iklan-iklan~sila click

Sunday, May 11, 2014

Selamat Hari Ibu



Ya Allahu Ya Rabbi, Ya Fattahu Ya Alim, Ya Rahmanhu Ya Rahim. Wahai Tuhanku, kasihkan lah kedua-dua bonda kami, lindungi mereka dgn kasih sayangMu seperti mereka mengasihi kami sedari kecil.




Berikan mereka kekuatan untuk lalui setiap hari-hari yang mendatang  dan ingtkan kami untuk setiap jasa yang mereka curahkan. Berikan kami rezeki dan kemampuan untuk membahagiakn both of them.






Im sure, semua orang punyai Ibu samada yg masih ada didunia atau telah pergi selamanya. Mereka ialah nyawa, nadi dan kekuatan kita sebagai anak2. Tak kira how times we fight, argue, misunderstanding we will find satu titik utk bersama semula. Selalunya ibu yg byk beralah, they will come and peluk2 kita. pujuk kita, talk to us and confront apa yg patut. That is what my mom did to me. We always discuss, and always have my own opinion and expectation. Tp mak will try to be in may way. Jasa, pengorbanan, kasih sayang , kudarat, masa dan wang ringgit yg telah mereka curahkan tak ternilai dek kita. Doa utk kita anak2 sentiasa ada. Pada pengamatan sy, both mak & kamil's mama dua2 jenis yg berlemah lembut. Beza dgn anak2 dia yg sgt2 la outspoken and outstanding! hahahhaha~ 



Mak sy tak pernah mintak yg berat2 selama 26 tahun sy hidup nie. Ada dua yg berat dan sy kena hati2 laksanakan. Satu, mak mintak sy graduate with bachelor degree and that is her first request. Alhamdulillah i did it berkat doa, sokongan dan bantuan mak & abah. Second request was last year, she is seriously request menantu and alhamdulillah her menantu is ontheway. Mak adalah org yg paling dekat dgn sy, yg sy tak mampu nk tgk dia menangis dan sy tak kan biarkan siapa2 pun buat dia menangis anymore. Alhamdulillah, sampai harini mak masih come to room, discuss, borak2 update, tgk tv, hug n kiss me. Kita selalu share semua masalah, dia tahu bila sy sedih. bila sy ngis tp dia tak kan tnya. smpai sy sendiri cerita. thats her! Setiap pagi she still masuk bilik sy, kejut sy.kdg2 sy pengsan tido, dia akan gelabah...dia akan goyang2 kan sy...tgn sy dia tarik2 keatas...picit2 pipi sy smpai sy bersuara... sy kalau tido penat sgt mmg mcm org mati..ribut kat luar pun sy tak tahu...hahaha~ balik keje she still masak mcm biasa, if dia ada meeting sy smpai umah dlu, sy akan masak and we will have dinner together smbil update kerja2 kat opis gosip itu ini. Waktu dia down dulu, sy adalah cikgu yg paling garang just to make sure that dia bangkit semula. Alhamdulillah, she did very well. Im so proud of her. Insyallah, bakal menamatkan perkhidmatan dia jabatan perpaduan & integrasi nasional tahun dpn setelah lebih 25 tahun berkhidmat and sy rase medical leave dia selama 25 years tu less than 10 kot. dia sgt committed dgn kerja dan sgt2 ikhlas dalam mendidik. thats why student love her so much. kadang2 sy peratiiiii je perangai bdk2 nie melesey2 kat mak sy...over plak kan! Ada student dia yg lebih tua dpd sy yg still ingt dia bila jumpa dkt shopping complex or mana2...diorg yg akan tegur dlu. India cina melayu smua ado. Mak sy garang tapi dlm kelembutan. Kalau sy takut ke tak? Of course sy kata sy tak heran dh....hahahha~ ok. SELAMAT HARI IBU buat smua ibu2. Terima kasih kerana melahirkan kami, mendidik kami dan membesarkan kami. 


Nota : Kasih ibu sehingga ke syurga yg abadi. thank you mak!!! En ikram, lets kosongkan jadual kita one day and bawak mak & mama lepak and makan2...



No comments: