iklan-iklan~sila click

Friday, October 3, 2014

Good Bye auditor, welcome to the real accounting world aida :-)

Assalammualaikum,


Lama dah tak bersiaran, sibuk. itu jelah perkataan yg boleh sy ungkapkan.
Seperti yg sy maklumkan dlm post before ni, sy dlm process tukar keja.
Alhamdulillah, rezeki kali nie dkt ampang sanun.
Actually dh cuba nasib dkt seremban, tp rezeki takde kat seremban
Setelah habis ditimbang tara, dikaji, yes sy buat keputusan nk travel hari-hari.
Tahu, tentang penat, jammed, hetic life and so on. 
Tp sy niatkan dlm hati sy, kita cuba dlu,if one day sy tak larat. sy akan surrender
but i keep on praying rezeki sy di seremban.
Mak abah ok, diorg awl2 dh bagi green light as they know, anak dia mmg tahu apa dia nak, 
apa dia target and apa dia buat, 
Dua kali sy g survey tempat keje,arrange jadual bus, naik public transport and all.
Mak ada temankan sy buat semua tu. 
Office di ampang mmg takde direct public transport yg boleh smpai office.
sy kena naik rapid kl jgk smpai ke destinasi.
I told my self, ok sy boleh buat!
Even kamil sgt2 lah risau. sgt2 risau. kemampuan sy. tp i keep told him yg sy boleh!
org lain boleh, knp sy tidak kan? kamil terima jawapan sy. walaupun mmg jelas terpancar kat muka dia kerisauan yg mmg tak leh sorok2 dh. ( lps tu apa jadi? smbg kat bawah nnty k)
Hati sy berdebar2 nk tinggal kan MNC.
Sebab apa? sbb disana sy bermula. After graduate, situ la tempat pertama sy kenal dunia pekerjaan sehinggalah last month. How time flies kan, dh 3 tahun lebih rupanya.
Cerita hari terakir di MNC, sy simpan dlu yer. nk buat entry khas,kenangan dimasa hadapan.


On my first day, 
saya sampai office awal setengah jam.
sy amik bus di terminal one at 615am, smpai KLCC dlm 7.30 mcm tu
then amik rapid ke ampang dlm 10 minit gitu.
First day was okay, since sy still blur. After briefing pun sy still blur.
Masuk second day, sebenarnya sy dah nak menangis.hahahhahahah~
Satu, sebab sy sgt2 penat! longlai!lemah!lenguh!

Dua, saya blur. all this while sy buat audit, benda dh siap dpn mata. now i am the one yg make it happen. everything is on me. nature of course beza. tp sy keep told my self, thats okay. u just started, jgn expect benda yg tinggi. take ur time. boss baru balik outstation plak tu, bg sy shawl. tp ku pandang sepi. sbb hati sy risau. sy bab keje, kalau sy xboleh nk buat, sy mmg risau.mmg tak tentu arah. ckp kat diri sendiri, apasal kau bodoh sgt nie. start do it now. its debit and credit! walaupun tahu bukan la semudah yg sy sangka, tp keep pushing my self. balik jalan jammed. mmg nak ngis! masa tu mmg ingt kamil. he know me better. hahhahahahhaha~ dia tahu sy mcm mana, the other side of me, yg org lain nmpak sy kental, kuat, semangat, boleh buat. tp kamil tahu the other side of me. I can not say anything to mak abah, sbb tu akan buat diorg risau kan. somemore, sy baru je start, its normal la. keje baru, travel plak lagi kan. so its normal. so just boleh ngadu dkt kamil je.hahahahha~
bila dia ckp, alahai kesiannya sy...penat and all that. i wanted to cry! tp sy tahaaaaannnnnn! oh b, kalau la awk tahu sebenarnya sy mmg nk melalak je masa awk amik sy balik tu. tp aida kan kuat! maka, tahan lah kau!!!


Hari ke tiga, sy dh set mind. ko kena mula cpt aida. pahamkan cpt, cari idea selesaikan masalah. mmg sy sedia tahu company tu mmg tgh repair account diorg, last accountant tu ntah buat apa ntah. boleh kawtim dgn auditor bagai.xde independent disitu. so boss nk suh sy do it all over again or repair based on doc yg ada. its engineering company. bumiputera. lots of project. so nak ke tidak, sy pahamkan, sambil mintak kamil doakan sy. Alhamdulillah, tghri mcm tu sy dh nmpk jalan keluar dpd kegelapan! hahahhahaha~ yesssss, sy dh paham. sy speed up! balik dgn hati yg tenang. jammed? mmg jammed. tp sy layan je...zzzzzzzzzz...


Hari ke empat, sy dh start counting hour nk balik! kamil mampu gelakan sy je. nmpak sgt sy terseksa. keje was ok. boss plak sgt2 ok. staff pun ok. environment pun ok. cuma sy penat travel! thats it. sy teruskan je, sbb mmg nie wishlist sy kan in 2014. nk buat account, nk cuba benda lain selain audit. nk cari pengalaman baru, nak tambah ilmu yg ada. nahhhhhhh, Allah dh bg peluang. amik lah sebaiknya.
balik pun jammed lagi, and hari2 pun kamil sian tgk sy. tp seriously, kaki sy mmg dh longlai. sy kena jalan agak jauh. naik trun tangga. sedangkan selama nie, nk g secret resipe dpn opis pun sy naik keta ok!g mana2 kamil yg drive, now smua kena jalan kaki. mmg nangissss! takpe, sy positive je...sbb sy yakin, setiap dugaan yg Allah bg tu, ada hikmahnya. ada indahnya. cuma kita kena sabar. dulu pun, waktu mula2 jadi auditor, sy pernah menangis. sy pernah kecewa, sy selalu drive smbil pkir solution hal kerja, siap debit credit dlm keta, sy tido dgn working paper. makan smbil tekan calculator. tp semua tu yg sy bawak sekarang dan dgn smua tulah sy adalah sy harini. Mmg target sy nk dpt CA in 2014, Alhamdulillah Allah mudahkan jalan sy. Perancangan Allah kan, sy dlu yg sgt xtahu account, tak suka kira, tak suka debit credit, tak paham la apa T account time belajar kemahiran hidup, now dh 3 tahun lbh in accounting line and soon to get CA. Saya merancang, Allah jua merancang, Tp perancangan Dia adalah yg terbaik. 


Hari kelima, dpt halfday! sbb nk raya haji kan! so tadi sy balik naik train. lalallalal~ dh hebat dh naik LRT skang.xde slh2 and takut2 lg dh. masa awl2 tu, cuak gila oi! tp sy ingtkan diri sndiri, semua permulaan mmg bermula dgn perasaan yg mcm tu, never give up!Alhamdulillah, hari nie dpt balik dgn waktu masih cerah di seremban! happy oiiii...



Ada lagi beberapa misi 2014 yg belum dpt sy tunaikan lagi, insyallah soon, Buat masa nie, segala vacation, shopping dan urusan merayap dihentikan. Focus pada benda2 yg lebih penting.hahahhah~ bkn benda senang tau sy nk tepis smua tu. dh lama wey sy tak bukak mana2 website. baik Mas atau Air Asia. tp awas!!! lps je kawen....haaaaaaaaaaaaa...berderet2 dh sy siapkan!! skang nie mampu booking2 je, realisasikan nya tahun dpn! woihhh, yek! jgn balik malaysia lagi.tunggu aku and ainaa dtg sana! bff sy dh byk kali remind sy, any vacation after married dia nk ikut include our honeymoon trip jgk!!! yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy....thats y i love u to the moon and back! amani, ibu awk nk suruh mummy cari kawan tuk awk cecepat la tuuuu... tu yg suh mummy honeymoon byk2 tempat! hahahhahaha~

btw, lately hati nie ada skit touching la. Dulu sy selalu doa, jgn bg sy lelaki yg perfect pun takpe. tp bg lelaki yg mampu ada bila sy tak kuat atau jatuh. Alhamdulillah, dlm pada beberapa bulan nk kawen nie, Dia bg saya satu sign. its like. haaa aida, aku dh bg kau kamil jodoh kau.ckup baik tak dia? mcm yg kau nak ke tak? mcm nie ke yg kau mintak dlu? ya Allah, nk ngis tau bila ingt balik doa2 sy yg dh bertahun2 dlu, baru lately nie yg sy nampak. sy tak tahu nk terang ayat mcm mana, tp benda tu berkesan dihati, Few of my friend tahu, how i treat him! yes, sy lah org yg garang, kasar, keras kepala, sentiasa nak menang! tp diorg jgk tahu mcm mana layanan kamil to me....hahahhaa~ eh smpai ada bdk office sy tegur tau...lelaki plak tu! " kak aida, cuba ckp elok2 dgn abg kamil tu..ckp lembut2...kalau gf sy jwb call mcm akk tu...mmg kena dh" masa tu sy terkedu! hahahhah~ tak tahu nk jwb apa pun... lamaaaaa lps tu, benda tu terkesan dihati sy! hahahha~ oiii b! mintak ampun maaf eh~ thank you Allah, pinjamkan dia pada sy. saat sy susah.saat sy senang.saat sy nk menangis tak mampu bangun. saat sy tak larat nk buat apa2 pun. Allah pinjamkan dia utk tlg sy.( eceh, lemah sgt kau nie aida!) sy seorang yg excited and eager on something, while dia sorang yg coollll gila!rilex je. imagine la how kitorg survive.hahahhaha~


bila dh keje jauh, of course sy pkir mcm mana life after kawen kan.sy kuar awal pagi, balik malam. kami mmg dh decide tak nak duduk rumah parents. sy kan mmg jenis smua benda nk pkir awl2, hahah~so dh pkir cane nk masak smua nie kan. makan luar? mmg sy tak nak la kan. once a while boleh la...then sy ckp dkt kamil, how about sy masak siap2 awl pagi tu, then bila dia lapar dia panaskan la. atau. sy siapkan bahan2 smua. then balik keje nnty tinggal nk masak je. diammm je dia, mesti dlm hati dia " tu la sbb sy tak bg awk keje jejauh, sbb benda2 mcm nie...life tak teratur" sy mmg pasrah apa saja jwpn dia. sbb mmg tu hak dia pun... sy redha je terima!hahahha~ skali dia ckp, "takpe2, awk jgn risau! awk siapkan je, pndai la sy masak nanti" omg!!! kau buat aku rase bersalahhhhh lg nie! nk ngissssssssssssssssssssssss...time tu terus doa! oiii cpt la dpt keje dkt seremban! mmg sy ada cita2 yg nk sy kejar, target yg nak sy capai, tp tak la pulak sy nk abaikan tanggugjwb sndiri kan. infact mmg tak sanggup pun. Insyallah, Allah akan mudah kan jalan sy nnti. Moga ada rezeki yg lebih baik tuk sy. Doakan eh korang. Tahun lps, waktu2 mcm nie, sy berperang dgn diri sndiri, tgh mengira2 takdir diri sndiri. tengah tnya mana jalan yg nk sy tuju nie. tahun nie, Allah dah mudahkan jalan sy. Almost yg sy hajatkan dipermudahkan. Allah suruh sy sabar. Allah suruh sy doa. 



till then, 


AIDA