iklan-iklan~sila click

Tuesday, April 29, 2014

Not time yet

Assalammualaikum!!


Cane korang area selangor? still dalam krisis air kan....harap bersabar & bertabah. Sy tak leh imagine keadaan korang sbb sy tak pernah ada experience takde air utk jangka masa yg panjang. Semoga krisis air nie akan berakhir dgn segera. Kesian sy tgk kena angkut air bagai...Bertabahlah yer.


Well, tadi sempat blogwalking ke blog2 yg ada kat tepi belah kanan tu ha.
Jengah blog nina yg dh berkurun tak update.
On her latest entry, looks like she's okay.
Actually sy paham la what she going through now. 
Keadaan yg mana kita nakkkkkkkkkkkk sesangat sesuatu tu...tp kita tak dapat.
Kadang2 kita dh plan baikkkk punya...kadang2 kita dh usaha to the max tp tetap lah tak dapat.
Untuk org yg eager mcm sy nie, bila kita tak dapat apa yg kita aim for.
Seriously mood n motivation akan going down sehabis - habisnya.
Luckily sy bukan jenis yg cpt giving up jer.
Tapi kadang2 presure daripada org luar akan buat kita lg tension.
Nak2 jenis mulut yg tak tahu jaga hati org, yang main sergah je tanya. yg hati kering.
Buat saya yg senang beremosi dan sensitive nie, soalan2 yg tanpa tapisan tu mmg menikam kalbu.
Sama la mcm yg nina lalui tu. 

Bila single, orang tanya...bila nak kawen. umur dh berapa dah.
Bila dah tunang, org ckp...jangan tunang lama2...tak elok...susah nnty pape jadi.
Bila dh kahwin org akan soal bila nk dpt anak plak? tak kan merancang? ada problem ke?
Bila dh anak satu.... bila nk anak dua? tak kan sorang je kotttt...ramai2 la lgi bgusssss...
Sememangnya org tak akan puas tnya soalan2 yg mcm tu.


Apa ke org kat luar tu ingat yang single tu tak der keinginan ke nak kawen? 
Yang bertunang tu mmg dia nak ke putus tunang?
Yang kawen tu mmg dia saje2 ke tak nak anak?
Yang dh kwen tp cerai tu mmg dia nak bercerai berai?
Please la, benda2 mcm nie kita tak boleh nak speculate lebih2.
Kita tak ada kat tempat org tu, so please dont simply jump to your own conclusion.
Jujur saya cakap, orang2 yg senang mulut je ckp benda nie smua, sy anggap org yg sekolah tak abis atau terlampau tinggi sgt sekolah nya.


Ada at one time, sy mmg eager sgt to do something. 
Sy dah plan, sy dh usaha. tetapi nasib tetap tak menyebelahi sy.
Ya Allah, rasenya masa tu Allah jer yg tahu.
Geram. marah. kecewa. sakit hati. tapi bila dilayan perasaan tu, kita yg jadi tak tenang. 
So ada satu hari tu, sy duduk diam2. analyse apa yg patut. 
Buat beberapa tindakan tuk pastikan naluri yg sy rase. then i come out dgn satu decision.
masa tu dh niat, whatever happen. sy tak kan menyesal.
walaupun sebenarnya Allah je yg tahu apa yg sy rase,
tp sy percaya, ini jalan terbaik. 
Alhamdulillah, 'sakit' tu kejab je. Allah dh rancang yg lagi baik. He just want me to go through jln yg susah skit to remind me that tak semua yg sy rancang akan jadi kenyataan.
So sy longgar kan sikit eager yg ada. masuk kan skit perasaan "letting go" tu. 
Saya jadi lebih calm and relax. Tapi lepas dpd itu, anything yg saya nak, saya tak letak harapan yg tinggi and sy sentiasa letak perasaan "letting go" tu dlm any situation pun..haha~
Pada sy, if itu rezeki sy, hak sy, kegembiraan sy, macam mana sekalipun dan apa jadi pun ianya tetap akan jadi hak sy, begitu jgk sebaliknya.


Tapi kadang2 kita tak boleh lari dpd fikirkan benda2 yg kita nak...
so kita kena cpt2 bgtau diri sndiri, rilex! let it be..
sy plak jenis yg okay, kalau dh tak boleh takpe...i will go~ 
not because of kita nie tak nk usaha. tp kita tak suka pakse2..
sama jgk lah, kalau curiga terlampau2 nie. kdg2 penat dgn layan perasaan sendiri.
tapi i just cant stop thinking bla..bla..bla....hahaha~ 
so cara yg terbaik ialah, redha jelah.
kita dh usaha, kita dh bagi yg terbaik, sediakan yg terbaik
kalau nasib tak menyebelahi kita, terima je. Allah have better plan for us.



Dan memang jenis sy, kalau sy dh tak boleh blaaa sgt...sy akan ckp.
tu pun lps beberapa lama sy simpan.
then sy akan start membebel2....hahahha~  part tu u should not be worried.
tp bila u still doing the same thing, then sy dh tak ckp apa2.marah tidak.merungut tidak. bebel pun tidak~ maksudnya something goes wrong. maksudnya sy dh tak kisah.
jgn risau kalau tgk sy membebel2 atau marah, itu sememangnya real aida.
boleh start risau kalau sy diam atau dh tak kisah. sbb itu sememangnya bkn aida.
dan sy jgk jenis kadang2 sy tahu sesuatu, tapi sy boleh pretend tak tahu, boleh act mcm tak tahu.padahal hati dh terbakarrrrr je kan...hahaha~ itu mmg aida. suka bakar perasaan sendiri.


tp guys, 
benda2 mcm nie yg dtg sebagai ujian sebenarnya nak didik hati kita supaya lebih sabar.
nak jadikan kita lebih kuat.
disebalik apa dan semua yg terjadi selama nie, Allah sebenarnya dh rancang yg lebih baik utk kita.
Cuma mungkin masanya belum tiba. Dia tahu bila saat dan waktu terbaik untuk dia bg sesuatu yg kita kehendak.
Pokoknya sabar. sy tahu sabar itu tak mudah. tapi we should give a try and always ingat sabar itu indah :-)
Bila sampai saatnya, ketikanya, waktunya, rezekinya, Insyallah He will give it to you.
Waktunya ialah bila, kita benar2 dh bersedia dimata Dia.


Till then, 
be positive wokey!






Nota : Sabar itu mula2 mmg payah, tp sumbat kan jgk tentang redha. Insyallah kita akan paham maksud sabar itu indah :-)

Friday, April 25, 2014

Checklist persiapan bertunang

This time maybe sy boleh share serba sikit persiapan tunang kot. Percaya atau tidak, semuanya sy buat dalam tempoh sebulan.Memang ura2 tu dh ada, tp selagi tak de kata putus, mmg sy tak buat apa2 pun, when rombongan merisik dh smpai, dh dpt tarikh and all berdesup2 la mak abah sy prepare apa yg patut. Alhamdulillah, ahli keluarga ramai yg membantu. Tak silap saya, dua kali je kot meeting dgn family.Seminggu lepas merisik dan seminggu sebelum bertunang.  First meeting kita cite apa yg nak kena buat and siapkan, final meeting kita bgtau atucara majlis dan kerja masing2.


1. Baju tunang




  • Saya malas nak cari pic yg full tuk baju. so amik je pic yg kat atas nie. Baju nie saya beli kat bandung tahun lepas. Actually masa kat bandung sy ada beli sekotak kain untuk ditempah. Dan bju2 tu smua makin susut dari hari ke hari. Ada je kawan2 yg nk kawen atau mana2 majlis kenduri sy akan g tempah bju...hahhaha~lets say hari selasa sy baru teringat yg ahad ada majlis kawen kawan saya, esk tu sy akan g tempah and ckp kat tailor nk amik jumaat! hahah~ seb baik akk tu baik.
  • Sebenarnya, baju tunang saya colour purple! plain satin tapi hujung nya dh siap ada border lace n manik.simple tp sy suka gila. Tapi disebabkan gelojoh tak sabar, sy dh tempah and pakai masa wedding kawan kt UPM. ahaks! so nak tak nak, kena la amik baju turqoise nie.
  • Baju turqoise nie actually utk pakai nikah! tapi takpe...nikah kita beli lain! yeyy...boleh soping!sy baru je finalized colour baju nikah dgn kamil nie ha...poning nk pkir colour bju sndiri dan si gadis n jejaka dulang! 
  • Baju nie saya tempah dkt tailor favourite saya 2 minggu sebelum majlis tunang sy. sy mintak dia buat kurung modern dan jahit beads skit2. Alhamdulillah, sy  sgt satisfied dgn kerja2 dia. Jubah untuk buat hantaran pun sy tempah kat dia jgk tp tak sempat nk jahit lace. nk dh siap jahit lace sy ciwi kat sini eh

2. Mini pelamin tunang + make up + accesories + photog



ada bulu mata wey!












  • untuk pelamin dan make up sy amik masa dua hari pikir nk design pelamin yg mcm mana. seb baik pak google ado. so sy google2 then combine yg mana perlu then sy wasap ke kak lini.
  • pelamin sy mmg request yg ada kerusi. sy mmg nk duduk atas kerusi sbb sy rase tak sopan lak sy duduk atas yg bulat tu future mothe in law duduk kat bawah skit nk sarung cincin kan. so sy prefer duduk sama2. 
  • make up sy hentam sajalah. apa yg MUA nk makeup sy terima. sbb sy jenis yg tak tahu psl make up n tak suka makeup.hihi
  • pic pelamin sy korang cari la kat entry engagement day sy eh
  • untuk photog sy engaged kawan baik sy sendiri je amik pic utk kenangan. sy mmg dh plan tak kan bazir duit dkt bhgian photog.hahahha~

3. Wakil keluarga 

  • Yang nie mak abah settle kan. actually takde apa yg nk discuss sgt pun since mak & mama kamil dh discuss semua. Cuma request dpd pihak lelaki nak berpantun masa majlis. so siap sedialah paklong sy.
  • semua benda dh di inform ke wakil keluarga saya infact smua details mmg pakcik2 sy dh tahu. so should be no problem.








4. Hantaran



  •  Hantaran nie pun sy cari semiggu lps majlis merisik. since saya anak sulung, so semua tok nenek dulang kena beli la kan. semuanya mak yg siapkan. dia yg excited lebih kan so sy layankan aje.
  • Hantaran ialah 7 berbalas 9. mula2 nak 5 je tapi rase mcm tak ckup, so up kan 7 berbalas 9.
  • Hantaran from kamil ialah , cincin, sireh junjung, jubah, sejadah, kek, buah, coklat
  • Hantaran from saya ialah, baju dan seluar,kain pelikat, sejadah, tiramisu, kek, buah, potpouri, coklat dan sireh junjung.

 5. Cincin



  •  cincin dh beli siap2 masa beli cincin merisik sekali. berdebar ko tau takut tak muat. alhamdullillah muat.siap longgar lagi.hari2 bising kat kamil, cincin longgar. berbuluuuu je mamat tu dgr. kawen tak nak cincin! muktamad.


 6. Makanan, khemah, doorgiftr & centrepiece meja makan




  •  Khemah - saya mmg request nak arabian. sebab besar skit n luas. mula-mula sy nk colour pink + electric blue. tp akk khemah tu kata susah nk cri colour tu so sy end up dgn turqoise + pink. goodies beg jgk colour yg sama. semua pun sama.
  • Makanan - sy amik kat kak lang catering senawang. highly recommended. sebenarnya sy sgt2 cerewet. so setiap benda sy akan tnya. haha~ alhamdulillah, kak laila done good job!catering ialah benda pertama yg mak abah booking dlu lps majlis merisik. discuss psl lauk bila dh setuju terus close deal. again,mak abah dh susun dh lauk apa dpd hari sabtu hingga la ke hari majlis
  • candy buffet -  yg nie sebenarnya idea nya byk, tp tak sempat nk realisasikan sbb sy byk tido je. so hiasan dia mmg out. sy buat asal boleh je.nnty time kawen sy akan siapkan hiasan awl2 eh supaya tak kelam kabut
  • centrepiece meja - yg ni 100% buat sendiri. sy guna kertas warna tu untuk bentuk jadi bunga! jenuh jgk nk buat. sbb byk tido dpd buat keje. actually i wanted fresh flower kt situ, tp mak kata tak sesuai. so nnty kawen, baru sesuai letak fresh flower kt meja. 
  • doorgift to sy just beli bekas nya je, isi dalam smua sponsored. tq semua. actually utk pihak lelaki sy nk bg kurma and kismis...tp tak sempat nk cari. so kita kiv niat tu untuk kahwen nnty lah.insyallah





7. Theme




  • untuk tema majlis, dek kerana sy terpaksa pakai bju yg kononnya tuk nikah nie. so sy kena la guna tema colour turqoise jgk.nk serikan lg, sy tambah pink.
  • semua ahli keluarga mmg dh dimaklumkan untuk pakai baju biru + pink. untuk pakcik2 sy abah sempat tempahkan diorg baju melayu petak2 tu. hahahha~ dh mcm panglima je masing2 pakai bju melayu petak2 tu. rasenya semua ahli keluarga lelaki belah abah dpt sorang satu.diorg dh tertanya2 utk kwen nk abah nk tempah apa plak...hahhaha~ ada somthing in my mind actually. sy kena cari material dulu baru boleh bg idea. utk kwen nnty pun sama. both side plak tu. 
  • untuk kawan2 sy dh inform diorg tema colournya. geng uniten siap nk g jakel beli baju sama2..tp sy kata sabar dlu. tu untuk kwen. masa ainaa kawen kitorg mmg g beli baju dua bulan sebelum. mmg bersila kat jakel shah alam tu ha mencari material utk digayakan! insyallah lepas raya nie, project mencari kain utk majlis nikah dan sanding pengapit2 sy akan dijalankan. colour for them next week baru finalized kan.








8. Buget dan listing keperluan majlis

  • untuk majlis mcm nie, kita mmg kena buat listing apa yg kena ada semua. buat buget and mintak quotation awl2.
  • utk majlis sy, sy keluar kos utk beli barang hantaran,tempah baju and bunga hantaran skit2.hihi...yg lain all in abah and mak punya buget...
  • amik la sorang assistant tuk tlg kita dlm laksanakan majlis. mcm sy, cousin2 dh janji nk 3 hari 3 mlm duk kat umah. so mmg dia tahu everything. hahha~ so mmg balik2...kak liza.kak tlg ne...kak nnty ko buat nie eh..kak!..bla..bla... untuk kwen dia kata sanggup berkampung 5 hari okay! gila kentang!


Alhamdullillah, semua berjalan mcm yg dirancang. next sy kena concentrate on wedding plak, sy nk buat preparation awl2 supaya tak kelam kabut bila dh dekat majlis. then buget tu sgt penting. untuk hantaran of course kali nie lebih skit, maka buget sy pun lebih la skit ye dok. kali nie sy kena ready kan tuk hantaran and kad kawen~ yg lain2 belongs to mak & abah. tp of course sy akan amik tahu semua benda la since sy kepochi kan. I ve something in my mind utk direalisasikan. Again, sy nk wedding yg santai tp still nampak formal.  so next kita jumpa lg on wedding preparation pulak eh~ sy dgn kamil mmg dh agreed tak nak membazir on pelamin, photog or goodies tuk wedding nnty, we want to focus on life after get married. destinasi vacation  pun belum di finalized kan...hahahhaha~ soon will be finalized. till then, assalammualaikum! hopefully it can help u guys..

Thursday, April 24, 2014

Pakej pelamin tunang atau kahwin dan makeup area seremban dan sekitar negeri sembilan


Ok, meh nak cite pasal pakej pelamin & makeup
Mula-mula mcm pening jgk nk engaged org pasang pelamin n semua kan.
Tengok harga semuanya boleh tahan jgk kan.. So sy mmg kena consider mcm2 benda.
Tapi rezeki tu ada je kan, sy amik package nie from Melly Bridal.
Korang boleh search FB dia.
Package saya ialah, mini pelamin + makeup + accesories
Alhamdulillah, sy sangat2 lah puas hati from pelamin sampai la ke makeup!
Actually dalam fikiran sy nk pelamin yg simple tp design yg scallop2 gitu la.
Tp they came up dgn pelamin yg luar dpd imaginasi sy and sy sgt2 lah happy!
I love the pelamin so much! I love the make up too.
Harga sangat2 la affordable. Sgt2 mampu milik!
Meh layan pic yg ada dlu












 hantaran yg colour pink + hijau pun from melly bridal.
sy suka gila dgn sejambak fereroshe to! cantik!!!
sy suka sirih junjung dgn fresh flower~sgt cantik.

lovely pelamin.
mmg sy request nak yg simple.
dan ada kerusi.
sebab sy lebih prefer duduk kat kerusi instead of duduk bawah.
kalau korang nk tgk kebesaran pelamin sy nie.
please bukak entry2 engagement day sy eh.
kat situ ada bykkk pic pelamin.
mmg besar, nk buat sanding pun hokay.
mampu milik.
sy just bgtau je apa sy nak, then diorg buatkan.


so kalau korang nk tnya harga or bincang apa2,
boleh cari melly bridal.
atau wasap ke no saya mcm biasa 019-6264677 ( aida) 
email ke sy pun boleh : aidayunus_1404@yahoo.com.my
atau boleh call no owner melly bridal sendiri at 013-2322549 ( kak lini)
kalau nk tahu details psl pelamin and so on.
dun worry, smua boleh discuss.
sy dissucss pakai wasapp je! haha~ 
nanty kalau korang call kak lini, ckp lah nk pelamin cantik macam aida punya! hahaha~
if korang dh ada design pelamin, pun boleh discuss dgn team diorg.




Engagement day - part 3


Engagement Part 3
Pastinya penuh dgn pic dan setiap pic punya cerita sendiri
Lets start :-)



wajah selepas menjadi tunang si kamil.hahha~
sounds funny. tp itu lah reality.
sumpah!
sy tak pernah terpikir akan jadi tunangan kamil
tak pernah terlintas akan jalani sisa2 hidup dgn kamil
tak pernah imagine akan sayang kamil 
dan
tak pernah agak pun dlu sy akan berckp dgn dia.
tapi
takdir Dia tentukan ini jalan sy.
puas kembara mencari jodoh.
rupanya jodoh dekat sekangkang kera je.
rahsia Allah kan.
Alhamdullillah..



nie wajah sebelum jadi tunangan org
setengah jam sebelum sy dipanggil keluar
sy takde rase apa2 pun
tp bila dengar rombongan dah sampai.
sy dh menggelabah.
cuak.
tak cuak pun nk jadi tunangan org
tp cuak nak hadap orang.hahah~




oiii..finally kan!
mamat sebelah tu sebenarnya tgh bertabah dan sabar dan excited nk guna kuasa!
sy plak debar2 je mengenangkan nasib sy
apa mungkin sy dibuli?
apa mungkin sy akan kena dera?
hahahhaha
I LOVE YOU AWK!



lovely picture.
tq bff for coming.



geng uniten!
tq amani pakai baju pink.
sempat mummy shoping baju pink awk.
nnty wedding mummy awk dh boleh jalan.
yeay!so ibu akan lbh tenang pakai kan inai kat mummy!
lps wedding kita have fun sama2 eh 
cant wait!

Alhamdulillah,
dulu ber 4
lepastu ber 5
then amani keluar
now uncle kamil plak came into our family!
jadi ber 6
insyallah soon kita akan ber 7 dan ber 8
kita doa sama2 aunty axy and shera berjaya usha jiran2 diorang eh!
so vacation kita akn jadi lebih meriah!
saya lega to the max 
bila smua org boleh borak each other.
boleh kutuk2 and ngadu each other.
tq Allah for the friendship

thanks guys!!



amani in the house!
ainaa ialah my roomate.
now dia adalah kaunselor tetap sy.hahah~



geng smksa!
dua mak buyung kiri kanan sy.
family nie pun akan berkembang dgn jayanya.
Alhamdullilah.
soon wedding intan.



gila bebudak nie
memasing kemain happy selfiee without sy kan.
takpe.
yg hujung kanan tu siap lah.
wedding ko nnty aku selfie puas2.hahahah




again? kannnn...
have fun korang with the props!








zafran montok dgn maklong ya.
zafran suka duduk kat tilam vono sy.



abah antara org paling sibuk since jumaat lg
cerita pasal abah kan,
this time dia tak byk songeh tau
dia tak byk soal...hehe~
lamaaaaa masa abah amik tuk siapkan diri nk jd bapak mertua orang.haha~
nasib la bah, menantu abah tu lain mcm skit.
kaki buli!




gossip?



kena paksa duduk atas pelamin.
mummy byk kali suh sy jgn trun dpd pelamin
just stay there.
sy malu la oiiii...
















hantaran~


nie khemah kat umah sy.
korang tenung skit smpai ke hujung.
nampak tak ada khemah kt hujung tu?
haaa...tu umah kamil.
dekat tak?yes dekat!
nanty balik raya jalan kaki je...
kalau umah sana penuh org, balik umah sini.keh..keh..



candy buffet
sy kalau boleh nk setup sendiri smua
sbb idea sy tak sama dgn keje tgn org lain
tp apakan daya,
sy kena jgk percaya kat org.
takpe.nnty kawen sy buat sendiri.

happy.happy.

with my cousin~
orang kuat majlis.
nanty masa kawen, awk jadi partner tetap kak ya eh.

another cousin.along.


buget cun!
hahahha~


i love this pic! just love it



saya tgh perasan cun. 
cer tgk minah dua org kat belakang
tgk kepoci cerita apa la tu...hahhaha~




bff forever!
banyak dah ilmu dia turunkan untuk sy
ada satu ilmu tu kamil takut betul.
hahaha~
byk kali kamil remind.
nanty masa nikah awk jgn ikut tau apa ainaa ckp tu...hahah~
tau takuttttt....



selfiee tetap selfie!
next month ada birthday celebration
itu dh jadi acara tahunan.
since bln dpn smua dh turn to 26!
so lets celebrate sekali.
tahun dpn lg best nk celebrate!
sy sanggup jadi organizer!!!hahah~
kawan makan.kawan nangis. kawan bercerita.kawan karok.kawan buat keje gila.
kawan semuanya!
lovely shera!
kecik tapi tegas~ still single...ngeeee


diorang berdua nie roomate.
dan diorg berdua jgk housemate sy


bulu mata tak blehhh blaaaaaaa...
kamil pandang sy 80x eh.
terpikat la tu...hahahha~






Thank you Allah for everything.







wakil dpd pihak kamil tgh discuss dgn pihak sy






both mak & mama in pink :-)


mesti diorg pun tak pernah sangka nk jadi besan kan...
hahahhaha~
nie keje anak2 la nie...
terbercinta plak.tersuka.tersayang.
so kena la mak & mama turutkan :-)
may ALLAH ease everything :-)

masa nie hati jantung rase nk keluar dh!








Gigil nya sy time nie.
biar saya & mama kamil je tahu.
hihihihi~


so called sibling!

cousin
nie bodyguard sy
wali sy
protector sy
dia sangat tabah nk layan kehendak kakak dia sorg nie



one happy family!
thank you guys.
tak sabar kan nk tempah baju??? 
baju ainaa kawen masih ada dlm almari,
and guess what? sy masih muat!
yeyeyyeyeye






the foods.
sy tak makan satu hape pun.
kenyang terus dh dpt cincin kan!









lovely maklong



yeayyyy..... boleh kumpul semua bff!

johol's side

maklong ya with the kiddos



lovely trainee
adik2 trainee sy ramai.
tp tak dan nk jemput semua
ada yg nmpk pic2
ucap tahniah and wish smua
tq dik!
nnty kawen akk jemput eh


with kaklong


officemate

rembau's side!
yeyeyyeyeyeyey




Semoga Allah permudahkan semuanya.
Semoga Allah tetapkan hati kami berdua, yakin dgn takdirNya.cekal dlm menghadapi apa jua ujian yg mendatang.
Semoga Allah limpahkan rezeki dibumi dan dilangit, permudahkan segala yg sulit dan terang kan mana yg kurang jelas.
Insyallah, berkat doa dan restu smua pertunangan ni akan berakhir dengan sebuah ikatan yg lebih kekal abadi. Amin :-)


Benar,
jodoh itu rahsia Allah. tp tetapkan dalam hati. disebalik perjalanan kita mencari jodoh kita tu, yakinlah takdir Allah adalah yg terbaik. Pahit ke.duka ke. itulah yg terbaik dan surely ada hikmahnya!


Nota : next sy update pasal pelamin and make up and sebaginya yer!