yg nie boleh??? bolehhh??? boleh kan?
  • Honeymoon!! - hahahhahhaha~ yg nie pun best jgk! dh finalized location! ( buku merah jgn lupa renew!)
  • Barang Batal air sembahyang
  • Catering - masa nikah masak. masa sanding tgh usha lg catering.
  • Photog + video - will discuss with the team next week.
  • Homestay guest -booking hotel/homestay for ainaa n family and my family members. yg anak2 dara tido umah aku sudey!!
  • Inai + facial - of course from ainaaaaa! yg nie nk yg daun fresh! definely no henna and so on.ko nk tgk abah aku hempok aku before nikah ke apa? dia mmg pantang dgn henna2 nie. dontworry. ainaa sgt expert bab inai2 nie. 
  • baju family members - diorg buat collection sendiri and akan assign 2 of them pergi beli sekayu tu snang! hamikkk ko boria! yg bestnya johol and rembau side dua2 baik. so no problem. family members belah mak abah mmg rapat. they can work together.
  • goodies nikah - nie malas pkir. bg korang fridge magnet je lah pic aku ngn kamil.agak2 muntah tak korang nnty? hahhaha

hoiiiii...bapak byk keje kan!! gilaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... bila nk start nie. bln dpn nk g outstation.pastu raya! pastu nk tukar keje! yeyyyeyyeyeyyeyeye~ i cant wait! seriously cant wait!


bride to be ,
AIDA


Friday, May 23, 2014

Journey bride to be - wedding colour theme

Assalammualaikum...

Welcome back! Nk berupdate tp tak berkesempatan.
First of all, thank you for the feedback psl pelamin tunang haritu.
ada a few of u yg dh contact nk tahu details. hopefully boleh close deal dgn kak lini
and yes, she had something special for org2 seremban especially.
dia bagi harga mini pelamin + make up runtuh! nnty sy update eh..malam2 sikit.

Ok lets go with the wedding colour theme.
Nie perkara asas yg penting kot since dia akan play a role for the whole majlis.
Saya dh mintak bantuan pakcik google and mintak idea kamil.
banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkk sgt colour yg cantik2 but i need to choose one yg betul2 suit to both of us!
that drive me crazy!!!
why la i ve to decide kan? hahah~ org lain pilih tak bleh ke?

colour theme nie mestilah suit to both of us.
easy for family members nk match jgk dgn baju2 diorg.
and kena suit jgk dgn baju2 dayang and hulubalang nanty.
so its really kills me! hahahha~

second think yg sy kena consider awal2 ialah kad kahwen.
in my mind, sy nk buat yg simple as i can since mmg tak nk bazir duit on wedding card.
but will do 50 pieces kot yg best skit for special guest like kwn2 abah.
kad nie share je. dua lipatan. sebelah lelaki .sebelah pompuan. jimattttttttttttttttttttttt :-)


lets have a view on colour yg cantik2 nie.



green. mint. turqoise again?
masa tunang dlu sy pilih colour nie.
so will not consider colour nie lg la for wedding
but i loveee those colour actually.
b, rumah nnty please cat colour nie.
i will love u more!




rare jgk kan?
cantik. tapi tak tahu la berani ke tak nk amik colour nie




suka! 
kena cari nk match dgn colour apa.
purple + gold pun ok kan?





   suka jgk!
sy mmg suka colour oren + merah!
tp tak tahu lah sesuai ke idok for wedding






pilih.pilih.pilih
pening!




phewitt.
suka.suka.suka.
this week insyallah akan finalize dgn dayang2 sekalian
hopefully diorg agreed with the colour.
next week sy nk start beli dh since i will be in terengganu next week
this one for nikah theme lah.





salah satu colour dlm nie adalah theme tuk nikah yg ada in my mind.
for bride n groom
also for the dayang n pakcik hulubalang 


reception je tak decide lg!
kamil's side dh ada colour.
my side yg lopong terngaga lg.
idea..idea..please come to me :-)



both parents agreed to have their own majlis.
walaupun kita jiran selorong but they wanted to have their own majlis.
we didnt combine.
so will have dua kali sanding lah
ive give priority for kamil's side to choose nk modern or tradisional
insyallah, will have berinai session jgk
mak inai imported khas from shah alam.
sy dh booking dia 4 tahun lepas.
insyallah panjang umur, jadilah nnty.hihi


misi kurus?
insyallah will start after come back from terengganu.hihi~
next week still outstation.then break sekejab jalan2.
dah niat tak nak shopping mcm2 kat sana.
shooping tuk barang kawen sahajo.
since theme on my side will be tradisional.
so terengganu would be lovely place to shop in!
and hopefully suit to my buget too!!
untung la dayang2 sekalian.
kain for me pun tak beli. cari kain utk diorg dlu.haha~
see u guys this week!
will have birthday celebration.
nie acara tahunan.
dh beranak pinak pun we still can gather jgk





Sunday, May 11, 2014

Selamat Hari Ibu



Ya Allahu Ya Rabbi, Ya Fattahu Ya Alim, Ya Rahmanhu Ya Rahim. Wahai Tuhanku, kasihkan lah kedua-dua bonda kami, lindungi mereka dgn kasih sayangMu seperti mereka mengasihi kami sedari kecil.




Berikan mereka kekuatan untuk lalui setiap hari-hari yang mendatang  dan ingtkan kami untuk setiap jasa yang mereka curahkan. Berikan kami rezeki dan kemampuan untuk membahagiakn both of them.






Im sure, semua orang punyai Ibu samada yg masih ada didunia atau telah pergi selamanya. Mereka ialah nyawa, nadi dan kekuatan kita sebagai anak2. Tak kira how times we fight, argue, misunderstanding we will find satu titik utk bersama semula. Selalunya ibu yg byk beralah, they will come and peluk2 kita. pujuk kita, talk to us and confront apa yg patut. That is what my mom did to me. We always discuss, and always have my own opinion and expectation. Tp mak will try to be in may way. Jasa, pengorbanan, kasih sayang , kudarat, masa dan wang ringgit yg telah mereka curahkan tak ternilai dek kita. Doa utk kita anak2 sentiasa ada. Pada pengamatan sy, both mak & kamil's mama dua2 jenis yg berlemah lembut. Beza dgn anak2 dia yg sgt2 la outspoken and outstanding! hahahhaha~ 



Mak sy tak pernah mintak yg berat2 selama 26 tahun sy hidup nie. Ada dua yg berat dan sy kena hati2 laksanakan. Satu, mak mintak sy graduate with bachelor degree and that is her first request. Alhamdulillah i did it berkat doa, sokongan dan bantuan mak & abah. Second request was last year, she is seriously request menantu and alhamdulillah her menantu is ontheway. Mak adalah org yg paling dekat dgn sy, yg sy tak mampu nk tgk dia menangis dan sy tak kan biarkan siapa2 pun buat dia menangis anymore. Alhamdulillah, sampai harini mak masih come to room, discuss, borak2 update, tgk tv, hug n kiss me. Kita selalu share semua masalah, dia tahu bila sy sedih. bila sy ngis tp dia tak kan tnya. smpai sy sendiri cerita. thats her! Setiap pagi she still masuk bilik sy, kejut sy.kdg2 sy pengsan tido, dia akan gelabah...dia akan goyang2 kan sy...tgn sy dia tarik2 keatas...picit2 pipi sy smpai sy bersuara... sy kalau tido penat sgt mmg mcm org mati..ribut kat luar pun sy tak tahu...hahaha~ balik keje she still masak mcm biasa, if dia ada meeting sy smpai umah dlu, sy akan masak and we will have dinner together smbil update kerja2 kat opis gosip itu ini. Waktu dia down dulu, sy adalah cikgu yg paling garang just to make sure that dia bangkit semula. Alhamdulillah, she did very well. Im so proud of her. Insyallah, bakal menamatkan perkhidmatan dia jabatan perpaduan & integrasi nasional tahun dpn setelah lebih 25 tahun berkhidmat and sy rase medical leave dia selama 25 years tu less than 10 kot. dia sgt committed dgn kerja dan sgt2 ikhlas dalam mendidik. thats why student love her so much. kadang2 sy peratiiiii je perangai bdk2 nie melesey2 kat mak sy...over plak kan! Ada student dia yg lebih tua dpd sy yg still ingt dia bila jumpa dkt shopping complex or mana2...diorg yg akan tegur dlu. India cina melayu smua ado. Mak sy garang tapi dlm kelembutan. Kalau sy takut ke tak? Of course sy kata sy tak heran dh....hahahha~ ok. SELAMAT HARI IBU buat smua ibu2. Terima kasih kerana melahirkan kami, mendidik kami dan membesarkan kami. 


Nota : Kasih ibu sehingga ke syurga yg abadi. thank you mak!!! En ikram, lets kosongkan jadual kita one day and bawak mak & mama lepak and makan2...



Journey Bride to be - kursus kahwin



Assalammualaikum....


Ok, lets update something as kenangan and maybe those info can help u guys... 

First step utk wedding preparation ialah register kursus kahwen since ini ialah syarat yg wajib dipenuhi sebelum kita dpt kebenaran untuk berkahwin. So 2 weeks after engaged aritu sy register kursus kahwin since kamil pun dh tnya2 bila nk g kursus apa smua kan....so we decide amik tarikh 10-11 may 2014 tu hadiri kursus kawen tersebut bertempat di usrati centre taman sri pulai 2. area sikamat sana,betul2 dpn maktab perguruan. So untuk orang- orang seremban dan sewaktu dgn nya kalau nk amik kursus kahwin boleh la register di usrati centre atau terus pergi ke klinik othman and register kat sana. Usrati centre ialah milik doctor othman. Ada few time jgk bila sy dptkan rawatan dgn doc othman dia dok tnya2 bila nk kwen, bila nk amik kursus kahwen.. so bila smpai masa nya sy terus register. no doubt. later sy akan bg review pasal usrati centre.


Ok, maybe ramai org set mind yg kursus kahwen ni ialah ceramah agama semata2. bosan dan mengantuk. tp oleh kerana tak ada pilihan lain, so kena attend jgk kursus kahwen nie kalau tak mana nk dpt kwen kan? ok, please changed your mind. Kursus ni sgt2 membantu dan mengingatkan kita tentang hal2 yg mungkin kita dah lupa. dan kursus kahwin di usrati centre adalah superb! tak membosankan malah siap dpt slot tambahan by doc othman tentang cara-cara nk dptkan bayi lelaki dan perempuan dan mengetahui waktu subur bagi perempuan. setahu sy yg memang kurang info nie, waktu subur perempuan ialah 14 hari sebelum waktu period dia. tp doc bg info yg sgt2 helpful on how to detect waktu subur kita dgn cara yg paling mudah dan tepat dan waktu2 utk bersama dan dpt anak lelaki atau perempuan.berserta slide dan penerangan yg jeles. Semua info yg doc bg tu mmg betul since smua tanda-tanda waktu subur tu sy rase and baru sy tahu itulah sebenar waktu subur wanita. Lelaki subur setiap masa! Perempuan subur, sehari je sebulan!! so you guys kena btl2 alert jgn terlepas waktu. And kena pandai kira to help plan nk dpt baby boy ke girl. dia ada waktu2 nya ya...hahahhaha~~ nak tahu? kena g jumpa doc othman. dont wory he is friendly! Bab nie sy ngn kamil mmg kena paham betul2 lah, since we got future plan kan so this info sgt2 membantu in future. Namun semuanya, dgn izin Allah. 


After attend 2 hari punya class, now i know nk jadi isteri yg terbaik tu semuanya ditngan kita. Kena didik hati jadi lebih penyabar dan bentuk komunikasi yg baik between us. Kita manusia yg tak pernah lari dari buat silap, tp setiap hari kita belajar benda baru and develop benda2 yg positive into our relationship. Kdang2 sebab silap yg kecil pun boleh mengundang ke perkara2 yg besar. Emosi kena pandai kawal. Sy tahu sy jenis manusia yg suka simpan, kalau sy syg pun sy tak tunjuk dgn jelas, kalau sy tak suka pun sy tak ckp terang2. Kalau sy paham dan nk berubah pun sy tak kan tunjuk terus, sbb sy jenis yg suka simpan...hahha~ sy nie pemalu jgk sebenarnya...hahhaha~Doakan sy boleh jadi yg terbaik, dan yang paling penting, doakan sy berjaya didik hati jd lebih penyabar. Pada lelaki2 yg masih merokok, sila la tinggalkan rokok demi kebaikan keluarga bersama. Insyallah , kita mampu mengubahnya.



Ok, review pasal usrati centre. Tempat ok, selesa. Makanan boleh la...tp dia mmg provide bfs and lunch, tp sy dgn kamil balik umah since umah dekat je kan. Pengisian was superb! penceramah pun sgt2 superb. ada sorang uztaz tu slot 2 jam, dan percaya lah korang xkan mampu nk tido! he is superb and smua infor dia bg sgt helpful. highly recommended . Benefit di usrati boleh dpt consultancy dgn doc othman for free. Yuran adalah sebanyak RM80. 



Nota : ok, next step ialah rehat kepala otak jab. keje dh bersusun. jadual kerja dah keluar. next baru pkir nk g booking segala. 

Wednesday, May 7, 2014

Activity hujung minggu

Assalammualaikum,


Dah lama kan tak update psl jalan2. Skang nie baru ada mood nak update mcm2. Tp as usual lah, masa tu tak bape mengizinkan. Actually, kalau tgk jadual smpai raya nie, mmg dh full. Almost everyweek ada je activity. Wedding lah, gathering lah, exhibition lah, kenduri, balik kampung and so on.


Well, kamil jenis yg tak kisah. jenis yg tak berkira. jenis yg lembut hati. so ckp lah nk mcm mana,nk pergi mana, nk buat apa, nak MAKAN apa, dia akan turut dan tunaikan. Tu sbb kdg2 dia buat special request tu mcm payah nk tolak. sbb dia jenis jarang mintak apa2. sy nie je yg hari2 ada je idea dlm kepala otak nk mcm2. Nk pergi pesta buku antarabangsa yg org ramai bersesak2 tu pun dia turutkan walaupun dia mmg benci tempat yg crowded gitu. first time sy tahu dia tak suka tempat crowded when we pergi lowyat cari barang sy dlu2. sy nmpak dia mcm lemas gila. dh la lemas ramai org, himpit2 lgi, nk kena tgk sy yg kejab2 berhenti kdai2 tu without notice lg.kang tak tgk,hilang plak! hahaha~


so last week, sy plan nk cycling kat cerakah. then ke sacc mall tgk exhibition pengantin. tp last minit cancel ke cerakah. pagi tu dua2 dh blur, nak g cerakah ke putrajaya ke atau melaka. last2, ke sacc mall tgk exhibition then ke putrajaya. labour day haritu sy sempat g KL. Hajat nk beli baju raya siap2. Alhamdulillah dh setel baju raya, sambil survey baju2 tuk gadis2 dulang sy nnty. Kan ada bantahan gst kan kat kl sanun. sy ada je area situ. tp tak join ok. tak minat benda2 mcm nie.wasting time.

Ops masa g pameran buku kt pwtc tu, bapak gila ramai org. so end up parking kat medan tuanku and amik monorail then changed to lrt smpai ke pwtc. masa balik took cab ke titiwangsa and amik monorail ke medan tuanku. mmg hari naik public transport. teruja sbb dh lama tak tahan teksi. thank you awk layan sy konon cri buku, sudahnya tak smpai hati nak lama2 kt situ bila tgk kamil dh lemas and berpeluh2...rembat novel yg berkenan then calooooo...

activity selfie berhalangan katanya. 






nie kejadian bulan lepas.exactly the day after tunang
dua2 amik off 
kamil hantar sy g interview, walaupun deep inside sy tahu dia mmg tak rela sy pergi
tp as i mentioned earlier, sy nak gain experience di interview.
sy mmg xletak harapan pun nk dpt.hahaha~
tp dia awal2 dh bg syarat, by 8pm msti dh ada kat seremban.
sy boleh consider last kul 9pm je.pheww~ penat tau pujuk2 dia. akhirnya dia antar jgk!
as i said, nk pengalaman jer.




Now, sy mmg masak je everyday. Yang dh lama bace blog mybe tahu mcm mana eager nya sy terhadap makanan.hihi... Hari2 sy masak sbb sy tak larat nk makan makanan luar,kdg2 tahap minyak and selera tu tak kena. Bila kita sendiri masak, kita tahu mcm mana nk control food intake and ingredients nya kan. So mmgdh berbulan je, every weekend akan ke mydin or tesco or giant beli barang2 basah. Kamil pun dh paham dh, sy masuk2 je brg dlm troli, he will take mana2 yg kena timbang tu and bwk ke penimbang while sy still cari bahan2 yg lain. Good job! hahaha~  Biasanya kalau menu esk tu mcm berat, sy akan siapkan bahan2 dia malam tu, esk pg just masak kan ajar. Contoh kalau ayam grilled with salad ke apa ke, so malam tu sy dh potong ayam ke size yg sy nak, then marinated skit and masuk dlm freezer.potong semua sayur then esk just masak. everyday sy bgun dlm 5.50 ke 6 atau last 630 paling lajak! mmg pagi2 melompat siap2 tu smua, tp kejab je pun. 15 dh siap menu bfs and lunch. bfs selalunya, sy buat telur dgn salad. sosej roll, so every day msti ada 2 bekas dibawak ke opis. kalau rajin, buat sosej roll and bekalkan ke kamil skali. tu pun lps 10x request! hahahaha~ dasar malas kan nk bergulung2 breadcram sosej bagai pagi2. Balik keje, kalau mood baik sy masak lg, simple2 je. ikan bakar dgn sayur pun dh okay. kalau ada hal, sy makan luar je. I need to get my self biasa dgn situasi nie, since sy tak prefer makan luar hari2. so nnty dh kawen, takdelah terjelepek kul 8 dek penat bertukang kat dapur...hahahhaha~ sy mmg ada masalah kalau makan kat luar hari2, meehoon sepinggan pun nk beli kat kedai. mmg mengundang amarah. kalau tahu dek mak sy dh kwen pun meehoon sepinggan beli, ngisss dia. actually, jgn bg alasan takde masa. niatnya kita, sbb sy tgk ramai je ibu2 yg anak ramai boleh masak utk keluarga dia. so baliknya pada kita, mahu atau tidak. air tangan ibu tu mmg wallah kan. meehoon simple pun sedap! janji mak kita masak. so same goes to our children and family.sy mmg tabik dgn ibu2 yg masak utk anak2 and family diorg, mmg sy adore~haha nasibbbbbbbb baikkk kamil tak cerewet bab mkn. 


Dah lama tak jogging! penat pujuk kamil.tp mcm tak dilayan sangat. 100 excuses! haiyoooo..nk kena buat apa nie eh? mmg kena exercise balik sbb berat susah nk trun walaupun control mkn. trun setakat 1 kg je pastu dh melantak weekend dia naik balik 1.5kg.acaneeeee?


nota : elak kan makan luar selalu eh. sekali sekala takpe. kalau sy, rase best oi kalau mak bg kita bekal.masak mcm2 tuk kita! "mak kita masak bla..bla..bla..bla.." ~ "mak kita tapau je kat kedai XYZ, hari2 kita order je" beza kan? lets do it!

Tuesday, April 29, 2014

Not time yet

Assalammualaikum!!


Cane korang area selangor? still dalam krisis air kan....harap bersabar & bertabah. Sy tak leh imagine keadaan korang sbb sy tak pernah ada experience takde air utk jangka masa yg panjang. Semoga krisis air nie akan berakhir dgn segera. Kesian sy tgk kena angkut air bagai...Bertabahlah yer.


Well, tadi sempat blogwalking ke blog2 yg ada kat tepi belah kanan tu ha.
Jengah blog nina yg dh berkurun tak update.
On her latest entry, looks like she's okay.
Actually sy paham la what she going through now. 
Keadaan yg mana kita nakkkkkkkkkkkk sesangat sesuatu tu...tp kita tak dapat.
Kadang2 kita dh plan baikkkk punya...kadang2 kita dh usaha to the max tp tetap lah tak dapat.
Untuk org yg eager mcm sy nie, bila kita tak dapat apa yg kita aim for.
Seriously mood n motivation akan going down sehabis - habisnya.
Luckily sy bukan jenis yg cpt giving up jer.
Tapi kadang2 presure daripada org luar akan buat kita lg tension.
Nak2 jenis mulut yg tak tahu jaga hati org, yang main sergah je tanya. yg hati kering.
Buat saya yg senang beremosi dan sensitive nie, soalan2 yg tanpa tapisan tu mmg menikam kalbu.
Sama la mcm yg nina lalui tu. 

Bila single, orang tanya...bila nak kawen. umur dh berapa dah.
Bila dah tunang, org ckp...jangan tunang lama2...tak elok...susah nnty pape jadi.
Bila dh kahwin org akan soal bila nk dpt anak plak? tak kan merancang? ada problem ke?
Bila dh anak satu.... bila nk anak dua? tak kan sorang je kotttt...ramai2 la lgi bgusssss...
Sememangnya org tak akan puas tnya soalan2 yg mcm tu.


Apa ke org kat luar tu ingat yang single tu tak der keinginan ke nak kawen? 
Yang bertunang tu mmg dia nak ke putus tunang?
Yang kawen tu mmg dia saje2 ke tak nak anak?
Yang dh kwen tp cerai tu mmg dia nak bercerai berai?
Please la, benda2 mcm nie kita tak boleh nak speculate lebih2.
Kita tak ada kat tempat org tu, so please dont simply jump to your own conclusion.
Jujur saya cakap, orang2 yg senang mulut je ckp benda nie smua, sy anggap org yg sekolah tak abis atau terlampau tinggi sgt sekolah nya.


Ada at one time, sy mmg eager sgt to do something. 
Sy dah plan, sy dh usaha. tetapi nasib tetap tak menyebelahi sy.
Ya Allah, rasenya masa tu Allah jer yg tahu.
Geram. marah. kecewa. sakit hati. tapi bila dilayan perasaan tu, kita yg jadi tak tenang. 
So ada satu hari tu, sy duduk diam2. analyse apa yg patut. 
Buat beberapa tindakan tuk pastikan naluri yg sy rase. then i come out dgn satu decision.
masa tu dh niat, whatever happen. sy tak kan menyesal.
walaupun sebenarnya Allah je yg tahu apa yg sy rase,
tp sy percaya, ini jalan terbaik. 
Alhamdulillah, 'sakit' tu kejab je. Allah dh rancang yg lagi baik. He just want me to go through jln yg susah skit to remind me that tak semua yg sy rancang akan jadi kenyataan.
So sy longgar kan sikit eager yg ada. masuk kan skit perasaan "letting go" tu. 
Saya jadi lebih calm and relax. Tapi lepas dpd itu, anything yg saya nak, saya tak letak harapan yg tinggi and sy sentiasa letak perasaan "letting go" tu dlm any situation pun..haha~
Pada sy, if itu rezeki sy, hak sy, kegembiraan sy, macam mana sekalipun dan apa jadi pun ianya tetap akan jadi hak sy, begitu jgk sebaliknya.


Tapi kadang2 kita tak boleh lari dpd fikirkan benda2 yg kita nak...
so kita kena cpt2 bgtau diri sndiri, rilex! let it be..
sy plak jenis yg okay, kalau dh tak boleh takpe...i will go~ 
not because of kita nie tak nk usaha. tp kita tak suka pakse2..
sama jgk lah, kalau curiga terlampau2 nie. kdg2 penat dgn layan perasaan sendiri.
tapi i just cant stop thinking bla..bla..bla....hahaha~ 
so cara yg terbaik ialah, redha jelah.
kita dh usaha, kita dh bagi yg terbaik, sediakan yg terbaik
kalau nasib tak menyebelahi kita, terima je. Allah have better plan for us.



Dan memang jenis sy, kalau sy dh tak boleh blaaa sgt...sy akan ckp.
tu pun lps beberapa lama sy simpan.
then sy akan start membebel2....hahahha~  part tu u should not be worried.
tp bila u still doing the same thing, then sy dh tak ckp apa2.marah tidak.merungut tidak. bebel pun tidak~ maksudnya something goes wrong. maksudnya sy dh tak kisah.
jgn risau kalau tgk sy membebel2 atau marah, itu sememangnya real aida.
boleh start risau kalau sy diam atau dh tak kisah. sbb itu sememangnya bkn aida.
dan sy jgk jenis kadang2 sy tahu sesuatu, tapi sy boleh pretend tak tahu, boleh act mcm tak tahu.padahal hati dh terbakarrrrr je kan...hahaha~ itu mmg aida. suka bakar perasaan sendiri.


tp guys, 
benda2 mcm nie yg dtg sebagai ujian sebenarnya nak didik hati kita supaya lebih sabar.
nak jadikan kita lebih kuat.
disebalik apa dan semua yg terjadi selama nie, Allah sebenarnya dh rancang yg lebih baik utk kita.
Cuma mungkin masanya belum tiba. Dia tahu bila saat dan waktu terbaik untuk dia bg sesuatu yg kita kehendak.
Pokoknya sabar. sy tahu sabar itu tak mudah. tapi we should give a try and always ingat sabar itu indah :-)
Bila sampai saatnya, ketikanya, waktunya, rezekinya, Insyallah He will give it to you.
Waktunya ialah bila, kita benar2 dh bersedia dimata Dia.


Till then, 
be positive wokey!






Nota : Sabar itu mula2 mmg payah, tp sumbat kan jgk tentang redha. Insyallah kita akan paham maksud sabar itu indah :-)

Friday, April 25, 2014

Checklist persiapan bertunang

This time maybe sy boleh share serba sikit persiapan tunang kot. Percaya atau tidak, semuanya sy buat dalam tempoh sebulan.Memang ura2 tu dh ada, tp selagi tak de kata putus, mmg sy tak buat apa2 pun, when rombongan merisik dh smpai, dh dpt tarikh and all berdesup2 la mak abah sy prepare apa yg patut. Alhamdulillah, ahli keluarga ramai yg membantu. Tak silap saya, dua kali je kot meeting dgn family.Seminggu lepas merisik dan seminggu sebelum bertunang.  First meeting kita cite apa yg nak kena buat and siapkan, final meeting kita bgtau atucara majlis dan kerja masing2.


1. Baju tunang




  • Saya malas nak cari pic yg full tuk baju. so amik je pic yg kat atas nie. Baju nie saya beli kat bandung tahun lepas. Actually masa kat bandung sy ada beli sekotak kain untuk ditempah. Dan bju2 tu smua makin susut dari hari ke hari. Ada je kawan2 yg nk kawen atau mana2 majlis kenduri sy akan g tempah bju...hahhaha~lets say hari selasa sy baru teringat yg ahad ada majlis kawen kawan saya, esk tu sy akan g tempah and ckp kat tailor nk amik jumaat! hahah~ seb baik akk tu baik.
  • Sebenarnya, baju tunang saya colour purple! plain satin tapi hujung nya dh siap ada border lace n manik.simple tp sy suka gila. Tapi disebabkan gelojoh tak sabar, sy dh tempah and pakai masa wedding kawan kt UPM. ahaks! so nak tak nak, kena la amik baju turqoise nie.
  • Baju turqoise nie actually utk pakai nikah! tapi takpe...nikah kita beli lain! yeyy...boleh soping!sy baru je finalized colour baju nikah dgn kamil nie ha...poning nk pkir colour bju sndiri dan si gadis n jejaka dulang! 
  • Baju nie saya tempah dkt tailor favourite saya 2 minggu sebelum majlis tunang sy. sy mintak dia buat kurung modern dan jahit beads skit2. Alhamdulillah, sy  sgt satisfied dgn kerja2 dia. Jubah untuk buat hantaran pun sy tempah kat dia jgk tp tak sempat nk jahit lace. nk dh siap jahit lace sy ciwi kat sini eh

2. Mini pelamin tunang + make up + accesories + photog



ada bulu mata wey!












  • untuk pelamin dan make up sy amik masa dua hari pikir nk design pelamin yg mcm mana. seb baik pak google ado. so sy google2 then combine yg mana perlu then sy wasap ke kak lini.
  • pelamin sy mmg request yg ada kerusi. sy mmg nk duduk atas kerusi sbb sy rase tak sopan lak sy duduk atas yg bulat tu future mothe in law duduk kat bawah skit nk sarung cincin kan. so sy prefer duduk sama2. 
  • make up sy hentam sajalah. apa yg MUA nk makeup sy terima. sbb sy jenis yg tak tahu psl make up n tak suka makeup.hihi
  • pic pelamin sy korang cari la kat entry engagement day sy eh
  • untuk photog sy engaged kawan baik sy sendiri je amik pic utk kenangan. sy mmg dh plan tak kan bazir duit dkt bhgian photog.hahahha~

3. Wakil keluarga 

  • Yang nie mak abah settle kan. actually takde apa yg nk discuss sgt pun since mak & mama kamil dh discuss semua. Cuma request dpd pihak lelaki nak berpantun masa majlis. so siap sedialah paklong sy.
  • semua benda dh di inform ke wakil keluarga saya infact smua details mmg pakcik2 sy dh tahu. so should be no problem.








4. Hantaran



  •  Hantaran nie pun sy cari semiggu lps majlis merisik. since saya anak sulung, so semua tok nenek dulang kena beli la kan. semuanya mak yg siapkan. dia yg excited lebih kan so sy layankan aje.
  • Hantaran ialah 7 berbalas 9. mula2 nak 5 je tapi rase mcm tak ckup, so up kan 7 berbalas 9.
  • Hantaran from kamil ialah , cincin, sireh junjung, jubah, sejadah, kek, buah, coklat
  • Hantaran from saya ialah, baju dan seluar,kain pelikat, sejadah, tiramisu, kek, buah, potpouri, coklat dan sireh junjung.

 5. Cincin



  •  cincin dh beli siap2 masa beli cincin merisik sekali. berdebar ko tau takut tak muat. alhamdullillah muat.siap longgar lagi.hari2 bising kat kamil, cincin longgar. berbuluuuu je mamat tu dgr. kawen tak nak cincin! muktamad.


 6. Makanan, khemah, doorgiftr & centrepiece meja makan




  •  Khemah - saya mmg request nak arabian. sebab besar skit n luas. mula-mula sy nk colour pink + electric blue. tp akk khemah tu kata susah nk cri colour tu so sy end up dgn turqoise + pink. goodies beg jgk colour yg sama. semua pun sama.
  • Makanan - sy amik kat kak lang catering senawang. highly recommended. sebenarnya sy sgt2 cerewet. so setiap benda sy akan tnya. haha~ alhamdulillah, kak laila done good job!catering ialah benda pertama yg mak abah booking dlu lps majlis merisik. discuss psl lauk bila dh setuju terus close deal. again,mak abah dh susun dh lauk apa dpd hari sabtu hingga la ke hari majlis
  • candy buffet -  yg nie sebenarnya idea nya byk, tp tak sempat nk realisasikan sbb sy byk tido je. so hiasan dia mmg out. sy buat asal boleh je.nnty time kawen sy akan siapkan hiasan awl2 eh supaya tak kelam kabut
  • centrepiece meja - yg ni 100% buat sendiri. sy guna kertas warna tu untuk bentuk jadi bunga! jenuh jgk nk buat. sbb byk tido dpd buat keje. actually i wanted fresh flower kt situ, tp mak kata tak sesuai. so nnty kawen, baru sesuai letak fresh flower kt meja. 
  • doorgift to sy just beli bekas nya je, isi dalam smua sponsored. tq semua. actually utk pihak lelaki sy nk bg kurma and kismis...tp tak sempat nk cari. so kita kiv niat tu untuk kahwen nnty lah.insyallah





7. Theme




  • untuk tema majlis, dek kerana sy terpaksa pakai bju yg kononnya tuk nikah nie. so sy kena la guna tema colour turqoise jgk.nk serikan lg, sy tambah pink.
  • semua ahli keluarga mmg dh dimaklumkan untuk pakai baju biru + pink. untuk pakcik2 sy abah sempat tempahkan diorg baju melayu petak2 tu. hahahha~ dh mcm panglima je masing2 pakai bju melayu petak2 tu. rasenya semua ahli keluarga lelaki belah abah dpt sorang satu.diorg dh tertanya2 utk kwen nk abah nk tempah apa plak...hahhaha~ ada somthing in my mind actually. sy kena cari material dulu baru boleh bg idea. utk kwen nnty pun sama. both side plak tu. 
  • untuk kawan2 sy dh inform diorg tema colournya. geng uniten siap nk g jakel beli baju sama2..tp sy kata sabar dlu. tu untuk kwen. masa ainaa kawen kitorg mmg g beli baju dua bulan sebelum. mmg bersila kat jakel shah alam tu ha mencari material utk digayakan! insyallah lepas raya nie, project mencari kain utk majlis nikah dan sanding pengapit2 sy akan dijalankan. colour for them next week baru finalized kan.








8. Buget dan listing keperluan majlis

  • untuk majlis mcm nie, kita mmg kena buat listing apa yg kena ada semua. buat buget and mintak quotation awl2.
  • utk majlis sy, sy keluar kos utk beli barang hantaran,tempah baju and bunga hantaran skit2.hihi...yg lain all in abah and mak punya buget...
  • amik la sorang assistant tuk tlg kita dlm laksanakan majlis. mcm sy, cousin2 dh janji nk 3 hari 3 mlm duk kat umah. so mmg dia tahu everything. hahha~ so mmg balik2...kak liza.kak tlg ne...kak nnty ko buat nie eh..kak!..bla..bla... untuk kwen dia kata sanggup berkampung 5 hari okay! gila kentang!


Alhamdullillah, semua berjalan mcm yg dirancang. next sy kena concentrate on wedding plak, sy nk buat preparation awl2 supaya tak kelam kabut bila dh dekat majlis. then buget tu sgt penting. untuk hantaran of course kali nie lebih skit, maka buget sy pun lebih la skit ye dok. kali nie sy kena ready kan tuk hantaran and kad kawen~ yg lain2 belongs to mak & abah. tp of course sy akan amik tahu semua benda la since sy kepochi kan. I ve something in my mind utk direalisasikan. Again, sy nk wedding yg santai tp still nampak formal.  so next kita jumpa lg on wedding preparation pulak eh~ sy dgn kamil mmg dh agreed tak nak membazir on pelamin, photog or goodies tuk wedding nnty, we want to focus on life after get married. destinasi vacation  pun belum di finalized kan...hahahhaha~ soon will be finalized. till then, assalammualaikum! hopefully it can help u guys..