iklan-iklan~sila click

Wednesday, May 7, 2014

Activity hujung minggu

Assalammualaikum,


Dah lama kan tak update psl jalan2. Skang nie baru ada mood nak update mcm2. Tp as usual lah, masa tu tak bape mengizinkan. Actually, kalau tgk jadual smpai raya nie, mmg dh full. Almost everyweek ada je activity. Wedding lah, gathering lah, exhibition lah, kenduri, balik kampung and so on.


Well, kamil jenis yg tak kisah. jenis yg tak berkira. jenis yg lembut hati. so ckp lah nk mcm mana,nk pergi mana, nk buat apa, nak MAKAN apa, dia akan turut dan tunaikan. Tu sbb kdg2 dia buat special request tu mcm payah nk tolak. sbb dia jenis jarang mintak apa2. sy nie je yg hari2 ada je idea dlm kepala otak nk mcm2. Nk pergi pesta buku antarabangsa yg org ramai bersesak2 tu pun dia turutkan walaupun dia mmg benci tempat yg crowded gitu. first time sy tahu dia tak suka tempat crowded when we pergi lowyat cari barang sy dlu2. sy nmpak dia mcm lemas gila. dh la lemas ramai org, himpit2 lgi, nk kena tgk sy yg kejab2 berhenti kdai2 tu without notice lg.kang tak tgk,hilang plak! hahaha~


so last week, sy plan nk cycling kat cerakah. then ke sacc mall tgk exhibition pengantin. tp last minit cancel ke cerakah. pagi tu dua2 dh blur, nak g cerakah ke putrajaya ke atau melaka. last2, ke sacc mall tgk exhibition then ke putrajaya. labour day haritu sy sempat g KL. Hajat nk beli baju raya siap2. Alhamdulillah dh setel baju raya, sambil survey baju2 tuk gadis2 dulang sy nnty. Kan ada bantahan gst kan kat kl sanun. sy ada je area situ. tp tak join ok. tak minat benda2 mcm nie.wasting time.

Ops masa g pameran buku kt pwtc tu, bapak gila ramai org. so end up parking kat medan tuanku and amik monorail then changed to lrt smpai ke pwtc. masa balik took cab ke titiwangsa and amik monorail ke medan tuanku. mmg hari naik public transport. teruja sbb dh lama tak tahan teksi. thank you awk layan sy konon cri buku, sudahnya tak smpai hati nak lama2 kt situ bila tgk kamil dh lemas and berpeluh2...rembat novel yg berkenan then calooooo...

activity selfie berhalangan katanya. 






nie kejadian bulan lepas.exactly the day after tunang
dua2 amik off 
kamil hantar sy g interview, walaupun deep inside sy tahu dia mmg tak rela sy pergi
tp as i mentioned earlier, sy nak gain experience di interview.
sy mmg xletak harapan pun nk dpt.hahaha~
tp dia awal2 dh bg syarat, by 8pm msti dh ada kat seremban.
sy boleh consider last kul 9pm je.pheww~ penat tau pujuk2 dia. akhirnya dia antar jgk!
as i said, nk pengalaman jer.




Now, sy mmg masak je everyday. Yang dh lama bace blog mybe tahu mcm mana eager nya sy terhadap makanan.hihi... Hari2 sy masak sbb sy tak larat nk makan makanan luar,kdg2 tahap minyak and selera tu tak kena. Bila kita sendiri masak, kita tahu mcm mana nk control food intake and ingredients nya kan. So mmgdh berbulan je, every weekend akan ke mydin or tesco or giant beli barang2 basah. Kamil pun dh paham dh, sy masuk2 je brg dlm troli, he will take mana2 yg kena timbang tu and bwk ke penimbang while sy still cari bahan2 yg lain. Good job! hahaha~  Biasanya kalau menu esk tu mcm berat, sy akan siapkan bahan2 dia malam tu, esk pg just masak kan ajar. Contoh kalau ayam grilled with salad ke apa ke, so malam tu sy dh potong ayam ke size yg sy nak, then marinated skit and masuk dlm freezer.potong semua sayur then esk just masak. everyday sy bgun dlm 5.50 ke 6 atau last 630 paling lajak! mmg pagi2 melompat siap2 tu smua, tp kejab je pun. 15 dh siap menu bfs and lunch. bfs selalunya, sy buat telur dgn salad. sosej roll, so every day msti ada 2 bekas dibawak ke opis. kalau rajin, buat sosej roll and bekalkan ke kamil skali. tu pun lps 10x request! hahahaha~ dasar malas kan nk bergulung2 breadcram sosej bagai pagi2. Balik keje, kalau mood baik sy masak lg, simple2 je. ikan bakar dgn sayur pun dh okay. kalau ada hal, sy makan luar je. I need to get my self biasa dgn situasi nie, since sy tak prefer makan luar hari2. so nnty dh kawen, takdelah terjelepek kul 8 dek penat bertukang kat dapur...hahahhaha~ sy mmg ada masalah kalau makan kat luar hari2, meehoon sepinggan pun nk beli kat kedai. mmg mengundang amarah. kalau tahu dek mak sy dh kwen pun meehoon sepinggan beli, ngisss dia. actually, jgn bg alasan takde masa. niatnya kita, sbb sy tgk ramai je ibu2 yg anak ramai boleh masak utk keluarga dia. so baliknya pada kita, mahu atau tidak. air tangan ibu tu mmg wallah kan. meehoon simple pun sedap! janji mak kita masak. so same goes to our children and family.sy mmg tabik dgn ibu2 yg masak utk anak2 and family diorg, mmg sy adore~haha nasibbbbbbbb baikkk kamil tak cerewet bab mkn. 


Dah lama tak jogging! penat pujuk kamil.tp mcm tak dilayan sangat. 100 excuses! haiyoooo..nk kena buat apa nie eh? mmg kena exercise balik sbb berat susah nk trun walaupun control mkn. trun setakat 1 kg je pastu dh melantak weekend dia naik balik 1.5kg.acaneeeee?


nota : elak kan makan luar selalu eh. sekali sekala takpe. kalau sy, rase best oi kalau mak bg kita bekal.masak mcm2 tuk kita! "mak kita masak bla..bla..bla..bla.." ~ "mak kita tapau je kat kedai XYZ, hari2 kita order je" beza kan? lets do it!

No comments: