iklan-iklan~sila click

Saturday, August 23, 2014

audit vs account

Assalammualaikum...


Towards end of august, towards end of syawal.
Bulan august kali nie, agak mencabar bagi sy.
So many activities yg sy kena buat & attend.
Alhamdulillah, gff sy intan noraien dah selamat menjadi isteri orang.
Sempat luangkan masa on khamis, jumaat and sabtu. Alhamdulillah.
Semoga menjadi isteri yg solehah dan selamat melayari alam rumah tangga.
May Allah ease everything, be good, Insyallah everything will be ok.


Alhamdulillah, bulan april yg lepas genaplah 3 tahun sy bekerja.
Semuanya berjalan dgn lancar, walaupun kena harungu 1001 pengalaman hidup.
Kadang2 penuh emosi, kadang2 penuh hilai tawa, kadang2 berjurai airmata.
Tapi itu namanya kehidupan. itu namanya pengalaman.
Pengalaman yang mungkin tak semua orang akan lalui. Jatuh bangun menangis gembira.
Kalau yang dh lama bace blog sy,msti paham sy jenis yg suka merancang.
Berjaya atau tidak, itu biar Dia tentukan. Saya tetap akan usaha.
Since saya serahkan diri jiwa dan raga ( chewah!) ke dalam dunia audit,sy sentiasa buat yg terbaik.
Memang target sy, 2014 sy mesti dapat CA dan teruskan perjalanan mencari pengalaman dan kehidupan yang lebih.
3 tahun sy bersabar, sy akur dgn tuntutan masa. Finally! April yg lepas ckup 3 tahun.
and yeayyy! boleh apply utk CA.(chartered accountant)
Alhamdulillah, one step forward.
Saya rase ramai org tahu,nk buat audit. kena sabar. bkn sebab keje je
audit gaji mula tak byk mana, tp workload dia subhanallah.byk!
tp kita kena sabar, lps je abs tempoh yg sepatutnya...nahhhhh! pergilah mana nk pergi berbekalkan ilmu sedikit yg ada.
trainee selalu tnya sy, "lepas sy abs belajar kak, mana yg sy patut pergi. audit ke akaun?"
sy akan tnya dia. mana yg awk minat.mana yg awk rase lebih ikhlas berkeja.
sebab kita kena buat sesuatu yg kita suka, then kita akan bahagia!haha~
dan biasanya sy akan bgtau diorg, kalau awk kejar duit. audit bkn tempat yg sesuai tuk awk. pergi buat akaun. awk senang naik! tp kalau awk jenis pnyabar, nk cari pengalaman which will help u more in future, audit adalah pilihan yg tepat. so its really depends on you.


Saya bermula dengan auditor, sy dh paham serba skit laluanya.
Dan sy rase, sy kena cuba something new. dan memang dlm perancangan sy in 2014 beralih angin.
sy nak ke bidang akaun plak. sy nk jadi org yg bg output.
selama 3 tahun nie, sy org yg memeriksa output.
skang sy kena work harder, sebab being an accountant bukan keje yg mudah.
handle full sets of account jgk bkn keje yg senang. tp bayaran dia berbaloi.
so, sy beranikan diri attend few interview. actually sy dh attend 2 interview je pun.
masa attend interview tu, sy dh pasang niat. sy cuba! kalau ada rezeki sy, alhamdulillah.
kalau takde, its okay. sy cuba yg lain.
bezanya sy dgn sy yg 3 thn lps, sy dh lebih berani!
interviewer tanya sy soalan, sy balas balik dgn soalan sebelum sy bg jwapan! then sudahnya jadi mcm borak2 sebelum ke formal interview. eh sy sempat promote seremban dah ada pall mall tau! haha~
satu jam dalam bilik tu, sy tak sedar pun. sy org terakhir di interview. siap dia anta n tunggu sy lg masa nak naik lift.
Alhamdulillah, i got both. dua2 tu different position. tp still dlm accounting line.
Nahhh,Dia uji sy lgi dgn dua offer nie.
satu buat benda yg kita suka, satu lagi buat benda baru, tawaran yg lumayan boleh shopping hari2!boleh tuka keta terus, lps setahun dh boleh deposit umah...mmg heaven la!hahahahha
and yup, sy tetap pilih utk buat benda yg suka. sebab sy xnak lari dpd perancangan asal sy. remember sy rancang perjalanan sy 5 tahun sekali. and remember sy hanya merancang, tp Allah adalah sebaik2 perancang. :-)
sy cari pengalaman dlu, nnty duit dtg bersama2 kemudian kan?



kamil dalam berkira2 nk offer sy duduk rumah lps kawen...hahahah~
percayalah, sy belum mampu lg nk duduk rumah.
sebab dlm kepala sy ada so many things need to be done
tp sy sgt2 hargai niat suci dia... mybe dia tak nak sy keje mcm hapeeee je kan.tension la.ngis la.
tu sebab Allah bg awk, utk tenangkan sy disaat kritikal tu..hihi~
seriously, sy rase sy kena workhard tuk dapat apa yg sy nak. cita-cita.
not for my self, thats for future...
nnty ada rezeki, ada anak sendiri. boleh pot pet crita pengalaman sendiri.
sampai satu tahap, bila sy dh puas.sy dh cuba apa yg sy nak. dh capai apa yg sy impikan.
sy akan slow down. insyallah. doakan!
sape tak nak duduk rumah besarkan anak sendiri. layan suami sebaik mungkin kan?
saya pun nak! tp tunggu...kasi sy kerja to the max dlu.
wishlist sy panjangggg utk dilaksanakan. tp tulah, semuanya duniawi.
nasib baik mak & abah mmg paham sy mcm mana.
diorang penasihat tetap and supporters forever sy! hahah~


insyallah, will start my new career with new company by next month!
berdebar jgk nieh.
tp insyallah, niat sy nak belajar. nak cari pengalaman.
mana tahu, cita2 sy yg paling lastttt skali, nak buka firma sendiri dimakbulkan :-)
aida & co. nice kan? hahahha~
company baru nie, cuti dia byk skit! gila syiokkkk...
Doakan saya okeh. In 2 years lg, doakan sy dpt capai apa yg sy nak.



One more thing,
sy ada terbaca dkt somewhere.
dia cakap, grad from certain2 university tu best! the best. senang dapat kerja. ramai employer nak.universiti lain tak best mcm universiti dia. tak susah mcm dia belajar
sy tak cakap iaya salah, tp apa yg sy mampu ckp. awk kena percaya dengan diri awk bukan pada universiti yg melahirkan awk. senang dpt kerja bukan pada universiti yg melahirkan awk.
pasang niat yang betul, insyallah Dia akan mudahkan jalan kita.
yes, smua org patut bangga dgn u masing2.. sy proud ok nyanyi lagu UNITEN!
tp ask ur self, are you ready for the real market?
pointer baik itu adalah asset awk, tp u yourself adalah asset sebenar awk.
so, think! dan satu lagi, percaya pada rezeki Allah. jgn busuk hati! jgn dengki2!
jgn sesekali pertikai rezeki yg Allah bagi. baik pada kita, atau org lain.
sometime sy sedih dgr bila org lain pertikai rezeki kita.
nampak mcm kita senang je nak dapat, tp diorg pernah ke tahu apa kita buat utk rezeki yg dtg.
paham tak rezeki tu Allah yang bagi?




note : apa yg sy buat in future, sy tak penah nk pkir pasal nk enjoy ke. nk bersuka ria. nk horay2. sy buat utk future jgk. sy rase at this age, mmg kita kena workhard. bukan masa tgkkkk dan rilexx je. bukan masa nk merancang. kita dh fasa melaksanakan perancangan. abis kalau tak usaha sekarang, umur 30 tahun nnty bru nk keje? umur 50 baru nk push to the max? umur 26 nie pun keja byk pun BP dh naik. ini kan lg 20 tahun akan dtg. mcm yg sy kata td, yg penting niat kita. kalau niat kita baik & betul. Insyallah, thing will be easier. update pasal kawen? nnty dlu. not in the mood lg.