iklan-iklan~sila click

Friday, February 21, 2014

Perubahan Positive

Kadang-kadang bila duduk sorang2,
kaji sana sini balik.
saya ada banyakkkk benda yg nk diubah.
tp maybe sy dh selesa dgn cara & keadaan senang sekarang.
so susah sy nk ubah.


for better future or any unexpected things in future,
maybe i should take small step untuk ubah ke arah yg lebih baik.
anyhow,
itu semua rancang je, buat nya belum tentu lg as i said earlier,
saya dh selesa dgn keadaan yg ada skang.


somehow, i missed the old life.
tak susahkan siapa2.
tak sakitkan siapa2.
tak peningkan siapa2
dan paling penting
tak rase bersalah pada sesiapa sbb smua benda i do it by my own.
tp dh Dia bg hidup yg lebih senang kan.
cepat pulak mengada & lupa diri..haha~
takpr, kita cuba nanti eh.

oh, today ada good news.
unexpected sebenarnya. sy just try luck.
if rezeki sy, so adalah.
kalau bukan rezeki sy. so its ok. maksudnya i need to work harder.
tp Alhamdulillah rezeki saya.


Saya pernah ckp dlu kn,
saya kerja sebab saya minat & suka dlm bidang nie.
buat masa nie, audit adalah dunia saya.
so walupun sometimes sy penat. sakit kepala.tak terkejar dateline.
sy gagahkan jgk. sbb sy minat.
dan tak pernah sy pertikai atau persoal kerja & rezeki org lain.

Pada saya,
setiap org rezeki dia Allah dh tentukan
banyak atau sedikit, Dia dah tentukan.
dan bukan saya kalau nk pertikai atau persoal rezeki org lain

kadang2 kita rase kita buat lebih, org lain buat kurang.
tp kita mata manusia, tak nampak semua.
penat org lain, stress org lain, usaha org lain, masalah org lain,
kita tak tahu. so jgn sesekali pertikai rezeki org.
if kurang atau lebih, ingat rezeki tu Dia yg bg. Kita bukan siapa2 nk tentukan rezeki orang lain
kalau nk lebih. maka bg lebih.
stop merungut dan stay focus.

kalau kita asik pandang dan cari salahnya org,
kita masih disitu mengkaji org.
tp org lain jauh kedepan tinggalkan kita.
sedangkan kita apa ada? masih di takuk lama. benda yang sama. hidup yg sama.
sebab bizy kaji salah silap org.

setiap orang ada rezeki dan ujian masing- masing.
setiap orang akan ada waktu dan saat dia akan diuji.
berhati- hatilah kalau kita rase kita di zone selesa.


so far,
saya mampu diamkan diri.
biarlah org nk kata apa. nk buat apa. nk dengki apa. nk pentingkan diri sendiri ke.
nk kutuk apa2 ke. bahagia kalau dpt hentam org lain atau bahagia kalau amik bahagian org lain mahupun bahagia dpt caras org lain
buat lah... saya tak kisah.. tapi saya tak kan lupa. Allah akan balas.
kalau rase pentingkan diri sendiri itu boleh bg kebahgian sampai ke malam tersenyum2, dipersilakan.
sebab sy ada byk lagi benda yg boleh bahagiakan sy tp bukan dgn caras org atau pentingkan diri sendiri.


Tatkala perasaan dengki atau buruk perangai org lain nie menghentam saya,
saya masih ada org2 yg baik hati, sentiasa positive & of course bukan manusia yg kecoh suka cari salah org dan pusing keliling dunia yg boleh bg sy semangat.
" akk yakin, aida mampu buat! pedulikan semua tu" kata- kata mcm tu je dh boleh buat sy lg semangat!
pada penilaian saya,
orang mcm nie, dia buat begini untuk tutup kekurangan diri sendiri.
apaapapun, sy tetap percaya. Rezeki itu hak Allah. sedikit atau banyak. cepat atau lambat. bukan ditangan kita.
Dan saya percaya, hari dia akan tiba. ujian untuk dia pun akn tiba.
once again, saya tak dendam. tapi saya tak kan lupa :-)


nota : Lets shoppingggggg tuk reward diri sendiri!! yeayyyyyyy :-) untuk bulan nie jelah, bulan dpn smua akan tambah portion potongan tabung haji!

No comments: