iklan-iklan~sila click

Tuesday, April 29, 2014

Not time yet

Assalammualaikum!!


Cane korang area selangor? still dalam krisis air kan....harap bersabar & bertabah. Sy tak leh imagine keadaan korang sbb sy tak pernah ada experience takde air utk jangka masa yg panjang. Semoga krisis air nie akan berakhir dgn segera. Kesian sy tgk kena angkut air bagai...Bertabahlah yer.


Well, tadi sempat blogwalking ke blog2 yg ada kat tepi belah kanan tu ha.
Jengah blog nina yg dh berkurun tak update.
On her latest entry, looks like she's okay.
Actually sy paham la what she going through now. 
Keadaan yg mana kita nakkkkkkkkkkkk sesangat sesuatu tu...tp kita tak dapat.
Kadang2 kita dh plan baikkkk punya...kadang2 kita dh usaha to the max tp tetap lah tak dapat.
Untuk org yg eager mcm sy nie, bila kita tak dapat apa yg kita aim for.
Seriously mood n motivation akan going down sehabis - habisnya.
Luckily sy bukan jenis yg cpt giving up jer.
Tapi kadang2 presure daripada org luar akan buat kita lg tension.
Nak2 jenis mulut yg tak tahu jaga hati org, yang main sergah je tanya. yg hati kering.
Buat saya yg senang beremosi dan sensitive nie, soalan2 yg tanpa tapisan tu mmg menikam kalbu.
Sama la mcm yg nina lalui tu. 

Bila single, orang tanya...bila nak kawen. umur dh berapa dah.
Bila dah tunang, org ckp...jangan tunang lama2...tak elok...susah nnty pape jadi.
Bila dh kahwin org akan soal bila nk dpt anak plak? tak kan merancang? ada problem ke?
Bila dh anak satu.... bila nk anak dua? tak kan sorang je kotttt...ramai2 la lgi bgusssss...
Sememangnya org tak akan puas tnya soalan2 yg mcm tu.


Apa ke org kat luar tu ingat yang single tu tak der keinginan ke nak kawen? 
Yang bertunang tu mmg dia nak ke putus tunang?
Yang kawen tu mmg dia saje2 ke tak nak anak?
Yang dh kwen tp cerai tu mmg dia nak bercerai berai?
Please la, benda2 mcm nie kita tak boleh nak speculate lebih2.
Kita tak ada kat tempat org tu, so please dont simply jump to your own conclusion.
Jujur saya cakap, orang2 yg senang mulut je ckp benda nie smua, sy anggap org yg sekolah tak abis atau terlampau tinggi sgt sekolah nya.


Ada at one time, sy mmg eager sgt to do something. 
Sy dah plan, sy dh usaha. tetapi nasib tetap tak menyebelahi sy.
Ya Allah, rasenya masa tu Allah jer yg tahu.
Geram. marah. kecewa. sakit hati. tapi bila dilayan perasaan tu, kita yg jadi tak tenang. 
So ada satu hari tu, sy duduk diam2. analyse apa yg patut. 
Buat beberapa tindakan tuk pastikan naluri yg sy rase. then i come out dgn satu decision.
masa tu dh niat, whatever happen. sy tak kan menyesal.
walaupun sebenarnya Allah je yg tahu apa yg sy rase,
tp sy percaya, ini jalan terbaik. 
Alhamdulillah, 'sakit' tu kejab je. Allah dh rancang yg lagi baik. He just want me to go through jln yg susah skit to remind me that tak semua yg sy rancang akan jadi kenyataan.
So sy longgar kan sikit eager yg ada. masuk kan skit perasaan "letting go" tu. 
Saya jadi lebih calm and relax. Tapi lepas dpd itu, anything yg saya nak, saya tak letak harapan yg tinggi and sy sentiasa letak perasaan "letting go" tu dlm any situation pun..haha~
Pada sy, if itu rezeki sy, hak sy, kegembiraan sy, macam mana sekalipun dan apa jadi pun ianya tetap akan jadi hak sy, begitu jgk sebaliknya.


Tapi kadang2 kita tak boleh lari dpd fikirkan benda2 yg kita nak...
so kita kena cpt2 bgtau diri sndiri, rilex! let it be..
sy plak jenis yg okay, kalau dh tak boleh takpe...i will go~ 
not because of kita nie tak nk usaha. tp kita tak suka pakse2..
sama jgk lah, kalau curiga terlampau2 nie. kdg2 penat dgn layan perasaan sendiri.
tapi i just cant stop thinking bla..bla..bla....hahaha~ 
so cara yg terbaik ialah, redha jelah.
kita dh usaha, kita dh bagi yg terbaik, sediakan yg terbaik
kalau nasib tak menyebelahi kita, terima je. Allah have better plan for us.



Dan memang jenis sy, kalau sy dh tak boleh blaaa sgt...sy akan ckp.
tu pun lps beberapa lama sy simpan.
then sy akan start membebel2....hahahha~  part tu u should not be worried.
tp bila u still doing the same thing, then sy dh tak ckp apa2.marah tidak.merungut tidak. bebel pun tidak~ maksudnya something goes wrong. maksudnya sy dh tak kisah.
jgn risau kalau tgk sy membebel2 atau marah, itu sememangnya real aida.
boleh start risau kalau sy diam atau dh tak kisah. sbb itu sememangnya bkn aida.
dan sy jgk jenis kadang2 sy tahu sesuatu, tapi sy boleh pretend tak tahu, boleh act mcm tak tahu.padahal hati dh terbakarrrrr je kan...hahaha~ itu mmg aida. suka bakar perasaan sendiri.


tp guys, 
benda2 mcm nie yg dtg sebagai ujian sebenarnya nak didik hati kita supaya lebih sabar.
nak jadikan kita lebih kuat.
disebalik apa dan semua yg terjadi selama nie, Allah sebenarnya dh rancang yg lebih baik utk kita.
Cuma mungkin masanya belum tiba. Dia tahu bila saat dan waktu terbaik untuk dia bg sesuatu yg kita kehendak.
Pokoknya sabar. sy tahu sabar itu tak mudah. tapi we should give a try and always ingat sabar itu indah :-)
Bila sampai saatnya, ketikanya, waktunya, rezekinya, Insyallah He will give it to you.
Waktunya ialah bila, kita benar2 dh bersedia dimata Dia.


Till then, 
be positive wokey!






Nota : Sabar itu mula2 mmg payah, tp sumbat kan jgk tentang redha. Insyallah kita akan paham maksud sabar itu indah :-)

No comments: